[Arta pielii] Sabrina Manoliu: Este minunat să vezi că, prin dedicarea ta, poți schimba mentalități și poți ajuta oamenii să se relaxeze pe un subiect controversat încă în România

[Arta pielii] Sabrina Manoliu: Este minunat să vezi că, prin dedicarea ta, poți schimba mentalități și poți ajuta oamenii să se relaxeze pe un subiect controversat încă în România

După o scurtă călătorie în două lumi care o puneau mult în lumina reflectoarelor, cea a televiziunii și a evenimentelor, artista Sabrina Manoliu spune că nu mai simțea acea bucurie, pe care o simțim când facem cu sufletul ceea ce ne place. S-a reîntors la artă, o iubire mai veche începută la Liceul de Arte Nicolae Tonitza și a ales să facă artă pe piele.

Tatuajele sale spun povești colorate, aceasta este și amprenta sa personală. Culoarea!

"Numărul clienților este în creștere și mai trebuie să spun și faptul că nimeni nu se oprește la un singur tatuaj. Râd de fiecare dată cu clienții mei, când îmi spun că vor doar unul, și le spun să nu se mai mintă, că sigur mai au cel putin 3 idei în cap".

Vorbim cu Sabrina Manoliu despre ce preferă oamenii care își fac tatuaje, ce caută ei la artistul pe care îl aleg să le coloreze pielea. Și aflam, tot de la ea, cum s-au schimbat lucrurile în această piață în ultimii ani, cu tot ce are ea de oferit în România.

 

Primii pași către tatuaje

Ideea de a face tatuaje a apărut în viața mea într-un moment în care nu mă mai regăseam în ceea ce lucram. Terminasem colaborarea cu lumea televiziunii de 5 ani, de 4 făceam parte dintr-o echipa de organizări evenimente pentru tineret, dar simteam ca uitasem de sufletul meu. Intr-o zi am realizat ca sufletul meu nu mai era împlinit, fericit, de prea multi ani cu ceea ce făceam ca și meserie și am simțit ca este momentul sa iau atitudine. Am început sa caut idei care să-mi facă inima sa tresară, sa zâmbească. Stiam ca vreau sa mă întorc la o dragoste veche și mare lăsată cu mult timp în urma: arta. Din întâmplare, sau aș putea spune ca a fost destinul, mi-a apărut reclama a unui curs de tatuaje și de acolo a început totul.

 

Un pic de biografie

Pasiunea pentru arta a aprut și s-a dezvoltat odată cu mine, cel putin așa cred, pentru ca am crescut intr-o familie de artiști plastici. Am crescut invatand sa apreciez frumosul, arta în toate formele ei și asta m-a făcut sa aleg Liceul de Arte Nicolae Tonitza. Am avut norocul de profesori care sa îmi îndrume frumos și cu delicatețe pașii în lumea artei, pentru asta ii voi fi mereu recunoscătoare profesorului meu de Grafica de Șevalet, Mircea Manelici. Dupa ce am descoperit cursul de tatuaje, am hotărât ca aceasta este forma de arta pe care vreau s-o urmez. M-am inscris la curs, am încercat sa acumulez cât mai multe informații de la oamenii din jur, sa învăț cât mai mult și sa îmi dovedesc ca am făcut alegerea corecta. Din cursul urmat am învață sa am încredere în mine și în latura mea artistica, dar cel mai mult m-am dezvoltat laturi de colectivul din care fac parte azi. Echipa Picasso Tattoo este formată din oameni minunați, talentați și dedicați artei pe care o practica. Sunt recunoscătoare lui “Pica”, omul care a reușit sa ne aducă pe toți în același salon, construind o familie creativa, atât de frumoasa.

 

Primul tatuaj

Primul tatuaj pe om a fost chiar în timpul cursului pe care l-am urmat și nu o să-l uit niciodată. A fost o compoziție: portret de femeie, floare și splash-uri de culoare. Am lucrat doua zile la el și a fost epuizant. Îmi amintesc ca la sfârșit, în drum spre casa, am plâns. Am plans pentru ca acumulasem foarte multa tensiune. Constientizam responsabilitatea enorma pe care o aveam din acel punct înainte fata de clienții pe care ii voi avea și pe langa asta dedicarea mea a fost și este în continuare enorma. Traiesc intens ceea ce fac pentru ca las și eu o parte din mine în proiectele clienților mei. Feedback-ul a fost pe măsura implicării mele. Clientul a fost foarte fericit cu rezultatul obținut și uimit totodata de cum a ieșit prima lucrare din mana mea.

 

Cea mai complicată lucrare

Nu stiu sa spun care a fost cel mai complicat pentru ca la început multe par complicate, dar îmi amintesc de cel mai mare și mai solicitant de pana acum. A fost un full sleeve japonez color. Am avut norocul să-mi fie client un prieten care are și o toleranta destul de mare la durere; cam asta e visul oricărui artist tatuator. :)) Am lucrat pe parcursul unei luni întregi la acest proiect, dar evident și cu pauze pentru ca aveam nevoie sa se vindece anumite zone pentru a putea reveni.

