De cele mai multe ori, nu boala ucide, ci lipsa educației. E ceea ce a înțeles Mihaela Ciotea după ce din viața ei a plecat o prietenă dragă din cauza cancerului de sân. A simțit că în România educația în zona asta lipsește cu desăvârșire, așa că s-a dedicat misiunii de a educa și oferi suport femeilor care se confruntă cu boala. După 10 ani de muncă cu și pentru pacientele diagnosticate cu cancer mamar într-un spital oncologic, Mihaela a simțit că are nevoie de o pauză. Se pregătea să își ofere trei ani sabatici, dar vestea că verișoara ei a fost diagnosticată cu cancer de sân i-a schimbat traiectoria. Așa a creat, în 2016, asociația Moving On Breast Cancer prin care a întâlnit sute de femeie care aveau nevoie fie de o perucă, o proteză mamară, consiliere psihologică sau doar să știe că cineva e acolo pentru ele.
"Asadar, Boobie Love a luat nastere in urma unui moment “AHA” pe care l-am trait dupa acel workshop si se afla, azi, aici pentru a purta femeia din comunitate intr-o calatorie catre sine prin intermediul sanilor ei".
Din conștientizarea că femeile trebuie să afle despre importanța îngrijirii sânilor pe care a avut-o în timpul unui workshop revelator despre masajul ayurvedic, Mihaela a creat Boobie Love, o comunitate care încurajează vindecarea trupului prin atingere și care oferă produse 100% care să le ajute pe femei. Despre cât de importantă e relația pe care o avem cu propriul corp, proiectele Mihaelei care ajuta sute de femei și experientele pe care le-a trait în călătoria ei am povestit în rândurile de mai jos.
Background
Eram in clasa a patra cand mama colegei mele de banca si-a pierdut viata din cauza cancerului. In mintea mea nu puteam sa concep ca un copil poate sa ramana fara iubirea neconditionata a mamei lui. A fost o durere pe care am trait-o in tacere alaturi de colega mea de banca. Nu am indraznit sa o intreb vreodata cum se simte, imi era frica de raspunsul ei. Colega mea a fost adoptata de un unchi dupa un an si a plecat in strainatate. Dupa ce am terminat facultatea am aflat ca si ea si-a pierdut viata din cauza aceluiasi tip de cancer, asta pentru ca mostenise gena mamei ei. Mereu m-am intrebat de ce nu si-a facut acel test genetic, pe care oricare medic, mai ales din strainatate, ar fi putut sa ii sugereze sa il faca? De ce a trebuit sa isi piarda si ea viata?
Asa am inteles ca, de fapt, nu cancerul ucide, ci lipsa de educatie!
In Romania, la ora actuala, educatia salveaza vieti!
Cativa ani mai tarziu, dupa terminarea Facultatei de Sociologie si Psihologie din Timisoara, m-am trezit ca imi doresc sa fac psihoterapie de grup. Uitasem de cancer si de efectele lui secundare asupra femeilor din comunitatea mea. Cel putin asa credeam.
Astfel ca, intr-o zi, pe cand cautam un grup vulnerabil din comunitate, impreuna cu care sa fac psihoterapie de grup, am citit in ziar despre unul creat de femei diagnosticate cu cancer de san si am simtit, in toata fiinta mea, ca acolo este locul meu.
Asa am ajuns psiholog in cadrul acelui grup de suport si, ulterior, director de dezvoltare in cel mai mare centru de oncologie din regiunea de vest, in care mi-am petrecut 10 ani din viata.
In calitate de psiholog si fundraiser am cunoscut sute de femei diagnosticate cu cancer mamar. O parte dintre ele mi-au devenit prietene, motiv pentru care calatoria lor a fost si a mea.
De 5 ani sunt presedintele si fondatorul ONG-ului “ Moving On Breast Cancer prin intermediul caruia crestem calitatea vietii femeilor care se confrunta cu efectele secundare ale cancerului de san si fondatorul Boobie Love, spatiul educational in care femeia din comunitate gaseste uneltele si resursele cu care poate lua atitudine in fata cancerului de san, dar si spatiul in care poate incepe calatoria catre sine prin intermediul sanilor ei.
