Ruxandra Stoian: Purtăm cu noi tiparele din copilărie, până alegem să le vindecăm

Ruxandra Stoian: Purtăm cu noi tiparele din copilărie, până alegem să le vindecăm

După doi ani în care limitările de drepturi au fost la ordinea zilei și la discreția unor instituții mai mult sau mai puțin competente, cu măsuri luate de azi pe mâine în care destinele oamenilor, libera ciculație a persoanelor sau a ideilor erau alterate peste noapte, din ce în ce mai multă lume s-a orientat către psihologi. În termeni moderni, publicul larg o știe și sub formă de consiliere personală. Ruxandra Stoian tocmai și-a lansat site-ul Pastila de Cap, dar de ceva timp ține online ședințe de consiliere prin care îndrumă oamenii în devenirea lor ca indivizi și găsirea liniștii interioare.

E o presiune cumva să fii mereu fericit și să arăți asta pozând în familia perfectă, cu casa perfectă și relația ideală, când de fapt omul resimte mai multe stări. Dacă înfunzi undeva tristețea și furia, doar ca să te încadrezi social, nu faci decât sa pui piatră peste piatră, într-un borcan de pietre care va izbunci nu tocmai frumos

Felul în care mănânci, relațiile toxice, mâncatul conștient și scroll-ul pe rețele sociale sunt doar câteva din topicurile pe care le-am adresat într-un interviu cu Ruxandra Stoian, consilier de dezvoltare personală.

 

Deschiderea către celălalt

La mine, partea asta mai filosofică a existat dintotdeauna, dar știu ca printr-a 9-a, când citisem Mitul lui Sisif de Camus, am simțit că mă identific și mai mult cu analiza existenței umane.

Mereu am fost pasionată de literatura filosofică și psihologică. De aia am și absolvit Facultatea de Psihologie și Masteratul de Consiliere Psihologică și educațională, în urmă cu 10 ani, pentru că m-a interesat tot ce ține de esența umană și de structurile noastre mentale pe care le dezvoltăm în timp.

După ce am terminat studiile, nu m-am simțit pregătită de practică în psihologie și am stat mai mult în aria de scris, de literatură, poezie și ulterior copywriting.

În urmă cu 4 ani am legat o colaborare cu Asociația Română de Psihoterapie Integrativă, pe partea de content și social media și am început din nou să iau contact cu latura din mine care voia sa practice psihologia. Așa că am început sa studiez mai mult latura de dezvoltare personală și de neuroștiință și ulterior, să practic consilierea de dezvoltare personală online.

 

Cum e să ai un business orientat pe zona de consiliere

Văd pe grupurile de Facebook că sunt foarte mulți psihoterapeuți și psihologi acreditați care își caută clienți și sunt dispuși să ajute alți oameni atât online, cât și live. Când ești la început, întâmpini mai multe dificultăți. Se luptă cumva partea aia de a ajuta și partea de a manageria. Dacă lipsește sau nu e antrenată latura asta de promovare, e foarte posibil să nu ai o clientelă pe care o meriți, deși ai capacitățile necesare.

E tricky să unești pornirea aia de empatie și compasiune, de întrajutorare, cu cea de a-ți face vânzare singur și de a te promova.
Dar, din ce am observat din proprie experiență, cu un design nice, cu teme actuale, cu un content care să atingă publicul și mai ales cu un conținut exprimat mai atractiv și vizual și video, informația circulă mai ușor. Cheia e să nu renunți și să intri în subconștientul colectiv cu mesaje și postări zilnice, iar audiența se va forma în funcție de ce oferi și ulterior, din recomandări.

 

Terapie online

La mine clienții au venit din Social Media: Instagram în primă faza, Facebook și Youtube. Ce am postat pe pagina Pastila de cap a început ca un proiect benevol îndreptat spre soluții psihologice și aplicabile, și nu doar înspre explicarea unor afecțiuni psihologice. Oamenii caută soluții și idei, au nevoie de tips-uri cum să devină mai introspectivi și să aibă educație emoțională. La noi, educația a fost doar pune „mâna pe carte” și atât, iar afecțiunea era manifestată sub formă de grijă parentală. Faptul că încerc prin acest proiect să explic cum ne putem procesa emoțiile după ce le conștientizăm, s-a transformat într-o călătorie și pentru mine.

Unele persoane care se simt private de libertate, vor face to face, iar cele care își creează un ambient acasă și vor să lucreze individual, pot face online.

Marele avantaj în online e că am clienți din mai multe părți ale țării, dar și din Franța și Danemarca. Personal, prefer online pentru că simt că e mai lejer pentru ceilalți și pot sa creez conexiuni în mai multe părți, fără să existe problema deplasării.

