Oana Geambașu: Pandemia se stinge încet, dar aș vrea să înțelegem că nu ne vom întoarce prea curând la “viața de de dinainte”

Oana Geambașu: Pandemia se stinge încet, dar aș vrea să înțelegem că nu ne vom întoarce prea curând la “viața de de dinainte”

Au trecut doi ani de pandemie, care se simt ca zece în multe privințe, dar care ne-au și întărit psihic. A fost multă frică, de necunoscut, de forme grave ale bolii. O mulțime de teorii ale conspirațiilor și lupte virtuale între vaccinați și nevaccinați au împărțit lumea în tabere. La noi parcă mai mult ca oriunde. Ca și cum n-ar fi fost destul, campania de vaccinare a eșuat în România și, iată, ne îndreptăm către finalul pandemiei cu rata de vaccinare în jur de 50%.

În timp ce autoritățile noastre nu au putut mai mult pe partea de informare publică, au fost oameni care au făcut ei campanie pro-vaccinare, pe canalele de social media sau live printre cunoscuții lor. Oana Geambașu este unul dintre ei. Și-a convins apropiații indeciși să se vaccineze, cu studiile științifice pe masă.

Oana este expert în politici de sănătate publică şi management sanitar, în prezent masterand al Universității Harvard și bursier Fulbright. În ultimul an, a făcut parte din echipa care conduce cercetarea unui studiu privind efectele pandemiei COVID-19 în cinci țări ale Uniunii Europene.

Vorbim cu ea în rândurile următoare despre ce a mers bine, dar mai ales ce a mers rău în campania de vaccinare din România. Ea spune că, dacă nu vor apărea alte variante ale virusului SARS CoV-2, putem vorbi despre o trecere de la pandemie la epidemie.

”Problema este ca in loc sa ne uitam la problemele pe care le avem si sa implementam solutii exacte, in Romania le potrivim. Nu avem date? Estimam. Nu avem capacitate de implementare? Nu-i nimic, facem cat se poate si-aia e. Cred ca acest “merge si-asa” este specific Romaniei si nu l-am mai intalnit nicaieri”.

 

Din bio

Sunt Oana, am 35 de ani si sunt mama Soniei. Impreuna cu Sonia am fost nevoite sa trecem prin sistemul de sanatate si mi s-a parut o jungla, asa ca am decis sa schimb realitatea pentru alti pacienti, pentru ei sa fie mai usor. Am lucrat alaturi de doi ministri ai sanatatii, care mi-au oferit oportunitatea sa coagulez echipe fantastice, cu care am implementat programe nationale. Printre acestea, programul national de screening auditiv neonatal sau extinderea la nivel national a programului de ingirjiri pentru accidente vasculare cerebrale. In ultimul an am coordonat initial, si apoi am fost parte din echipa care a condus cercetarea virusului SARS CoV-2 in populatia generala la nivelul a cinci tari. Acum sunt masterand in politici de sanatate publica la Harvard T. H. Chan School of Public Health, bursier al universitatii si burisier Fulbright.

 

Despre campania de vaccinare din România

In Romania exista cativa vectori de opinie care se hranesc cu slabiciunile societatii. Nu am analizat si nici nu am vazut sondaje de opinie, dar stiu ca exista o lipsa cronica de incredere in sistemul de sanatate si in guvern. Apoi o lipsa de informare si educatie pentru sanatate publica, care este tot din vina statului. Vorbim de ani de zile in care aceste informari sunt insuficiente sau timide. Si cand lipseste aceasta fundatie, devine extrem de complicat sa construiesti palate peste noapte. Se vor prabusi. Instabilitatea politica a fost iarasi un factor care a influentat aceasta incredere, ceea ce coduce, iar la o aderenta mai scazuta la directiile date de institutii.

 

Diferența dintre România și alte țări

O problema, dar nu foarte specifica Romaniei, este lipsa crunta de incredere in institutiile statului. Putea sa fie si dr. Fauci coordonatorul campaniei de vaccinare, cu datele pe care le-am avut, nu am fi avut o rata de vaccinare mult mai mare. Problema este ca in loc sa ne uitam la problemele pe care le avem si sa implementam solutii exacte, in Romania le potrivim. Nu avem date? Estimam. Nu avem capacitate de implementare? Nu-i nimic, facem cat se poate si-aia e. Cred ca acest “merge si-asa” este specific Romaniei si nu l-am mai intalnit nicaieri. Si un mix de “nu se poate” din partea sistemului cu o acceptare aproape fatidica, pe care nu cred ca o realizam, din partea populatiei. Am inceput sa inteleg acest mix ca fiind “romanesc” mai mult de cand locuiesc in strainatate, unde nu am intalnit aceasta atitudine.

