[La final de 2021] Adrian Teleșpan: Îmi doresc să îmi încetinesc mintea și să o aduc mai aproape de intențiile mele. Toată viața m-am grăbit

[La final de 2021] Adrian Teleșpan: Îmi doresc să îmi încetinesc mintea și să o aduc mai aproape de intențiile mele. Toată viața m-am grăbit

Ca să ajungi la o formă de răbdare continuă, cu sine și cu cei din jur, este nevoie tot de răbdare. Pentru cei grăbiți prin viață, dobândirea acestei virtuți este un proces amplu, îndelungat, care necesită prezență și exercițiu. Adrian Teleșpan este unul dintre acești oameni și crede că răbdarea este ceva ce putem doar obține, nu și pierde.

Teleșpan a început 2021 alături de prieteni, ciocnind un pahar cu șampanie și jucând renț. Cu speranța că, în anul ce tocmai se instalase, avea să învețe să fie un om răbdător. Nu i-a ieșit pe deplin, dar a fost bine atât cât a fost. Pentru 2022 își dorește să nu mai țină cont de zile și de ore, să fie el oricând.

”Suntem foarte obișnuiți să ne afiliem unor tabere în loc să devenim o singură tabără și să conlucrăm în vederea înțelegerii. Ne dorim atât de mult să avem dreptate la nivel individual că ne scapă din vedere cât de mișto ar fi să nu avem dreptate niciunul. Atunci am avea dreptate toți”.

Adrian Teleșpan povestește despre 2021 cu înțelepciune și echilibru, asta am simțit citind răspunsurile sale la întrebările noastre. Anul acesta, spune că și-a făcut din el înșuși cel mai important proiect. Desigur, nu vorbește despre faptul că și-a tras un văl peste ochi și nu l-am mai interesat altceva, ci că s-a străduit să treacă din zona judecății spre una de nonjudecată. Și să-și îmbunătățească relațiile.

 

Cum ai început 2021

L-am început jucând cărți. Renț mai exact. Eram cu încă cinci prieteni, la noi în sufragerie. La 12:00 am făcut o pauză, am băut șampanie și apoi am continuat să jucăm cărți. Ne-am pus la somn pe la 03:00, parcă. Din punct de vedere psihic l-am început la fel cum am petrecut 2020, oscilând între echilibru și haos, dar și mulțumit că de Revelion nu am mâncat în exces. Având în vedere că îmi place foarte mult mâncarea, lipsa excesului mi-a adus o oarecare doză de satisfacție. N-am nici cea mai vagă idee ce am făcut pe 1 ianuarie. Sigur am mâncat și am băut apă. Cât despre gânduri, am intrat cu aceleași gânduri de rahat care îmi provoacă anxietate, cât și cu gânduri frumoase de tipul "Sunt un om ca oricare altul, am și gânduri bune și gânduri proaste și îmi doresc ca în 2021 să am cât mai multe gânduri bune, lipsite de judecată și pline de apreciere la adresa celorlați și la adresa mea!". Pe scurt, mi-aș dori să ne iubim dreacu' odată, ca să nu ne mai urâm.

 

Decizii, în loc de rezoluții

Pentru mine rezoluția nu este un concept care să se materializeze în ceva constant. Știu, în mare, ce am de îmbunătățit la mine. Uneori reușesc, alteori nu, important e să reușesc să învăț ceva și din reușite și din nereușite. De principiu îmi doresc să fiu, pe zi ce trece, un om mai bun sau, mai bine zis, să exploatez din ce în ce mai mult cât de bun sunt, de fapt.

Cred că noi, ca specie, suntem într-o fază a dezvoltării noastre în care ignorăm cât de buni suntem și ne-am obișnuit să ne uităm cu gândul mai mult la neajunsuri decât la plusuri, ceea ce e o prostie, pentru că am dovedit de milioane de ori că suntem capabili de lucruri mărețe și eminamente pozitive. Mai repede aș putea spune că am luat o decizie decât să îmi propun o rezoluție. Să nu mă mai antepronunț. De câte ori mi-am zis: "Vai ce am evoluat eu!", au apărut foarte repede situații care mi-au dat două palme peste bot și mi-au arătat că antepronunțarea este o formă de aroganță.