 

Cum se împacă jobul de consilier cu pictura și poezia

Poezia am lăsăt-o pe ultimul plan. Am conceput un al doilea volum, dar lucrez de anul trecut la o carte de Mindful Parenting, o carte pe care aș adresa-o nu numai familiilor cu copii, dar și celor care vor să își conștientizeze niște traume și cum să le accepte și să lucreze la vindecarea lor prin aducerea în prezent. Există tehnici psihologice și metode de mindfulness, care ne fac să trecem mai ușor peste iritările zilnice și dificultățile pe care le aduce creșterea unui copil.

Personal nu am copii, (am doi căței dacă se pune) dar am fost copil și scriu din perspectiva unui om care știe ce i-a lipsit.
Copywritingul merge în continuare. Partea de psihologie a mers bine cu advertisingul și mi-au folosit cunoștințele personale în campanii de marketing, postări, articole, vizualuri. E foarte mișto să observi mentalul colectiv și să analizezi cum reacționează oamenii și ce îi stimulează.

Lucrez pentru Prologue Advertising de 5 ani jumate și în paralel cu Asociația Română de Psihoterapie Integrativă, și pot spune că am învățat multe din colaborările mele și sunt recunoscătoare că am avut ocazia să am aceste experiențe formatoare.

 

Site-ul Pastiladecap.ro

E un proiect la care am muncit ceva și mă bucur că s-a materializat. Am zis să am un conținut care să rămână. Pe Instagram postez zilnic, dar informația trece ușor peste mintea unui om, odată cu scroll-ul în jos. Vreau să fie și o bază pentru cei care au de gând să petreacă mai mult în aria asta a dezvoltării personale.

Site-ul l-am conceput pentru prezentare și ca un shop cu produse virtuale: mai exact, cursuri de dezvoltare personală.
Acestea conțin video-uri, tips-uri, exerciții, explicații psihologice, medicale și cerebrale, în funcție de tematica aleasă. Acum, am început cu un curs de Mâncat Conștient, pentru că văd ca sunt tot mai multe cazuri de persoane care nu sunt în contact cu corpul lor. Știi că se zice că ești ceea ce mănânci. Eu aș zice că ești cum mănânci, pentru că asta reflectă de fapt starea noastră interioara. Dacă nu considerăm că suntem merituoși, o să manacam haotic sau ne vom refugia în mâncare din cauza anxietății și lipsei afective.

O să revin și cu alte cursuri pe teme relaționale și de parenting.
Evident, postez articole pe teme psihologice, care sper eu să fie utile.

 

Cum alegi să te promovezi

Instragam, FacebookYoutube - Pastila de cap. Pe Instagram postez cel mai des pentru că oamenii sunt mai atenți și e un public targetat. Pe Youtube mai urc uneori câte un clip când e mai mult de zis.

 

 

 

Descrie-ne pe scurt o ședință de consiliere

Ne vedem de regulă pe Whatsapp sau Skype și în primă fază facem un catch-up, o recapitulare cu ce
s-a întâmplat în ultima săptămâna, sau dacă e o primă ședință, cu ce a determinat persoana respectivă să apeleze la consilierea de dezvoltare personală.

Pe parcursul discuției pot apărea acele supărări sau neajunsuri și facem o punte emoțională, înspre locul și perioada unde persoana a mai simțit acest lucru. E un exercițiu de înțelegere și de autoanaliză, în care foarte mulți nu conștientizează trauma emoțională. O traumă nu înseamnă numai abuz, ci și absența parentală, neglijența sau faptul că un copil nu a fost integrat în familie, la școală sau, mai apoi, social.

Purtăm cu noi tiparele din copilărie, până alegem să le vindecăm.
Practic, pe o ședință facem o incursiune cu vigilență și observare și în trecut, pentru a începe procesul de conștientizare, iar mai apoi lucrăm la procesarea emoțiilor și vindecare. E un curs mai îndelungat, mai ales dacă sunt și tipare cu adicții, dar e o muncă în 2. Vindecarea nu vine din ce vorbim 50 de minute, ci din cum lucrează beneficiarul cu el și în afara orelor de consiliere.

 

Principalele probleme cu care se confruntă oamenii în ziua de azi

Cred că cel mai mare flagel e anxietatea. Pandemia de Covid-19 a accentuat și mai mult starea de frică și incertitudine, iar asta s-a reflectat în felul în care am procesat această frică și am somatizat-o în afecțiuni fizice: tulburări digestive, insomnii, boli autoimune, mâncat compulsiv etc.

Mai apoi, problema relațiilor de cuplu, relațiile toxice sau disfuncționale și bine înțeles, cum tratăm lipsa de încredere în noi.

 

Relații toxice

Chiar am făcut un clip despre Relatiile toxice și tipologiile de parteneri toxici.

