16 ani au trecut de la decizia de a face o schimbare, de a nu mai trăi pe pilot automat și de a prelua controlul asupra sănătății sale. Sorina Fredholm s-a întors mai obosită decât a plecat dintr-o vacanță, în care, cum facem mulți, s-a răsfățat cu prea multă mâncare. Și a hotărât să trăiască altfel. A început să facă sport, a adoptat un regim alimentar bazat pe plante, a descoperit și integrat yoga în rutina sa zilnică.
Un pas firesc următor a fost să devină Health Coach și instructor de Yoga, iar în primul an de pandemie a lansat platforma de wellness 121tribe.com, unde învață oamenii să trăiască mai sănătos și sustenabil.
"Oamenii au început să se antreneze mai mult deoarece au apărut atat de multe variante de te antrena online, acasă. Sunt mai deschiși către meditație, introspecție. Aș spune că trendul e bun și sper să continue în direcția asta, în care să se pună mai mult accent pe calitate vs cantitate".
Când vine vorba despre standardele de frumusețe, unul dintre subiectele abordate în cele ce urmează cu Sorina Fredholm, ea crede că generațiile tinere de la noi se raportează preponderent încă la frumusețea articifială, nerealistă. Iar acest concept este susținut mult și de social media.
Ce te-a determinat să îți schimbi modul de viață
Sincer, triggerul a fost o vacanta in care nu am facut altceva decat sa ma “rasfat” cu multa mancare si prea multa odihna. M-am intors acasa simtindu-ma mai extenuata decat am plecat si am realizat ca vreau sa fac o schimbare, sa am mai multa energie, sa iau controlul asupra sanatatii mele, sa nu mai traiesc pe pilot automant si sa devin constienta de deciziile pe care le iau in fiecare moment.
Ce a urmat
Am luat-o treptat, primul pas a fost sa incep sa fac sport, sa merg la sala, apoi am inceput sa explorez diverse stiluri alimentare, am decis sa renunt la carne deoarece nu ma simteam bine cand o consumam. A existat o perioada de tranzitie, insa destul de repede am descoperit o adevarat pasiune pentru alimentatia bazata pe plante, de la alegerea ingredientelor, la gatit, beneficii de sanatate, atat pe parte fizica, cat si mentala, emotionala si de stil de viata. A fost ca o resetare mind&body care avea sa imi schimbe viata. Asta se intampla in anul 2006.
Resurse și studii accesate
Toate aceste noi obiceiuri mi-au deschis in special apetitul pentru alimentatie si Yoga, asa ca am decis sa incep sa le studiez si sa transform aceasta pasiune intr-un stil de viata, care natural s-a extins si in cariera. Am devenit Health Coach si instructor de Yoga si in 2020 am lansat platforma de wellness 121tribe.com prin care ajutam oamenii sa traiasca mai sanatos si sustenabil.
Indicatorii unei vieți sănătoase
In primul rand sa fii aliniat cu ceea ce iti doresti. Sa iti intelegi motivatia, sa iti setezi obiectivele si sa actionezi in acea directie. Cu siguranta trebuie sa iti construiesti obiceiuri si rutine sanatoase, incepand cu lucrurile de baza, cum este o alimentatie sanatoasa, bazata predominant pe alimente intregi, vegetale, hidratare, miscare, selfcare etc. Unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le poti face pentru minte si trup este sa ai grija si de tine. O rutina zilnica de ingrijire iti va reduce stresul, diminua riscul de imbolnavire, iti va creste productivitatea si iti va ofieri acea stare de bine si echilibru.
De evitat pentru a nu cădea în extreme nesănătoase
Atunci cand avem obiceiuri care ne iau mai multa energie decat sa ne ofere. De aceea este foarte important sa fii conectat cu tine si sa stii ce are nevoie corpul, mintea si sufletul tau. Nu le putem face pe toate si nici nu trebuie. De aceea spun ca trebuie sa ne cunoastem, ca sa luam deciziile bune pentru noi, sa facem schimbarea cu pasi mici, dar in directia buna.
Din practică, cum se raportează oamenii la un stil de viață sănătos
Oamenii din comunitatea mea sunt foarte interesati de un stil de viata sanatos si au si adoptat obiceiuri in directia asta.
Daca ne luam dupa sondaje insa, romanii nu stau foarte bine la capitolul preventie si obiceiuri sanatoase, mai ales cand vine vorba de alimentatie, sedentarism, consumul de alcool si tutun.
Dar cu siguranta pandemia i-a determinat sa fie putin mai atenti. Timpul petrecut acasa i-a motivat sa gateasca mai mult, sa consume alimente mai sanatoase, mai multe fructe si legume care sa le imbunatateasca imunitatea, sa fie mai constienti de calitatea produselor pe care le consuma, din dorinta de a sustine producatorii locali, sa aleaga alimente de sezon, crescute natural etc.
Din ce am observat, oamenii au inceput sa se si antreneze mai mult deoarece au aparut atat de multe variante de te antrena online, acasa. Sunt mai deschisi catre meditatie, introspectie. As spune ca trendul e bun si sper sa continue in directia asta, in care sa se puna mai mult accent pe calitate vs cantitate si sa se ia decizii mai constiente, sanatoase si sustenabile.
Relația românilor cu propriul corp
Cred ca romanii inca nu au ajuns sa aprecieze naturalul. Inca se aspira la frumusetea de revista. Mai ales generatia tanara se raporteaza la un standard de frumusete artificial, nerealist, care din pacate este sustinuta mult si de social media.
Capcana dietelor minune
Dieta este o schimbare pe termen scurt. Ceva ce poate sa iti aduca rezultate pe moment, care daca nu este integrata si transformata intr-un obicei, in momentul in care te opresti, revii de unde ai plecat. Cheia pentru atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase si a unei stari de bine este legata de schimbarile pe termen lung pe care le faci, de la o alimentatie sanatoasa, activitate fizica regulata, hidratare, selfcare somn etc.
Toate aceste obiceiuri sanatoase au un impact holistic si sustenabil, imbunatindu-ne sanatatea fizica, emotionala si mentala. Dar ca sa reusesti sa adopti toate aceste obiceiuri ai nevoie in primul rand de dorinta si motivatia de schimbare, de putina planificare si organizare, si nu in ultimul rand de acceptare si suport.
Rutina ta zilnică
Am explorat si descoperit in timp ce mi se potriveste. Imi ascult corpul si ii ofer ce are nevoie, de aceea nu este o rutina batuta in cuie. Insa sunt cate aspecte importante pentru mine, pe care incerc sa le bifez zilnic: smoothie-ul verde plin cu nutrienti, cat mai multe portii de legume (verzi mai ales), hidratare, miscare in forma de Yoga sau un antrenament functional, exercitii de respiratie/meditatie.
3 schimbări de stil de viață care aduc mult bine
Adauga o extra portie de legume la fiecare masa, bea cel putin 2 l de apa si fii activ zilnic.
Proiectele tale
Pe platforma 121tribe oferim programe online de wellness ce contin planuri alimentare, workouts, sesiuni de Yoga, meditatie, video-uri educationale si workshop-uri, toate ghidate de experti. Programele pot fi urmate individual sau in grupuri, iar rezultatele sunt extraordinare, 90% din participanti descriind programele ca o experienta “life-changing”.
Misiunea mea cu aceasta companie este sa ajung sa ajut si sa inspir milioane de oameni sa traiasca mai sanatos si sustenabil, iar aceasta schimbare sa creeze un impact in lume.
Brandul tău personal în social media
Comunic autentic, din experienta mea, cu ce ma simt confortabil si simt ca este in linie cu valorile mele. Iar cand vine vorba de colaborari, sustin proiecte si branduri cu care am ceva in comun, pe care le-am incercat si pe care comunitatea mea le-ar putea aprecia.
Comunic constant pe Instagram si Facebook si incerc sa ofer prin fiecare postare continut educational, inspiratie si suport.
Comunitatea ta din online
Sunt oameni care isi doresc sa traiasca sanatos, sa se simta bine si sa creeze un impact pozitiv. Si sunt alaturi de mine, deoarece le ofer intr-un mod autentic sustinere in aceasta calatorie.