Andrei și Andreea Grosu: Am decis să scoatem scena de teatru sub cerul liber

Andrei și Andreea Grosu: Am decis să scoatem scena de teatru sub cerul liber
Credit foto: Adi Bulboaca

Timp de 11 ani, unteatru a fost crescut frumos de Andrei și Andreea Grosu și de toți artiștii care au jucat sau cântat pe scena lui. De la comunitatea restrânsă de spectatori, care veneau în primul spațiu al teatrului și stăteau înghesuiți pe canapeaua de la intrarea în sală până la începerea spectacolului, tot mai mulți iubitori de teatru au aflat despre acest loc. Publicul unteatru s-a mărit considerabil cu anii, iar teatrul a devenit un reper important in zona independenta.

Vara acesta, scena din sala de la Sfinții Apostoli numărul 44 s-a mutat în aer liber, printre copacii de la Grădina Universitarilor, un spațiu cultural în care oamenii au venit pentru spectacole, filme sau concerte, dar unde s-au și bucurat de momente cu prietenii sau familia.

"Unpublic, așa cum ne place să-l numim, reprezintă o comunitate de oameni îndrăgostiți de teatru, care caută să se bucure de o stare. Pun accentul pe calitatea produselor culturale pe care le consumă și sunt dornici să-și împărtășească opiniile la finalul reprezentațiilor. Sunt oameni de toate vârstele".

Andrei si Andreea Grosu povestesc despre ce au facut in ultima vreme la unteatru si cum a aparut spatiul de la Grădina Universitarilor. Unteatru open-air rămâne deschis până la mijloc de octombrie.

 

Despre unteatru

Unteatru e un proiect cultural care se susține din resurse proprii, dar care a crescut, de-a lungul a 11 ani, prin intermediul fiecărui om care a crezut în el. Fie că vorbim despre artiștii care ni s-au alăturat în această călătorie, fie că ne referim la comunitatea noastră de spectatori, care s-a dezvoltat în timp, energia fiecăruia dintre cei care s-au îndrăgostit de această poveste a contribuit la transformarea unteatru în ceea ce el reprezintă astăzi. Încă de la început, ne-am dorit să putem oferi unei noi generații de artiști un spațiu în care să-și poată transforma ideile în povești spuse pe scenă. Dragostea pentru teatru și dorința de a oferi publicului produse culturale de calitate, dar și libertatea totală de exprimare artistică, ne-au transformat în timp într-o adevărată familie. Comunitatea noastră de actori, regizori, scenografi și tehnicieni depășește astăzi 50 de suflete, conectate de aceeași dorință – aceea de a oferi spectatorilor o experiență autentică la teatru.

Suntem mândri de modul în care a crescut și a evoluat acest proiect care astăzi se numără printre teatrele de referință din București. Suntem prezenți în marile festivaluri, oamenii ne urmăresc din întreaga lume, primim săptămânal propuneri de proiecte. Suntem mândri de unteatru și de toți oamenii care-i sunt alături și ne-am dori să găsim resursele de a-i recompensa pe artiștii implicați în această poveste. Dedicarea lor pentru scenă nu cunoaște limite și ne-am bucura să le putem oferi mai multe resurse pentru a-și pune în scenă toate ideile.


Credit foto: Alex Iacob (Reptilianul)

 

Din acest an

În 2021 am încercat să ne revenim după căderea bruscă și fără plasă de siguranță în care ne-a împins anul 2020. Deși resursele noastre s-au împuținat, am continuat să dezvoltăm noi proiecte, pentru că nu suntem construiți să renunțăm. Echipa ne-a rămas alături și am reușit să supraviețuim împreună în această formulă. Nu a fost deloc ușor. Am bătut la ușile tuturor instituțiilor, încercând să găsim o formulă de colaborare într-un context care ne-a afectat profund pe toți. Restricțiile privind desfășurarea spectacolelor ne-au adus într-o situație-limită.

După închiderea și deschiderea repetată a sălilor de teatru, spațiul nostru din Sfinții Apostoli nr. 44 putea acomoda, în condiții de restricții, un număr foarte mic de spectatori. Pentru că ne susținem majoritar din încasările din bilete, am fost nevoiți să căutăm soluții alternative. La începutul anului, am încheiat un parteneriat cu Teatrul de Animație Țăndărică, unde am jucat o vreme, până când vremea a devenit prietenoasă și-am început să căutăm soluții de a juca în aer liber. Ne-am început vara amenajând spațiul din Grădina Casei Universitarilor, obținut printr-un parteneriat cu Universitatea din București. A fost un efort imens pentru fiecare dintre membrii echipei, dar împreună am reușit să punem la punct stagiunea de vară unteatru open-air. E o iubire sinceră și profundă la mijloc. Ne-am implicat trup și suflet în acest proiect și nu suntem dispuși să abandonăm.

