În comunitatea noastra ne place să spunem povești. Nu conteaza a cui comunitate, caci placerea povestilor e universala. Ne-o spune Mukinka Chibanga, care a schimbat ceva locuri, ceva tari. S-a nascut in Zambia, a plecat, s-a intors, a ajuns in Romania. Si a ramas, pentru povesti. Pentru sotie. Acum, pentru copil. Si in general, pentru oameni si pentru comedie. Publicul il intelegea inca de cand facea stand-up in engleza.
Inainte de spectacol, se relaxeaza discutand cu ceilalti comedianti despre orice. De fapt, nu prea mai depune cine stie ce efort inainte de a urca pe scena, pentru ca se cunosc bine deja. In special, daca e scena de la The Fool.
"Obișnuiam să ascult muzică și să mă entuziasmam înainte de a urca pe scenă. Dar constat că nu mai trebuie să fac asta. Cu timpul și experiența, este mai ușor să pornesti doar dacă ai o dispoziție bună."
Povestim in continuare cu Mukinka despre rolul comediantului in societate, despre publicul vazut ca un grup de prieteni, si despre Romania.
Background
M-am născut în Zambia, dar m-am mutat în Belgia în jurul vârstei de 7 ani, pentru studiile tatălui meu. Ne-am mutat din nou în Scoția, după ce tatăl meu s-a angajat; aveam în jur de 17 ani atunci. Am studiat Inginerie Mecanică, dar nu am lucrat niciodată în această industrie. Am lucrat în firme de IT și în prezent lucrez la o firma de IT din București.
Spre Romania
După ce am trăit în Scoția timp de 7 ani, am decis să merg să descopăr țara mea de naștere, Zambia. Am stat acolo un an și jumătate și am învățat să nu judec o țară până când nu locuiesc acolo. După ce m-am întors în Scoția, am vrut să lucrez și să descopăr o altă țară din Europa.
Planul era să lucrez timp de 8 luni și să mă întorc înapoi în Scoția, dar m-am îndrăgostit de România și de oamenii ei și am decis să rămân. Apoi mi-am cunoscut soția și restul e istorie. Sa-mi gasesc locul aici a fost foarte usor, pentru ca romanii sunt calzi si prietenosi ca zambienii, dar sunt totusi europeni, un mix perfect pentru mine.
Socul cultural
Ceea ce mi s-a părut foarte interesant a fost cât de asemănători cultural sunt românii cu zambienii. Valorile se corelează foarte mult: familia, prietenie, religia și ospitalitatea. De asemenea, se corelează și negativele: probleme care apar in familie la înmormântări și nunți, probleme cu banii în familie, alcoolicii în familie etc.
În ciuda faptului că am crescut în Belgia, am crescut într-o familie africană. Am în viața mea atât valori europene, cât și africane. Ceea ce înseamnă că România are sens pentru mine.
Spre stand-up comedy
Prietenii mi-au spus că sunt foarte amuzant. După mulți ani în care am auzit asta, am decis să încerc pe scenă. Nu eram sigur cât de mult vor înțelege românii engleză și mi-a fost teamă că unele glume nu vor funcționa.
Spre surprinderea mea, românii înțeleg engleza excepțional de bine. Ceea ce este foarte ciudat pentru mine, pentru că nu este nevoie de limba de aici. Românii sunt foarte buni la limbi străine. Le învață ușor și chiar și atunci când nu vorbesc o limbă precum engleza, o înțeleg. Asta mi-a dat curaj să continui să fac stand-up comedy aici.
Perioada de debut
Îmi amintesc feedback-ul pe care l-am primit după spectacole. Mi-a arătat că am înțeles românii și umorul lor. Acest lucru a făcut primele mele spectacole mult mai ușoare, pentru că simțeam că fac glume pentru prieteni.