Începutul Boobie Love
Ca femeie, dupa 10 ani de munca in oncologie, ma simteam stoarsa de puteri. Tot ce imi doream era o viata linistita alaturi de familia mea. Asa ca, am demisionat si am inceput sa calatoresc foarte mult. Una dintre calatoriile m-a purtat la Cluj, unde am participat la un workshop dedicat sanatatii sanilor.
Workshopul a fost sustinut de Taruna Sanjivani, o femeie fabuloasa adusa din India de catre Nicoleta Bechis, sa ne invete masajul ayurvedic al sanilor.Dupa acel workshop am stiut ca acest ritual de ingrijire a sanilor este fix piesa lipsa din viata noastra, a femeilor din Romania, in ceea ce priveste relatia pe care o avem cu sinele si cu trupurile noastre. Unii spun asta despre yoga, meditatie, catarat, eu spun si simt asta despre ritualul de autoingrijire a sanilor, pentru ca cred cu toata fiinta mea in vindecarea sufletului si trupului prin atingere.
Asadar, Boobie Love a luat nastere in urma unui moment “AHA” pe care l-am trait dupa acel workshop si se afla, azi, aici pentru a purta femeia din comunitate intr-o calatorie catre sine prin intermediul sanilor ei.
Reactiile oamenilor
Cand iesi cu un produs nou pe piata, unul destul de nisat, sunt niste riscuri pe care ti le asumi. As minti sa iti spun ca nu mi-as dori ca Boobie Love sa fie un bussiness de succes. Desigur ca imi doresc sa fie un bussiness de succes, dar unul social. Am ajuns pe o piata in care sunt promovate produsele de marire a sanilor si cele de vindecare a sanilor raniti in timpul alaptarii. Conceptul de autoingrijire a sanilor nici nu exista. Acum a luat nastere odata cu Boobie Love.
Pentru adoptarea, intr-un mod constient, a unui ritual sanatos de autoingrijire a sanilor este nevoie de multa educatie.
Am plecat la drum cu asteptari destul de realiste. Stiu ca pentru a exista o piata pentru un astfel de produs, este nevoie de educatie mai intai. Si asta facem. Schimbam vieti prin educatie. In prezent, la shopul fizic din Timisoara, nu vindem nici un ser fara sa spunem mai intai povestea Boobie Love, pentru ca aceasta “nevoie” nu exista in viata clientilor nostri.
Femeile nu stiu care sunt beneficiile masarii sanilor, nu cunosc tehnica autopalparii sanilor si 1 din 3 femei, dintre cele care ne calca pragul, nu si-a facut o ecografie mamara in ultimii 5 ani.
Autoingrijirea sanilor nu este o practica uzuala in viata femeilor din Romania.
Sanatatea nu este o prioritate pentru toate femeile din Romania, iar motivele sunt multiple: venituri mici, lipsa asigurarilor de sanatate, lipsa educatiei, teama de diagnostic, experiente neplacute cu medicii din spitalele de stat si nu numai, rusinea si multe altele.
Dincolo de sanatate, nu suntem noi pentru noi o prioritate. Sanatatea feminina se afla pe butuci, asta este adevarul.
1 din 8 femei va dezvolta un cancer mamar in decursul vietii ei, 1 din 10 femei va dezvolta un cancer de col uterin si 1 din 5 femei va dezvolta o afectiune la nivelul tiroidei. Personal cred ca in spatele oricaror afectiuni se afla frica, singuratatea si stilul de viata haotic.
Suntem deconectati de noi insine si de cei din jurul nostru, nu ne ascultam chemarea interioara, ne punem emotiile pe silentios, nu ne mai atingem si nu ii mai atingem pe cei din jurul nostru. Suntem deconectati fizic si conectati virtual.