 

Speranțele cu care ai intrat în 2021

Speram să am răbdare, să capăt răbdare, să îmi integrez răbdarea în sistemul de gândire. Am mare nevoie de răbdare cu mine însumi. Am realizat că și cu răbdarea te obișnuiești ușor, ușor, nu dintr-o dată cum mi-ar fi plăcut mie. Cred că răbdarea e ceva ce poți doar căpăta, nu și pierde. Spun asta pentru că răbdarea vine cu atâtea avantaje, încât atunci când o capeți nu mai vrei să o pierzi și că putem spune că avem răbdare doar atunci când aceasta devine o constantă și nu mai dispare deloc. Nu am atins acest punct în 2021, nu mi-l propun nici pentru 2022 și nu pot decât să îmi propun să am răbdare să ajung la răbdarea definitivă.

 

Ce surprize și revolte ai trăit

M-a surprins plăcut "Mr. Robot". Unul dintre cele mai bune seriale pe care le-am văzut vreodată. M-au surprins plăcut oameni din jurul meu. Având în vedere că unul dintre motto-urile mele este "Orice e posibil!", îmi place să cred că nu m-ar surprinde nici dacă ar începe să plouă cu hipopotami. M-a revoltat comportamentul meu imatur în câteva situații în care aveam toate ingredientele pentru a avea o poziție avantajoasă în situațiile respective.

 

Cu motoarele turate la maxim sau la relanti

Mintea mea are tendința de a umbla pe te miri unde cu motoarele turate la maxim. Am zile în care îmi umblă gândurile ca la balamuc. Uneori gândurile mele sună cam așa: "Să nu uit să iau hârtie igienică de la Mega că mai am doar un sul și, vai ce seamănă femeia aia cu Irina Margareta Nistor. Apropo de asta ce o mai face Julia Roberts, ia uite ce gard frumos!". De asta îmi doresc să îmi încetinesc mintea și să o aduc mai aproape de intențiile mele. Nu sunt un om al motoarelor turate. Chiar aș putea să predau un curs de zăcut. Toată viața m-am grăbit. Și acum am zile în care mă grăbesc să termin tot felul de lucruri ca să trec la următoarele și tot așa. Mă grăbesc uneori și să fac pipi, să termin mai repde de făcut pipi. Și asta are, evident, legătură tot cu răbdarea și duce ne o neexploatare pozitivă a prezentului.

Îmi doresc să mă încetinesc ca să mă bucur mai mult de faptul că sunt, ca să mă bucur de calitățile mele, ca să mă bucur de viață. Ne-am obișnuit să ne grăbim, iar graba nu strică doar treaba, ci și atenția la prezent. Unde dreacu' ne-om grăbi atât, nu știu... Singura direcție în care mi-ar plăcea să văd oamenii grăbindu-se ar fi să se cunoască și recunoască pe ei înșiși, dar recunoașterea asta nu se poate face în grabă. Una dintre cele mai mari realizări ale lui 2021 e că am învățat cât de cât să accest acest gen de umor din partea Universului, de genul: Trebuie să ai multă răbdare ca să ai răbdare.

 

Proiectele tale marcante de anul ăsta

Eu am fost principalul meu proiect. Să trec dintr-o zonă a judecății spre una de nonjudecată. Nu am ajuns la nonjudecată, dar sunt mulțumit că îmi recunosc gândurile de judecată oricât de mult s-ar ascunde ele în spatele unor valori sau ale unor bune intenții. M-am ajutat foarte mult o carte, "Curs de Miracole", care este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă carte de psihologie și pe care am studiat-o cu sârguință în fiecare zi. Astfel mi-am făcut și eu o idee despre ce înseamnă Iertarea și despre cum doar Iertarea ne poate ajuta să fim mai buni.

În 2021 am avut această revelație care, oricum, era o informație evidentă: Să fiu supărat pe cineva sau pe mine nu mă ajută cu absolut nimic. Supărarea e fix fâs. Sunt foarte recunoscător pentru faptul că am înțeles treaba asta. O să fiu și mai recunoscător când o să o și aplic tot timpul. Aș putea spune, așadar, că celălalt mare proiect de-ale mele a fost îmbunătățirea relațiilor mele cu oamenii.

În rest, țin un curs de scriitură, scriu pentru B365 și am o emisiune la Tanănana. Toate aceste trei proiecte îmi fac o deosebită plăcere chiar și atunci când, în aparență, nu am chef de ele.

