DJ Iorga: Ce putea fi mai potrivit pentru un proiect muzical românesc, pornit de la un tip care s-a născut, a crescut și locuiește în Obor, decât o terasă situată în inima celei mai mari piețe din țară?

DJ Iorga: Ce putea fi mai potrivit pentru un proiect muzical românesc, pornit de la un tip care s-a născut, a crescut și locuiește în Obor, decât o terasă situată în inima celei mai mari piețe din țară?
Credit foto: Valentin Razvan

Născut și crescut în Obor, DJ-ul și mix editorul Iorga tocmai a lansat la labelul VRTW compilația Romanian Edits Vol. 2, un EP cu 4 piese în care bucăți din trecutul disco - funk românesc sunt readuse în prezent, printr-un sound din mileniul ăsta. Masa și dansul s-au dat, unde altundeva, decât în Obor, printre mici și bere.

Ce putea fi mai potrivit pentru un proiect muzical românesc (pornit de la un tip care s-a născut, a crescut și locuiește în Obor) decât o terasă cu specific românesc situată în inima celei mai mari piețe din țară?

Iorga își cumpără compulsiv viniluri, de unde își trage și mare parte din inspirație și crede că disco funk-ul e un gen care nu e niciodată out of fashion, la fel ca jazz-ul. De ascultat, în timp ce parcurgi textul, o poți face pe bandcamp, aici. Iorga nu vrea să ne spună încă ce pregătește pentru perioda următoare, dar lucrează la ceva tare și vom afla sigur de pe sociale.

 

Cine-i Iorga

Salutări din Obor! Am început această aventură încă din copilărie, dar aceasta e varianta neoficială. În casă eram înconjurat de aparatură audio, însă doar consumam muzica și începeam să fac diferența între câteva genuri muzicale. Detașat, pe locul întâi era disco-ul anilor 80, ritmul liniar de 4/4 îmi părea extraterestru. Oficial, adică pe bani, la vârsta de 19 ani a apărut oportunitatea de a mă exprima ca dj. Încă n-am exploatat-o la potențialul maxim, dar mai e timp.

Nu mă consider producător, mai degrabă editor. Producător de edituri. Cu ceva ani în urmă am avut câteva tentative de piese tech/techno/house, dar m-am lăsat păgubaș. Îmi plăceau, dar nu mă simțeam în largul meu. A venit un moment al schimbării în care am decis ieșirea din lumea techno și cea mainstream și intrarea pe minunatele căi ale world music. Aveam un bagaj muzical consistent, însă până atunci nu am avut curajul să-l deschid. Câteva piese autohtone mai vechi îmi gâdilau creierul de ceva vreme și am simțit că trebuie să insist cu producția în această direcție. În 2017, buna mea prietenă Karma mi i-a scos în cale pe cei de la Vinyl, Rum, Tapas & Wine și odată cu ei au venit mii de tone de inspirație. Am avut parte de toată înțelegerea și susținerea, totul a mers natural. Practic, adevărata producție a început cu VRTW si așa ne-am adăugat în portofoliul oficial, până acum, cele două EP-uri Romanian Edits.

Fapt: Pe Soundcloud găsiți și câteva producții care conțin sample-uri din principalele teme muzicale ale unor binecunoscute filme.

 

Cum ai ales piesele de pe Romanian Edits

Piesele de pe Romanian Edits 2 au fost alese după criteriul Al-Doilea-EP-Aș-Vrea-Și-Trebuie-Să-Fie-Cel-Puțin-La-Fel-De-Bun-Ca-Primul-Dar-Totodată-Să-Fie-Cât-Mai-Departe-De-Mainstreamul-Vremurilor-În-Care-S-au-Lansat. Dacă la primul EP nu știam ce va fi pe al doilea, acum știu și ce va fi pe al patrulea. După feedbackul primit la primul EP am realizat că trebuie să continui. Însă toate cunoștintele mele cultural-muzicale de până atunci nu mă mulțumeau așa că m-am apucat de căutări aprofundate. Real digging. Și așa a apărut configurația pentru Romanian Edits 2. Ba chiar acum am material (și îndrăznesc să afirm că am material super educativ) cât pentru (urmatoarele) două EP-uri. Cu ce am mai lansat (neoficial) doar pe SoundCloud ar putea fi un album, dar rețeta cu 1 EP de 4 piese pe an mi s-a părut cea mai potrivită. Majoritatea artiștilor care mă inspiră procedează la fel.

 

Back to original

“Do It Good” este un cover lansat de Super Grup Electrecord în 1977 avându-l ca solist vocal pe Gil Dobrică. Piesa originală le aparține celor de la KC And The Sunshine Band (1974). Coverul SGE conține și o parte cu binecunoscutul sample al piesei Soul Makossa a lui Manu Dibango. Mai degrabă neștiută decât uitată, această piesa are o energie aparte rezultată din combinarea instrumentelor de suflat și a percuției afro latine. Am intervenit cu efecte și percuții noi plus beat super funky și a ieșit ceva ca pentru mileniul în care ne aflăm.

O Stradă Prea Îngustă a fost lansată de Gil Dobrică în 1983 și versurile sunt ale poeziei cu același titlu scrisă de Mihai Eminescu. Am considerat că saxofonul săltăreț și ritmul funky combinat cu vocile din spate ale fetelor sunt mult mai puternice decât poezia așa că am lăsat doar primele două strofe și apoi urmează o dezvoltare a piesei prin tăieri și repetiții, totul asezonat cu adăugarea unor ritmuri de big beat și cha cha. Un fel de "mai ușor cu poezia, să auzim mai multă muzică".

E Toamnă Iar este un synth pop obscur lansat ca maxi single de Eva Kiss în 1980 în două variante, una în limba română și cealaltă în limba maghiară. Versiunea în limba română apare pe compilația Melodii, Melodii pe disc de 12'' în timp ce versiunea cealaltă a avut onoarea unui disc de 7''. O piesă de excepție, plină de instrumente și cu o interpretare vocală senzațională care merita un nou sound #obordiscofunk.

Soare Și Foc este a patra piesă de pe fața A a albumului omonim lansat pe disc de 12'' în 1985 de către trupa Romanticii înființată de Mircea Drăgan în 1972. Este cea mai disco lucrare de pe Romanian Edits 2. Cu un groove de chitară repetitiv și trompete super dinamice amestecate cu voci senzuale, această piesă ar trebui readusă periodic în actualitate pentru că o consider o reală capodoperă disco. Avem aici o actualizare, o prelucrare nouă, rezultat al unui proces complex, dar nemaipomenit de plăcut, de repetiție a măsurilor esențiale, decupări, redrumming, adăugari de percuție, dar și păstrarea câtorva cuvinte captivante.

 

Ce alte piese mai aveai în minte pe lista lungă?

Cum am mai zis, într-o perioadă câteva piese românești nu-mi dădeau pace. Nu rupem noi, România, gura târgului în ceea ce privește genurile funk și disco, suntem deficitari cu ani lumină față de țările cu tradiție, dar ceva-ceva avem și noi. Iar în anii 70-80 au fost câteva piese care conțin niște bucăți excepționale. Și cum voiam să fac ceva oarecum diferit față de ce exista în Romania, mă refer la remix/rework/edit mi s-a părut potrivit să insist cu piese din acea perioadă, piese care chiar au ceva deosebit și despre care consider că trebuie readuse neapărat in actualitate. Și așa s-a născut proiectul Romanian Edits.

Nu a existat o listă lungă, mi-am reglat mecanismul interior la 4 piese. Ce-i drept, au fost câteva momente în care mi-a trecut prin cap să schimb configurația inițială (“Do It Good” mi-a dat câteva bătăi de cap), dar mi-am zis de fiecare dată că trebuie sa trag tare și să nu schimb ce mi-am propus inițial, nici măcar ordinea pieselor. Atât de hotărât am fost încât piesele și ordinea pieselor au rămas exact cum le-am gândit în prima clipă.

 

Softuri / hardware & production

Brut au fost aproape doi ani, dar dacă eliminăm finalul lui 2019 (vacanță aproape totală) și anul 2020 care nu prea m-a inspirat, mai ales prin faptul că toate semnele erau că nu putem să facem party-n Obor, practic am lucrat doar 8 luni.

Lucrez totul în Logic, o stație de lucru audio digitală și o aplicație software MIDI sequencer pentru platforma macOS. Mă ajută o clapă midi AKAI MPK și mai multe VSTuri (Virtual Studio Technology), pluginuri care se integrează în DAW și care te ajută să reproduci zeci de instrumente și efecte.

Și în ultimă fază, dar nu în ultimul rând, lucrez cu UFe partea de mastering pentru că he is the master. Mă rog, el lucrează și eu îl deranjez :)

 

Piața de sunete Obor

Ce putea fi mai potrivit pentru un proiect muzical românesc (pornit de la un tip care s-a născut, a crescut și locuiește în Obor) decât o terasă cu specific românesc situată în inima celei mai mari piețe din țară?

Și mai adaug faptul că dacă până acum am zis că facem party de lansare, ce a urmat nu mai e neapărat despre lansare, cât despre bucuria revederii la mici, bere, muzică și dans în Obor. Dacă la primul Obor Disco Funk am susținut singur gig-ul, de data aceasta am împărțit grătarul ..., pardon, pupitrul cu UFe.

 

Ce viniluri ți-ai mai luat în ultimul timp?

Deoarece achiziționez discuri aproape compulsiv, "ultimul timp" e o noțiune discutabilă și relativă. Așa că, precum experimentul domnului Schrödinger, voi aminti despre câteva discuri pe care le am, dar (încă) nu le am :) și care probabil zac prin niște avioane căci lung e drumul către fericitul si nerăbdatorul cumpărator de când cu pandemia și Brexitul.

V.A. - Italomania (Toy Tonics, Ger, LP 2021), 8 reworks of rare and unexpected italian disco and funky pop music from the '70s. Not the usual electronic italodisco classics, but here come some more organic sounding band-disco music from the time of 1976-1982.

Bacao Rhythm & Steel Band - Expansions (Big Crown, US, LP 2021), the mysterious steel pan out hailing from Hamburg covering songs that span genres and range from mega hits to album cuts, they make them their own with their unique approach to the traditional steel pans of Trinidad and Tobago

V.A.: An Eclectic Selection Vol. 2 (Habibi Funk, Ger, 2LP 2021), second compilation by Habibi Funk, following the success of the first part, featuring a wide range of music from North Africa and the Middle East.

Voodoocuts - El Chino (Juice On Wax, Ger, 7'' EP 2021), Voodoocuts is back with two spicy slices of latin jazz!

Delvon Lamarr Organ Trio - Jimmy's Groove (Colemine, US, 7'' EP 2021), 'Jimmy's Groove (part 1)' is a super funky jam, with brilliant organ work as you would expect, and tight stick work that rides up and down and is backed by funky and knotted bass. There is a playful and psyched-out 60s feel that carries over to the flipside and 'Jimmy's Groove (part 2).' Here there are more breakout organ solos and the grooves just keep on rolling.

DJ NU Mark - Hot In Here (Hot Plate, US, 7'' EP 2021), covers that takes Hip Hop/Dance Music and flips it into multiple genres giving them a new life and perspective.

 

Pe lângă Bandcamp, unde mai putem asculta noul EP?

Se mai poate asculta pe Soundcloud, l-am încărcat și acolo. Cu un search "IORGA Romanian Edits" le dibuiți numaidecât (aici și aici). Există deja într-o variantă fizica: am un mag AKAI 4000DS perfect funcțional și am înregistrat EPul pe bandă de magnetofon :) Cât despre vinyl, știu că sunt susținători, e în plan și analizăm.

 

Te-ai gandit la un clip la vreuna din piese?

