[Out of Office] Beni Goace: La mine rareori e vacanță 100%. Tot timpul iau laptopul după mine și unul sau chiar două proiecte care îmi permit să lucrez de la distanță

[Out of Office] Beni Goace: La mine rareori e vacanță 100%. Tot timpul iau laptopul după mine și unul sau chiar două proiecte care îmi permit să lucrez de la distanță

E greu să faci interviu cu un troll, dar noi, boomeri, nu ne pierdem speranța. Din contră, insistăm. Mai ales dacă troll-ul e simpatic și influencer umoristic. Așa am ajuns să vorbim serios cu Beni Goace despre vacanță, timp liber, job și viață. Beni spune că nu își bate prea mult capul să separe jobul de viața personală. Pentru că îi place ce face și are grijă să nu se suprasolicite: nu acceptă mai multe proiecte decât poate duce. 

Nu-mi plac ciclurile complete. Nu am nevoie de deconectare 100% în vacanțe pentru că încerc să nu mă suprasolicit în afara lor. Am observat asta mai demult: atunci când mă rupeam complet câte 10-12 zile, îmi lua apoi cel puțin o săptămână să mă reconectez la maximă capacitate, spune Beni.

Apoi, și când nu e în vacanță, nu uită să își ia porția zilnică de timp liber: o fugă la sală, fără mâncat la laptop și, bineînțeles, 5-10 minute de trolat pe Facebook. Cum a ajuns la acest echilibru rar de muncă, viață și distracție, povestește Beni după cum urmează:

 

Cum îți reîncarci bateriile

Am observat că cel mai bine e să nu ajung niciodată - sau, mă rog, cât mai rar - în situația de a fi nevoie să-mi reîncarc complet bateriile. E ca la device-urile electronice: nu-mi fac bine ciclurile complete gen 0% - 100%.

 

Timpul liber

Timpul liber nu îl ai. Timpul liber ți-l faci tu singur.

După foarte mulți ani de lucrat weekend-urile (săptămânalul Academia Cațavencu se făcea luni, deci trebuia să-mi scriu textele sâmbătă și duminică), am ajuns și eu ca oamenii normali, adică să nu prea lucrez în weekend. Ceea ce mie îmi pare suficient pentru păstrarea unui echilibru. Asta la nivel de săptămână.

Peste zi am grijă ca timpul pentru masă, respectiv ceaiul sau cafeaua de după, să mi-l respect. Adică niciodată, dar niciodată!, nu-mi iau farfuria la calculator sau laptopul în bucătărie. Din principiu nu mănânc deasupra tastaturii. Nu am făcut asta niciodată. Mi se pare foarte important. Pentru cel puțin trei mese pe zi aloc minimum o jumătate de oră. În care nu răspund la mail-uri, telefoane, mesaje, nimic.

Pe de altă parte, am învățat că nu e ok să te supraaglomerezi. Adică să accepți o mulțime de proiecte și proiecțele, care să te suprasolicite și să ajungi să nu faci ca lumea nici unul din ele. Trei, patru, din care unul principal la care lucrez zilnic, sunt suficiente.

De asemenea, am perioade în care, pe la jumătatea zilei, fug o oră la sala de fitness de vizavi. Chestia asta are avantajul de a mă desprinde complet pentru un interval scurt de timp. Plus că acolo am avut surpriza să găsesc apă caldă la duș, ceea ce la noi în Sectorul 3 e lucru rar.

Mă mai deconectează și să intru câte 5-10 minute pe Facebook și să trolez random ce-mi vâră sub nas algoritmii. Pe mine mă distrează enorm.

 

Cum ai gândit vacanța de anul acesta

Vacanțele/destinațiile mi le gândesc după criteriul „nu merge unde merg toți”. Sau, dacă totuși mergi unde merg toți, du-te când nu sunt ei acolo. Alt criteriu ar fi „vara mergi la răcoare, iarna la cald”.

Pe principiile astea, vara bag o Grecie sau chiar două, dar în zone cât mai remote, pentru care conduc sau zbor o grămadă. Anul ăsta am băgat și o Islandă, mai pe răcoare.

