[Art&Magic] Anda Varlam: Social media ajuta enorm un artist. Cel putin in ceea ce priveste expunerea in fata potentialilor clienti

[Art&Magic] Anda Varlam: Social media ajuta enorm un artist. Cel putin in ceea ce priveste expunerea in fata potentialilor clienti

Anda Varlam spune despre arta sa ca este o aventura spirituala, iar in procesul de creatie se arunca liber, de fiecare data cu gandul de a descoperi ceva nou si unic. Ne-a placut unghiul din care se priveste ca un creator de arta contemporana. Isi imparte timpul si inspiratia intre proiecte de ilustratie si pictura murala, iar de-a lungul anilor desenul i-a adus un echilibru pe care isi doreste sa-l mentina cat mai multa vreme.

"Fiind pe drumul acesta inca de la o varsta frageda, am simtit ca simtul analitic, perseveranta si cautarea de noi perspective de a filtra ceea ce este in jurul meu s-au dezvoltat exponential. Desi momente greu de inteles am avut si eu, desenul si pictura au fost un refugiu pentru mine, care m-a reconectat la propia persoana si mi-a oferit spatiul sa ma recladesc si sa evoluez".

Anda Varlam spera ca anul acesta sa ii aduca proiecte de pictura murala si peste hotare, pentru ca stie cum se simte sa creezi dincolo de Romania. Ilustratia i-a adus aceasta experienta. Vorbim cu ea despre creatie si freelancing.

 

Despre tine

Ma numesc Anda, sunt artist vizual si imi dedic activitatea ilustratiei si artei murale. Pentru mine, ceea ce fac reprezinta evolutie personala pe care o traduc in culori si o expun celorlalti. Fie ca ilustrez digital sau “pictez” cu trafaletul, arta mea reprezinta o aventura spirituala in care ma arunc de fiecare data cu gandul ca voi descoperi ceva nou si unic.

Drumurile ilustratiei si ale artei murale pentru mine s-a intrepatruns intotdeauna, inca din clasele generale, culminand cu studierea artei murale si a pedagogiei, domenii care m-au apropiat si mai mult de initierea unui business cu picturi murale sau chiar de cariera de profesor. Pentru cei interesati de toata activitatea mea, ma pot gasi aici.

 

Proiectele care iti plac cel mai mult

Proiectele pe care le prefer, fie ca sunt ilustratii (ilustratii de carte, de afis, etc.) sau picturi murale, sunt cele in care am o libertate cat mai mare in a-mi exprima creativitatea. Acolo unde ma simt ingradita, intru in impas insa reusesc de cele mai multe ori sa ajung la un comun acord cu clientul astfel incat ambele parti sa fie multumite.

 

Procesul creativ

Avand in vedere procesul creativ, parcursul sta astfel: dupa un lung sir de informatii cerute de ambele parti, realizez o simulare iar pe baza acesteia de definitiveaza ideea de ansamblu al proiectului. Nu conteaza ca pictez un perete sau ilustrez o idee, planificarea reprezinta 50% din tot ceea cuprinde tot proiectul in ansamblul sau. Restul, este o meditatie continua in care ma implic fizic si psihic mult ca în final totul sa arate cat mai deosebit.

 

Inspiratia si blocajele

De cele mai multe ori ma inspira sa vad creatiile altor artisti, diverse imagini sau sa analizez ceea ce observ in jurul meu. Si o simpla plimbare prin parc sau hoinaritul prin ganduri ma ajuta sa ma focalizez pe o idee pe care apoi sa o si lucrez. Spre uimirea mea m-am descoperit de multe ori, inainte sa adorm, gandindu-ma la diverse compozitii si rezolvari pentru diverse spatii si asta pot spune ca este una dintre revelatiile mele.
Blocaje apar uneori insa imi dau pace in momentele respective si caut sa ma relaxez cum pot.

 

Cum iti mentii vie creativitatea

Am observat de-a lungul timpului ca experimentarea diverselor tehnici, de la palete de culori noi, brush-uri sau diverse programe digitale, imi dau in imbold creativ nou pe care nu l-am simtit la intensitatea aceasta inainte de pandemie. In ceea ce priveste resursele, timpul pe care il petrec cu mine, citind sau ascultand podcasturi este cea mai valoroasa arma pe care o am impotriva stresului si anxietatii, pentru ca evident, apar cand te astepti mai putin.

 

Stilul artistic

Nu simt ca mi-am dezvoltat inca un stil unic. Cred ca sunt in drumul spre acesta prin experimentele pe care le fac. Evolutie insa exista cu fiecare proiect si asta ma bucura. Am avut o perioada in care imi doream foarte mult sa am un stil incogniscibil insa am realizat ca pun o presiune prea mare si nu ma mai bucur la fel de mult de procesul de lucru in sine. Si nu e satisfacator sa fie asa pe o perioada mai lunga de timp. Clar insa ca s-au transformat mult proiectele mele de-a lungul anilor, pentru ca acum am integrat si partea digitala in viata mea si asta a transformat mult procesul.

 

Invataturile desenului

Fiind pe drumul acesta inca de la o varsta frageda, am simtit ca simtul analitic, perseveranta si cautarea de noi perspective de a filtra ceea ce este in jurul meu, s-au dezvoltat exponential. De-a lungul anilor, spiritul de observatie a devenit si mai sensibil si asta a culminat cu o constientizare a propriei persoane care mi-a oferit un echilibru bun si trainic. Desi momente greu de inteles am avut si eu, desenul si pictura au fost un refugiu pentru mine, care m-a reconectat la propia persoana si mi-a oferit spatiul sa ma recladesc si sa evoluez.

