Alexandra Sand și-a început cariera de artist plastic la vârsta de 6 ani, când deja câștiga premii care să îi valideze talentul. În timp, interesele ei artistice s-au mai nuanțat și s-a îndreptat spre artele vizuale, fiind masterand de Arte Grafice la UNARTE București, Rezident arte vizuale și performance art la Academia franceză Villa Medici și Academia Americană de la Roma. În arta ei abordează teme precum Trecut și Istorie, Atingere și depărtare sau introspecție umană, iar elementul cheie din acțiunile ei performative e reprezentat de estetica relațională.
La invitația artistei Gabriela Mateescu, Alexandra va prezenta ‘Ministry of truth’, o acțiune performativă care reunește mai multe performance art pieces prezentate în SUA, Franța, Italia și România. Momentul se poate vedea pe 15 septembrie, la vernisajul din cadrul proiectului SEEN, gândit ca un spațiu contemporan care își propune să chestioneze ideea originalității prin artă.
Am crezut din prima clipa în proiectul ei Nucleu0000 care a reușit sa reziste în timp, sa fie activ și sa ajungă la forma pe care o găsim astăzi, cu expoziția SEEN - Nucleu0008. Sunt foarte incantata de invitația primită și mă bucur sa mă întorc în București, cu o noua reprezentație precum și pentru oportunitatea de a fi în continuare parte din echipa Nucleu.
Alexandra își dorește să producă un de-click în realitatea publicului și să-l încurajeze să își exprime liber emoțiile, dar mai multe despre asta și căutarea ei artistică în rândurile de mai jos.
Background artistic
Mi-am început cariera de artist plastic la varsta de 6 ani, validata de numeroase premii naționale si internationale. In anii liceali, am schimbat abordarea domeniului și m-am îndreptat spre arte vizuale, fiind masterand de Arte Grafice la UNARTE București, Rezident arte vizuale și performance art la Academia franceza ‘Villa Medici’ și la Academia Americană de la Roma. În Franța, sunt reprezentata de Galeria Hervé Bize, din Nancy. În arta mea, sunt preocupata în principal, de estetica relationala, element cheie în acțiunile mele performative. Deopotriva, arta și practica cinematografica este prezenta în lucrările mele de video art. Sunt în continuare fidela practicilor artistice ‘tradiționale’: desen, pictura, sculptura, fotografie, eseistica de specialitate. Printre temele de interes se regăsesc ideile și conceptele despre Forma și Non-forma, Trecut și Istorie, Atingere și Depărtare, introspectie umana.
Nucleu0000 și proiectul SEEN
O cunosc pe Gabriela Mateescu (artist visual și curator) de mai bine de 7 ani. La acea vreme, eram cu toții la început de drum, primii ani de facultate, căutări constante de exprimare în diferite forme vizuale. Am crezut din prima clipa în proiectul ei Nucleu0000 care a reușit sa reziste în timp, sa fie activ și sa ajungă la forma pe care o găsim astăzi, cu expoziția SEEN - Nucleu0008. Sunt foarte incantata de invitația primită și mă bucur sa mă întorc în București, cu o noua reprezentație precum și pentru oportunitatea de a fi în continuare parte din echipa Nucleu. Am fost convinsă de profesionalismul și perseverenta echipei curatoriale Gabriela Mateescu, Marina Oprea, Diana Miron dar si a artistilor prezenti.
Relația ta cu SEEN-ul și restul apucătorilor online
I see and I feel ideas!
Comunitatea virtuală te poate angrena in moduri diferite de a înțelege și percepe cotidianul. Consider ca pentru o utilizare ‘sănătoasă’ și eficienta a acestui nou mediu de exprimare imediata, este nevoie sa se creeze și sa se păstreze valori personale, sa existe aceste repere, fapt foarte difuz pe platformele de socializare - don’t take it for granted!
Internetul și viața reală
Personal, nu mi- au fost influentate major obiceiurile, comportamentul, și consider ca se poate face o delimitare stricat intre cele doua medii prin diverse activitati. Nu neg, dar mediul online poate fi o sursa continua de hipnoza, de indepartare al Sinelui.
Participarea mea în proiectul SEEN nu urmărește sa adreseze sau sa sublinieze nesiguranță și temeri, eu consider acțiunile mele ca fiid poetice și universale. Eu creez contexte în care publicul se integrează pe baza propriilor decizi și înțelegeri. Eu nu doresc sa ofer limitări și granițe exacte.
Another Self, Galerie Herve Bize Nancy
Așteptările tale de la SEEN
Cu același gând cu care încep orice proiect și moment performativ: ‘a fi’ în timp și spațiu, a exista.
Arta și tehnologia
Arta beneficieaza de pe urma tehnologiei, plusează și dorește sa extragă la maximum, fapt deloc de condamnat: noi timpuri, noi adaptări. Specia umană este o specie a adaptării, a speculatiei și a supraviețuirii. Consider ca un adevărat act artistic / opera de arta nu isi poate avea bazele în negatia trecutului și a istoricului artistic și invit mediul artistic din social media sa reflecteze mai mult la aceste sintagme.
Impasto, American Academy in Rome
“Ministry of truth”
‘Ministry of truth’ (titlu inspirat din carte ‘1984’ scrisă de George Orwell) reunește mai multe performance art pieces pe care le-am prezentat în SUA, Franța, Italia și România. Este o incursiune în diferite momente deja SEEN, sub umbrela unei singure acțiuni, atent acompaniate de pasaje cheie din cartea ‘1984’.
Cu ce îți dorești să rămână publicul
Imi doresc sa imerg în realitatea publicului și sa produc un click/de-click, oricât de scurt ar fi, în percepția lor imediata. Îmi doresc ca publicul sa rămână cu chintesenta actului artistic, sa isi exprime liber emotiile si sentimentele fara a deranja pe cei din jur. Sa se scufunde în propriul EU.