De mica deseneaza, uneori asta era forma ei de relaxare dupa ce sfarsea restul treburilor care-i ocupau timpul. Viata - cum se spune, dar poate nu este niciodata doar viata, ci mai degraba noi – a tinut-o departe de desen timp de un deceniu. Intr-o zi, a dat online peste niste filmulete cu oameni care pictau in acuarela. Atat de tare au fascinat-o incat si-a pus in minte sa invete si ea, iar astazi acuarela este coltul ei personal unde se detaseaza de lume, domolindu-si nevoia de control. Angela Mincă deseneaza elemente separate care, aduse impreuna, spun o poveste si este un “surface pattern designer” in devenire.
"Cred ca inca sunt in cautarea acelei voci interioare care defineste un stil. Acel “AHA”, care ii face pe oameni sa iti recunoasca munca oriunde ar fi. E si asta un proces si nu incerc sa il grabesc. Am citit zilele astea un articol la sfarsitul caruia scria “Practice makes progress” si practic asta fac, lucrez si invat cat pot de mult".
In seria cu arta si magie, cum am numit-o noi, vorbim cu Angela Mincă despre desene, inspiratie si culori, cele care ne fac tuturor lumea mai frumoasa.
Despre tine
Nu ma consider Ilustrator, ci mai degraba ceea ce in alte tari este cunoscut ca “Surface Pattern Designer”, in devenire. Pentru mine ilustratia este ceva de sine statator care spune o poveste, pe cand mie imi place sa desenez multe elemente separate care aduse impreuna spun o poveste. Toate caietele si blocurile mele de desen pot fi vazute din exterior ca fiind haotice, dar sunt de fapt doar bucati din diferite povesti care poate nu si-au gasit perechea inca.
Ce fel de proiecte iti place sa lucrezi
Cel mai mult imi place sa lucrez pentru jobul spre care tind, cel de surface pattern designer, si nu pentru cel pe care il am de fapt, cel de graphic designer. Si daca ar fi sa aleg o zona pentru care chiar imi place sa lucrez, as zice ca cea de home decor. Ideea de perne decorative, covoare si draperii cu desene facute de mine ma face sa zambesc in interior.
Procesul creativ
Tot ce am lucrat pe zona de pattern design pana acum a fost pentru mine si nu pentru clienti. La inceput am lucrat ca sa invat anumite tehnici, apoi am continuat sa lucrez pentru print on demand, iar acum vreau sa fac pattern design full time, asa ca lucrez la un portofoliu. Practic, si ideea si brieful au plecat intotdeauna de la mine. Nu mi-am pus limite si am lucrat ce am vrut eu pana in prezent.
Inspiratia
Urmaresc multe tutoriale online, Skillshare pentru mine este un prieten foarte bun. Imi place sa ma uit la alti oameni cum picteaza sau cum fac diferite lucruri creative, orice de la ceramica, la linogravura si ce mai gasesc interesant pe moment, de multe ori lucruri pe care eu probabil nu le-as face. Nu le urmaresc neaparat ca sa invat un skill nou, dar uneori simt ca ajuta doar sa vad pe cineva care lucreaza cu pasiune, sau care este entuziasmat de ceea ce face, parca imi da si mie zvacul ala de care am nevoie sa incep.
Blocajele
Am observat ca reusesc sa ma blochez singura cand imi pregatesc materialele si scot pe masa tot ce am cumparat vreodata in materie de culori si pensule. Poate suna ciudat, dar atunci cand imi pun o limita de genul “azi lucrez doar cu culorile astea” reusesc mai multe decat atunci cand ma las coplesita de alegeri. Iar daca nimic nu merge, am invatat, mai ales in ultimul timp, sa imi dau ragaz si sa nu ma mai simt vinovata daca am o zi in care vreau doar sa stau sau sa ma uit la filme.
Cum iti mentii vie creativitatea
Pentru mine a fost mai greu in prima parte a anului trecut, chiar am pierdut cateva oportunitati de care imi pare rau acum, doar pentru ca nu am reusit sa ies din capul meu, sa ma relaxez si sa ma conectez la partea mea creativa. Acum incerc sa fac de toate, dar nu pe toate in acelasi timp. Ascult podcasturi cu si despre oameni in domeniul in care vreau sa lucrez, citesc sau ascult carti, citesc articole si newslettere scrise de oameni din domeniu si urmaresc o multime de artisti din Romania si nu numai. Procesul meu cred ca e unul ciudatel, am perioade in care simt nevoia sa pictez si in zilele alea fac doar asta in timpul dedicat, apoi am zile in care simt nevoia sa stau doar in Photoshop si atunci scanez si editez si uneori unesc elemente din diferite foi scanate.
Rutina de creatie
Nu am o rutina bine stabilita, dar simt ca am inceput sa tind sa vreau asta. Singura parte a zilei care e cat de cat asemanatoare in fiecare zi este dimineata, cand imi hranesc animalele, ma joc cu ele si imi beau cafeaua in timp ce ele plescaie fericite pe langa mine.
Stilul tau artistic
Cred ca inca sunt in cautarea acelei voci interioare care defineste un stil. Acel “AHA”, care ii face pe oameni sa iti recunoasca munca oriunde ar fi. E si asta un proces si nu incerc sa il grabesc. Am citit zilele astea un articol la sfarsitul caruia scria “Practice makes progress” si practic asta fac, lucrez si invat cat pot de mult.
