[Viață de DJ] Calin Crisan: In putinele ferestre cat a fost permis sunetul nocturn, s-a simtit ca pofta, nervul de tup-tup e acolo si asteapta sa se desfasoare maxim

[Viață de DJ] Calin Crisan: In putinele ferestre cat a fost permis sunetul nocturn, s-a simtit ca pofta, nervul de tup-tup e acolo si asteapta sa se desfasoare maxim

Printre multele domenii care au intrat un pic in insolventa in ultimii 2 ani de pe urma restrictiilor se numara si cel al cluburilor, despre care nu prea se vorbeste pe la stiri. Accentul e pus in functie de partid si televiziune, cand pe mall cand pe mersul la restaurant. Nimeni nu vorbeste ce se intampla in zona cluburilor, acolo unde, pe langa trupe si oameni care vin sa uite de scenariile apocaliptice de la tv sau online, sunt prezenti oamenii de la butoane, sa le spunem generic DJ's.
Calin Crisan aka Calin a ajuns in Club Control din Bucuresti cautand un alt domiciliu dupa desfiintarea WEB. Primul gig l-a avut in 2011, ca warm-up la Suie Paparude.

Nu cred ca va aluneca in umbra DJ-ul din cauza playlistarii domestice, iar rolul lui e tot acela simplu de la inceput: un om cauta, arhiveaza, amesteca piese, sunete, isi construieste pentru el o poveste sonica la care adera un public.

Printre show-urile de arhivat in memorie se numara Fjordisko din martie 2016, un warmup pentru Phil Hartnoll (Orbital) la Expirat in 2017, sau altul pentru Akua Naru la Colectiv. Cerinte dubashe? Au tot fost: niste adolescente i-au cerut pe vremea cand punea in Atelierul Mecanic ceva mai de anii '90. Nu banuia atunci ca asta va fi moda pentru youngsteri in anii 2020.

 

Prima oara pe butoane

Pe butoane m-am starnit relativ greu, 2011-2012, adica pe la 36 de ani, dar infuzia cu sunete a inceput cu combina muzicala (casetofon, pick-up) aterizata pe la 10-11 ani. In plus, prin ’87, blocul din Deva
s-a “intepat” cu cablu de parabolica, un proto-CATV al orasului pe acele vremuri, ceea ce insemna MTV nonstop ziua, asa ca cele cateva AGFA-uri si ORWO-uri au suferit primele colaje, mixtape-uri. Si de atunci adictia nu s-a mai potolit, de muzica, de sunete.

 

DJ in 2022

DJ-ingul are combustie interna pe pasiune, insa pentru directii si niveluri inalte e nevoie de geometria rigurozitatii unei profesii executate cat mai constiincios posibil. Exista si factorul sansa, dar munca, insistenta bat efectul de noroc. E o directa proportionalitate intre cat efort, timp, munca investesti si al tau “DJ-ing status”.
Nu cred ca va aluneca in umbra DJ-ul din cauza playlistarii domestice, iar rolul lui e tot acela simplu de la inceput: un om cauta, arhiveaza, amesteca piese, sunete, isi construieste pentru el o poveste sonica la care adera un public.

 

Ce ai in playlist

Acum stilul preferat, ascultat, selectat este Electronica cu sub-ramificatiile lui; Indie-Dance si el prezent in scanarea de zi cu zi, techno nu a disparut niciodata.
Playlist-ul unui event e contextualizat de tipul de club, de eveniment, eu in acest moment prefer clar vibratia de event nocturn, “lights-out & go”.

 

DJ rezident vs. DJ nomad

As tinde sa spun ca e mai util muschiuletului de punator de muzici sa se plimbe, sa se expuna cat mai mult, insa o rezidenta ajuta cu alte tipuri de calorii: poti experimenta mai mult atat in sunet cat si in tehnica, de exemplu.