Nu absolut. Departe de mine gândul cu partea video. Dar cred că tocmai mi-ai dat o idee :)

 

Scena disco funk din România

Scena disco funk din România nu stă pe loc, este în creștere. Nu ca în basme (într-un an cât alții în 7), dar este foarte important că e în expansiune. În trecut s-a mers aproape numai pe rock și folk, mai rar pe cosmic pop. După 90s a început să miște hip hopul, indie, alternative, techno și un pic de electro-dance. Funk și disco, în continuare, aproape inexistente. De la predecesori am moștenit un bagaj cam gol iar misiunea noastră, deopotrivă dj și trupe, este să îl umplem și să îi mărim volumul. Pe plan internațional observ o creștere de-a dreptul exponențială. Foarte mulți artiști care acum ceva vreme erau în alte zone au trecut în funk și disco, genuri care în continuare câștigă foarte mult teren, ceea ce este extraordinar. Aceste genuri vor fi mereu în vogă pentru că evoluează organic. Altele precum trapul sunt trecatoare. Chiar și în mainstream este din nou o perioadă influențată de funk și disco. Zic din nou pentru e ceva ciclic, se tot repetă. Comparativ, mai ales ca longevitate, multe genuri apar și dispar, dar cele două rămân mereu în top alături de jazz în forme cultural-geografice specifice precum bossa nova, latin funk, afro beat/funk/disco, french disco, soul, downtempo.

Despre albume, pe lângă cele amintite mai sus, chiar în timp ce scriu aici mi-au venit și câteva mesaje despre noi lansări:

V.A. South Asian Dance And Electronic Music 1983-1992 (Naya Beat, USA, 2LP 2021), south asian dance and electronic music rarities handpicked and remastered featuring overlooked future classics from India, Pakistan, Guyana and Suriname released between 1983 si 1992

V.A. The Library Archive Vol. 2 (ATA, UK, LP 2021), recorded during the Autumn of 2020, “The Library Archive Vol. 2” still has the golden age of European Library music squarely in it’s sights, but this time the focus is drawn more to the wonky organ work of Italian quartet I Marc 4.

Apoi au mai fost câteva albume de excepție anul acesta, dintre care menționez:

Altin Gun - Yol (Glitterbeat, GER, LP 2021), with Yol, Altin Gun have maybe patented their own magical process of reimagining and sonic path-finding, one probably not heard since the late 1960s and early 1970s british folk-rock bottom)

DJ Tron - Feathers Of Funk (Burning Sole, SWI, LP 2021), a real mix of the old and the new - there are crunchy, dance floor focussed b-boy breaks like American Dipper with more jazzed up workouts like Masked Water Tyrant. There's some James Brown funk in jams like Wallcreeper and then deeper, more steamy offerings like Crimson Topaz to switch up the vibe și încă unul care e pe țeavă, Jungle By Night - Algo Rhythm (V2 Benelux, NED, LP 2021).

Despre artiștii pe care îi urmaresc și mă inspira mi-ar trebui spațiu de scris cât suprafața Oceanului Planetar așa ca mă limitez la câteva nume, ordinea nu contează: Voodoocuts, Soopastole, Lego Edit, De Gama, Les Inferno, Mo Horizons, Palov, Angelides, Mishkin, Guts, Bosq, Voilaaa, Djar One, 7 Samurai, JKriv, Jayl Funk, The Traffic, Jungle Fire, Reflex, The Owl ... și, foarte importante sunt și labelurile: Legofunk, Samosa Records, Disco Bits, Agogo, Beats House, Perro Bueno, Choj, Soul Flip, Resense, Gamm, Cardiology, Sound Exhibitions, Whiskey Disco, Wonderwheel, Razor-N-Tape, Heavenly Sweetness, Wah Wah 45.

 

Pe unde te mai putem vedea live la butoane

Nu vă spun ce pregătesc, aș vrea să fie ditamai surpriza la momentul oportun. Cât despre cântări, până la finalul anului momentan pare vacanță, însă cu siguranță, după cum v-am obișnuit, vă voi da de veste pe platformele de socializare imediat cum se întâmplă ceva. Pace!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related