[Marcom 2022] Ioana Staver: Cererea pentru conținut super glam a scăzut, pentru că oamenii preferă să consume un conținut executat poate imperfect, dar autentic

[Marcom 2022] Ioana Staver: Cererea pentru conținut super glam a scăzut, pentru că oamenii preferă să consume un conținut executat poate imperfect, dar autentic

Om de marketing, Ioana Staver, Managing Partner The Candy Shop, a avut mereu tendința de a privi spre viitor, analizându-l, și ignorând poate unele părți ale prezentului. Și dacă a învățat ceva important anul trecut, asta a fost: să se concentreze pe prezent, să îl conștientizeze, să îl trăiască. A fost un an solicitant, continuarea unui test colectiv de anduranță, dar 2022 a venit cu energii și resurse noi de optimism. 

Sunt adepta energiei regenerabile, pe care încerc să o cultiv și în viața mea; îmi extrag resursele din spațiile de siguranță, cum ar fi familia sau prieteniile trainice, și le duc în zona profesională și sper ca, de data aceasta, cele două să fie mai în armonie, spune Ioana.

Vorbim cu ea în continuare despre ce a încântat-o și ce a enervat-o anul trecut, cum arată bilanțul personal și profesional, ce trenduri se întrevăd în 2022 și care sunt previziunile pentru piața de comunicare. Despre Abba, micro-influenceri, video-content, responsabilitatea brandurilor și dorințele consumatorilor, citiți mai jos:

 

Cum intri în 2022 față de 2021

În 2021, intram în noul an cu multă curiozitate și uimire, pentru că 2020 fusese extrem de generos cu noi, în ciuda faptului că un virus dăduse cu lumea de pământ. Avusesem o creștere de 50% a business-ului după primul an de pandemie, așa că 2021 trebuia să fie despre conservarea acelor cifre. Trebuia să ne obișnuim cu altitudinea și să ajungem să ne simțim confortabil acolo, sus. La fel ca alpiniștii care știu că vârful atins este doar încă o etapă a ascensiunii.

Așa că, după un 2021 extrem de solicitant, care ne-a testat la maxim capacitatea de adaptare și creativitatea, am intrat în 2022 cu entuziasm, însă și cu nevoia de mai multă structură atât în viața profesională, cât și în cea personală. Sunt adepta energiei regenerabile, pe care încerc să o cultiv și în viața mea; îmi extrag resursele din spațiile de siguranță, cum ar fi familia sau prieteniile trainice, și le duc în zona profesională și sper ca, de data aceasta, cele două să fie mai în armonie.

 

Ce te-a încântat în 2021, ce te-a bulversat, ce te-a enervat

Cel mai mult m-a încântat că Abba a lansat album nou. :) Mă bucur că, anul trecut, Abba s-a revanșat față de fani, după ani de tăcere, cu “Voyage”. 

M-a mai încântat, dar și bulversat în același timp gradul de încărcare cu proiecte. Acum 3 ani, împreună cu partenerul meu Oliver Sterian, am pus bazele unui model de business nou, care a fost validat cu vârf și îndesat în pandemie: ne-a adus mulți clienți, însă și multe provocari, pentru că, din cauza instabilității externe, a trebuit să creăm și să ne adaptăm într-un ritm amețitor, ceea ce ne-a consumat, trebuie să recunosc. Cu ocazia aceasta, mi-am testat și crescut reziliența, un capitol la care nu am excelat niciodată.

M-a enervat că s-au amânat sau anulat multe dintre conferințele sau evenimentele mele de suflet și nu am simțit la fel de puternic valul de inspirație și drive pe care îl aveam în fiecare an după ce ascultam sau interacționam cu mințile luminate ale lumii.

Și m-a mai enervat teribil și faptul că nu am reușit ca națiune să prioritizăm nici acum educația. Ca mamă a unui copil de 9 ani, mi-a fost greu să înghit incompetența unor oameni, care nu au reușit nici după un an de pandemie să le ofere copiilor un an școlar normal.      

 

Cum stai cu rezoluțiile

Nu cred în rezoluții, însă cred în obiective, pe care știu că voi putea să le ating dacă voi avea timpul și reziliența necesare. Funcționez la fel în business și în viața personală. De aceea, pot să spun că am avut suficientă reziliență ca să ne menținem sus, dar asta a dezechilibrat balanța în ceea ce privește resursele pentru familie, așa că, în 2022, simt nevoia să fiu mai prezentă în viața fiicei și a soțului meu și să învăț să văd și să fiu recunoscătoare și pentru micile bucurii, care contează enorm în tabloul general.