Natura noastra umana se revolta. Avem nevoie de oameni care sa ne priveasca in ochi, care sa ne asculte activ si care sa ne stranga tare in brate. Acolo este adevaratul medicament.
Boobie Love isi doreste sa aduca in viata ta atingerea de care trupul tau are nevoie. Atingerea pe care tu ca si femeie nu ti-o mai oferi. Trupul tau este unic la fel si sanii tai. Nu exista nimeni pe lumea asta care sa te cunoasca mai bine ca tine. Respira adanc, ventileaza-ti emotiile, exprima-te, accepta-te, imbratiseaza fiecare parte din tine. Tu esti intregul.
Cele mai discutate subiecte in comunitate
Sanii femeii din Romania sufera, de aceea durerea la nivelul sanilor este subiectul cel mai des discutat in comunitatea Boobie Love.
Sanii dor pentru ca femeia traieste in frica, intr-o societate in care nu se simte inteleasa, acceptata, respectata, iubita, protejata. Traim intr-o societate care ne spune mereu ca nu suntem destul. Dar noi stim, cu fiecare zi, ca suntem ceea ce suntem si ca unicitatea noastra este darul cel mai de pret, apoi ca nimeni nu are putere asupra noastra daca noi nu le oferim aceasta putere.
Si cu asta vreau sa spun: nimeni!
Nici sotul tau, nici seful tau, nici mama ta, nici pritenea ta si nici macar mass media!
Da, sanii sunt o parte a corpului hipersexualizata in media, dar parca nu mai e chiar atat de in to your face. Sau poate mi se pare mie.
Cred ca tot mai multe dintre noi am inteles in timp ca un san gol, este doar un san gol si ca atitudinea femeii este cea care il scoate sau nu in evidenta.
Ce vreau sa spun cu asta este ca, eu cred ca poti fi o femeie extrem de sexy, cu un decolteu adanc si cu o atitudine care impune respect in acelasi timp.
O femeie poate nu are puterea de a ajusta felul in care o societate se raporteaza la ea, dar are puterea de a ajusta felul in care ea se raporteaza la ea insasi si asta o poate imputernici sa creeze in jurul ei o societate in care sa se simta in siguranta, importanta, protejata si respectata.
Dar, mai intai, trebuie sa fie constienta de ea, de puterea ei si sa nu imbrace la primul semn, rolul de victima.
Noi nu suntem victime! Noi suntem femeile care au inteles ca saracia, lipsa educatiei, consumul de pornografie si lipsa educatiei sexuale in general, nu neaparat in scoli, pot degenera in abuzuri verbale si fizice pe strada, la locul de munca sau in scoli. Noi suntem femeile care cunoastem intentia cu care ne expunem, ceea ce insemna ca avem mereu de ales.Tu cum simti?
Ce ai invatat despre ideea de comunitate
Sufletele si trupurile noastre se vindeca in comunitate. O femeie fericita cu sine perpetueaza si contribuie la o comunitate sanatoasa. O vorba buna, un zambet, o informatie, un produs de autoingrijire a sanilor daruite unei alte femei sunt iubire si respect de sine, nu slabiciune.
Femeile unite intru bine, construiesc o lume mai buna. Toate aceste detalii nu le cunosteam inainte de Boobie Love.
Povestea Asociatiei Moving On Breast Cancer
In urma cu cinci ani, dupa ce mi-am dat demisia din centrul de oncologie, in care lucrasem timp de 10 ani, si ma pregateam sa imi ofer trei ani sabatici, mi-a sunat telefonul si am primit vestea ca verisoara mea, cu care am copilarit in Bucovina, a fost diagnosticata cu cancer de san.
Vestea a venit intr-un moment in care ma pregateam sa fac altceva cu viata mea. Visam sa imi petrec mai mult timp cu fiul meu in varsta de 4 ani, sa calatoresc, sa imi vindec ranile, sa gradinaresc si sa citesc.
