A-C Leonte: Se pune un accent mare pe nume internaționale și artiștii români rămân cumva la final

A-C Leonte: Se pune un accent mare pe nume internaționale și artiștii români rămân cumva la final

Perioada proaspăt traversată a însemnat un cumul de victorii pentru A-C Leonte, ritmul în care au curs proiectele și creațiile fiind unul normal, fără a ține cont de piedicile și restricțiile din jur. După pauza pandemică, au revenit și concertele, anul acesta fiind prezentă la Summerwell, The Jazz Cave, Jazz Rooftop, Deva Magic Summer, Jazz la Conac sau TamTam etc. 

"Deși am fost restricționați din toate părțile, distanțați și hrăniți cu confuzie, eu cred că ceea ce este pur în sufletul nostru, iubirea, sămânța divină din fiecare dintre noi, toate acestea nu pot fi amenințate de nimic din haosul naturii materiale."

Recent, a debutat și cu o emisiune radio, VIBE, la Black Rhino. În septembrie, după concertul Jazz in The Park din Iulius Parc, de pe 4 septembrie, A-C Leonte urmează să plece într-o rezidență artistică în afara țării.

 

Cu ce așteptări vii la Jazz in the Park, după aproape 2 ani de restricții?

Dacă e ceva ce am învațat în ultimul an sau în toți anii de carieră, este să nu ai așteptări, să accepți lucrurile exact așa cum sunt. Câteodată îmi iese. Încă educ acest lucru. Bineînțeles că îmi doresc ca muzica noastră să ajungă la urechile unui public cât mai mare și să trecem măcar un pic prin sufletele ascultătorilor. Live-ul facilitează mai ușor această magie.

 

Plusurile și minusurile pandemiei

La un moment dat am avut un pic mai mult timp de creație, un pic mai multă liniște, un pic mai multă introspecție și toate acestea au fost binevenite. Apoi revenirea pe scenă a fost una plină de bucurie și efervescență, pentru toată lumea, muzicieni și Culmea este că am muncit un pic mai mult, poate pentru că am întânit mai multe obstacole, mai multe variabile și de multe ori ne-am aflat în imposibilitatea de a planifica lucrurile în avans.

 

Inspirația și creația

Mărturisesc că în afară de lipsa concertelor live, nu s-a întamplat nimic diferit în dinamica noastră artistică. Am creat continuu materiale noi inspirați de realitatea cotidiană. Avem un show nou cu piese create în ultimul an. Una dintre piese, “Chill & Real”, are un mesaj strâns legat de ce am experimentat cu toții în ultimul an. Deși am fost restricționați din toate p ărțile, distanțați și hrăniți cu confuzie, eu cred că ceea ce este pur în sufletul nostru, iubirea, sămânța divină din fiecare dintre noi, toate acestea nu pot fi amenințate de nimic din haosul naturii materiale. Acesta este mesajul meu!

 

Revenirea la viața de festival

Cu siguranță, pentru organizatorii de festival este mult mai greu să pună la cale lucrurile. Și pentru noi a fost solicitant mai ales în calitate de operatori culturali. Promovarea în mediul online a devenit din ce în ce mai greoaie și solicitantă. În ceea ce privește răspunsul la evenimente live, nu aș putea să fac o observație pertinentă. Cred că mulți oameni au așteptat cu mult entuziasm redeschiderea sectorului artistic, totuși foarte mulți oameni au în continuare rețineri. Cred că trebuie să mai treacă niste timp pentru a analiza statistic ce ni s-a întâmplat.

 

Cum vezi scena de jazz și promoterii din România?

Cred că prin acest răspuns o să-i supăr poate, pe unii promotori. Trebuie să menționez că nu vorbesc neapărat despre mine, ci mai degrabă despre scena jazzistică din România. Se pune un accent mare pe nume internaționale și artiștii români rămân cumva la final. Din fericire, eu am avut un start foarte bun, încă din studenție, însă nu se întamplă la fel pentru generațiile mai tinere care vin din urmă.

Care este rezultatul? Ei nu au susținerea necesară să crească mai repede, deși se străduiesc și muzica pe care o livrează ei este foarte bună. În ultimii 10 ani scena de jazz s-a îmbogățit enorm, și asta nu am observat-o doar eu, ci și muzicieni români cu notorietate care trăiesc în afara țării. 