 

Relațiile toxice au fost mereu prezente, doar că nu le-am definit. E ca și cum am avut o boală, dar nu am știut cum se cheamă. Problema e că preluăm diverse tipuri de manifestare a afecțiunii încă din copilărie. E foarte posibil ca dacă am crescut într-un mediu rigid și autoritar sa dezvoltăm un stil de atașament anxios și să căutăm oameni care ne îndepărtează, tocmai pentru că lucrul ăsta ne este familiar, chiar dacă este paradoxal.

Reproducem ce am învățat. Creierul este ca un soft în care părinții implementează un soft. Dacă are bug-uri și sunt credințe limitative introduse pe acolo, copilul va ajunge un adult care să reproducă aceste disfuncții și în viața de cuplu.
Relațiile toxice pot fi din start disfuncționale, sau se pot dezvolta în timp. Intrăm în relații care ne dăunează din frici și neîmpliniri sau doar pentru că idealizăm noțiunea de iubire, dar o proiectăm într-o persoană nepotrivită.

 

Schimbări comportamentale în pandemie

După pandemie a crescut numărul cazurilor de anxietate în rândul tinerilor până în 20 de ani. Foarte mulți au dezvoltat fie un sentiment de neliniște pe care l-au reprimat în jocuri, alcool, sau droguri.

Din păcate, dacă nu au susținerea și înțelegerea părinților și sunt repeziți, vor ajunge să își dezvolte anxietatea și în atacuri de panică, dar și într-un stil de atașament care le va aduce suferințe emoționale.

Anxietatea are la bază frică plus incertitudine și lucrul ăsta a afectat și adulții, inclusiv psihologii și cadrele medicale.

 

Trăitul prin comparație

Social Media poate fi un tool pe care să-l folosești OK, sau poate fi o oază de nefericire și o gaură neagră a banilor tăi.
Cred că pozele de top modele de pe Instagram ne afectează în momentul în care ceva are ecou în noi. Dacă vedem că se promovează un anumit standard de beauty și deja avem probleme de încredere în sine, atunci dauna va fi mai mare.
Este o discrepanță între ce vedem și ce trăiesc oamenii de fapt. Din păcate este promovată numai imaginea ideală, a fericirii și celelalte emoții sunt minimizate sau ignorate. E o presiune cumva să fii mereu fericit și să arăți asta pozând în familia perfectă, cu casa perfectă și relația ideală, când de fapt omul resimte mai multe stări. Dacă înfunzi undeva tristețea și furia, doar ca să te încadrezi social, nu faci decât sa pui piatră peste piatră, într-un borcan de pietre care va izbunci nu tocmai frumos. Trebuie să învățăm să ne acceptăm și celalalte emoții și să le integrăm într-un mod sănătos.

 

Corpul și mâncarea

Mâncatul compulsiv ne reflectă felul în care ne apreciem. Cum mâncăm, la ce ore mâncăm și cât mâncăm ne arată de fapt starea noastră internă. Corpul ne trasnmite tot timpul semnale și trebuie să fim atenți la ce ne zice. De aia există gut feeling. Tu poți să simți o stare de neliniște, care să se manifeste ca un gol în stomac și să-ți vină să mănânci, când de fapt e doar o anxietate. Analizând când apare și ce ne liniștește, devenim mai în contact cu noi înșine. Prin mâncatul compulsiv ne hrănim latura tristeții, prin mâncatul conștient ne arătăm o formă de auto-respect și de acceptare.

 

Ce rol joacă meditația în toată povestea

Studiile de neuroștiință din ultimii 10 ani ne arată că putem schimba pattern-urile de gândire și comportamentale prin aducerea în prezent. Meditația nu e făcută să-ți golească mintea, ci să te aducă în starea de awareness, de observare. În spațiul ăla dintre gânduri și noi, există Eul nostru care așteaptă să-l băgăm în seamă și să-l îmbrățișăm.
Meditația e un exercițiu de autoobservare, care ne ajută și în focusare și să intrăm într-o stare de relaxare mai profundă. Are rezultate și în tratarea afecțiunilor fizice și în procesul de vindecare în cazul bolilor autoimune.

 

Sfaturi pentru cei care nu merg la psiholog

Din fericire, numărul oamenilor care aleg să meargă la psiholog a crescut și mi se pare că se diminuează mitul că mergi doar dacă ai probleme cu capul. E păcat să mergem doar în ultimul ceas, când putem să ne înțelegem mai bine, tocmai pentru a nu ne pune în ipostaze neplăcute și în relații toxice. E mai ușor să previi, decât sa încerci apoi să ieși dintr-o relație care ne afectează și mai rău rănile emoționale din copilărie.

Fiecare alege ce îi face lui mai bine. Poate sunt oameni care se vindecă în natură sau în companie cu alții, dar lucrul la propria persoană se face într-un cadru în care chiar intri să te formezi, să conștientizezi și să avansezi, cum se întâmplă în ședințele de consiliere psihologică și educațională.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related