 

Freelancing in arta

A fi freelancer, pot spune ca nu este o treaba simpla. De cele mai multe ori, esti one-man-show si asta devine solicitant de la un punct incolo. Partea mai complicata pentru mine a reprezentat-o cumulul de emotii in ceea ce priveste partea administrativa, prezenta constanta in social media (pentru ca algoritimii sa te mentina pe pozitii) si stresul chestiilor marunte pe care orice artist cu acte in regula le are de facut.

Evident, partea minunata pentru ceea ce imi doresc eu este ca imi pot organiza timpul cum simt. Asta nu inseamna ca este floare la ureche pentru ca linia dintre intre lucru, timpul cu familia si timpul pentru mine, este foarte fina.

 

Ajutorul online-ului

Social media ajuta enorm un artist. Cel putin in ceea ce priveste expunerea in fata potentialilor clienti si sustinerea pe care comunitatea o ofera. O comunitate bine inchegata am simtit ca poate sa iti aduca o stabilitate psihica foarte mare care te mobilizeaza si mai mult in viitor si care ajuta evolutia business-ului. Dincolo de astea, evident ca o prezenta online este o responsabilitate pe care, recunosc, uneori nu reusesc sa o respect, asta poate din cauza faptului ca procesul de lucru imi ia mintea de la a le arata si altora ce lucrez si astfel mai dispar din feed-ul oamenilor pentru perioade scurte de timp.

 

Amintiri din primul an de pandemie

2020 – ANUL EXPERIMENTELOR l-as putea numi. Pentru mine a fost un an prolific. Mi-am creat o prezenta si mai vizibila in mediul online prin intermediul site-ul cu picturi murale coloranda.com, am experimentat foarte mult in domeniul ilustratiilor digitale pe care le puteti gasi aici, si mi-am definit si mai clar parcursul pe care vreau sa il am pe viitor. De asemeni, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala este mult mai bun si asta nu pot spune decat ca ma bucura.

 

Cele mai importante proiecte

Anul trecut, dupa cum spuneam, a fost unul incarcat in ceea ce ma priveste. Am ilustrat doua carti pentru copii (“Succesul e doar al tau” – ANNA NOUA , “Cand tati a aliniat planetele” – Roxana Terpea), am avut diverse proiecte de pictura murala in diverse locatii din bucuresti si nu numai (restaurante, sali de yoga, gradinite, etc) si am lucrat mult pentru mine.

Anul acesta l-am inceput cu noi planuri, de aceasta data focalizarea pe proiecte digitale in 3D si descoperirea anamorfozei in picturile murale.

 

Piata de ilustratie din Romania

Ilustratia a inceput sa fie din ce in ce mai cautata de catre public. Cu siguranta mediile online faciliteaza mult acest lucru si este minunat ca se intampla asta. Pe langa asta, imi place sa observ din ce in ce mai multi oameni care doresc produse originale pentru ei sau pentru afacerile lor si astfel se creaza o imagine distincta fiecarui brand in parte.

 

Breasla ilustratorilor

In ceea ce priveste breasla ilustratorilor, eu una sunt adepta grupurilor online, mai ales din anul 2020, odata cu izolarea sociala. Pe diverse platforme digitale am cunoscut mai multi artisti care aleg sa isi imparta impresiile din universul lor artistic si pe care astfel ajung sa ii cunosc indeaproape. Este un sentiment placut sa cunosti oameni cu aceleasi framantari ca ale tale si care sunt dispusi sa comunice diverse informatii care sunt esentiale pentru tine ca si artist.

 

Trenduri

Probabil ca NFT in registrul blockchain este cel mai vizibil trend spre care se indreapta din ce in ce mai multi artisti si asta suna foarte bine pentru industriile creative. Nu stiu cat si cum o sa se pastreze aceasta directie insa pare ca o sa fie de durata. Acum, vom vedea.

Drept este ca lucrez si eu in directia aceasta si sper sa ajung curand si pe platformele destinate acestei forme de arta, sa ma puteti gasi si acolo. Momentan, work in progress!

 

Manierisme si clisee

Nu pot spune ca vad niste clisee clare in domeniul asta pe care sa le analizez cumva. Evident, vad diverse miscari care au drept scop constientizarea maselor asupra unor aspecte ale societatii si care poate sunt repetate excesiv pe alocuri. Prefer insa sa ma rezum la un unfollow atunci cand simt asta si pastrez ce este esential pentru mine.

 

Noile cerinte

Cerintele nu difera foarte mult de la o perioada la alta. Cel putin asa simt eu. Bineinteles, cam tot ce creez acum in zona de ilustratie este digital, comparativ cu anul 2019 unde eram intrebata si de pictura traditionala, dar chiar si asa, asta nu ma deranjeaza deloc.

 

Asteptari de la 2021

Personal, simt ca sunt intr-un echilibru bun pe care sper sa il mentin cat mai mult timp. Imi place sa calatoresc si sa descopar cat mai multe culturi noi asa ca sper sa pastrez o balanta cat mai avantajoasa intre lucrat si plimbat.
Evident, din punct de vedere profesional imi doresc sa evoluez cat mai mult prin intermediul proiectelor pe care le voi face, sa descopar cat mai multe in aria digitala si sa imi construiesc un portofoliu de proiecte solid.
Totodata, sper ca anul acesta sa imi aduca proiecte de pictura murala si inafara Romaniei. De ilustratie am avut asa ca stiu feeling-ul, insa murale nu inca si sper ca pe viitor sa ma bucur de o experienta ca aceasta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related