 

Trendurile care te-au enervat cel mai mult

Nu pot spune că m-a enervat, dar m-am gândit destul de mult la trendul dezbinării. Suntem foarte obișnuiți să ne afiliem unor tabere în loc să devenim o singură tabără și să conlucrăm în vederea înțelegerii. Ne dorim atât de mult să avem dreptate la nivel individual că ne scapă din vedere cât de mișto ar fi să nu avem dreptate niciunul. Atunci am avea dreptate toți.

 

Obiceiuri și rutine noi

Să am mai multă înțelegere și răbdare față de tot. Uneori chiar mă gândesc de două ori înainte de a deschide gura, ceea ce îmi dă o senzație senzațională în procesul meu de a nu mă mai grăbi. Vreau să perpetuez și să îmbunătățesc aceste obiceiuri. Altfel am perioade în care mănânc cumpătat și perioade în care mănânc ca vaca, mai scurte decât acum doi ani, ce-i drept. Am perioade în care fumez din inerție și perioade în care îmi dozez țigările. Ca tot omul...

 

La ce ai renunțat în 2021

Am renunțat, dar nu de tot, la a fi prea dur sau prea permisiv cu mine. Mai e de lucru cu această linie foarte fină a bunului simț.

 

Cea mai urâtă zi

N-am avut o zi anume, dar am avut zile în care am fost de o prostie crasă și în care am avut niște reacții de copil de 4 ani care nu primește ce vrea.

 

Cea mai fericită perioadă

Zilele petrecute cu prietenii. Îmi place să joc remi, să joc cărți, să gătesc pentru musafiri, să fiu gazdă, să strâng masa, să râd. Râd eu și singur, dar e altceva când râzi cu prietenii.

 

Cea mai frumoasă știre

Rar citesc știri și mai rar mă uit la știri, spre deloc. Am un prieten, un informatician informat, care îmi mai trimite știri relevante. Am scris o știre în care anunțam oamenii că o să îmi fie publicată cartea în Macedonia de Nord și apoi am citit știrea respectivă. :)) Mi-a plăcut știrea asta.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău

"Curs de Miracole". E de design interior uman. M-a apropiat foarte mult de Dumnezeu sau Univers și implicit de oameni. M-a apropiat de bucurie și recunoștință. M-a apropiat de mine. Cartea asta explică, folosindu-se de concepte religioase care țin strict de Iubire, cum poți să te simți bine în viață și cum poți să înveți Iubirea care ne este singurul sentiment natural. M-a învățat că nu există păcat, ci doar greșeli care pot fi corectate și că Iubirea Universului față de mine nu se schimbă nici dacă mai înjur, nici dacă beau prea mult, nici dacă fac sex cu un bărbat. Pentru că Iubirea mă cunoaște mai bine decât mă cunosc eu și știe că sunt un băiat excepțional. Iar raportarea asta o are față de orice om. M-a învățat că Iubirea nu are nevoie să ne ierte pe noi, oamenii, pentru că știe despre noi că suntem aici niște copii la școală, iar un părinte ideal nu are nevoie să își ierte copiii, pentru că îi înțelege.

 

2021 în social media

Pe Facebook am intrat, în mare, doar ca să public articolele pe care le scriu pentru B365. Tik Tok nu am. Pe Instagram urmăresc prieteni, pagini cu poze mișto și bărbați dezbrăcați. A fost liniștit în social media pentru mine. Chill.

 

Ce te-a obosit cel mai tare în spațiul public

Nu am întâmpinat probleme de genul acesta venind din exterior. M-a enervat că am judecat unele lucruri pe care le-am văzut în social media.

 

Cele mai importante lecții

Să mă bucur de viață fix așa cum e ea. Să fiu și mai recunoscător pentru muzică. Să nu mai uit că suntem egali în fața Universului și inegali în fața ego-ului.

 

Visuri și dorințe pentru 2022

Să nu mai țin cont de an, dată, timp în general pentru a fi eu. E în "Cursul de Miracole" un citat care îmi place în mod deosebit: "Doar cu răbdare nesfârșită obții rezultate imediate". Să mă obișnuiesc cu gândul că, într-un fel sau altul, tot spre răbdarea nesfârșită ne îndreptăm.

 

Cum crezi că va fi viața anul viitor

Orice e posibil. Orice se poate întâmpla. Poate că doamna Șoșoacă va deveni președinte și se va autoproclama regina țării pe viață. Poate că va ploua cu urși polari roz. Poate că oamenii se vor uni în singurul scop nobil comun, Iubirea.

 

Cuvântul lui 2021 pentru tine

Pace, boss. Să fie pace, că prea a fost război. Doamne ajută.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related