Prima experiență a Laurei Musuroaea pe santierele Habitat for Humanity a fost în 2019, când s-au construit 10 case în 5 zile cu ajutorul a peste 300 de voluntari. A descoperit atunci că e mai puternică decât credea. Și că sunt mulți oameni care trăiesc în sărăcie și au nevoie de ajutor pentru a-și schimba viața. O casă e cel mai bun început pentru asta.
Nu este ușor să lucrezi pe un șantier. Este muncă fizică multă, oboseală, stat în soare, frig, depinde de vreme. Dar cu toate acestea, să vezi cum prinde contur o casă, un cămin, din mâinile tale nepricepute, povestește Laura.
Habitat for Humanity construiește locuințe pentru familii cu venituri reduse, dar în 2020 și 2021 a fost nevoită să întrerupă activitatea de voluntariat de pe șantiere în mai multe rânduri, din cauza restricțiilor. Acum, asociația lansează un apel către publicul larg, prin noua campanie de strângere de fonduri. Laura Musuroaea povestește în interviul de față despre experiența ei pe șantier și de ce e nevoie ca oamenii să se implice în număr cât mai mare în programele Habitat for Humanity.
Întâlnirea cu Habitat for Humanity
Prima dată am fost invitată de Habitat for Humanity România la evenimentul de construire accelerată și voluntariat, BIG BUILD 2019, în calitate de creator de conținut. Din prima clipă când am auzit de proiect mi-am dorit să mă implic 100%, am petrecut toate cele 5 zile pe șantier și a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Pe lângă distracția de pe șantier, faptul că am învățat lucruri noi și utile, deconectarea de ceea ce fac eu zilnic, nu pot să descriu corect, în cuvinte, satisfacția pe care am simțit-o când am vazut acele case înălțate de noi.
Și acum țin minte cum stăteam în ultima zi, plină de ciment pe față și ghete, într-un colț, uitându-mă la familiile care își primeau cheia de la viitoarea lor locuință. Este un sentiment incredibil!
Cum te-ai hotărât să te implici
Nici nu a fost nevoie să mă gândesc prea mult. Ador să ajut, ador să mă implic în cauze sociale ori de câte ori am ocazia. Știu că este esențial actul de a dona, fără fonduri nu se poate face nimic, dar pentru mine, cea mai mare plăcere este să fiu acolo, să pun mâna, să am contact direct. Îmi place să împart energie cu oamenii respectivi și să încerc să le aduc zambetul pe buze, atât cât reușesc.
Experiența pe șantier
Prima experiență a fost de 5 zile pe șantier, la BIG BUILD 2019 unde am construit 10 case în 5 zile. Am fost peste 300 de voluntari, toți plini de energie și dorința de a face un gest frumos pentru cei care au nevoie. După acel eveniment, am legat niște prietenii foarte solide. Următoarea experiență de voluntariat a fost în 2021, un eveniment mai mic, la care am stat doar 2 zile pe șantier, dar m-am bucurat să revăd oameni dragi. Va zic sincer, viața de șantier e tare faină!!
Cu ce premise & emoții ai plecat la drum
Nu plec, în general, cu foarte multe așteptări la drum, pentru că îmi place să las lucrurile să se întample. Singurul gând pe care mi-l pun de fiecare dată în minte, este să make the best of it. Dar pot să vă zic că m-am îndrăgostit de meșterit după experiența cu Habitat for Humanity România!
Cea mai grea parte. Și cea mai frumoasă
Nu este ușor să lucrezi pe un șantier. Este muncă fizică multă, oboseală, stat în soare, frig, depinde de vreme. Dar cu toate acestea, să vezi cum prinde contur o casă, un cămin, din mâinile tale nepricepute…
Concluzie
BEST EVER și abia astept următorul eveniment. Cei de la Habitat for Humanity România m-au câștigat pe viață!
Ce ai descoperit despre tine
Am descoperit că sunt mai puternică fizic decât îmi imaginam! Mi-am depășit frica de a fi la înălțime atunci când m-am urcat să pun țigla pe acoperiș și mi-am confirmat că ieșirea din zona de confort te face să evoluezi ca om.
Ce trebuie să știe oamenii despre programele Habitat for Humanity
Că schimbă cu adevărat vieți și că toată echipa Habitat for Humanity România, de la cel mai mic la cel mai mare, este formată din oameni implicați și care cred cu tărie în misiunea organizației. Și că au nevoie de noi să fim pe jumătate măcar atât de implicați ca ei.
Este o experiență unică. Pe lângă viața de șantier, ai parte de interacțiuni cu oameni diferiți, legați de același scop: de a construi cămine pentru familii care au nevoie de o șansă. Simplul gând că poți schimba viața unui copilaș, oferindu-i un pat călduros în care să se poată odihni pentru a învăța mai bine și a-și schimba soarta ar trebui să ne facă pe toți să ne implicăm în acest proiect. Vorbim de viitorul unor copii inocenți, care nu au nicio vină că s-au născut într-un mediu nefavorabil și aceasta este șansa noastră să îi ajutăm să rupă lanțul sărăciei.
De ce e nevoie pentru a-i convinge și ceilalți să se implice
De mai multe imagini cu realitatea. Am avut ocazia să văd ce este dincolo de șoseaua națională în Romania și este crunt… Ele te lovesc și te aduc cu picioarele pe pământ, te fac să realizezi că trebuie să ne implicam mai mult, atât cat putem, fie financiar, fie fizic, fie răspândind mesajul! Cea mai simplă modalitate de a susține proiectele lor este trimiterea unui SMS la 8845 cu textul „HABITAT” pentru a dona 2 euro lunar.