Educația digitală este noua direcție de dezvoltare a training-urilor din portofoliul agenției Cursuri Creative. Furnizorul de formare a lansat, recent, un nou program dedicat cadrelor didactice, menit să completeze cunoștințele digitale să stimuleze interacțiunea cu elevii, atât în mediul online cât și în cel offline. Cursul de Pedagogie digitală beneficiază de o acreditare internațională ECDL și diplomă ANC pentru competențe digitale. La finalul acestuia, cadrele didactice pot obține 10 credite transferabile.
Profesorii și elevii au fost printre cele mai afectate grupuri de lock-down și de perioadele în care aceștia au forțat limitele comunicării clasice, încercând o restructurare peste noapte a stilurilor de predare. Această schimbare majoră a experienței didactice a necesitat cunoștințe pentru care o parte din învățători și profesori nu le dețineau. Nivelul de interacțiune a elevilor la clasă a scăzut iar profesorii au fost, încă o dată, puși în situația de a căuta prin resurse proprii modalități de a compensa neajunsurile. Cursul de pedagogie digitală sumarizează, într-un mod ușor de înțeles, cunoștințele digitale pe care orice profesor ar trebui să le dețină pentru a explica noțiunile teoretice din manualele clasice.
Normele GDPR și cyberbullying-ul, incluse în cursul de pedagogie digitală
Programa cursului creat de agenția de training include noțiuni de cyberbullying, etică digitală și modul în care amprenta digitală a elevului și a profesorului este atent monitorizată.
“Spre deosebire de mediul fizic de predare, spațiul virtual vine cu propriile reguli. Normele GDPR, conversațiile din grupurile de discuții ale elevilor cu profesorul, evaluările și statisticile sunt noțiuni de care cadrele didactice trebuie să țină cont. Atribuțiile acestora nu se mai limitează la transmiterea unor informații ci se extind și către asigurarea unui spațiu de comunicare sigur pentru elevi. Cursul are o componentă care acoperă aceste noțiuni și urmărește să furnizeze un set de reguli care să protejeze atât profesorul cât și elevul în interacțiunea virtuală”, spune Bianca Preda, managerul agenției de training.
Componenta practică a cursului este compusă din trei etape: pregătirea materialului de studiu, prezentarea acestuia și modalități de evaluare a elevilor. Deși informațiile predate și evaluarea elevilor rămân neschimbate, cursul introduce câteva resurse necesare creșterii interacțiunii la clasă. Hărțile interactive, tururile virtuale, resursele virtuale de documentare sunt menite să dezvolte latura analitică a elevilor și să le crească nivelul de participare. Cursul își propune să ofere o prezentare a platformelor de comunicare online dar focusul este pus pe folosirea metodelor de predare digitale, chiar și când școala offline își va intra complet în drepturi.
“Acest curs a fost creat de o nevoie imediată, dar se axează pe o dezvoltare a competențelor digitale pe termen lung ale cadrelor didactice. Experiența noastră de peste 10 ani în livrarea de cursuri cu componentă digitală ne-a ajutat să creăm un curs despre care avem speranța că va ajuta la o comunicare mai bună între profesor și elev, într-o eră forțat digitalizată. Generațiile actuale sunt intuitive și integrate digital, dar au nevoie de repere pe care doar școala și profesorii le pot oferi”, spune Bianca Preda.
Acreditările cursului de pedagogie digitală
Cursul de Pedagogie digitală este recunoscut internațional, în peste 100 de țări prin acreditarea ECDL pe care o are. Cursuri Creative este de peste 3 ani centru de testare autorizat ECDL și găzduiește testări pentru competențe digitale. La finalul cursului, profesorii pot da un examen în urma căruia pot obține diploma ECDL de pedagogie digitală și 10 credite transferabile.
La încheierea celor 40 de ore de curs, cadrele didactice vor putea obține și un certificat ANC de Competențe digitale, care atestă cunoștințele în domeniu și poate fi echivalat în orice țară membră a Uniunii Europene.
Cursuri de pedagogie subvenționate
Pe măsură ce autoritățile vor contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice prin furnizarea de vouchere educaționale, este de așteptat ca numărul de programe dedicate acestora să crească. În prezent, Creative Business Management poate oferi cursuri gratuite, subvenționate de autorități, profesorilor din sectorul 5 al Capitalei, conform listei publicate de Centrul Cultural și de Tineret Sector 5.