Pentru lucrarea lui de diplomă, Mihai Șom, absolvent al Facultatii de Arhitectura din București, a lucrat la un proiect de infrastructură pentru Parcul Văcărești. Delta din centrul Bucureștiului e o obsesie mai veche de-ale lui Mihai și constituie, de altfel, unul din primele sale proiecte de arhitectură. După 6 ani, s-a întors la această temă și a dezvoltat o propunere interesantă pentru posibila intervenție umană în acest loc.
Văcărești este un loc răsturnat, un loc unde relațiile orașului sunt suspendate. Ceea ce a început ca un amplu proiect hidrotehnic în anii '80, s-a transformat treptat în cea mai mare zonă naturală urbană din România, arată Mihai
El crede că rezervația naturala se afla in dezechilibru in acest moment, riscand sa isi piarda calitatiile pentru care a capatat acest statut si ca este nevoie de o interventie reala in viitorul cat mai apropiat.
Proiectul lui de infrastructura pentru Delta Vacaresti poate fi vazut la Diploma, între 8 și 17 octombrie 2021, la Combinatul Fondului Plastic din București. Peste 90 de lucrări, din pictură, fotografie, instalații media, lucrări de ceramică, sticlă, metal, scenografie, textile, arhitectură și modă sunt prezentate la cea de-a 8-a ediție Diploma, festivalul dedicat noilor generații de creatori, organizat de The Institute.
În rândurile de mai jos, povestim cu Mihai despre rolul arhitectilor in 2021, temele care il preocupa, trendurile supraestimate din acest domeniu si comunitatea tinerilor creatori din Romania.
De la desen la arhitectură
Arhitectura a devenit principalul meu domeniu de interes treptat, incepand inca din scoala primara. Intamplarea a facut ca cea mai apropiata scoala de casa sa fie Liceul de Arta, in Ploiesti. Cred ca de aici, presupun uitandu-ma inapoi, mi s-a deschis apetitul spre domeniile creative. A fost practic o situatie circumstantiala.
Neavand deloc ureche muzicala, desenul a devenit o ocupatie constanta ce a culminat la sfarsitul liceului cu obtinerea locului I la Olimpiada Nationala de Arhitectura. A urmat apoi firesc UAUIM, unde pot sa spun ca am intalnit o serie de profesionisti adevarati de la care am avut multe de invatat, unii dintre ei devenindu-mi chiar mentori.
Influenta orasului asupra teritoriului
Nu sunt sigur, dar de ceva timp incerc sa observ procesul civilizator pe care il presupune proiectarea de arhitectura, influenta orasului asupra teritoriului, al centrului catre periferie folosind in general, un sistem de referinte ca infrastructura. Incep sa vad constructiile din jur asemenea unor sipeturi de valori, exponente ale timpului in care au fost realizate. Pornind de la ce exista, incerc sa imi imaginez ce ar putea exista in viitorul apropiat.
Trenduri
Cred ca exista foarte multe trenduri de arhitectura in acest moment, pornind de la practici sociale ce sunt influentate direct de oamenii locului pana la entitati abstracte ce au nevoie de reprezentare si apeleaza direct la "starhitecti".
Cred ca aceasta democratizare a trendurilor e generata mai ales de posibilitatea conectarii rapide la informatie si ca in general este un lucru bun. Supraestimate mi se par in schimb, miscarile in arhitectura care se presupun universale, care vad lucrurile in alb si negru si care cred ca exista o singura solutie la problemele oraselor. Mi se pare o atitudine dezechilibrata.
Rolul arhitecturii in 2021
Cred ca rolul arhitecturii in 2021 este acelasi ca dintotdeauna, sa ofere un cadru spatial oamenilor. Pe de alta parte, consider ca rolul arhitectului ar trebui sa fie dat de dorinta de a vedea dincolo de rezolvarea imediata, strict functionala a proiectului respectiv. Pastrand o atitudine cat se poate de pragmatica, sa incerce sa realizeze maximul posibil din fiecare situatie.
Proiectul Diploma 2021
Alegerea unui sit pentru proiectul de diploma cred ca este un proces dificil pentru orice student de la Arhitectura. In cazul meu, am decis sa reiau situl primului proiect realizat in facultate, Parcul Natural Vacaresti, pentru a imi forma o idee despre ce am invatat de-a lungul celor 6 ani si sa inchid circular acest proces. Dincolo de alegerea personala, rezervatia naturala este in prezent intr-un dezechilibru, riscand sa isi piarda calitatiile pentru care a capatat acest statut. Acolo este nevoie de o interventie reala in viitorul cat mai apropiat.
Am lucrat la el constant pe parcursul intregului an universitar si mai intens in ultimele 2 luni. A fost o provocare intelegerea ecosistemului ce a luat nastere acolo si gasirea unor solutii non-intruzive, facand totodata parcul accesibil publicului. Deasemenea, proiectarea constructiei propriu-zise, pe langa dotarile de infrastructura, a reprezentat un proces plin de incercari pentru gasirea amplasarii potrivite si a structurii si imaginii finale.
Comunitatea artistica Diploma
Festivalul Diploma reprezinta pentru comunitatea de creatori tineri principalul mod de validare si promovare a proiectelor de diploma precum si o ocazie fericita de a ne intalni si schimba idei din domenii creative diferite.
Cred ca principala caracteristica a comunitatii creatorilor tineri din Romania este ambitia, fapt pe care il poate vedea oricine in lucrarile selectate. Transced din proiecte orele de munca si pasiunea cu care s-a lucrat la ele.
Ma bucur ca exista evenimente ale industriilor creative la care se poate participa liber si transparent, cu o jurizare profesionista. Exista sanse de afirmare pentru oricine doreste si merita. Ceea ce mi-as dori mai mult de la aceasta comunitate este realizarea unor proiecte transdisciplinare. Cred ca avem mult de invatat unii de la ceilalti si cred ca se pot realiza lucruri frumoase.