Ținem legătura cu persoane dragi, care nu ne sunt alături fizic, și aflăm noutăți din domeniile care ne interesează. Cam acestea ar fi părțile bune ale rețelelor de socializare la ora actuală, spune psihoterapeutul Mihaela Hodoșan. Dependența de online este, însă, un fenomen care a căpătat amploare în ultimii ani, pentru că tot mai mulți adulți și copii s-au refugiat în mediul virtual.
Acolo ne satisfacem cu toții nevoia de afirmare și validare, însă există și efecte negative ale consumului nelimitat de online: izolarea, fuga de realitate și comparațiile cu ceilalți, în cazul adulților, creșterea nivelului de agresivitate, în cazul celor mici.
"Să petrecem maxim o oră pe zi online, deoarece online-ul ne ,,ajută” la a ne scădea stima de sine, la a ne compara cu ceilalți, la a nu mai avea încredere în noi înșine, la a nu mai fi mulțumiți cu viața noastră. E indicat ca mediul online să fie consumat cu moderație".
Mihaela Hodoșan este din Timișoara și s-a specializat în psihologie clinică și psihoterapie familială sistemică. Povestim cu ea, în cele ce urmează, despre metode de gestionare a stresului și despre relația conștient-inconștient-alegeri de viață.
Drumul către psihoterapie
Pentru a deveni psihoterapeut am făcut Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializarea Psihologie în Timișoara. Am făcut 3 ani de licență și 2 ani de master pe specializarea de psiholog clinician. În paralel cu masterul am început și anii de formare în specializarea psihoterapie familială sistemică (în total au fost 4 ani de formare).
Am ales această cale deoarece îmi place să ascult poveștile oamenilor și să îi ajut să se cunoască mai bine, să lucrez împreună cu ei la vindecarea lor. În prezent, cu clienții mei practic terapia familială sistemică, dar în cazurile în care este nevoie folosesc și tehnici din alte tipuri de terapie.
Promovarea online
Eu lucrez atât fizic în cabinetul meu cât și online. Oamenii mă găsesc cel mai ușor pe Instagram și pe restul rețelelor sociale.
Nu am folosit strategii de promovare, pur și simplu am postat (în special pe profilul de Instagram) informații care au legătură cu psihologia, psihoterapia și dezvoltarea personală, iar oamenilor le-a plăcut, le-au distribuit și așa am ajuns la mai mulți oameni. Ca și strategie de comunicare, îmi place să împărtășesc cu persoanele care mă urmăresc atât părțile frumoase ale acestei meserii cât și părțile mai puțin plăcute, lucru care am observat că le place. De asemenea, încerc cât se poate de des să fac Q&A – uri și să le răspund oamenilor la întrebări și curiozități din sfera aceasta a psihologiei și a psihoterapiei.
Cine sunt oamenii care te urmăresc
Tind să cred că oamenii care mă urmăresc online sunt oameni dornici să afle cât mai multe informații ce țin de domeniul psihologiei și al dezvoltării personale. Cred că pe oamenii care apreciază conținutul creat de mine îi unește dorința de a afla cât mai multe informații și dorința de a se cunoaște mai bine pe ei înșiși, de a-și răspunde la unele întrebări pe care le au.
Comunitatea de pe Instagram a crescut în momentul în care am început să postez constant, atât postări scise cât și postări video.
Lucrul cu un psihoterapeut
De obicei, omul apelează la terapie atunci când are o problemă care îl stresează sau care îi influențează negativ viața. Psihoterapeutul are rolul de a-l asculta, a-l înțelege, a-i pune întrebările potrivite clientului și a-l ajuta pe acesta să găsească răspunsuri. După ce se află cauzele problemelor clientului, psihoterapeutul folosește tehnici terapeutice potrivite pentru a-l ajuta și îndruma în procesul său de vindecare.
Beneficiile psihoterapiei oricând
Psihoterapia îl ajută pe om să se cunoască mai bine, deci e indicată și în cazul în care omul nu se mai recunoaște, sau în cazul în care dorește să își îmbunătățească relațiile și calitatea vieții. Psihoterapia este ideală și pentru persoanele care vor să evolueze și care lucrează la dezvoltarea lor personală.
”Beculețele roșii” care indică necesitatea psihoterapiei
O persoană ar trebui să acceseze serviciile de psihoterapie la primele semne că ceva nu mai funcționează în viața sa. Câteva ,,beculetele roșii” ar putea fi: stări de tristețe constante, frică, anxietate, neîncredere în sine, acceptarea unor comportamente toxice din partea celorlalți, imposibilitatea de a impune limite, incapabilitatea de a spune nu, faptul că nu mai găsesc plăcere în a trăi, senzația că nu se mai recunosc, dacă au probleme în relații, sentimente de gelozie, control, dependențe și multe altele.
Relația conștient-inconștient-alegeri de viață
Așa cum spunea Carl Jung, ,,Până când nu transformi inconştientul în conştient, acesta îţi va controla viaţa şi îl vei numi soartă.” Gândurile și convingerile noastre din inconștient ne conduc viața și de cele mai multe ori nici nu ne dăm seama.
După ce am identificat gândurile negative și convingerile care ne limitează, pentru a face schimbări e nevoie să ne eliberăm de aceste convingeri. Le putem nota pe o foaie și să scriem în dreptul fiecăreia cât de adevărată este (pe o scală de la 0 la 100). Dacă nu este 100% adevărată, atunci căutăm o convingere pozitivă, sănătoasă și 100% reală pe care să o punem în locul ei.
Efectele pandemiei
Până acum am văzut niște efecte devastatoare ale pandemiei. Oricum anxietatea era una din cele mai predominante tulburări psihice, dar am observat din practica mea că numărul persoanelor care suferă de anxietate (în special teama față de boală și teama față de moarte) a crescut considerabil. Oamenii nu mai socializează, petrec mai mult timp în casă, mulți dintre ei suferă de depresie (nu mai văd un viitor frumos, au fost concediați etc.).
Mulți oameni experimentează un nivel ridicat de depresie și de anxietate.
De asemenea, am observat că părinții au devenit mai stresați în ceea ce privește viitorul copiilor, și a crescut și numărul cuplurilor care s-au despărțit datorită faptului că au trebuit să stea mai mult timp împreună, acasă, în timpul carantinei și datorită evenimentelor stresante care aveau loc în afara casei.
Grija față de sănătatea mintală în România, în ultimii ani
În ultimii ani a crescut grija față de sănătatea mintală în România, oamenii au început să înțeleagă faptul că nu ,,nebunii merg la psiholog” ci orice om care se confruntă cu o problemă. Tot mai mulți oameni au început să recunoască faptul că au o problemă (atunci când au una) și să ceară ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut.
Cred că cel mai important factor care a ajutat la conștientizarea acestei nevoi a fost faptul că persoanele publice au început să vorbească despre sănătatea mintală și despre faptul că și-au vindecat multe probleme emoționale cu ajutorul psihoterapiei, lucru care cred că i-a făcut pe oameni să vorbească și ei deschis despre sentimentele, probleme și tulburările lor psihice și să apeleze la specialiștii în sănătate mintală.
Cât este de actual stresul și cum ar trebui gestionat
Stresul este foarte actual, deoarece simțim că avem foarte multe lucruri de făcut, totul este în viteză, și trăim mereu în viitor în loc să trăim în prezent și să ne bucurăm de ,,aici” și ,,acum”. Efectele stresului asupra oamenilor sunt: depresia, tulburările de anxietate și bolile fizice.
Mulți oameni nu stiu cum să facă față stresului și apelează la psiholog pentru a se descărca și pentru a primi îndrumare. În ceea ce privește gestionarea stresului, în psihoterapie se folosesc tehnici terapeutice de relaxare, tehnici de respirație și de ancorare în prezent. Pentru o sănătate mintală bună și o viață liniștită, este foarte important să învățam să trăim în prezent și nu în trecut sau în viitor.
Influența rețelelor de socializare asupra comportamentului
Eu recomand să petrecem cât mai puțin timp online (o altă problemă foarte mare este aceea că tot mai multe persoane devin dependente de telefon și de internet). Așadar, recomand să petrecem maxim o ora pe zi online, deoarece online-ul ne ,,ajută” la a ne scădea stima de sine, la a ne compara cu ceilalți, la a nu mai avea încredere în noi înșine, la a nu mai fi mulțumiți cu viața noastră. E indicat ca mediul online să fie consumat cu moderație și să avem grijă ce persoane și ce postări urmărim.
Atât copiii cât și adulții sunt din ce în ce mai dependenți de rețelele de socializare. Se refugiază în mediul online, având impresia că acolo au prieteni și că lumea îi apreciază. Acolo își îndeplinesc nevoia de afirmare și de validare.
Copiilor le crește nivelul de agresivitate când petrec mult timp pe rețelele sociale, iar adulții ajung să fugă de realitate și să se compare cu ceilalți adulți pe care îi văd pe Instagram sau pe Facebook. Iar o altă parte negativă este izolarea. Mulți oameni preferă să stea acasă și să vorbească prin mesaje pe Facebook cu prietenii în loc să iasă la o plimbare sau la un suc, să se întâlnească fizic. Și în cazurile în care se întâlnesc fizic, de cele mai multe ori ambii stau cu ochii în telefon.
Legat de părțile bune ale folosirii rețelelor de socializare, eu cred că cele mai importante avantaje sunt faptul că putem ține legătura cu persoanele dragi care locuiesc la distanță de noi și faptul că aflăm informații interesante despre domeniile și subiectele care ne interesează.
Ce lipsește în România la capitolul sănătate mintală
Eu cred că la capitolul sănătate mintală în România lipsește o educație despre aceasta. Mi-ar plăcea ca într-o zi să se includă în programa școlară educația despre sănătatea mintală, pentru că i-ar ajuta foarte mult pe copii și pe adolescenți și pentru că au o foarte mare nevoie de a cunoaște cât mai multe informații din sfera sănătății mintale.
Sănătatea mintală este importantă la nivel de individ pentru că societatea (întregul) e formată din părți mai mici (fiecare om în parte). O societate se poate considera a fi sănătoasă numai daca toți indivizii care o compun sunt sănătoși.
Recomandări pentru menținerea echilibrului
Pentru menținerea echilibrului emoțional și psihic, recomand auto-cunoașterea. Exerciții de introspecție și de auto-cunoaștere, exerciții pentru creșterea nivelului stimei de sine și a încrederii în sine - toate acestea se fac în ședințele de psihoterapie. Recomand de asemenea și găsirea unor hobby-uri și urmarea lor, folosirea creativității în scopuri benefice, sportul, exercițiile fizice și petrecerea timpului afară, în natură.
Cuvântul anului 2022 pentru tine
Evoluție. Atât din punct de vedere personal cât și din punct de vedere profesional. Și mă bucur să văd că e valabil pentru foarte multe persoane acest cuvânt în anul 2022.