 

Date din SUA

In SUA, unde sunt eu acum, vaccinarea nu este uniforma la nivelul tuturor statelor. Eu am norocul sa fiu in Boston, Massachusetts, un oras aflat intr-un stat progresivist in tot ce inseamna sanatate si sanatate publica. Rata de vaccinare este foarte crescuta, 95%-99% in randul persoanelor peste 65 de ani, de exemplu. Dar aceleasi persoane cu varste de peste 65 de ani sunt si la sala la 6 dimineata cand merg eu. Tot aici am vazut doar 5 (cinci) oameni fumand in 5 luni. Deci este clar o diferenta de perspectiva si raportare la tot ce inseamna sanatate si factorii de risc.

 

Ce asteptari aveai de la campania de vaccinare

Ma asteptam sa avem o rata de vaccinare extrem de scazuta, din motivele enumerate mai sus. Este utopic sa ceri intelegere si cooperare brusc, intr-o situatie extrem de incerta. Aproape toate tarile care au avut succes in controlarea pandemiei s-au bazat pe increderea cetatenilor si usurinta cu care ei au inteles si urmat regulile. In Romania nu este cazul.

Pandemia se stinge incet, dar as vrea sa intelegem ca nu ne vom intoarce prea curand la “viata de de dinainte”. Va fi mai bine, vom avea o perioada de liniste. Daca nu vor aparea alte variante care sa puna in pericol imunitatea curenta, vor urma epidemii, vom trai cu acest virus mult timp si este bine sa ne obisnuim cu ideea aceasta.

 

Puncte de cotitură

Uite, o sa zic ce a mers bine. :) Logistic, distributia a fost bine pusa la punct. Rau... Nu sunt expert in comunicare, sunt persoane mult mai potrivite sa analizez aceste aspect. Dar nu poti face o campanie de comunicare fara sa stii care sunt problemele sau intrebarile la care raspunzi. Nu a existat un sondaj de opinie initial care sa arate care sunt problemele, sa identifice populatia careia sa ii adreseze mesajele. Nu poti sa construiesti sau sa implementezi o campanie de informare fara strategie si fara buget. Acel “merge si asa” romanesc s-a dovedit ca nu mai merge.

 

Categorii care nu se vaccinează

Exista trei mari categorii de persoane care refuza vaccinarea. Persoanele pentru care este o convingere etica. Din motive religioase, sau alte convingeri care nu pot fi schimbate prin argumente. Apoi exista persoanele care refuza vaccinarea pur si simplu, cei pentru care argumentele nu conteaza, pentru ca nu vor sa asculte nici o parere diferita. Si mai exista a treia categorie, nehotaratii. Cei care ar avea intrebari, carora le poti oferi raspunsuri si care, odata ce au inteles, pot decide in cunostinta de cauza. Cea de-a treia cateogrie este categoria cu care se poate comunica si care poate primi si folosi informatiile. Este important nu doar sa comunicam, ci sa aiba si sens acea linie de dialog, sa nu fie monolog.

 

Țări cu rata de vaccinare mare vs mică

In primul rand in tarile cu o rata mai crescuta de vaccinare exista si o rata mai mare de mentinere a masurilor preventive. In SUA, tocmai am trecut de valul Omicron, suntem spre rata din toamna, in scadere la fel de brusca precum cresterea. Efectele au fost destul de usoare, am avut un numar urias de persoane infectate, dar majoritatea nu au avut nevoie de ingrijiri medicale. Cei care au avut nu au depasit capcacitatea spitalelor, nu a fost nevoie de intreruperea interventiilor elective, practic viata a continuat cu masti, dezinfectant si testare.