 

Planuri & obiective

După 3 ani în care am funcționat într-o sinergie neașteptată cu mai multe companii și start up-uri din industria creativă și am livrat împreună niște campanii de amploare ca resurse și investiții, pe care, într-o abordare clasică, clienții nu și le-ar fi putut permite, a venit timpul să dăm o formă juridică acestei colaborări. Împreuna vom pune bazele primului hub/ cluster (încă Nenumit :)), care să comprime talente din domeniul advertising-ului (producție și postproducție audio-video, strategie marketing, creație, comunicare și PR, digital media, web development etc.), companii cu oameni foarte bine pregătiți pe nișa lor și curaj să livreze conținut diferit și eficient. Practic, le vom pune la dispoziție clienților un puzzle personalizat, în care fiecare „piesă” aduce cea mai bună valoare raportat la nevoile și investiția facută.  

Am lucrat deja în această formulă proiecte pentru mai multi clienți precum Farmec, Speedwell, Estoria, Studio Moderna, Clinicile dentare Dr. Leahu, Medlife, etc și, din feedback-ul clienților, putem spune că acest gen de insource services se pliază cel mai bine pe obiectivele, așteptările și, mai ales, bugetul lor prin prisma eficienței investiției.

Un alt obiectiv este să terminăm de implementat un proiect pentru care am accesat fonduri nerambursabile, prin care dezvoltăm capabilitățile de postproducție audio-video prin tehnologii noi. Vom aduce pe piață o tehnologie de ultima generație pentru proiectele care intră în postproducție și, de asemenea, vom diversifica oferta serviciilor pe piața de localizare a conținutului audio-video (dublaje și subtitrări).

Totodata avem ambitia de a lansa in piata de advertising & industrii conexe, o aplicatie de project management extrem de versatila si in egala masura accesibila financiar, pe care o dezvoltam in prezent impreuna cu unul din partenerii din cluster si cu care am ajuns in faza de fine tunning.

Odată cu pandemia, ne-am focusat foarte mult și pe dezvoltarea capabilităților echipei. Practic oamenii își aleg cursurile de perfecționare în domeniile în care vor să se supraspecializeze și noi le susținem inițiativa.

E nevoie să spunem povești în diferite moduri, pe diferite canale, așa că trebuie să creștem constant nivelul.

 

Piața de comunicare în 2021

Un switch important în comportamentul consumatorilor, care forțează brandurile să își (re)descopere valorile și să își asume curajul a de aborda mesaje din care să reiasă în ce cred și în ce mod aduc schimbarea și mai multă echitate în lume. Așa că, brandurile care nu aveau o identitate clară și asumată vor avea mult de lucru în perioada următoare.

La nivel mondial, am văzut voci care și-au asumat conversații dificile și sper ca acest „virus” să ajungă și la noi, să vedem ieșim din paradigma „fac ce face și vecinul sau adaptez rețete cu care nu risc nimic”. Avem mulți oameni creativi în piață, care abia așteaptă să-i scoată clientul din zona de confort.

În rest, conținutul video a fost regele, s-a investit masiv în digital și am văzut multă autenticitate.  

 

Ce s-a infirmat

Că scade drastic TV-ul.

 

Ce s-a confirmat

Toate platformele au îmbrățișat conținutul video. Advertising-ul în mediul digital a bubuit, peste 500 de miliarde de euro investiți în ultimii 2 ani.

 

Surprize

Relansarea Abba :)

Creșterea peste așteptări a numărului de minute petrecute pentru vizionarea de content video in platformele digitale.

 

Factorii care au influențat cel mai dramatic piața

Piața de comunicare trece printr-o transformare majoră, accelerată, în 2020 și 2021, sub impactul pandemiei, care a forțat adoptarea rapidă a canalelor de comunicare considerate până nu demult ca fiind emergente. Brandurile vor trebui să se adapteze din mers la aceste schimbări, altfel, riscă să își dea seama tardiv că publicul lor nu mai face click cu rețeta pe care o știau ca fiind de succes.

Consumatorii își doresc mai mult ca oricând să le fie înțelese nevoile până la nivel de nuanță, să se poată inspira de la branduri, iar acestea să le ofere soluții și nu orice solutii, ci cele mai bune posibil și inovatoare. Eu mă bucur că, în portofoliul de clienți al grupului, avem clienți care nu se limitează să vorbească despre evoluția formulelor produselor pe care le scot pe piață, ci se focusează pe evoluția consumatorilor și cum produsul lor le susține în acest parcurs.

E nevoia să fim conectați la realitățile consumatorilor și să înțelegem cum acestea îi impactează, pentru a ne putea menține relevanța și poziția în mintea lor. Drept urmare, cu excepția câtorva industrii, cererea pentru conținut super glam a scăzut, pentru că oamenii preferă să un conținut executat poate imperfect, dar autentic.

 

Previziuni

Brandurile care se vor adapta la valorile consumatorilor și vor susține în mod autentic și onest cauzele în care cred vor fi câștigătoare. Spun asta, pentru ca segmentarea bazată pe valorile, interese comune, lifestyle ia prim-planul celei demografice, ceea ce creează o legătură mai strânsă și sensibilă între brand și consumator.

