[Out of Office] Cristian Manafu: De câțiva ani îmi spun că fac „workation”. Călătoresc și muncesc

[Out of Office] Cristian Manafu: De câțiva ani îmi spun că fac „workation”. Călătoresc și muncesc

Cristian Manafu are mereu ceva de făcut. Drept pentru care nu s-a mai plictisit din 2003. Are grijă, însă, ca lipsa de plictiseală să nu se tranforme în suprasolicitare, așa că încearcă să pastreze un echilibru cât mai sănătos între muncă și timp liber. Nu îi iese mereu și ajunge să lucreze în tren spre Machu Picchu. Dar se străduiește. 

Când ești pe cont propriu, în domeniul ăsta al nostru, nu prea îți iese linia aia care delimitează jobul de viața personală. Sau nu îmi iese mie. Îi admir pe cei care închid telefonul în vacanță și îl deschid în prima zi de muncă. Nu cred că sunt mulți, dar îi admir, spune Cristian

Tocmai pentru o armonie mai bună între muncă și viață, Cristian Manafu ar legifera o chestie care ni se pare foarte bună: o zi de adaptare între întoarcerea din vacanță și prima zi de job. Până la astfel de schimbări interesante de legislație, vorbim cu Cristian despre vacanțe legendare și jobul de pe plajă.

 

Cât de important e timpul liber pentru tine 

Spun de ceva vreme că nu m-am mai plictisit din 2003, de când am început să jonglez cu 2-3 job-uri în același timp. Mereu am ceva de făcut sau găsesc repede. Chiar și așa, caut să păstrez acel echilibru între munca și timpul liber. De câțiva ani îmi spun că fac „workation”. Călătoresc și muncesc. Nu fac altceva, nu am hobby-uri, nu urmăresc competițiile sportive. Doar călătoresc. Am avut norocul, spun asta de fiecare dată când am ocazia, să îmi fac propriul program. 

 

Ce faci pentru a-ți reîncărca bateriile

Caut un loc al meu. Când sunt în București, întâlnesc mulți oameni sau petrec mult timp în social media. Când călătoresc, mă rup un pic de tot ce e aici. Și dacă am un loc liniștit unde să stau eu cu mine, acolo îmi dau restart. 

Călătoresc și pentru că îmi place să văd ce fac alții, să descopăr lucruri noi, să găsesc idei noi. 

 

Cum alegi destinațiile

Mereu sunt întrebat „Pe unde mai pleci?”. E drept că au fost ani în care eram plecat din București, în țară și afară, cam trei luni pe an. Anul acesta nu pot spune că am călătorit, deși prietenii de pe Facebook mă vor contrazice. Nu am fost în destinații îndepărtate, nu am călătorit în vreun loc mega-cool. Am preferat city-break-urile și ieșirile scurte de weekend. 

Anul acesta am redescoperit Grecia. O lăsasem la „și altele”. Grecii sunt minunați. Nu știu dacă de la pandemie sau de la ultima lor criză, dar eu m-am simțit bine. Am fost de trei ori până acum. Și mai merg. Chiar azi am luat bilete pentru Salonic. 

 

Ce ai făcut vara asta. Ce urmează

Mă bucur că am reușit să ies din București aproape jumătate din vară. Am revăzut locuri dragi, Creta, Amsterdam, Viena, m-am plimbat un pic și pe la noi. Urmează să ajung la Sibiu, la FITS, și apoi la Berlin.

Prin 2018, am făcut o listă pe care am numit-o „Agenda cu plecări în viața asta”. Am pus atunci acolo plecările până în 2023. Bine, ce îmi imaginam eu că vreau să văd sau să revăd. Am trecut totul pe „hold” când a început pandemia. 

Sunt locuri unde vreau neapărat să ajung. În California, de exemplu. Trebuia să merg în 2020, de Paște. Aveam biletele de avion, aveam cazarea. Am mai pus pe listă Vietnam, Scoția, Australia, Argentina. Sunt și locuri pe care vreau să le revăd. De pildă, Japonia. Am fost de două ori deja și m-aș întoarce mâine. La fel, în Brazilia, New York și China.

 

Ce e foarte important pentru tine în vacanță

Pun preț pe confort. Costă mult uneori și poate mă face să ratez lucruri autentice, dar prefer să mă mișc repede, să am totul stabilit dinainte și să pierd cât mai puțin timp.

 

Primul lucru pe care îl faci

De ceva vreme, pun pe o hartă locurile pe care îmi propun să le văd. Pornesc de la o listă cu localurile unde vreau să ajung și apoi adaug alte „obiective”.

 

O vacanță legendară

 Nu cred că am fost în vacanțe legendare. Am fost în locuri legendare. Mi-am propus să ajung să văd cele 7 noi minuni ale lumii. Mai am două de bifat. 

 

Linia care delimitează meseria de viața personală

Când ești pe cont propriu, în domeniul ăsta al nostru, nu prea îți iese linia aia. Sau nu îmi iese mie. Îi admir pe cei care închid telefonul în vacanță și îl deschid în prima zi de muncă. Nu cred că sunt mulți, dar îi admir. 

Dacă ai o vacanță activă, dacă ești mereu în mișcare, e mai greu să iei job-ul cu tine. Am lucrat acum doi ani în trenul care ducea la Machu Picchu. Eram și pe telefon, și pe laptop.

 

Cat timp petreci la job în concediu

Sunt conectat tot timpul. Poate nu la fel de mult în vacanțe. Răspund aproape tot timpul.

 

Poza din vacanță cu cele mai multe like-uri 

Nu țin minte exact care a fost recordul în cei 14 ani de când sunt pe Facebook. Îmi amintesc de o serie de poze din Creta, de acum 2 luni. Am stat într-un loc foarte frumos. Chiar cineva mi-a zis că a tot intrat în ziua aia pe profilul meu, să se încarce cu aerul ăla de vacanță în Grecia.

 

Pe Facebook/ Insta în vacanță

Pun poze mai mult pe Facebook și rar stories pe Instagram. Facebook este albumul cu poze de vacanță, pe care îl pot împărtăși ușor cu toată familia.

În anii ăștia de pandemie, toate amintirile de pe Facebook au fost o bună cură de frumos.

 

O carte care te-a pus pe gânduri recent

Am început recent „Cum să ne păstrăm copiii aproape” (Gabor Maté & Gordon Neufeld) și „Manualul” (Epictet). Să vedem unde ajung cu ele.

 

Un loc din București în care petreci mult timp 

Mi-a plăcut mult la Verso Cărturești. E o librărie cu spațiu de co-working în Agora Floreasca.

 

Ce faci prima dată când te intorci la job

Încerc să păstrez o zi - două măcar înainte de a mă întoarce la birou. Ar merge legiferată chestia asta. Nimeni să nu vină la birou din prima zi de muncă. Să fie ceva opțional.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related