Cea mai mare diferenta este ca in tarile cu rata mai crescuta de vaccinare s-a trecut cu mai multi oameni in viata peste valuri. Din pacate in Romania in octombrie 2021 au murit cu 129% mai multi oameni decat anii precedenti. Este enorm, si exista vaccin de aproape 11 luni. Dupa inceperea campaniilor de vaccinare am putut oberva o corelatie directa intre ratele crescute de deces si ratele scazute de vaccinare. Romania, din pacate a inregistrat in continuare mai multe decese decat in anii precedenti si comparative cu alte tari la indicativul de mortalitate per 1 milion populatie.

 

Teorii ale conspirațiilor

Teoriile pe care le stiu sunt afara de cea cu cip, schimabrea AND-ului, dar cred ca cea care chiar mi s-a parut haluctinanta este cea recenta, conform careia daca pornesti Bluetooth, apare o conexiune langa o persoana vaccinata. Am incercat si eu si am verificat Bluetooth, dar am gasit doar castile, televizorul vecinilor si sistemul lor audio. Lasand gluma, aceste convingeri nu sunt amuzante. Este dureros sa vezi ca ele exista la nivel de convingere si exista oameni care mor pentru ca se tem de aceste povesti tesute pe fondul lipsei de incredere si educatie in sanatate. In plus nimeni nu taxeaza aceste derapaje grave.

 

Lupta dintre vaccinați și nevaccinați

De cand a inceput campania de vaccinare eu traiesc intr-o lume in care toti cei din jurul meu sunt vaccinati, fara exceptie. Pana si la scoala Soniei 87% dintre copii (intre grupa mica si clasa a 8-a) sunt vaccinati complet. Spun asta pentru ca nu traiesc aceasta “lupta” in mod direct, ci doar pot sa inteleg la nivel conceptual. Vaccinarea salveaza vieti, sincer. Citeam ieri o carte despre dezvoltarea vaccinurile in istorie, cum au fost acceptate si care a fost impactul privind retrospectiv. Inclusiv vaccinurile impotriva SARS CoV2 fac o diferenta imensa, vom avea aceasta intelegere generala peste cativa ani cand vom privi in urma si vom vedea diferentele.

Din punctul meu de vedere, al omului care lucreaza in politici de sanantate publica, care crede in stiinta si intelege studii clinice, pot sa judec daca ceea ce se publica in jurnale de specialitate ofera date sunt corecte sau nu. Pana sa am aceasta abilitate am avut incrdere in persoanele care puteau sa imi traduca informatiile. Mi-as dori ca toate persoanele sa aiba incredere in informatiile pe care le ofera expertii. Dar increderea se construieste, nu apare peste noapte, si aici avem mult de lucru. Teritoriu comun si intelegere pot aparea daca exista si dorinta de a avea aceste lucruri, altfel va fi o continua lupta fara sens, in care fiecare isi spune convingerea, fara sa asculte sau sa invete de la celalalt.

 

Din cercul tău

In jurul meu, fizic, toata lumea este vaccinata. Rudele mele sunt vaccinate. Am reusit sa conving oameni, discutand cu studiile pe masa, probabil cei pe care i-am convins erau din categoria celor ce cautau raspunsuri la care nu aveau acces sau posibilitate de a interpreta informatiile. Este important sa intelegi si cand si unde poti face o diferenta si unde nu. Eu nu sunt medic, nu sunt imunolog, nu am studiat vaccinuri sau virusuri. Tot ce pot sa fac este sa interpretez datele din punct de vedere epidemiologic, si biostatistic si sa traduc informatiile. Sunt persoane mult mai competente care pot convinge si educa in zona aceasta.

 

Către finalul pandemiei

Cum ziceam si mai devreme, daca nu va mai aparea alta varianta care sa evadeze raspunsul imun, sau care sa dea simptome mai severe, daca raspunsul imun va proteja pe o perioada mai lunga, putem spera la o trecere de la pandemic spre endemic. Sper ca dupa acest val sa avem o perioada de liniste, dar orice relaxare ar trebui sa fie oarecum prudenta pana cand lucrurile se vor stabiliza. Iar epidemiile ulterioare pot avea un impact diferit in functie de rata de imunitate la nivelul geografic in care vor aparea infectiile. Cu datele pe care le avem azi, putem spera la un 2022 mai bland decat 2021, in mod cert. De asemenea, istoric, sezonul coronavirusurilor incepe in octombrie si se incheie in martie-aprilie, deci ma astept ca peste vara, la fel ca si in ultimii doi ani, sa mergem spre mai bine.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related