Cum e sa visezi sa te urci pe o scena de stand-up, la un show care are loc chiar langa locul unde locuiesti, dar sa nu ai totusi suficienta incredere in glumele tale de care stiu doar prietenii, si sa te duci cuminte acasa? Daca povestea se termina aici, n-am mai fi auzit de Florin Gheorghe, care a devenit acum un obisnuit al clubului The Fool.
Intamplarea a facut ca peste un an, Florin sa fie deja in lumea comediei alaturi de cei pe care ii admira atunci pe afis si sa sustina un show la Milano, chiar acolo unde incepea visul lui – in sala de langa fosta lui locuinta. Intre timp, si-a dezvoltat deja un stil si propriul stil de lucru:
“Unele glume, da, le mai testez si direct in show-uri. Uneori functioneaza, alteori nu. Insa glumele noi pe care mi le asum sa le spun direct in show-uri, in mare parte functioneaza. Din punctul meu de vedere procesul unui set de 30 de minute poate dura pana la 6 luni”.
Urmarim povestea lui Florin si aflam despre motivatiile si mindsetul lui, perioada de debut, ce ar face daca ar renunta la stand-up si cum arata show-urile lui de acum.
Background
Am 33 ani, sunt din Bucuresti, nascut si crescut in capitala, insa fara figurile specifice capitalei... cred. Sunt casatorit si am un baietel de 6 ani despre care imi place sa scriu glume. Am copilarit in "intunecatul" cartier Pantelimon care "m-a invatat sa rezist, sa nu mor"(B.U.G Mafia).
Am invatat in liceul cartierului si am terminat mate-info. Am inceput doua facultati si nu am terminat niciuna din varii motive pe care mi-e greu sa le relatez pentru ca nu vreau sa para ca sunt doar motive inventate. Lucrez intr-o corporatie de mult timp, iar in prezent incerc sa fac si stand-up in paralel.
Drumul tău în stand-up comedy
Totul a inceput destul de brusc avand in vedere ca prima urcare pe scena nu a avut loc la o seara de open mic. Am urcat in deschiderea unui show la Temple Pub din Bucuresti, prin aprilie 2018.
Apoi a urmat o serie de urcari la open mic unde de cele mai multe ori am avut succes pe scena. Declick-ul s-a produs pe parcurs, cand am inceput sa am din ce in ce mai multe show-uri adevarate (nu open mic-uri). De motivat nu poate altceva sa te motiveze decat placerea de a face acest lucru - asta trebuie sa fie foarte clar. Banii nu au cum sa te motiveze cand vine vorba de asa ceva.
Perioada de debut
Perioada de debut a fost una foarte buna, pentru ca primele show-uri au fost in cluburile din capitala The Fool si Comics Club, iar asta ma facea sa ma simt excelent. Totusi surpriza imensa a venit cand am fost anuntat ca urmeaza sa plec in turneu in UK cu Catalin Bordea si Nelu Cortea, unde urma sa avem show-uri in 3 orase.
Avand in vedera ca faceam stand-up de aprox. 3 luni, nu putea sa fie decat ceva absolut minunat si inspaimantator in acelasi timp.
Cum te-ai dezvoltat artistic
Usor, usor, incerc sa sa ma dezvolt cu fiecare show pe care il am. Cu timpul am capatat incredere mai mare in propriile glume si mai ales in delivery-ul meu. Nu am o schimbare radicala in ceea ce priveste viata. Cred ca trebuie doar sa ne bucuram de ceea ce avem si de ce ne inconjoara in fiecare zi (nu e un limbaj de lemn, ci chiar asta cred).
Cum îți creezi materialul
Procesul este unul destul de simplu. Adun premise, incerc sa scriu cateva glumite pe acele premise, merg cu ele la open mic sau la seara de stand-up in care se probeaza material, opresc ce e bun, dupa care incep sa lucrez pe text pana cand ajunge sa imi placa mie forma in care a ajuns acel text si modul de interpretare.
