[Stand-up pe bune] Claudiu Popa: Am urcat pe scenă pentru că voiam să îmi demonstrez că nu pot să fac asta. Nu a fost bine, dar în momentul în care am coborât, abia așteptam să urc iar

[Stand-up pe bune] Claudiu Popa: Am urcat pe scenă pentru că voiam să îmi demonstrez că nu pot să fac asta. Nu a fost bine, dar în momentul în care am coborât, abia așteptam să urc iar

Prima scena pe care a urcat Claudiu Popa a fost bucataria lui, locul unde-si spunea cu voce tare glumele. Asta pentru ca, atunci cand era pustan, il vazuse pe unul la televizor care era mai in varsta, dar era funny. Era George Carlin. A urmat clasicul debut de la open-mic si vreo 4 ani in care a strans cam 30 de show-uri. Dar Claudiu isi dorea mai mult, iar asta era clar de cand si-a dat demisia din corporatie ca sa faca stand-up. Asa ca, in 2017, a inceput sa munceasca mai mult la arta lui si a simtit ca asta l-a ajutat sa treaca la urmatorul nivel.

"In acelasi timp mi-am dat seama ca se poate trai din ceva ce iti place sa faci si am realizat ca nu e niciodata prea tarziu sa faci o schimbare. Decizia de a-mi dedica timpul unui lucru pe care iubesc sa il fac m-a maturizat foarte mult si m-a responsabilizat in acelasi timp."

Povestim, in continuare despre pasiunea lui Claudiu pentru stand-up, despre materialul lui, umorul de la noi si prima oara cand a spus o gluma in fata a 4000 de oameni.

 

Background

Au trecut 32 de ani de cand m-am nascut in Pitesti si 14 ani de cand m-am mutat in Bucuresti, unde initial am venit pentru facultate, dar am ramas pentru trafic, poluare si lipsa infrastructurii.

Dupa 8 ani de lucrat in corporatie, m-am trezit intr-o dimineata si am zis ca trebuie sa fac o schimbare. Asa ca, mi-am dat demisia si dupa doar 21 de zile de preaviz am devenit comedian full time, daca exista asa ceva.

 

Ce te-a motivat

Prima influenta a stand-up-ului a fost pe la vreo 16 ani cand am dat din greseala peste un clip cu George Carlin. Nu aveam notiunea de stand-up, dar ca si pustan introvertit, timid si cu foarte multe ganduri dubioase in cap, am fost uimit de acest om, batran, care spunea chestii adevarate, funny si porcoase.

Am urmarit tot ce am putut gasi pe DC++ despre stand-up, dar nu ma gandeam sa fac asta vreodata. Imi notam idei de glume si chiar le "jucam" prin casa, cand nu era nimeni, dar gandul de a sta pe o scena sa spun asta mi se parea imposibil.

In 2013 am urcat la o seara de open mic, intr-un loc mic de 20 de oameni inghesuiti, din care 16 erau prieteni de ai mei. Am urcat pe scena pentru ca, cumva voiam sa imi demonstrez ca nu pot sa fac asta. Nu a fost bine, dar in momentul in care am coborat, abia asteptam sa urc iar.

 

Primele show-uri

La inceput nu aveam foarte multe variante de urcat. Exista un open mic mai mare, la Club 99 si din cand in cand mai erau incercari de open mic-uri prin diferite locatii. In principiu, daca te inscriai la un open mic insemna ca si urci pe scena, pentru ca nu erau foarte multi oameni care incercau sa faca asta.

In primele show-uri, tin minte ca incercam sa incropesc 5 min de glume, ceea ce mi se parea enorm de mult timp pe care sa il petreci pe o scena in fata unui public. "Show-urile" erau cam 50% proaste si 50% destul de ok, incat sa zic ca mai vreau sa urc si data viitoare. Din open mic-uri mai ieseau si niste deschideri la show-urile din weekend, asta era practic miza.

Primii bani din stand-up au fost 100 de lei, pe care i-am primit dupa un show intr-un club de swingeri, unde am facut stand-up in fata a 10 oameni in lenjerie intima.

