Anul acesta, Sebastian Zachmann și-a antrenat luciditatea și obiectivitatea, lăsând la o parte revoltele. Analizele sale despre scena politică din România și protagoniștii ei au rămas o constantă pe Facebook, deși mărturisește că nu a anticipat mutarea anului. Care ne-a lăsat și pe unii dintre noi în sah-mat, dar preferăm să nu o să dăm în politică. Ci să îl lăsăm pe Sebastian să ne povestească cum a fost 2021 pentru el, cu ce noutăți profesionale a venit, cu ce obiceiuri și rutine.
Mă gândeam zilele trecute să scriu o analiză politică pentru anul 2022. Dar am ajuns la concluzia că cel mai indicat ar fi să postez pe Facebook celebra coperta albă a ziarului Adevărul din 1990, pe care scria iliescian: “Avem nevoie de liniște, oameni buni!“
Sebastian Zachmann spune că viața lui este un amestec de hazard și ambiție. De aceea nu își stabilește rezoluții înainte de începerea unui nou an. Lasă lucrurile să vină de la sine, în timp ce el își face treaba cât mai bine, zi de zi.
Cum ai început acest an
Am început anul cu un nou job: pe 01.01.2021 am lăsat presa scrisă pentru televiziune și nu, eu nu regret nimic. În curând împlinesc un an de viață ca Insider politic, deci pot să-mi tai moțul, deși, în cazul meu, se impune mai degrabă tăierea vârfurilor. Am intrat în noul an cu gândul să mă acomodez rapid cu televiziunea - a fost mai greu decât m-am așteptat, dar lamentările nu-și găsesc locul în viața mea. Pe 1 ianuarie consumam tradițională salată de murături după noaptea de Revelion și așteptam, cu atenție și fără niciun pic de îngrijorare, beția de putere a noului (deja fostului) guvern.
Rezolutiile, la final de 2020
Niciodată nu mi-am stabilit rezoluții pentru noul an și nici n-am de gând să o fac. Poate ca mă considerați de modă veche, dar oricum nu-mi pasă ce zice lumea. Las lucrurile să vină de la sine și încerc, în fiecare zi, să fiu tot mai bun. Pe scurt, așa arată viața mea: un amestec de hazard și ambiție.
Ce te-a revoltat
Nu vreau să sune dramatic, dar m-am lepădat de revoltă. Atenție! Asta nu înseamnă că delăsarea mi-a inundat viața, că sunt dispus la compromisuri toxice sau că dau din mână a lehamite. Sunt în continuare implicat, dar mi-am propus, mai ales în ultimul an, să-mi antrenez luciditatea și obiectivitatea.
Surprizele
Mă ocup de politică, prin urmare cea mai mare surpriză a anului a fost mariajul dintre PNL și PSD. Oricât de atent urmăresc scena politică, n-am anticipat această mutare – iată unul dintre reproșurile mele profesionale pe anul care se încheie! Ce s-a confirmat? Faptul că în politică orice este posibil. Nu e doar un clișeu, e realitatea.
Cu motoarele turate la maxim sau la relanti
Când am un obiectiv profesional, imediat mă mobilizez, indiferent de pandemie, probleme personale sau condiții atmosferice. Și, din fericire, jurnalismul – cea mai frumoasă meserie din lume- îmi oferă zilnic motive să-mi pun mintea la contribuție.
Obiceiuri și rutine noi
Am început să ascult podcasturi. Ba chiar am devenit aproape un invitat permanent în podcastul colegului Daniel Osmanovici. În fiecare sâmbătă dimineața ascult RSS Reloaded, cu Iulian Tănase, Constantin Bojog și Mihai Laurențiu Fuiorea. Mai ascult Vorbitorincii, cu Cătălin Striblea și Radu Paraschivescu, și Cronicari Digitali.
La ce ai renunțat
Ar fi trebuit să renunț la ciocolată. Nu s-a putut.
Perioade grele, perioade fericite
Apreciez modul subtil în care încercați să vă strecurați în intimitatea mea, dar nu vreau să răspund la aceste întrebări.
Cărți care ți-au plăcut
Pot să-ți spun trei cărți care mi-au plăcut foarte mult: Nadia (de Stejărel Olaru), Cioran. Ultimul om liber (de Andrei Crăciun) și Sălbaticii copii dingo (de Vasile Ernu).
Ce te-a enervat în spațiul public
Polarizarea. Pur și simplu nu mai suport cantitatea imensă de ură propagată pe rețelele sociale. Mă îngrozesc oamenii care nu acceptă opinii diferite bazate pe fapte. Evident, vorbesc de pandemie în general, dar și despre politică. Sunt și eu criticat de multe ori în mediul online pentru păreri, ba chiar o doamna m-a scos de curând vinovat pentru formarea guvernului PNL-PSD. Aș vrea să trăiesc într-o societate în care expresia “sunt interese mari la mijloc” să fie înlocuită cu “sunt argumente mari la mijloc”. Desigur, e imposibil.
Cea mai frumoasă știre
Pe 21 octombrie, site-ul botosaninews.ro titra: “O nuntă s-a desfășurat fără mire, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Pentru a evita o situație neplăcută, mirii și familiile acestora au decis ca petrecerea, care fusese programată la un restaurant din municipiul Botoșani, să se desfășoare. Astfel nunta s-a desfășurat doar cu mireasa, cu nașii, socrii și cu invitații acestora”. Ideea de a fi absent de la propria nunta face îndurabilă perspectiva unei căsătorii.
Cuvântul anului pentru tine
Speranță.
Cum crezi că va fi viața în 2022
Mă gândeam zilele trecute să scriu o analiză politică pentru anul 2022. Dar am ajuns la concluzia că cel mai indicat ar fi să postez pe Facebook celebra coperta albă a ziarului Adevărul din 1990, pe care scria iliescian: “Avem nevoie de liniște, oameni buni! “. Evident, vorbim de o liniște maladivă, lăsată moștenire din guvernare în guvernare, care azi tinde să ne întoarcă în anii 90.
Dorințe pentru anul nou
Am trei dorințe mari și late: 1. Emisiunea Insider politic să aibă o audiență mai mare. 2. Să nu mai am dureri de măsele (marele meu coșmar e dentistul). 3. Să pot călători peste oceane și țări.