Dar, dupa ce am primit acel telefon, am inteles ca misiunea mea era sa imi continui munca in preventie si educatie. Asa am creat ONG ul “Moving On Breast Cancer” care creste, cu sprijinul sponsorilor, calitatea vietii femeilor ce se confrunta cu efectele secundare ale diagnosticului de cancer mamar.
De la infiintarea asociatiei ne-au trecut pragul sute de femei care aveau nevoie fie de o peruca, o proteza mamara, consiliere psihologica sau doar de o imbratisare.
Am intalnit bunici, matusi, surori, verisoare sau mame cu copii mici si foarte mici. Le-am ascultat povestile si am ras sau plans impreuna. Astazi pot sa iti spun, ca si in cazul femeii cu cancer de san, cel mai mare pericol este singuratatea. Omul bolnav are nevoie sa apartina unei comunitati de sprijin, dar din pacate, in Romania, acesta este destul de vulnerabil din cauza stigmatizarii sociale, sistemului medical subred, ceea ce face ca sansele lui de vindecare sa fie puse in pericol. Diana, una dintre prietenele mele diagnosticate cu cancer de san, spunea mereu ca cel mai de pret suntem noi oamenii, si ca Dumnezeu actioneaza si ne vorbeste prin oameni. De aceea, cred ca impreuna suntem mereu mai puternici. Imi este foarte greu sa iti vorbesc acum despre oamenii dragi pe care i-am cunoscut in toti acesti ani si de la care am invatat sa pretuiesc clipa mai presus de orice. Poate cu alta ocazie.
Educatia femeilor despre ingrijirea sanilor in Romania
Simt ca trebuie sa ne uitam tot mai mult la noi si la cei de langa noi. Sa ne punem intrebarile potrivite si sa ne dam raspunsurile adevarate. Este vital pentru noi, femeile sa facem asta! Educatia este pe butuci, dar simt ca tot mai multe dintre noi ne trezim si intelegem ca nu suntem victimele sistemului, intelegem ca avem puterea de a alege si de a actiona. Suntem tot mai curioase si dornice sa ne crestem calitatea vietii. Participam tot mai mult la cursuri, citim carti si avem incredere in propria noastra voce.
Ca sanii sa nu mai fie un subiect tabu in Romania, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Avem nevoie sa ne imbratisam propria noastra autenticitate si unicitate. Tabu nu inseamna ca tu nu vorbesti public despre sanii tai, nu vrea nimeni sa faci asta. Tabu inseamna sa crezi despre sanii tai ca sunt urati, sa stingi lumina atunci cand te dezbraci in fata iubitului tau, sa nu mergi la medic pentru ca nu vrei sa vada cat de urati sunt sanii tai, sa nu te privesti in oglinda pentru ca nu suporti cat de lasati sunt sanii tai, sa nu iti atingi niciodata sanii pe motiv ca este un pacat, sa nu iti permiti sa simti bucurie in viata ta din cauza aspectului sanilor tai, sa nu vorbesti cu prietena ta despre sanii tai din cauza rusinii, chiar daca este acolo un motiv de ingrijorare. Cam asta inteleg eu prin tabu. Pentru mine tabu, nu inseamna ca nu iti poti posta sanii pe social media, ci ca iti refuzi dreptul la sanatate pe baza motivelor insirate de mine mai sus. Pentru tine ce insemna tabu atunci cand e vorba de sanii tai?
Propriul tau proces de acceptare a sinelui
Am trait printre femei intreaga mea viata si, chiar si asa, nu mi-a dat seama, pana cand nu am inceput sa imi automasez sanii periodic, ca sunt intr-o energie masculina, zi de zi. Cu timpul mi-am dat seama de felul in care gandeam si ma comportam si cat de deconectata eram de trupul meu, nevoile, placerile si dorintele mele. Toate astea in special dupa cei 10 ani de munca asidua in oncologie.
Poate te intrebi cum e posibil asta din moment ce am crescut si muncit inconjurata de femei? Well, femeile invata de la femei. Informatia, comportamentele, mecanismele de coping se transmit de la o generatie la alta.