 

Inovația din pandemie

Încă din martie 2020, când am aflat că teatrele vor fi nevoite să își suspende activitatea cu public, am simțit că găsirea unor noi modalități de a aduce teatrul mai aproape de spectatori este mai mult decât o prioritate. În numai câteva zile am transformat sala unteatru într-un platou de filmare și am transmis live spectacolele programate în acea perioadă, prin intermediul platformelor de ticketing partenere. Am avut alături o întreagă echipă de profesioniști din lumea producției video, cu care nu mai lucraserăm până atunci, dar care a răspuns rapid provocării și au ales să se implice 100% în acest demers. După câteva transmisiuni, am decis că e momentul să oferim o casă acestor spectacole pe care oamenii le urmăreau din casele lor de peste tot din jurul lumii. Am construit cinematic.unteatru.ro, o platformă VoD care le oferă românilor de pretutindeni posibilitatea de a vedea spectacolele noastre. Nici nu ne gândeam că era atât de multă nevoie de asta chiar și înainte de pandemie.

Am căutat apoi soluții alternative de a juca și am dus spectacolele noastre îi alte spații potrivite ca atmosferă. Am căutat să recreăm intimitatea din sala unteatru în oricare alt spațiu în care am jucat, iar asta reprezentat o nouă provocare.


Credit foto: Stan Eugen Daniel

 

Provocările de acum ale unui teatru independent

Un teatru independent e un proiect curajos chiar și în vremuri obișnuite. În contexte ca acesta, lucrurile devin și mai complicate. Ne susținem din resurse proprii, iar în tot acest timp nu am primit nicio formă de sprijin financiar din partea autorităților care par să fie conștiente de existența noastră, din moment ce ne-am început anul cu o decorație onorifică primită din partea Președintelui Statului.

Verbul ,,a rezista’’ e mai mult decât potrivit în descrierea modului în care am funcționat în ultimul an și jumătate. Dragostea pentru ceea ce facem ne-a ținut aici. Nu e deloc ușor și ne sperie gândul că greul nu s-a terminat. Continuăm să creăm, scriem cereri de finanțare, căutăm parteneri, cerem ajutorul și încercăm să rămânem în continuare alături de publicul care ne apreciază. Și care ne-a rămas alături în tot acest timp.


Credit foto: Stan Eugen Daniel

 

unteatru open-air

Aveam nevoie să continuăm să jucăm. Am căutat soluții și parteneri care să ne sprijine în acest sens, pentru că sala noastră nu putea primi mai mult de 30 de spectatori în condiții de distanțare. Din păcate, plata chiriei, a utilităților și a salariilor nu ține cont de restricții, iar încasările din bilet nu ne-ar fi permis să ne continuăm activitatea în noua realitate. Am decis, așadar, să scoatem scena de teatru sub cerul liber și am cerut ajutorul Universității din București, care a răspuns pozitiv propunerii noastre și ne-a pus la dispoziție Grădina Casei Universitarilor – un loc în care nu se mai petrecuse nimic de multă vreme și pe care a trebuit să-l amenajăm de la zero.

 

Conceptul

Grădina este superbă și ne-am dorit să păstrăm cât mai mult din farmecul ei natural. A trebuit s-o ecologizăm și s-o dotăm cu toate cele necesare funcționării. Am amenajat aici o scenă de teatru, una dedicată concertelor, un spațiu de joacă pentru copii și o zonă de food & drinks. L-am gândit ca pe un spațiu cultural dedicat comunității, în care spectatorii să vină seara pentru spectacole, filme sau concerte în aer liber, dar în care să se poată bucura, în timpul zilei și seara, după spectacole, de timp cu prietenii, de momente în familie și de momente de relaxare.

 

Un spațiu de teatru în aer liber

Am simțit de la bun început că spațiul potrivit pentru a găzdui spectacolele noastre în aer liber trebuie să rămână central și ușor accesibil, să fie primitor, dar să ofere în același timp intimitatea sălii noastre din Sfinții Apostoli. Asta e reprezentat o adevărată provocare, pentru că Bucureștiul nu e cel mai liniștit oraș, dar am fost foarte norocoși să primim un răspuns pozitiv din partea Universității din București, pentru că Grădina Casei Universitarilor corespunde întru totul acestor criterii. Suntem recunoscători pentru faptul că e un spațiu generos, cu mulți copaci (e una dintre puținele grădini istorice ale Bucureștiului care s-au păstrat în timp), dar și pentru faptul că am putut folosi frumusețea ei naturală ca pe un decor pentru activitățile culturale pe care le desfășurăm.