Toata industria tinde spre un „unified consumer view” în care se pot urmări toate interacțiunile unui user across channels, pentru a activa uneltele corecte la fiecare astfel de moment.  Agențiile care nu vor adopta tehnologiile emergente care susțin acest obiectiv (si aici pot menționa digital assistant, connected media, connected experiences de la Ve etc.) și care vor fi ermetice în abordare vor avea de pierdut. Clienții au devenit mai puțin interesați de (re)numele agenției și de potențialul de  premiere la festivalurile de specialitate al acestora și mizează pe soluțiile creative & tehnologice care maximizează ROI-ul. Or, în condițiile în care tot mai mulți clienți te întreabă „cum fac ca un potențial cumpărător care îmi vede banner-ul  pe un site si nu face click pe loc, să vadă exact aceeași informație și în online, în momentul în care intra la mine pe website, pentru ca totuși aceasta reclama este cea care l-a impresionat”, trebuie să știi ce să-i oferi.

 

Trenduri

  1. Preocuparea oamenilor de marketing pentru dezvoltarea strategiilor adaptate unui viitor “cookieless”.
  2. Influencer marketingul, impactul căruia, acum, poate fi măsurat cu acuratețe ridicată. Microinfluencerii vor fi, în continuare, cei mai căutați, mai ales după ce, anul trecut, au generat 91% din engagementul total al postărilor sponsorizate.
  3. Producția de content la viteza luminii.

IoT – posibil ca va intra mai curajos și în advertising.

Nu neapărat un trend, însă o necesitate, indiferent de industrie: să tratăm cu atenție și să ascultăm consumatorul în permanență. Cred că feeback-ul pe care ni-l oferă ne provoacă să fim mai creativi și mai buni în ce facem.

 

Bilanț 2021

Au fost multe proiecte care ne-au testat si fortat la maxim, care au adus, însă, și mult haos în activitatea noastră. A trebuit să ne adaptăm continuu la schimbările din exterior din cauza restricțiilor, schimbărilor legislative, fluctuațiilor mari din piață etc. A fost greu să muncești luni întregi la o campanie și să fii nevoit să o schimbi peste noapte, pentru că, brusc, devine irelevantă din cauză că fusese gândită și creată pentru un context diferit, care era valabil acum două luni. Partea bună e că, și în acest condiții, nu ne-am pierdut simțul umorului, dimpotrivă, am râs mult chiar si atunci când a fost mai greu. Suntem norocoși să fim împreună.

Una dintre întâmplările nefericite a fost că am pierdut un client tare drag nouă insa a fost o lectie din care am avut de invatat lucruri utile.

 

Proiecte speciale 

Unul dintre cele mai provocatoare proiecte a fost dezvoltarea aplicației The Ant Nest, o soluție de project management destinată activității studiourilor de postproducție audio-video, care, la ora actuală, îndrăznesc să spun că este foarte bună și avem planuri de expansiune si în afara granitelor cu ea.

Un alt proiect de care suntem mândri este campania Gerovital Evolution și faptul că am reușit să o aducem ca brand amdassador pe Catrinel Menghia pentru aceasta marca româneasca puternica.

Au mai fost și alte proiecte care ne-au mers la suflet, însă cred că partea cea mai frumoasă legată de ele este că le-am putut lucra în echipă cu niște oamenii foarte buni în ceea ce fac, cu care ți-e drag să faci brainstorming la un pahar de vin virtual, la 10 noaptea. Și impreuna cu ei am și pus bazele hub-ului despre care ți-am povestit mai devreme. Dream team-ul nostru arată cam așa acum: The Candy Shop în postproductie A/V, Safe Frame pentru Producție Virtuală în timp real, Code Evolution pentru webdevelopment & webdesign, Nova Creations, VE Global pentru pentru expertiza lor în digital media technology, Mouton Noir pentru PR & comunicare.

 

Campanii care ți-au atras atenția în 2021

De departe, Fashion Days, pentru curajul de a-și asuma valorile și lucrurile în care cred. Ideea de diversity & inclusion pe care au mers a fost foarte mișto exprimată.  

Concursul Vodafone Hit & Play pentru modul în care s-au adaptat la situația actuală.  

Iar din afara mi s-a parut frumoasa, utila si emotionanta campania celor de la Spinneys pentru Liban. Campania se numeste „The bread exam”si care are ca obiectiv cresterea notorietatii incidentei cancerului mamar prin depasirea barierelor culturale intr-un mod ingenios.

 

Ce ai învățat cel mai important în 2021

“Don’t take anything for granted” și concentrează-te pe prezent. Ca un om de marketing, am avut întotdeauna tendința să mă uit spre viitor, ignorând poate impactul acțiunilor prezente. Lucru extrem de valoros pentru business, însă destul de păgubos pe plan personal. Familia și fiica mea m-au învățat cu precadere în 2021 că cel mai valoros este prezentul, conștientizarea și trăirea lui.

 

Inspirațional pentru 2022

As for the future, it is still unwritten.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Sectiune



Branded


Related