Florenta Ilie a crescut odată cu Asociația Magic, o organizație care sprijină copiii grav bolnavi și familiile acestora. Printre copii, Florenta e doamna Polonic, mereu gata să sară în ajutorul celor care au nevoie de puțină speranță. E responsabilă de proiectele MagicHOME, o inițiativă care oferă alinare părinților care dorm săptămâni, iar uneori chiar luni în șir pe un scaun de spital. MagicBOX, un alt proiect de care se ocupă, oferă lucrurile necesare traiului elementar beneficiarilor. Toate proiectele asociației sunt interconectate, și asta pentru că fiecare servește unei nevoi arzătoare a cauzei lor, de la soluții de transport între spital și casele micuților, la spații de trăit sigure pentru un copil cu diagnostic oncologic sau nevoi speciale.
În sufletul Florentei, fiecare om pe care ajunge să îl cunoască își lasă adânc amprenta. De asta, alege să îi cunune sau să le boteze copilașii multor persoane pe care le cunoaște prin asociație. Așa se asigură că devin parte din familie. Spune că în sectorul non-guvernamental e nevoie de multă răbdare pentru că, exact ca în viață, ziua în care plantezi sămânța binelui nu e și ziua în care crește planta. Cel mai greu e momentul în care cineva pierde lupta cu boala în ciuda tuturor eforturilor. E nevoie de putere ca să te aduni, să duci mai departe povestea copiiilor curcubeu și să îi ajuți în continuare cu aceeași încredere în destin pe beneficiari. Despre povestea care a adus-o pe Florenta în mediul ONG, provocările și bucuriile proiectelor MAGIC și cum își poate aduce comunitatea contribuția am povestit în cele ce urmează.
Cum a început povestea ta în ONG
Povestea a început cu mult timp în urmă, nu ca ONG-ist, ci cu o poveste personală. Aveam 20 de ani și mi-am pierdut fiul la ceva timp după naștere. Vreme de cinci ani am fost în căutarea unor răspunsuri care nu veneau de niciunde. Încercam să nu las durerea să fie mai mare decât iubirea pe care i-am purtat-o copilului meu și să dau sens pierderii lui, să-mi pot liniști sufletul. Pentru că pe toată perioada sarcinii am stat în spital, am realizat că sunt multe nevoi curente ale oamenilor internați care erau departe de casă. Astfel, am început să merg prin spitale încercând cumva să suplinesc cât mai multe dintre nevoile acelor oameni cu care interacționam.
Când ți-ai dat seama că vrei să lucrezi într-un ONG Inițial nu cred că mi-am dat seama ce vreau să fac, dacă vreau să transform asta intr-un job, dar știu sigur că eram tot timpul prezentă prin spitale. Ajutam pe oricine iniția acțiuni umanitare și eram prezentă mereu când se duceau alimente sau lucruri de uz personal prin spitale. Prima acțiune de acest gen a fost cu Nicoleta Țintea - îmi amintesc că era o postare pe Facebook, la care m-am înscris ca voluntar să ajut în timpul liber. Apoi ea mi-a făcut cunoștință cu cel mai solar om cu care m-am conectat din primul moment si colaboram și astăzi. Roxana Dumitru, că despre ea este vorba, m-a dus pe secția de oncopediatrie și acela a fost răspunsul la tot ce nu știam cum să definesc ca stare la zbuciumul meu. Prima experiență într-un ONG Primul ONG la care am contribuit ca și voluntar a fost Asociația P.A.V.E.L. A fost o experiență frumoasă și eram prezentă la toate acțiunile lor. Fie că era vorba de căutat lucruri de care copilașii aveau nevoie, fie că împachetam cadouri pentru mame de 8 Martie sau de Crăciun, fie că mobilizăm colegii de serviciu pentru diverse nevoi ale copiilor internați, eram mai mereu prezentă și încercam să mă implic cât mai mult. Cum a evoluat parcursul tău ongist Simplu! Patru ani mai târziu după ce am fost voluntar, mi-am dat demisia de la job-ul în care eram de 23 de ani și am devenit parte din Asociația Magic full time. Proiecte dragi la care ai lucrat Toate proiectele Magic îmi sunt dragi pentru că fiecare dintre ele a fost născut din iubire de semeni și dintr-o nevoie reală a lor. De fiecare dată când oferim o soluție pentru un copil bolnav sau pentru familia sa, ne crește inima că am reușit să aducem bucurie, confort, condiții mai bune de trai sau șanse mai mari de vindecare. Dintre toate proiectele, MagicHOME rămâne proiectul care a unit cei mai mulți oameni într-o campanie care a emoționat toată țara și care a ajuns chiar până peste hotare. Efectele acestei campanii mă emoționează și astăzi - avem 18 case pline aproape constant și eu simt în fiecare zi că acest proiect are tot sensul din lume și este un ajutor cum nici nu putem exprima în cuvinte.