 

Dansul in lockdown

Exceptand perioada de lockdown stict, segmentul pandemic pentru DJ-ing a fost ca o jumatate de balaceala, nu am inotat, dar ne-am udat putin.
In putinele ferestre cat a fost permis sunetul nocturn (in vara-toamna 2021 pana la 2 a.m.), s-a simtit ca pofta, nervul de tup-tup e acolo si asteapta sa se desfasoare maxim. Deci ne va fi bine si ne vom dansa cat de curand, post-Omicron, daca nu apare vreun alt remix idiot de virus, desigur.

 

Ce e pe val? + Poti trai din asta?

Nu prea sunt sincronizat cu ceea ce s-ar numi “trenduri”, sunt putin cam decuplat de orbita trendy.
Da, se poate si se poate trai bine cat timp se munceste si se transpira in cantitati mari.

 

Timpul liber

Timpul liber al nocturnului este de fapt jobul diurn ;)
Pregatirea e de fapt continua - ascultand muzica aproape non-stop, in timp am “dezvoltat” un sistem de selectie, triere, arhivare, indexare pe genuri, sub-genuri, astfel incat odata ajuns in fata butoanelor aleg din diferitele sertare diferite piese in functie de starea de moment, intuitie etc.

 

Ziua cea mai buna

Clasic, tot in weekend se dezlantuie dansul, dar de ceva timp noptile de marti din Control, Brutus pe numele lor de pogo, sunt ceva special.

 

Relatia cu Controlul

Pur si simplu am ajuns acolo in 2008 cautand un alt “domiciliu nocturn” post-Web (apropo de locuri si DJ formatori, Web-ul a avut o amprementa mare pentru mine) si nu am mai plecat: spectrul de evenimente, concerte, DJ set-uri este excelent. Plus, primul dj gig mi s-a intamplat in Control in 2011 cu warm-up @ Suie Paparude si de atunci conexiunea pe sunete a crescut si inca mai creste, fie ca DJ, fie ca simplu ascultator de hertzi.

 

TOP 3 experiente ca DJ

Nu sunt fanul topurilor, dar pun aici cateva exemple: un event Fjordisko (un party dedicat electronicii nordice, executat impreuna cu Zabriskie/Sasha Gherghel) din martie 2016 @ Control, avandu-i invitati pe Kasper Bjorke si Lulu Rouge. De fapt, seria Fjordisko a avut multe seri/nopti faine: Whomadewho, Mungolian Jetset, Gidge @ Control sunt alte seri gravate in memorie.

As mai aminti un warmup / after pentru Suie la Atelierul de Productie in 2014, un warmup pentru Phil Hartnoll (Orbital) la Expirat 2017, un warmup pentru Akua Naru event la Colectiv 2013, pentru Max Cooper live @ Control 2018 un alt warmup/after inca vibrants si mai sunt, dar sa pastrez o enumerare de ordin mic ;)

 

Ce mai vrea lumea sa bagi

Clasicul “ceva mai de dans”. Plus, o data la Atelierul Mecanic, eu butonand electronice, niste adolescente mi-au cerut ceva so-90s-cocojamboism. Am ramas un pic demufat – atunci inca nu stiam ca 90s aveau sa revina atat de tsunamic, mai ales printre tineri, adolescenti.

 

Peisajul industrial de la desk-ul de DJ

Personal, imi place peisajul de release-uri, formatii, live set-uri, concerte.
Da, se scoate mult, e inghesuiala in urechile noastre, poate si in buzunarele noastre, ce sa alegi, pe cine sa vezi, ce concert, performance sa platesti, insa cu putin efort de selectie, insistenta, eliminare
fast-food-release-uri, se gasesc trupe si muzici excelente.

 

Un mesaj pentru noii DJ

E un binom aparent simplu: munca si pasiune. Daca se hraneste binomul cu energie, focus si seriozitate nu are cum sa nu iasa un DJ-ing / performance ok.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related