Credit foto: Alex Iacob (Reptilianul)

 

Primul eveniment

Am deschis stagiunea unteatru open-air din Grădina Casei Universitarilor cu Zilele unteatru, festivalul care marchează an de an aniversarea unteatru. Am avut parte de o primire spectaculoasă, cu 7 zile de spectacole și concerte sold-out. Ne petrecuserăm deja mai bine de-o lună de zile în spațiu, amenajând locul pentru ceea ce avea să se întâmple acolo, și a fost extrem de emoționant să vedem Grădina umplându-se de oameni și de veselie. Ne-am simțit instantaneu acasă.

 

Promovarea

Comunicăm în special online, pe canalele de social media, unde am construit o amplă comunitate de iubitori de teatru (35 k followers pe pagina de Facebook unteatru și aproape 10 k de followers pe contul de Instagram), prin intermediul partenerilor media și prin newsletterele săptămânale trimise spectatorilor noștri. Promovăm, în primul rând, spectacolele din Grădină, surprindem atmosfera din spațiu și povestim despre momentele minunate petrecute împreună.


Credit foto: Alex Iacob (Reptilianul)

 

Publicul

Publicul a fost foarte încântat de propunerea noastră, iar oamenii din zonă s-au bucurat să vadă Grădina Casei Universitarilor readusă la viață. Răspunsul spectatorilor a fost unul pozitiv și este vizibil entuziasmul lor cu privire la spațiul ales. Mulți dintre ei vin în Grădină cu 2-3 ore înainte de începerea spectacolelor sau ne vizitează chiar și în zilele în care nu au mai prins bilete la evenimente, doar pentru a se bucura de timp petrecut în aer liber sau pentru a savura câteva momente de liniște în hamac.

În această perioadă, spectacolele în aer liber au reprezentat o alternativă safe pentru publicul general, și cu atât mai mult pentru părinții și copiii care ni s-au alăturat în diminețile de week-end, la reprezentațiile unteatru de copii.

 

Comunitatea din jurul unteatru

Unpublic, așa cum ne place să-l numim, reprezintă o comunitate de oameni îndrăgostiți de teatru, care caută să se bucure de o stare. Pun accentul pe calitatea produselor culturale pe care le consumă și sunt dornici să-și împărtășească opiniile la finalul reprezentațiilor. Sunt oameni de toate vârstele, obișnuiți să meargă la teatru, iubitori de artă, pregătiți să permită unei povești spuse din suflet să le-ajungă la suflet.

 

Cum ați ales spectacolele din repertoriu

Există spectacole foarte intime în repertoriul unteatru, pe care un spațiu în aer liber, oricât de potrivit ar fi nevoilor noastre, nu le va putea pune niciodată în valoare. Le-am păstrat pe acelea pentru revenirea în sala de teatru, dar am încercat să adaptăm mai bine de jumătate din repertoriu, ca spectatorii să se poată bucura de spectacole de calitate și în această perioadă în care teatrul e nevoit să iasă în stradă pentru a fi mai aproape de publicul lui.

În general, temele și spectacolele din repertoriu vin singure la noi. Analizăm fiecare propunere primită din partea colegilor din echipa artistică, dar nu e niciodată nevoie de discuții ample în acest sens. Suntem împreună de 11 ani și unteatru e un concept pe care fiecare dintre noi și l-a asumat, drept urmare, nu se întâmplă mai niciodată ca o nouă idee de spectacol să nu fie încurajată de întreaga echipă.

 

Ce urmează pentru unteatru

Până la mijlocul lunii octombrie, vom rămâne în Grădina Casei Universitarilor cu câteva dintre cele mai noi producții unteatru, precum ,,3 surori’’, în regia lui Peter Kerek, ,,Domeniul Luptei’’, scris și regizat de Catinca Drăgănescu, ,,Venus in fur’’ al Elenei Morar, care s-a reluat pe scenă după aproape doi ani, sau ,,Domnișoara Iulia’’, cel mai nou spectacol pe care l-am montat acasă. Vom juca în continuare și spectacole foarte îndrăgite de public, care se joacă de ani de zile la unteatru, precum ,,Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt’’, în regia Cătălinei Buzoianu, sau ,,Cinci ore cu Mario’’, semnat de Mariana Cămărășan. Vom avea în continuare concerte și proiecții de film, dar și spectacole pentru copii în diminețile de week-end.

Când ne vom întoarce în sala de teatru vom putea relua și spectacole care nu au putut fi adaptate în aer liber, precum ,,Aici Moscova’’, în regia Catincăi Drăgănescu, sau ,,Singurătatea pietrelor’’, în regia lui Norbert Boda.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related