Proiectele MAGIC
Asociația Magic este o organizație care ajută copiii grav bolnavi și familiile acestora. La început a fost MagiCAMP. Așa am aflat cât de multe greutăți au de dus, pe lângă boală, micuții grav bolnavi și familiile lor. Am aflat cât de multe lucruri necesare traiului elementar le lipsesc – și-au apărut MagicBOX-urile. Am aflat că părinții dorm săptămâni, luni în șir, pe un scaun de spital sau pe-o bancă-n curtea spitalului - și-a apărut MagicHOME. Am aflat că unii dintre copii nu au văzut niciodată marea sau nu au fost niciodată într-o vacanță – și-a apărut MagicTICKET. Am aflat că unele familii trăiesc în condiții cumplit de grele, improprii vindecării unui copil cu diagnostic oncologic sau cu nevoi speciale – și a apărut MagicROOFS. Am aflat că, din pricina neajunsurilor, unii dintre copii au mari dificultăți în a-și continua educația, după perioadele lungi de spitalizare și tratamentele chinuitoare (până-ntr-acolo încât abandonează școala) – și a apărut MagicEDU. Am aflat că unii dintre copii abandonează chiar și tratamentul sau nu mai ajung la controalele periodice, pentru că pur și simplu nu există bani de transport. Sau că părinți deja îngropați în datorii, de frica de a-și expune - mai ales în vremuri de pandemie - copilul grav bolnav și cu imunitatea prăbușită, la un drum cu autobuzul, trenul sau microbuzul, plătesc unor vecini ”de bine”, posesori de mașină personală, sume inadmisibile: 900 de lei pentru drumuri de 600 de km (acasă-spital, spital-acasă), 500 de lei pentru 420 de km sau 400 de lei pentru 104 km!!! Așa a apărut Șofer de Suflet. Am aflat câtă nevoie au de un umăr pe care să plângă în spital și așa a apărut MagiCARE – proiectul nostru prin care familiile internate pe secțiile de oncopediatrie primesc sprijin emoțional (consiliere psihologică) și material (pachete săptămânale, cu alimente și produse de igienă personală). Astfel lumea Magic include astăzi 12 proiecte și a ajutat peste 10,000 de beneficiari prin implicarea a peste 2000 de voluntari.
În acest moment sunt coordonatorul activității a două proiecte importante ale Asociației: MagicHOME și MagicBOX, fiind în legatură strânsă și permanentă cu oamenii care ne solicită ajutorul. Împreună cu colegii mei, căutam soluții pentru majoritatea nevoilor identificate. Ar fi nedrept să aleg un proiect, pentru că nu poți prioritiza ceva anume ca fiind important, pentru că toate servesc aceluiași scop. Nu aș numi asta o misiune, ci mai degrabă trebuie să fii pregătit mental, pentru că munca noastră nu cere numai sacrificii fizice, ea necesită o răbdare îndelungată, uneori imposibilă din punct de vedere uman. Alteori, rezultatele muncii depuse nu sunt vizbile într-un timp scurt, ci exact ca și sămânța plantată, are nevoie de timp și de îngrijire, pentru a ajunge la maturitate.
Perspectiva asupra ONG-urilor
Încerc ca zi de zi să fiu cea mai bună varianta a mea și să găsesc soluții pentru a ajuta oamenii care ne solicită ajutorul. Adesea spun că fiecare om care trece prin viața mea, rămâne parte din sufletul meu și în inima mea fiecare are locul lui bine definit. Unii dintre ei devenind parte din familie; se întâmplă deseori să devin părintele lor spiritual - fie îi cunun, fie le botez copilașii.
Rolul ONG-urilor este existențial și m-aș bucura ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să fie o competiție, din contră, ar trebui să colaborăm pentru a oferi servicii complementare.
Lecții importante din călătoria ta
Sunt două lecții importante pe care le-am învățat și anume: Încrederea și Dăruirea de sine. Încrederea se construiește constant, cu fiecare experiență pe care o trăim, iar Dăruirea de sine nu poate fi înlocuită cu nimic, pentru că ea izvorăște din evoluția spirituală a fiecăruia dintre noi.
Cea mai grea experiență
La Magic, noi spunem că un copil care pierde lupta cu boala devine copil curcubeu. Este modul în care noi credem că rămânem cumva împreună - atât noi, cât și ceilalți copii din tabără sau spital care suferă din cauza pierderii. Dar aceasta este partea cea mai grea - să mobilizezi toți oamenii buni, să depui toate eforturile, să faci rost de transport, de mâncare, de cazare, de medicamente și să îți rămână totuși această neputință groaznică în fața durerilor și pierderii. Dar în același timp, ne gândim ca nu suntem niște magicieni, așa cum ne-am dori și că nu putem da viață, doar să o îmbunătățim cât mai mult. Din păcate, simțim fiecare un astfel de moment prin toți porii și chiar și atunci, știm că nu nouă ne este cel mai greu, ci familiei.