Femeile care ne-au dat nastere, crescut si educat sunt femei care au cunoscut foarte bine ce inseamna sacrificiul de sine. Personal ma trag din femei care au pus binele celorlalti mai presus de sine. Si ghici ce? Asta am facut si eu o mare parte din cei 38 de ani. Am avut mereu focul pe altii, mai putin pe mine.
Dar ce noroc am avut cu noile femei pe care le-am primit in viata mea si care mi-au vorbit despre procesele lor de crestere, despre energia feminina, vulnerabilitate, creativitate!
Ce noroc am avut cu ritualul de autoingrijire a sanilor Boobie Love care m-a adus mai aproape de emotiile mele, trupul meu si autenticitatea mea.
Hai sa iti spun ceva: Trupul nu minte!
Odata ce te aduci din minte in trup, prin intermediul acestui ritual sanatos de autoingrijire a sanilor, descoperi emotii reprimate, energii blocate si ascunse timp de ani de zile prin “dulapuri”, traiesti bucuria reintoarcerii “acasa” si simti nevoia exprimarii sinelui tau autentic.
Norocul face ca nu am suferit foarte tare la viata mea din cauza limitelor promovate de media in ceea ce inseamna frumusetea. Am crescut in Bucovina cu strabunica, bunica si matusile mele. Ele au fost modelul meu de frumusete.De exemplu, in familia mea nici una dintre femei nu se machiaza. Punctul nostru de referinta atunci cand vorbim despre frumusete este “naturaletea”.
Mi-a fost frica ca nu voi fi acceptata si placuta pentru naturaletea mea? Desigur! Dar chiar si asa, am intalnit oamenii potriviti in viata mea, pentru care nu a trebuit sa fiu altcineva decat eu insami. Au fost multi? Nu! Dar au fost destui cat sa am parte de foarte multe momente de bucurie.
Ce ar fi ajutat sa stiu in tinerete a fost faptul ca in lumea asta mare mai erau miliarde de femei naturale ca si mine, ca stralucirea noastra porneste din interiorul nostru si ca cel mai sexy accesoriu a unei femei este atitudinea ei. Da, ma epilez in prezent si imi vopsesc parul, dar o fac pentru ca eu am foarte mult par si imi place mai tare cum se simte pielea mea atunci cand sunt epilata. Felul in care aratam ar trebui sa fie ultima noastra problema, dar simt ca mai avem putin de stat cu noi si in noi pana cand vom ajunge acolo. Adica sa nu ne pese, sa nu ne conditionam bucuria.
Cum sunt privite initiativele care incurajeaza self love-ul in Romania
Vad ca apar tot mai multe astfel de initiative si simt ca nu toata lumea stie cu ce se mananca mai exact self love-ul. Toti cred ca self love inseamna sa te iubesti dintr-o data, neconditionat, si ca are legatura cu imaginea de sine, adica cu acceptarea si iubirea neconditionata a trupului. De asta vedem foarte multe pagini pe social media cu femei care isi expun trupurile dezbracate si care lupta pentru normalizarea tuturor trupurilor si pentru diversitate. Ceea ce nu e rau deloc. Spun doar ca trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare avem propriul ritm de integrare a partilor din noi pe care le respingem. Cred ca trebuie sa ne tratam cu multa rabdare, empatie si intelegere. Nu este o viata ca cealalta si nici un trup ca celalalt. Apoi ca, iubirea de sine nu are legatura mereu cu felul in care ne percepem si tratam trupul, ci are legatura si cu felul in care ne tratam si ventilam emotiile. Nu trebuie neaparat sa accepti totul la tine ca sa te poti iubi. Unii dintre noi cred ca self love-ul este despre acceptarea neconditionata a ceea ce esti, altii cred ca self love-ul este despre schimbare, despre a te aduce in punctul in care esti iubibil. E destul de tricky.
Cand vorbesc cu femeile din comunitatea Boobie Love le intreb mereu daca ar mai dori sa schimbe acel ceva la ele daca ar fi singure pe o insula? Asa isi pot da seama pentru cine doresc sa faca de fapt schimbarea, pentru ele sau pentru societate?