Dacă vorbesc strict despre mine, în acest moment îmi lipsește un manager/booking agency pentru a dezvolta o carieră internațională. Toată lumea spune că sunăm ca  artiști de afară, am cântat într-un mini turneu european unde în unele locuri am fost primiți chiar cu brațele mai deschise decât în România. Self-managementul este foarte time și energy consuming, de aceea avem nevoie de omul acela care să creadă în noi și să aibă know-how-ul. 

 

Cele mai importante lansări și colaborări din ultimii 2 ani

Cam acum 2 ani am lansat cel de-al treilea album de autor, “Dream House”. 

 

Am făurit proiectul I Am You împreună cu Indie Box, în cadrul căruia am făcut multă muzică, dans contemporan și primul meu One Woman Show. 

 

 

Vara trecută am avut rezidența “Artist in Church” în cadrul căreia am creat împreună cu Alex Arcuș un concert foarte fain și am susținut 4 reprezentații multimedia în locații de patrimoniu, în mare parte biserici fortificate din Transilvania (video-mapping: Andrei Cozlac, light-design: Alexandros Raptis).

 

 

Cam de un an de zile manageriez proiectul cultural “JAM CIRCLE” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect aflat acum la final. Am creat un fel de tiny desk cu 8 trupe de factură jazzistică din România, 8 portrete audio-vizule cu artiști tineri din cercul aproapiat cu nucleul în capitală, dar cautând să deschidem cercul și către muzicienii din țară. Ceea ce am și făcut. Pe primul link puteți accesa  playlist-ul cu toate cele 8 reprezentații live.

 

 

 

Iar acestea sunt cele mai proaspete release-uri, “MAD” cântată live @ Overground

Showroom și setul nostru @ “JAM CIRCLE”.

 

Era să uit. O altă izbândă este că din luna iunie am emisiunea mea la Black Rhino, se numește “VIBE” și se difuzează o dată pe lună. Așa a luat naștere persona Lady Mama Master.  

 

La ce festivaluri vei mai participa anul acesta?

Sezonul este aproape pe terminate pentru mine, pot sa-ți spun pe unde am cântat: Summerwell, The Jazz Cave, Jazz Rooftop, Deva Magic Summer, Jazz la Conac, TamTam etc. În septembire, după Jazz in The Park urmează să plec într-o rezidență artistică în afara țării, vă povestesc când mă întorc cum a fost :) 

 

Care e locul jazz-ului în muzica actuală?

Jazz-ul este una dintre cele mai complexe forme de expresie muzicală. Nu știu care este exact locul, căci în ultima vreme am trăit destul de mult în bula noastră mică, jazzistică și non-jazzistică. Cu siguranță nu mai putem vorbi despre popularitatea jazz-ului la cotele din era swing, și nici nu știu ce să zici despre revenirea din ultimul Este o revenire? Sau pur și simplu datorită multiplelor înrămuriri pe care le are jazzul în ultima vreme, rămâne, sau încă își face loc în playlistul mondial. Ce am observat, este că tinerii consumă din ce în ce mai puțină muzică live și chiar sunt curioasă să văd încotro o sa evolueze toată scena de live în 10-20 ani. 

 

Ce ai pregătit in mod special pentru Jazz in the park?

În ultimul an am facut muzică de încă un album nou, însă deocamdată transmitem această muzică prin “viu grai”. Asta vom aduce, piese noi și poate un extra vibe de dans. Dar e foarte important ca voi să vă aduceți trupurile... :))

 

Pe langa muzică, festivalurile sunt si importante hub-uri de distracție și activități cum a evoluat mix-ul de entertainment și muzică, din punctul de vedere al artistului?

Așa cum am spus și mai sus, tendința pe care o văd din perspectiva mea este că muzica live pierde teren. Iar entertainment-ul începe să fie din ce în ce mai electronic, muzica din ce în ce mai de fond și din ce în ce mai simplistă. Cred că ușor ușor ascultătorii pierd exercițiul audiției, dar audiție pe bune și/sau a unor mai complexe, pierd curiozitatea ascultării dincolo de zona de comfort sau a ceea ce e aprobat de media/turmă ca fiind cool. Nu o zic cu nici un fel de tentă, decât una observatoare extrem de subiectivă. 

 

Locația perfectă pentru a asculta jazz

Depinde ce fel de jazz, ce fel de muzică... trebuie sa recunosc că în ultima vreme îmi place mai mult o atmosferă de liniște, de concert, de scaune, dar îmi place și o atmosferă mai wild, de festival, de dans, dar trebuie să fie și muzica potrivită. Cred că locul meu preferat de cântat sau să ascult un concert e în natură, sau locurile cu poezie, care au poveste.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related