 

Dezvoltarea artistica

Prin 2017 am primit oportunitatea sa deschid un show pentru Micutzu, Dan Badea si Radu Bucalae, in Chisinau. A fost si primul show de stand up din Moldova. Pana atunci, in 4 ani, am strans maxim 30 de show-uri.

A fost punctul in care pot sa zic am inceput sa lucrez mai mult la material, sa incep sa ma gandesc la prezenta scenica, la energia cu care intru pe scena si cred ca atunci am evoluat foarte mult in acel an. A ajutat foarte mult si ca am primit sfaturi destul de bune de la oamenii din jurul meu la acel moment.

In acelasi timp mi-am dat seama ca se poate trai din ceva ce iti place sa faci si am realizat ca nu e niciodata prea tarziu sa faci o schimbare. Decizia de a-mi dedica timpul unui lucru pe care iubesc sa il fac m-a maturizat foarte mult si m-a responsabilizat in acelasi timp.

 

Materialul

Incerc din greu sa ma obisnuiesc sa scriu materialul, fie pe telefon, laptop sau chiar pe foaie cu pixul. Spun ca imi e greu pentru ca obisnuiesc sa imi notez doar ideea de baza a unei glume, iar toata constructia o fac debitand in soapta in bucatarie cand nu e nimeni acasa. Chestie care este riscanta pentru ca pot pierde parte din gluma cand plec din bucatarie si ma duc sa dau gluma pe scena.

Imi place sa testez materialul la serile de open mic. O mai fac si direct in show, dar de obicei in show incerc sa adaug pe o gluma pe care o am.

Pentru mine pregatirea unui set de 20-30 de min dureaza cam o luna de testat material creat din premise pe care le-am adunat sa zicem in ultimele 4-5 luni, plus inca 3-4 luni pana cand acel material ajunge la o maturitate (adica am stors cam tot ce pot din acele premise).

 

O amintire dintr-un show

In 2018 am deschis unul din show-urile de la Sala Palatului, pentru Badea, Micutzu si Bordea, si nu o sa uit niciodata senzatia pe care am avut-o in momentul in care am spus prima gluma la care au ras 4000 de oameni.

Am fost atat de euforic incat am stat 19 min, cand eu trebuia sa ies la 15 min. Tin minte ca am intrat dupa cortina si primul lucru pe care l-am zis baietilor, a fost: "Imi cer scuze, nu stiu cand a trecut timpul!"

 

Daca ai renunta la stand-up

Ca alternative profesionale cred ca pot contoriza cam 2:

  1. Ma intorc in corporatie.
  2. De curand, am inceput sa imi dedic timpul grafic design-ului si ma atrage foarte mult partea asta.

 

Momentele in care nu se rade

Au fost momente in care nu s-a ras, inca nu stiu ce sa fac. De obicei, incerc sa trec mai departe fara sa ma supar, pentru ca ma gandesc ca probabil publicul nu relationeaza cu acea gluma.

 

Umorul de la noi

Nu cred ca exista un specific al umorului romanesc. Nu stiu exact daca sunt in masura sa raspund, pentru ca fac parte doar dintr-o ramura a umorului. Sunt atat de multe forme de umor si atat de multe stiluri, incat nu cred ca exista ceva specific la noi.

 

Stand-up-ul nostru vs cel din afara

Sunt multe diferente, dar cea mai mare e ca noi ne uitam la stand-up-ul din afara, dar americanii sau englezii nu se uita la stand-up-ul de la noi.

 

Exista subiecte tabu in umor

Nu cred ca exista subiecte tabu, exista doar oameni prea sensibili. Mie nu imi place sa fac glume despre cacat, dar asta nu inseamna ca nu sunt amuzante.

 

Show-urile tale acum

Singurul lucru care s-a schimbat, cred ca e numarul de oameni de la un show. Ma refer la restrictiile de 30% sau 50% sau 70% sau la cat % nu se mai transmite covidul in saptamana respectiva.

Da, am incercat si online si nu e bine pentru nimeni. Nici noi ca si comedianti nu avem o placere sa vorbim la o camera, nici oamenii nu cred ca primesc aceeasi experienta acasa.

 

La inceput de an

Pentru 2022 imi doresc sa am cat mai multe show-uri, sa mai treaca din pandemie, sa se vaccineze mai multi oameni si sa nu vina criza financiara prea repede.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related