Tu te iubesti? De ce crezi ca ai avea nevoie pentru a te putea iubi?
Mi-a scris intr-o zi o tipa o chestie care mi-a ramas pe retina:”Sunt iubita, doar ca nu simt asta!”
Feedback-ul pe care il primesti
Am muncit un an ca sa ajungem la reteta actuala a serului Boobie Love si acest lucru se vede in toate feedbackurile pe care le primim zilnic de la femeile din comunitate. Folosim produse certificate, bio, de foarte buna calitate care au ca si scop stimularea drenajului limfatic, circulatia corecta a sangelui si limfei, eliminarea toxinelor, reducerea durerii si sensibilitatii provocate de fluctuatiile hormonale, imbunatatirea starii psiho-emotionale si reducerea stresului, imbunatatirea texturii, tinutei si aspectului sanilor .Si, cel mai important, acest ser creste auto-cunosterea si constintizarea propriului corp, propriei feminitati si a eventualelelor modificari care pot sa apara la nivelul sanilor. Chiar si cele mai reticente femei ne-au scris sa ne felicite pentru initiativa si sa ne spuna cat de mult a insemnat pentru ele sa inceapa sa integreze acest ritual de autoingrijire a sanilor in viata lor. Singurul lucru pe care mi l-au spus 3 femei pana acum este ca au pielea sensibila si ca ar prefera sa incerce un ser fara ulei esential in el. Din fericire nu am avut parte de hate din partea femeilor, cu toate ca ne asteptam la orice.
Stim ca Boobie Love nu este pentru toata lumea si respectam asta. Sunt femei care ne trec pragul si care nu sunt curioase nici de sanii lor si nici de serul Boobie Love, vor doar sa bea un ceai cu noi si pleaca mai departe. Si nu este nici o problema, noi beam un ceai cu toti cei care ne trec pragul si vor sa fie cu noi in spatiul sacru al sanilor. Nici eu nu am fost curioasa de sanii mei din prima. Haha!
Reconectarea cu interiorul
Ca si adulti, mai devreme sau mai tarziu, cu programe de educatie sau nu, fiecare dintre noi va ajunge sa poarte o conversatie cu trupul sau. De ce vom face asta? Pai vezi tu, un trup neglijat, uitat, urat, certat, lovit, injurat, neiubit se razvrateste la un moment dat prin ceea ce noi simtim si numim “somatizare”. Ca e un atac de panica, un cosmar, un junghi, o durere spontana de spate sau o migrena care nu mai trece, corpul tau va face un mare pas in fata si iti va trage un mare semnal de alarma. Mai devreme sau mai tarziu cu totii ne trezim si incepeam sa facem pasi marunti pe drumul cunoasterii de sine. “Acasa” pentru tine si pentru mine inseamna a fi in trup, conectat la nevoile lui. Nu te poti ignora o viata!
Este uimitor cum ne pierdem ca si adulti in rutina zilnica, cum ne ducem focusul in exterior si cum uitam sa ne intrebam ce mai facem, cum ne simtim si ce ne dorim cu adevarat de la viata? Si uitam sa facem asta si cu proprii nostri copii. Uitam sa punem intrebarile cu adevarat importante.
Social media este o platforma in care avem in ziua de azi acces la tot felul de specialisti, programe de educatie, psihoterapeuti, facilitatori, mentori, deci putem oricand sa ne ducem focusul inspre noi si nevoile noastre. Apoi sa nu mai spun cate carti bune mi-au ajuns pe mana in ultimii ani. Hai ca noi ca si adulti, gasim o cale. Problema este la copii!In lipsa unor modele sanatoase si in lipsa educatiei alternative in scoli, vor ajunge sa se chinuie ca si noi. De asta spun mereu ca noi avem datoria morala de a contrui un viitor mai bun pentru tanara generatie. Daca nu vom face asta, vor repeta si ei aceleasi greseli ca si noi, greseli nascute din necunoastere.