Dupa ce anul trecut organizase in Cluj piese de teatru in autobuz, prilej de clatinare si pentru actori, si pentru spectatori, Grolsch a adus saptamana trecuta un alt proiect fain in oras, parte din campania "Pop-Up Your Mind". 50 de mesteri si ucenici au poposit in sediul Pop-Up Squad, aranjat sub forma unei "cutiute" de lemn (asa cum o alintau ei) in plin centrul Clujului – pe bulevardul Eroilor. De miercuri pana duminica (intre 3 si 7 octombrie) clujenii au experimentat tot soiul de mestesuguri, arte si jocuri creative, care au avut rolul de a readuce imaginatia in vietile oamenilor din oras. Toate astea concentrate in cinci provocari, cate una in fiecare zi, provocate de Grolsch.
Pimp-Up Your Life
Departe de noi gandul ca orasul Cluj ar fi plictisitor. Dar chiar si Clujul are nevoie din cand in cand de un imbold pentru a stimula creativitatea latenta a locuitorilor. Asa ca, in prima zi de proiect, echipa de mesteri si ucenici Pop-Up Squad si-a insirat pensulele, stencil-urile, acuarelele, cartoanele pe mesele de langa constructia de lemn si-au asteptat musteriii, care puteau sa cumpere cu un pic de bunavointa cateva sfaturi despre cum sa aduca un strop de creativitate in vietile lor.
Timp de sase ore clujenii au facut popas la Pimp-Up Your Life, fie ca sa mai domoleasca ritmul alert al zilei, fie ca sa se bucure de placerea simpla de a picta fara a mai tine cont de timp sau de sarcinile de pe lista. Culorile au fost aplicate pe sevalete, trotuar, tricouri sau biciclete, sub indrumarea mesterilor care aminteau participantilor cat de important este sa lasam din cand in cand frau liber imaginatiei. Cristina Gagiu (mester) povesteste ca a fost zi plina, ca fiecare moment de pe parcursul celor sase ore de atelier a fost umplut intr-un fel sau altul. Si spune asta cu o multumire care ii lumineaza tot chipul.
Maria Surducan si Cristina Gagiu au fost mesterii zilei "Pimp-Up Your Life" si au fost ajutate de ucenicii Iulia Rob, Lucian Szekely-Rafan, Szakats Istvan, Andra Aatefanesei, Ileana Surducan, Campan Nicolae, Norbert Dako Graff, Medeea Bunea si Istvan Cimpan.
Pop-Up Story
In ziua a doua clujenii au fost provocati sa puna sufletul orasului pe hartie. Cu harta Clujului in fata, participantii la atelier si-au ales trei trasee preferate pe care le-ar recomanda neclujenilor pentru a-si plimba cainii, familia sau prietenii (atunci cand o fac pe turistii) sau jumatatea (atunci cand vor s-o impresioneze). E suficient sa spunem ca participantii nu s-au limitat la linii simple, ci s-au straduit sa ilustreze cat mai original traseele si sentimentele lor vizavi de oras.
Si-apoi, ca sa duca mai departe povestea Clujului, participantii la atelier si-au prezentat pe scurt alegerile: fie intr-un cuvant, fie intr-o propozitie. Smecheria a constat in faptul ca ele trebuia intotdeauna sa se lege de cuvantul sau fraza aleasa de cineva care completase harta inaintea lui. S-a dat frau liber la povesti cat mai pline de imaginatie, ce sa mai! Iar clujenii nu s-au oprit la cuvinte, au ales sa-si exprime preferintele si in desene. Toate astea i-au inspirat pe Marius Bucea si Ana Botezatu sa ilustreze sentimentele clujenilor pentru orasul lor intr-un mare desen expus pe sevaletul montat anume langa tabara Pop-Up Squad.
Pentru toate astea Grolsch a adus o echipa formata din Ana Botezatu si Corina Bucea (mesteri), Marius Bucea (desenator), Dorin Budusan (freelancer cultural), Dana Stefanoiu (designer de bijuterii) si Eugen Roscu (artist vizual) care sa le arate oamenilor din oras ce si cum.