La toamnă am programat ceva tropical, pe exotism, pe cutare, să vedem dacă iese. Zic că să văd dacă iese în primul rând din cauză de Covid-ul valul 4 ăsta sau ce va fi... În al doilea rând, din cauză că o să iau cu mine cel puțin două proiecte mai măricele, care mă vor ține legat de calculator.

 

Cat timp petreci la job în concediu :) 

La mine rareori e vacanță 100%. Tot timpul iau laptopul după mine și unul sau chiar două proiecte care îmi permit să lucrez de la distanță.

Spre exemplu, anul ăsta nu am avut nici o vacanță în care să stau absolut degeaba mai mult de două zile la rând.

Cum ziceam, nu-mi plac ciclurile complete. Nu am nevoie de deconectare 100% în vacanțe pentru că încerc să nu mă suprasolicit în afara lor. Am observat asta mai demult: atunci când mă rupeam complet câte 10-12 zile, îmi lua apoi cel puțin o săptămână să mă reconectez la maximă capacitate.

 

Cum e cu telefonul în concediu

Pentru că am stabilit că niciodată nu e 100% concediu, da, răspund la mail-uri și la telefoane din “concediu”, dacă nu sunt în apă sau ceva.

Nu, nu-mi impun niciodată restricții din astea gen “să nu stau pe telefon în vacanță”. Wtf, dacă mi se pare reconfortant să stau pe telefon în vacanță, atunci stau. Când să stau dacă nu în vacanță?!

 

Cea mai legendară vacanță

Asta cu „cea mai legendară”, pe lângă că e pleonasm sau ceva, mi se pare o întrebare aiurea. Legendară how? Auzi, „legendară”... N-am mai auzit cuvântul ăsta din cărțile cu haiduci din școala generală… Ceeee boomeri!!! (Parcă văd că o să tăiați asta, dar deja am făcut printscreen-uri, treaba voastră!).

 

Linia care delimitează jobul de viața personală

Nici nu mi-am propus să le separ. Sau, mă rog, mi-am propus să nu-mi bat capul să le separ. De când mă știu, ceea ce am făcut am făcut numai din plăcere. Mai aud la unii expresia „mă duc la scârbici”. Sunt aceiași care se însoară și dupa aia zic „trebuie să mă-ntorc la nefastă”. Plm, nu te angaja la acel “scârbici” și nu te însura cu acea “nefastă”! Ești prost sau ce?! 

 

Poza din vacanță cu cele mai multe like-uri

O țin minte pe una de anul ăsta, când am intrat în ceva baie termală de prin Islanda și ne-au dat ăia să ne aplicăm pe față ceva mască de siliciu, că era inclusă în prețul biletului. În țară încă era faza cu măștile anti Covid19, așa că poza aia cu mine în apă și cu mască albă pe față a rupt. Ziceai că sunt din Game of Thrones, ca să nu zic mai rău.

 

 

Postezi pe Facebook/ Insta din vacanță?

Da, normal. Pe Facebook parcă mai puțin, dar rup Instagram-ul! De fapt, contul meu de Insta e exclusiv pentru vacanțe.

 

O carte care te-a pus pe gânduri recent

Zilele astea citesc „Factfulness - Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea. Și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi”. Omg, acuma văd câtai titlul! Îți dai seama că a trebuit să mă duc până în dormitor, să-i văd numele complet. De două ori, că prima oară am uitat finalul pe drum! Sper că nu mă puneți să v-o povestesc, că a făcut-o deja autorul în titlu, uite.

 

Un loc din București descoperit recent

Yea, right... nice try! Nu-l spun, normal!

 

Ce faci prima dată când te întorci la job ca să îți intri în ritm

Încerc să ajung cât mai rar în cazul ăsta. Cel mai eficient e să te reconectezi încă din ultimele zile de vacanță. Spre exemplu, bag la greu știri din presă încă de pe aeroporturi, la escale, pe cursele de întoarcere în țară. Am tot timpul o serie de articole din astea care mă interesează salvate în Pocket fix pentru orele petrecute prin avioane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related