Timpul nu-i ajunge pentru toate ideile pe care le are de obiecte sculptate in lemn recuperat. Inspiratia se abate asupra lui prin intermediul naturii, copiilor si povestilor pe care acestia le asculta. Deseneaza totul in creion si apoi cauta bucata de lemn potrivita pentru a-i da o noua forma. Mihai Dunca creeaza manual produse unice, imbinand sculptura veche, in dalta si ciocan, cu tehnologia moderna a instrumentelor rotative.
"Artizanii autentici se lupta cu importurile din china cu sabloane cumparate la duzina si laser cut. Handmade inseamna mult mai mult, este vorba de idee, manualitate si produs finit. Eu pot sa fac 10 bufinete dupa desenul meu, dar niciodata nu vor fi la fel, mana mea va face diferenta".
Decoperim mai multe despre ChopchopWood brandul de obiecte handmade creat de Mihai si Georgiana Dunca. In urma cu doi ani, Mihai s-a decis sa puna in cuier halatul de medic stomatolog si sa isi urmeze visul din copilarie, acela de a fi artist.
Despre tine si drumul tau catre artizanat
Am fost crescut de bunici in Bucuresti , ei s-au ocupat si de latura mea creativa. Ei au fost primiii care au observat ca sunt altfel, ca pentru mine plastilina avea alta putere, era magica, ceara de albine de la stupii bunicului era doar o provocare sa o transform in imaginile din mintea mea. Asa ca m-au dus la Clubul copliilor (acum este Libraria Carturesti) unde faceam desen, pictura si modelaj in lut.
Dar, din cauza saraciei si nesiguranta anilor ‘90 am hotarat impreuna sa nu urmez facultatea de arte (belle arte), nu aducea certitudinea obtinerii unor beneficii materiale pentru a-mi asigura viitorul. Asadar, dupa liceu, am urmat Colegiul de Tehnica Dentara Constantin Gaucan. Talentul meu si-a gasit folosul intr-o meserie care reda zambetele oamenilor. Aici am cunoscut-o pe Georgiana, sotia mea, care de fapt se ocupa de comunicare, eu sunt ingropat in lemne mereu.J Asa suntem noi, eu creez, ea se ocupa de acte, clienti, postari. Mereu am format o echipa de peste 20 de ani.
Inainte m-a impins nelinistea tineretii (ce bine ar fi sa nu o fi irosit aiurea) si dorinta de cunoastere, mereu a trebuit sa fac un pas inainte fata de ce nu stiam ca imi doresc de fapt. Asa am absolvit si Facultatea de Medicina Dentara, devenind medic stomatolog, meserie pe care am practicat-o pana in 2019, cand m-am hotarat ca trebuie sa imi urmez visul.
Cand a venit momentul sa parasim cuibul si casa bunicilor, am ales o casa cu gradina mare la 30 km de Bucuresti. Dorinta de a-mi face curtea cat mai frumoasa si “nature friendly” m-a facut sa ma intorc la placerile din copilarie, si asa lemnul a inceput sa capete viata in mainile mele.
De la idee la forma finala, cum apare un obiect
E un haos, nici eu nu stiu ce va iesi. Niciodata nu am timp suficient pentru toate ideile care imi vin. As spune ca ideile mele sunt din observarea naturii privita prin ochii unui copil care asculta povesti. Dupa ce aud povestea, incep sa desenez in creion. Eu folosesc lemn recuperat, din pomii uscati din gradina, resturi de la fabrici de mobila, scanduri vechi si alte surse, care si pentru mine sunt mereu o surpriza. Se iroseste prea mult lemn in ziua de azi, asa ca eu incerc sa ii dau o noua viata.
Dupa desen caut bucata de lemn potrivita, aceasta trebuie sa aiba grosimea necesara, lungimea si dispunerea fibrei. Transpun desenul pe lemn si incet, cu munca si rabdare, obtin ce mi-am imaginat.
Rutina de lucru
Din pacate pentru mine, acum am un spatiu foarte limitat de lucru, sub 6mp, in camera centralei. Speram anul acesta sa putem construi un atelier. Mereu sunt insotit de pisici, muzica si documentare, daca lucrez in curte sunt inconjurat de zgomotele naturii si este perfect.
Produsele si clientii
Eu creez produse din lemn recuperat. Clientii mei sunt oameni culti care cauta unicitatea, frumusetea adevarata, nu moda, sunt fascinati de povestea lemnului si de modul in care eu am ales sa ii dau o noua viata. In 2021 am participat la mai multe targuri cu tematica handmade si oamenii chiar erau interesati de procesul creativ si erau incantati ca eu imbin sculptura veche (dalta si ciocan) cu tehnologia moderna (instrumente rotative).
Oamenii apreciaza unicitatea, faptul ca produsele mele sunt intr-adevar unice, lemnul este lemn si taietura nu e facuta de un laser ci de un om.
Promovarea
In social media ne miscam greu cu pagini pe Facebook si Instagram, invatam din mers, dar am observat ca, odata ce au vazut fotografii cu creatiile mele, oamenii reactioneaza. Momentan nu avem un site, prioritatea noastra este sa investim in construirea atelierului.
Cum vezi comunitatea de artizani romani
Am descoperit in ultimul an ca in Romania sunt multi oameni talentati, oameni care fac lucruri minunate, dar mai este foarte mult de lucru pana cand cumparatorii vor face diferenta intre laser cut si taiat de mana, intre matrita si desen original.
Artizanii autentici se lupta cu importurile din china cu sabloane cumparate la duzina si laser cut. Handmade inseamna mult mai mult, este vorba de idee, manualitate si produs finit. Eu pot sa fac 10 bufinete dupa desenul meu, dar niciodata nu vor fi la fel, mana mea va face diferenta. Artizanii se lupta si cu birocratia, e greu sa te ocupi de o firma cand talentul tau este creativ, nicidecum economic