Dacă vă aflați la început de toamnă în Cluj, neapărat să treceți și la concertul lui Marco Mezquida din cadrul festivalului Jazz in the Park. Promite un show intens, atât pentru copii cât și pentru bunici, în care va pune toată pasiunea pentru instrumentul cu clape, la revederea cu publicul român. Marco speră ca industria și festivalurile să ofere posibilitatea de expunere cât mai multor muzicieni din locuri cât mai diverse, să fie cu mintea deschisă și atunci când vine vorba de proiecte ce nu sunt din țara lor.
Cred că sunt scene foarte interesante în multe orașe din țări diferite, ar fi grozav să fie conectate toate, alături de conexiunile dintre muzicieni, spune Marco
Marco și-a petrecut perioada pandemică urmărind norii, gătind, dar și prin creație. A lansat două albume în ultimii 2 ani, un live în Tokio și un tribut cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Beethoven. De curând e tată, dar asta nu-l împiedică să circule anul acesta pe la cele mai importante festivaluri de jazz din Germania, Olanda sau Franța. La Cluj îl puteți vedea pe 3 septembrie în Parcul Etnografic, la Piano Stage.
Cu ce gânduri vii la Jazz in the Park
Așteptările mele sunt întotdeauna legate de a livra cel mai bun concert pe care-l pot ține, să cânt cu pasiune și dragoste pentru public și să împărtășesc cu lumea cea mai frumoasă și puternică muzică și cele mai bune sunete.
De unde a venit inspirația în ultima perioadă
A fost un moment foarte dificil pentru cultură, cu momente foarte grele pentru muzicieni și alte joburi care nu și-au putut desfășura activitatea, fără a face niciun ban timp de multe luni, fără niciun alt ajutor. Cu siguranță fiecare are propria experiență. Eu am lucrat la realizarea celor două proiecte ale mele, cd-ul Talisman, alături de trio-ul meu, plus un cvartet numit Beethoven Collage, un tribut adus lui Beethoven, la 250 de ani de la nașterea sa.
Pentru mine, pianul și creația au însemnat refugiul. Alături de prietena mea, uitându-ne la nori în fiecare zi, ascultatul de muzică bună și gătitul au fost foarte necesare pentru a fi fericiți și sănătoși în această perioadă.
Cum arată publicul de concerte în 2021
Am fost foarte fecricit să văd că publicul a venit la concerte, cele mai multe din concertele mele fiind sold out – ceea ce arată încă o dată că oamenii au nevoie de cultură și dragoste, de muzică live, nu sunt speriați, iar asta e foarte important! Cred că asta ajută la reactivarea festivalurilor și a programelor muzicale și trebuie să lucrăm cu tărie la asta și cu un spirit colectiv.
Scena de jazz din România
Trebuie să recunosc că nu sunt foarte la curent cu scena de jazz din România în ultima perioadă. Trăiesc în Barcelona și sunt mai degrabă familiarizat cu scena locală de acolo.
Momente bune
Am fost foarte norocos pentru că am cântat la multe festivaluri din Spania în ultimul an, dar am avut și concerte frumoase în Italia, Germania, Franța sau Germania. Am lansat 2 cd-uri, “Ma” Live in Tokyo, alături de marea cântăreață Silvia Perez Cruz, live la clubul Blue Note din Tokyo și am lansat albumul Talisman alături de trio-ul meu, un cd cu ultimele mele compoziții. Am avut multe concerte alături de ei și multe solo și ce mai important lucru, sunt tată! Fiul meu, Milos, s-a născut în urmă cu 4 luni și îl iubesc.
La ce festivaluri mai participi anul acesta
Voi concerta la Oslo World, Barcelona Jazz Festival, St Wendeler Jazzstage în Germania, Rocher de Palmer în Bordeaux, Torroella, voi avea concerte în Lugano și în multe alte locuri!
Care mai e locul jazz-ului în lumea muzicală
Cred că sunt scene foarte interesante în multe orașe din țări diferite, ar fi grozav să fie conectate toate, alături de conexiunile dintre muzicieni! Sper ca industria și festivalurile să ofere posibilitatea de expunere cât mai multor muzicieni din locuri cât mai diverse, să fie cu mintea deschisă și atunci când vine vorba de proiecte ce nu sunt din țara lor.
Ce ai pregătit pentru publicul clujean
Voi oferi un show de piano solo foarte puternic și intens. Voi susține un concert pe care sper ca multă lume să-l țină minte, bazat mai mult pe improvizație. Voi cânta și propriile compoziții cu pasiune și propria abordare a pianului. Promit să fie o experiență intensă și nu un solo de pian plictisitor! Și toată lumea e binevenită, de la copii la bunici.
Locația ta preferată de concert
Depinde. Din punctul meu de vedere pot fi multe locuri, depinde de tipul de proiect. Locațiile în aer liber pot fi potrivite, dacă muzicienii se potrivesc acolo. Cluburile de jazz sau micile săli de concerte sunt potrivite dacă vrei o conexiune mai intimă cu publicul. Dar recunosc că nu am preconcepții cu privire la acest aspect, mă simt bine cântând în orice loc, fie teatre, parcuri, cluburi sau săli mari de concerte. Abia aștept să mă reîntâlnesc cu publicul din România, ne vedem curând!