Dar, desi inca nu simt ca am un stil personal clar, vad o diferenta mare intre ce faceam acum cativa ani si ce fac acum. Nici tehnica nu mai e aceeasi, la inceput lucram doar vectorial, in Illustrator, acum lucrez cel mai mult in acuarele si scanez si editez totul in Photoshop. M-as bucura sa revin din cand in cand la Illustrator pentru ca mi-e si dor si nici nu vreau sa ma limitez la o singura tehnica.
Invataturile desenului si ale culorilor
Desenez de mica, uneori asta era forma mea de relaxare dupa ce terminam cu alte preocupari pe care le aveam la varsta aia. Dar ceva s-a intamplat pe parcurs si a existat o perioada de mai mult sau mai putin 10 ani in care nu am desenat deloc. Cred ca am decis eu ca e cazul sa fac “lucruri mai serioase”. Acum rad doar la gandul asta.
Apoi, in urma cu cativa ani am vazut cateva filmulete pe Instagram cu oameni care pictau in acuarela si m-a fascinat asa de tare ca am zis ca vreau si eu sa invat. Si tare bine am facut, ca pentru mine acuarela este acest mediu care ma detaseaza de lume, nu pot sa controlez mereu ce se intampla si nici nu vreau. Este ca si cum imi da un restart si las lucrurile sa se intample cum vor ele.
Iar pe culori, dragile de ele, le iubesc! Cred ca se vede asta uneori inclusiv din felul in care ma imbrac, sau ce alegeri fac cand imi cumpar ceva. Nu stiu cum ar fi viata fara ele.
Din zilele de freelancer
Aici pot sa vorbesc doar din experienta mea de graphic designer, cum nu am lucrat cu clienti pe partea de ilustratie. As zice ca sunt norocoasa ca am lucrat in cea mai mare parte cu aceiasi oameni, proiectele au venit mai mult sau mai putin din aceleasi zone si eram deja obisnuita cu stilul de lucru. Am lucrat si cu clienti noi, cu unii as mai colabora, cu altii nu. Ma bucur ca am invatat sa spun “nu”. Cred ca in orice parteneriat trebuie sa existe chimie intre oameni si respect reciproc, indiferent de domeniu.
Ajutorul online-ului
Ajuta foarte mult, potentialii clienti nu au cum sa stie ca tu existi daca nu iti expui munca intr-un fel sau altul. Vad asta clar, dar nu folosesc aceasta sansa de a putea expune lumii cum ar trebui. Folosesc Instagram, dar nu intr-un mod serios. Cred ca asta vine si din faptul ca sunt putin introvertita si imi e greu sa afisez public ceea ce fac. Am observat totusi ca atunci cand o fac mai mult, fie ca dau share unor concursuri la care particip sau arat ceva la care lucrez intr-un story, primesc mult feedback pozitiv, lucru care ma bucura tare mult.
2021, pana acum
2021 a fost cu foarte mult research si momente de “Aha” Asta vreau sa fac!”. Cum spuneam mai sus, sunt Graphic Designer, iar partea de Pattern Design, desi o simteam importanta pentru mine, nu parea sa fie niciodata urgenta. La inceputul anului am fost intrebata: Ce vreau sa fac anul asta? Ce planuri noi am? Am raspuns ca eu vreau sa intru in magazine si sa vad lucruri desenate de mine pe obiecte, fara sa stiu prea mult ce implica asta. Acolo cred ca s-a intamplat o schimbare in mentalitatea mea asa ca am cautat si am ascultat si am invatat, iar acum sunt in procesul de a face un portofoliu si apoi mai vedem.
Schimbari de pandemie
In pandemie, mai ales la inceputul ei, am trecut prin toate starile prin care se putea trece, de la punctul in care nu puteam sa fac nimic pana in punctul in care petrec ore zilnic invatand lucruri care sa ma duca pe drumul pe care mi l-am setat.
Cred ca lumea are nevoie de arta acum mai mult ca niciodata, atat in casele lor unde petrec mult mai mult timp, dar si in afara caselor, mai ales ca au fost tinuti departe de ea o perioada destul de mare.
Piata de ilustratie din Romania
Eu recunosc ca am petrecut mult timp in grupuri de artisti din afara tarii in urma unor cursuri sau podcasturi pe care le-am urmarit si mai putin printre artisti romani Cred ca e loc sub soare pentru toata lumea, nu cred in competitie intre artisti ci mai degraba in ideea ca putem sa ne ajutam unii pe altii. Ma bucur de fiecare data cand descopar un artist roman nou in online, sau cand primesc mesaje cu intrebari. Raspund la orice stiu sa raspund cu drag.
Trendurile
Am renuntat la a mai sta cu ochii pe trenduri din simplul motiv ca simteam acest impuls de a ma indrepta spre ele. Nu cred ca e un lucru rau asta, doar cred ca nu ma ajuta pe mine personal in perioada asta in care sunt inca in cautarea acelui stil personal.
Cliseele
Nu vad viata in clisee. Inteleg de ce unii oameni le vad, identifica si arata cu degetul, dar eu cred ca orice poate fi reinterpretat in stilul personal al artistului respectiv. Poate e si asta un cliseu in sinea lui.
Mai departe, in acest an
Portofoliul si un site sunt prioritare pentru mine in acest moment. Apoi urmatorul lucru pe lista as spune ca as vrea sa fie lucrul cu mine si cu ideea de a incepe sa expun ceea ce fac mai mult si consistent.