Up to Recycle
A venit si ziua a treia a proiectului Grolsch Pop-Up Squad, care a adus o serie de obiecte de mobilier cel putin neobisnuite. Si asta pentru ca toate au fost la origine cartoane sau lazi de bere si s-au transformat incet-incet in lampi, genti de laptop, posete, suporturi, coltare, masute de cafea, fotolii, biblioteci sau suporturi de flori. Nu, nu e nici un dram de magie la mijloc. E doar multa pricepere din partea Ioanei Ciurea, a lui Bogdan Gotia, a lui Tiberiu Bucur si a Madalinei Cheregi (care au transformat cartoanele), dar si din partea echipei COOP pe Strada - Erika Barth, Diana Galos, Bianca Fanta, Eszter Lukacs si Mariana Novosivschei (care au convins lazile de bere sa stea in pozitii demne de obiecte de mobilier).
Sigur, nu e doar meritul echipelor supertalentate Pop-Up Squad. Clujenii trebuie sa-si primeasca partea lor de laude penttru ca si-au suflecat manecile si au contribuit, fie cu talentele lor mestesugaresti, fie cu idei, la transformarea materialelor si lucrurilor nefolositoare in mobile si obiecte de decor. Si centrul Clujului, in jurul taberei Pop-Up Squad, a fost redecorat cu ingeniozitate si imaginatie. Totul o iesit chiar foarte fain, cum se spune la Cluj.
Pop-Up Music
A patra zi de experimentalism a adus si weekend-ul, si ingredientele unei petreceri neconventionale, pregatite de Pop-Up Squad. Echipa a adus buna dispozitie. Iar muzica a fost produsa din te-miri-ce-si-mai-nimic si tot ce mai ramasese de adaugat la mix a fost curiozitatea clujenilor. Si-a fost si din asta. Din plin.
Spuneam ca a fost muzica. Dar nu oricum: au fost bete lovite ritmat de pamant si-au mai fost cutii de metal transformate intr-un soi de tobe. Si-au fost sincronizate cu sunetele scoase de tevile transformate in flaute sau cu mandolinele improvizate cu fire de plastic si conserve raposate si reciclate. Nu mai spunem de numarul la galeti care a atras atentia clujenilor pentru ca era neobisnuit de armonios. Si-asa s-a desfasurat a patra zi: cu cantece in strada, cu voie buna si cu oameni zambitori.
Mesterii Bogdan Octav Rakolcza si Adi Tudoran Cimpoesu, alaturi de ucenicii Dan Aga, Roxana Niculescu, Roxana Ionescu, Oana Pop, Eugen Gubandru, Ferencz Csuszner, Daniela Ana, Eugen si Iulia s-au ocupat de crearea instrumentelor si a simfoniei de sunete, pe tot parcursul zilei a patra.
Pinhole Camera
Pop-Up Squad le-a oferit clujenilor in ultima sa zi in oras un cadou de despartire: un tutorial despre cum se construieste un pinhole camera, folosind doua cutii de carton, o bucata de rola de film si un pic de indemanare. Curiosii s-au adunat timp de cinci ore in jurul meselor incercad sa fure meserie de la mesterii pregatiti sa raspunda la toate intrebarile, dar mai ales: "Uau, chiar e posibil asa ceva?".
Ce-a fost nevoie sa faca? Sa izoleze complet o cutiuta de carton astfel incat sa nu permita luminii sa intre. Sa faca o gaura mai mica de un milimetru care sa serveasca drept vizor pentru aparatul de fotografiat care avea sa fie construit. Sa lipeasca cutia izolata de o cutie in care era asezat filmul si sa aiba mare grija la timpul de expunere atunci cand se pregateau sa faca prima poza. Si, gata, fotografie instant. De detaliile tehnice s-au ingrijit membrii echipei, in timp ce clujenii s-au bucurat de placerea simpla a lucrului bine facut.
Iar clujenii iubitori de fotografie care preferau mai degraba sa priveasca si nu sa faca au putut vedea expozitia Adelinei Campean si Irinei Magurean, care au fotografiat tot soiul de subiecte folosindu-se de pinhole cameras.
Adelina Campean si Irina Mafurean au jucat rolurile mesterilor, iar ucenicii au fost Grigore Botnari, Dana Campean, Dana Pop, Dinu Dumitrascu, Lucian Magurean, Oana Navodar si Alexandra Marcu.
Cam atat de pe taram ardelenesc. Unde oamenii is faini si deschisi la minte si nu ii provocare care sa ramana nerezolvata.
Grolsch incheie inca un proiect destinat sustinerii si incurajarii spiritelor curajoase, in cautare de experimente. Inca din 1615, Grolsch sprijina spiritul non-conformist, cautatorii de idei si in mod implicit ii sustine pe cei care vor sa iasa din tiparele gandirii conventionale