Ce inteleg gresit, inca, oamenii, vizavi de ONG-uri in Romania
Deseori oamenii pot înțelege greșit lucrurile în legătură cu orice, prin urmare există o serie de convingeri greșite și despre ONG-uri. Nu cred că este dreptul nostru să arătăm ceea ce este greșit - până la urmă fiecare om are experiențele și percepțiile sale. Însă noi la Magic facem tot ce ne stă în putință ca să arătăm lumii lucrurile care ne definesc - că suntem concentrați pe copilul bolnav și pe familia sa (grija față de ei este mereu în centrul tuturor acțiunilor noastre), că suntem onești și transparenți în modul în care lucrăm, că ne dorim sincer să construim lucruri care să facă lumea mai bună în urma noastră. Faptele sunt singurele care vorbesc despre un om, dar și despre o organizație.
De cele mai multe ori există preconcepția că nimeni nu ajută pe gratis, fără să aibă un interes. Această teamă se transmite și la cei care au nevoie de ajutor, astfel ezitând să accepte o mână întinsă la nevoie. De exemplu, când am deschis MagicHOME-ul de la Chișinău, după ce i-am explicat unei mămici regulamentul casei și toate serviciile primite, mămică spunea: Bine, bine, am înțeles, dar cum să primesc toate astea gratis? Cașcavalul e gratuit doar în capcană!
Viata de ONGist in Romania
Viața de ONG-ist e mereu plină de surprize. Una dintre cele mai grele dificultăți ale unui ONG, este aceea de a face rost de fonduri cu ajutorul cărora echipa să-și îndeplinească obiectivele propuse, însă mulțumirea e că Dumnezeu lucrează prin oameni, iar acești oameni știu să aline durerile sufletești. Cei drept, nu este un loc de muncă obișnuit – nici o zi nu este la fel. Mereu avem destul de mult de muncă, însă este de nedescris sentimentul acesta că în fiecare zi poți face ceva pentru a aduce bucurie, condiții mai bune de trai, șanse mai mari de vindecare, dar și speranță și încredere într-o lume despre care știm că nu funcționează perfect și este adesea plină de deznădejde. Zi de zi încerci să transformi circumstanțele nefavorabile ale vieții într-o oportunitate pentru semeni, care uneori poate schimba destine.
Lucruri bune si mai putin bune in domeniul ONG-urilor
Un lucru bun este că din ce în ce mai mulți oameni se alătură cauzelor, fac voluntariat și rămân alături de organizație indiferent de circumstanțe. Aceste lucruri se întâmplă și pentru că oamenii văd că ONG-urile dezvoltă proiecte și urnesc lucrurile în locul statului.
Problemele ONG-urilor variază în funcție de domeniul în care activează. Avem provocări diferite, pentru ca și activitatea este diferită. Nu putem compara probleme întâmpinate de ONG-urile din domeniul sănătății față de cele ale ONG-urilor din domeniul educației sau al mediului. Dar probabil că în cazul tuturor este greu de menținut un echilibru între cât efort depui pentru a ajuta/ a face bine și cel prin care arăți ce faci ca să poți obține resursele necesare. De asemenea, în ONG-uri este nevoie de un amestec de abilități și competențe și uneori este dificil să ai în echipă oamenii potriviți. Binenînțeles, este vorba despre un volum mare de muncă, presiunea este mare în lucrul cu oamenii, iar în România există puțină expertiză în a învăța cum să faci lucrurile mai bine. Practic, noi am învățat și învățăm totul din experiență proprie și unele lecții sunt destul de dure.
Te-ai gandit vreodata sa renunti la munca ta in ONG
Niciodată! E parte din mine, e ca masca mea de oxigen. O dau jos, nu mai pot respira! Și nu exagerez când spun asta!
Daca Romania ar fi un organism, ce organ ar fi ONG-urile ei
Creierul, pentru că este echilibrul, apoi el se conectează cu inima.
Cum se pot implica oamenii
Există mai multe modalități de implicare și toate se găsesc pe site. Oamenii se implica prin voluntariat în diferite proiecte sau evenimente de strângere de fonduri, își pot dona ziua de naștere, în această perioadă, până la 25 mai, pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit salarial sau din profesii liberale completând un simplu formular, fără să-i coste nimic, pot dona direct cu cardul pe site, prin transfer bancar sau Revolut, pot trimite SMS la la nr 8844 cu cuvântul MAGIC (donație lunară de 2 EURO), pot achiziționa produse din magazinul nostru caritabil. De asemenea, reprezentanții companiilor pot redirecționa 20% din impozitul pe venit/profit - este un efort minim, cu cost zero pentru companie, dar care ajută enorm copiii din proiectele noastre. Ne ajută și să urmăriți rețelele noastre de socializare - fiecare share duce povestea mai departe și crește comunitatea de oameni buni care cred în magia prin fapte.