Unele glume, da, le mai testez si direct in show-uri. Uneori functioneaza, alteori nu. Insa glumele noi pe care mi le asum sa le spun direct in show-uri, in mare parte functioneaza. Din punctul meu de vedere procesul unui set de 30 de minute poate dura pana la 6 luni. Atat dureaza pana cand acele 30 de minute ajung intr-o forma oarecum finala.
O amintire din timpul unui show
Nu stiu daca am o poveste memorabila dintr-un show, dar am o poveste frumoasa despre un show. Chiar inainte sa ma apuc de stand-up, in perioada in care doar scriam glumele pe foaie, ma aflam in Milano, iar intr-o seara am vazut un afis cu un show de stand-up. Era un show la cateva strazi de blocul in care stateam. Pe afis se aflau Bordea, Nelu si Calita.
Atunci m-am gandit inevitabil cum ar fi sa ii rog sa ma lase sa urc macar 3 minute in dechiderea lor. Doar m-am gandit pentru ca nu aveam tupeul sa o fac. La fix un an dupa aceasta intamplare deja faceam stand-up de cateva luni.
Se anunta ca plec in Milano la un show impreuna cu Bordea si Nelu. Am ajuns la show, iar sala unde urma sa facem era fix aceeasi sala unde ei avusesera show-ul la care eu doar visam sa urc pe scena. Asta m-a impresionat destul de mult atunci.
Dacă ai renunța la stand-up
Probabil ca as urma calea it-ului. Nu stiu daca asta mi s-ar potrivi, dar avand in vedere ca lucrez de ceva timp in consultanta tehnica, cred ca asta mi-ar ramane de facut. Cel mai bine as face fata insa in bucatarie. Imi place foarte mult sa gatesc si probabil as lua in calcul si aceasta profesie.
Momentele din show-uri, în care nu se râde
Momentele mai putin bune din show-uri nu ar trebui sa te sperie. Ar trebui doar sa le corectezi. Sigur ca se intampla uneori sa nu se rada la o gluma la care se rade in 90% din cazuri. Atunci treci subtil peste, fara sa lasi sa vada ca te afecteaza si continui show-ul.
Specificul umorului românesc
E mult prea general sa spun ca exista un specific al umorului romanesc. Insa, cu siguranta sunt glume care functioneaza doar in romana.
Stand-up-ul nostru și cel din afară
Daca ne raportam la diferentele intre noi si USA, diferentele sunt de cativa zeci de ani. Dar cu toate astea, in tara avem stand-up-eri absolut fantastici.
Subiectele tabu
In umor nu ar trebui sa existe subiecte tabu, atat timp cat gluma este una buna. Daca gluma este buna omul, publicul nu ramane cu altceva decat cu faptul ca a ras. Daca se abordeaza un subiect tabu, sensibil si gluma nu este buna, atunci omul se va lega de faptul ca nu se glumeste cu asa ceva.
Show-urile tale acum
In timpul verii am facut multe show-uri la terasa, teatre de vara, in aer liber in mare parte. Conditiile unui show in aer liber nu sunt la fel fata de un show intr-un pub. Energia se pierde, oamenii uneori nu mai sunt atat de atenti si asta poate afecta putin calitatea show-ului, dar cu toate astea m-am bucurat enorm ca toata vara am putut face stand-up deoarece se deschisese Fool de Vara, o terasa chiar langa clubul The Fool.
Acum show-urile s-au mutat la interior si avem de miercuri pana duminica, in fiecare saptamana la clubul The Fool, show-uri care se desfasoara cu mai putini oameni in public pentru ca trebuie sa respectam in continuare regulile de distantare sociala. Am incercat in online, nu functioneaza. Noi avem nevoie de public ca sa fim relevanti, altfel nu are rost.
Ce îți dorești în 2022
Imi doresc sa fim sanatosi, sa inceapa show-urile si sa avem cat mai multe astfel de evenimente pe durata intregului an. Doamne ajuta!