Observația socială
De când am un copil, socializez mult mai puțin decât înainte, ceea ce credeam că îmi va afecta creativitatea. Dar am învățat să mă uit în jur la tot ce se întâmplă, în orice moment. Fie că sunt la mall sau la dentist, comedia este peste tot. Oamenii sunt comici, așa că am învățat să îi observ mai mult.
Stilul tău
Sunt mai mult un povestitor. Așa am crescut în mod natural cu comedia. În comunitatea noastra de Africani ne place să spunem povești. Cel mai bun povestitor atrage cea mai mare atenție. Am crescut cu Dave Chapelle, care este un povestitor fantastic, așa că asta m-a influențat foarte mult.
Materialul
De obicei, ideile îmi vin în cap și le notez. Uneori, în timpul conversațiilor, când încep să vorbesc mult, îmi amintesc lucruri care i-au făcut pe oameni să râdă și îmi construiesc idei în jurul lor. Cele mai multe materiale noi sunt testate pe scenă.
Crearea, de exemplu, a 10 minute de glume poate veni uneori dintr-o singură idee care mi-a luat o săptămână sau alteori mai multe idei care mi-au luat câteva luni.
Ziua dinaintea unui show
Obișnuiam să ascult muzică și să mă entuziasmez înainte de a urca pe scenă. Dar constat că nu mai trebuie să fac asta. Cu timpul și experiența, este mai ușor să pornesti doar dacă ai o dispoziție bună.
Discuția cu alți comedianți înainte de un spectacol despre lucruri care nu au legătură cu comedia, mă ajută să intru relaxat pe scenă. Totul este să fii relaxat. Când ești relaxat, ești natural. Și când ești natural, oamenii te simt.
O amintire placuta de la un show
Un tip care nu înțelegea deloc engleza a venit la un show, dar mi-a spus că i s-a părut foarte amuzant și a înțeles cumva liniile de bază ale ceea ce spuneam. A confirmat că majoritatea comunicării nu este verbală.
Daca ai renunta la stand-up
Cred că aș deschide o afacere în Zambia. În prezent, Zambia este ca România anii 90. Există o mulțime de oportunități acolo și ai putea avea un impact cu adevărat asupra oamenii oferind locuri de muncă acolo.
Cum iti vezi tu publicul
Întotdeauna văd publicul ca pe prieteni. Pentru că nu ți-e frică să te distrezi cu prietenii tăi sau să faci o prostie cu prietenii tăi.
Stand-up-ul din Romania
Comedianții de top românesc au doar o barieră lingvistică. Mulți sunt la fel de buni ca cei din străinătate. Păcat că lumea nu înțelege limba română, pentru că le lipsesc multe râsete.
Următorul pas pentru comedianții din România este să se implice în filme de comedie. Nu toată lumea merge la cluburi de comedie, dar toată lumea se uită la filme.
Umorul romanesc
Umorul românesc vine dintr-o generație postcomunistă. Aceasta este o experiență unică. Dacă te uiți la Radu Isac sau Gabriel Gherghe în engleză, îți dai seama cât de amuzanți sunt românii și cât de bine apreciată este experiența lor de străini.
E loc de mesaje?
Cei mai buni comedianți au mesaje. Cu cât devii un comediant mai bun, cu atât mai bine poți să-ți transmiți mesajul. Uneori, glumele par să nu aibă mesaje, dar pe măsură ce comediantul se îmbunătățește, începi să vezi mesajul. Dar mesajele nu trebuie să fie profunde.
Etica de comediant
Comedia este o extensie a persoanei. Dacă în viața ta privată ai anumite păreri, le vei exprima și în comedie. Comedianții n-ar trebui cenzurați nu s-ar putea exprima liber. Filozofii ne-au adus acolo unde suntem astăzi. Comedianții sunt noii filozofi.
Ceea ce spunem noi pe scenă nu este adevărul. Este expresia noastră a realității. Nu este menit să fie luat ca o știre. Dar luată ca o idee de considerat.
Sperante în 2022
Că această pandemie se poate termina odată pentru totdeauna, ca să putem face spectacole ca înainte.