A fost un proiect solicitant atât prin mărimea lui, cât și pentru ca era prima data când făceam ceva color. Nu poti spune ca dacă ai pus niște accente de culoare într-un tatuaj faci culoare, pana nu faci ceva colorat cu adevărat. Culoarea pe cât este de frumoasa, pe atât este de dificil sa o realizezi așa cum trebuie, sa reușești sa faci efectele dorite și mai ales sa știi ca și după mult timp de la vindecare acel tatuaj va arata impecabil.

 

Amprenta ta artistică

Fiecare dintre noi, tatuatorii, încercăm sa direcționăm cât mai bine și frumos clienții, sa le deschidem un pic mai mult orizonturile, dacă este nevoie. Uneori lucrezi ușor cu clientul și poți sa dezvolți ceva care sa te reprezinte și pe tine, alteori clienții vin cu idei stabilite și nu exista cale de “negociere”. :))
Amprenta mea înseamnă culoare. Ador sa fac culoare și de fiecare dată când fac un proiect color acesta, cu siguranță, poate fi identificat ca fiind al meu. Cred ca lucrările mele color sunt foarte plastice, aș putea spune chiar decorative, pentru ca nu merg într-o zona de realism color sau ceva pictural.

 

Cazuri în care ai refuzat să tatuezi

Prefer sa nu fac tatuaje în zone intime, cât despre modele, nu am refuzat, dar dacă am considerat ca nu sunt ok am încercat sa explic, frumos, de ce ar trebui să aducem anumite modificări. Daca ne-am înțeles am schimbat, dacă nu….clientul până la urmă are ultimul cuvânt.

 

Tu câte tatuaje ai?

Asta e cel mai amuzant, pentru ca am un singur tatuaj. E de pe vremea când nici nu îmi trecea prin cap ca voi face aceasta meserie. Am în plan să-mi fac, dar nu mă grăbesc și nici nu consider ca dacă ești tatuator trebuie sa ai și tu la rândul tău tatuaje. Spun asta pentru ca m-am lovit la început de aceasta problema. Multi clienți considerau ca dacă nu am poate nici nu știu sa le fac. Tatuajele pe care eu le voi avea nu sunt o reclama pentru mine, ci pentru un alt coleg de breasla.

 

Trenduri

Cu siguranță exista trenduri și vor exista mereu. Unele rămân mai mult timp, altele mai putin. Unele trenduri după multi ani se transforma în tatuaje care vin sa fie acoperite, altele isi păstrează frumusetea și atât. De câțiva ani se menține un trend în ceea ce privește mandalele pe diferite zone ale corpului la femei și aș putea spune că, în ceea ce privește bărbații, aceștia optează mai mult pentru reproduceri ale unor animale în diferite idei compoziționale. Cu toate ca putem da aceste exemple, de fapt totul se împarte pe categorii de clienți. Unii isi fac tatuaje pentru ca le plac, alții pentru ca înseamnă ceva și au o poveste importanta pentru ei în spate și se lasă pe mana artistului, iar alții încearcă sa îmbine trendul cu o poveste personală.

 

Evoluția tatuajelor la noi

In ultimii ani am observat în primul rând o dezvoltare foarte mare a pieței pentru ca au început din ce în ce mai multi oameni sa imbratiseze aceasta meserie. În același timp și clienții s-au schimbat și spun asta pentru ca am avut multi clienți la primul tatuaj și aveau peste 40 de ani. Au venit oameni la mine pe care ii știam de când eram mică și mi-au spus “Toată viață mi-am dorit un tatuaj, dar nu am avut curaj. Acum ca tu faci tatuaje, am curaj.” Este un lucru minunat să vezi ca prin dedicarea și pasiunea ta poți schimba mentalități și poți ajuta oamenii sa se relaxeze pe un subiect controversat, încă, în România: tatuajele.

 

Prejudecățile

Prejudecatile încă exista. Mai avem de lucrat la capitolul acesta, din păcate. Totuși nu vreau sa par dura și ca nu am contact cu realitatea. Lucrurile s-au mai schimbat. Nu mai este atât de răspândită preconceptia “doar pușcăriașii au tatuaje”, ba chiar cred ca mai sunt foarte putine cazuri în care sa auzi pe cineva spunând așa ceva. Conteaza foarte mult faptul ca și ideile de tatuaje s-au schimbat. Acum vezi arta pe oameni în adevăratul sens al cuvântului. Poti vedea chiar reproduceri după lucrări celebre din pictura, sculptura sau elemente foarte cunoscute din arhitectura.

 

Clienții

Numărul clienților este în creștere și mai trebuie să spun și faptul ca nimeni nu se oprește la un singur tatuaj. