[Design & Strălucire] Alina Băncilă: Lucrez piese pe care le pot purta eu in primul rand si care ma reprezinta

[Design & Strălucire] Alina Băncilă: Lucrez piese pe care le pot purta eu in primul rand si care ma reprezinta

Mama sa combina intr-un mod unic multe culori, forme si texturi, atunci cand isi purta bijuteriile. Era fascinata de ea in primul rand, dar si de bijuteriile sale. Tatal sau este artist plastic si a crescut, practic, in atelierul sau. A fost firesc, asadar, pentru Alina Băncilă sa aleaga calea artei.

S-a format la Universitatea de Arte Bucuresti si lucreaza astazi design de interior, pictura murala si bijuterie sculpturala de inspiratie baroca, teatrala si flamboianta. Spune ca toti clientii sai sunt oameni cool, moderni, care inteleg arta din spatele fiecarei piese de bijuterie.

”Ma bucura sa vad apetenta pentru bijuteria de autor, deschiderea pentru materiale diverse si piese unicat. Poate reticenta care exista acum cativa ani de a purta anumite piese nu se mai regaseste in prezent si asta ma bucura nespus. Exista o dorinta de unicitate si accesorii statement”

Alina Băncilă vorbeste despre creatiile sale de bijuterie si despre cum percepe ea evolutia relatiei pe care romanii o au cu bijuteria de autor.

 

Despre arta ta

Eu am fost intotdeauna pasionata de bijuterie, de mica eram fascinata de bijuteriile mamei si de stilul ei de a combina texturi, culori,forme. Am crescut in atelierul tatalui meu, care este si el artist plastic iar universul meu era inconjurat de artisti cu specialitati diferite, de unde am invatat multe lucruri.

Eu am urmat liceul de arta Nicolae Tonitza si am trecut prin mai multe etape, am invatat diverse specialitati si tehnici, pictura, arta murala, apoi Universitatea de Arte, Bucuresti, Sectia sticla-metal.

Eu lucrez de la pictura, design de interior, lucrari de metal, pictura murala pana la bijuterie sculpturala. Arta mea nu se limiteaza doar la designul de bijuterie, ci se intrepatrunde.

 

Etapele de formare in designul de bijuterie

In timpul facultatii am aprofundat mai bine bijuteria in cadrul sectie de metal, pana atunci a fost mai mult o joaca in a combina si restructura bijuterii .

Am avut norocul sa imi fie profesori si mentori, artisti foarte talentati, cum ar fi Dl. profesor Bogdan Hojbota, Marian Nacu, Vasile Chinschi si nu in ultimul rand, tatal meu, Dan Băncilă, care imi este si acum un mare sprijin si cel mai bun critic al meu.

 

Temerile de inceput

Sunt proiecte pe care le lucrezi si incerci sa gasesti cele mai bune solutii. Nu sunt temeri pentru ca imi place ceea ce fac. In arta nu am simtit frica, este o adrenalina in a cauta materialul, forma, finish ul.

 

Primele bijuterii

Am experimentat cu diverse materiale si am avut proiecte in timpul facultatii care mi-au cultivat pasiunea pentru bijuterie.

 

De unde te inspiri

Surse de inspiratie gasesc peste tot, in functie de ce tematica trebuie sa abordez fac un research. Au fost multe proiecte cu teme diverse, de la bijuterie egipteana la piese contemporane.

Ma inspira day to day living, o conversatie placuta la un pahar de prosecco si un jazz in the background. Mereu gasesc lucruri noi sau ma reintorc la motive care mai pot fi aprofundate.

 

Amprenta ta

Unicitate, bijuterii statement, piese sculpturale, combinatii de pietre semi-pretioase, cristale, lucrate din alama topita, turnata si apoi combinata cu argint si placate cu aur. Lucrez piese pe care le pot purta eu in primul rand si care ma reprezinta. Sunt obiecte care scot orice tinuta din anonimat si sunt recognoscibile. Unique and custom made.

 

Cele mai recente creatii

Eu creez bijuterii sculpturale, piese statement, custom made, de inspiratie baroca, teatrale si flamboiante. Cea mai buna descriere mi-o face prietena mea draga Ioana Romana Laurentiu care imi si poarta si iubeste creatiile.

“In bijuterie este cunoscuta pentru creatiile baroce si unicate, flamboiante si teatrale. Bijuterii statement, custom made. Nu poți purta un tablou. Nu poți purta o sculptură. Dar poți purta o bijuterie de artă. De secole, artiști celebri, de la Picasso, Braque, Ernst sau Salvador Dali, până la John Chamberlain sau Anish Kapoor au creat și bijuterii, adevărate lucrări de artă. Iar bijuteria de artă e o formă de expresie, atât pentru artist, cât și pentru cel care o alege. Dezvăluie personalitatea și o potențează, deschide o poartă spre interior. Artist pur sânge, absolventă a Universității Naționale de Arte București, cu o serie de expoziții personale și de grup și multe premii, are lucrări de o forță nebănuită, rar întâlnită în materie de bijuterie. Din metal croit, topit, picături vii de argint, cristal și pietre semiprețioase, lucrările ei trăiesc intens, vibrează, vorbesc cu un aer imperial, dublat de impetuoase tușe moderne, ies din rând și, în orice caz, nu te pot lăsa indiferent.” Ioana Romana Laurentiu

 

Clientii tai

Femeia moderna care in acelasi timp intelege arta din spatele fiecarei bijuterii. Oameni misto, cool, cu care rezonez si dezvolt relatii de prietenie.

 

Procesul de creatie

De obicei am niste schite si idei de la care pornesc dar se transforma pe parcurs in functie de vibe, de material si in final sa iasa ceva si mai interesant. Este un proces care implica materiale diverse si trebuie atentie mare, pricepere si respect pentru materie. Atelierul este universul meu, spatiul in care ma simt cel mai comfortabil si firesc.

 

Cum a evoluat designul de bijuterie in Romania

Ma bucura sa vad apetenta pentru bijuteria de autor, deschiderea pentru materiale diverse si piese unicat. Poate reticenta care exista acum cativa ani de a purta anumite piese nu se mai regaseste in prezent si asta ma bucura nespus. Exista o dorinta de unicitate si accesorii statement. Dare to be different.

 

Trendurile

Eu nu ma ghidez dupa trenduri, deci n-as putea sa-ti raspund. Eu sunt foarte true to myself si creez fix ce imi place si ma repezinta.

 

Relatia romanilor cu bijuteria

Am observat ca se cauta mai mult bijuteria unicat, ”something else”, chestie care poate nu se intampla acum cativa ani. Mi se pare ca romanii au inteles ca bijuteria poate fi realizata din diverse materiale: alama, ceramica, silicon si sa iasa niste piese minunate si wow.

 

Cum iti promovezi bijuteriile

Retelele sociale functioneaza foarte bine si sunt de mare ajutor. Recomandarea clientilor mai este foarte importanta, precum si un site cu shop online, de asemenea galeriile de arta sunt un spatiu pentru promovare.

 

Visuri si planuri pentru 2022

Create, create, create!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related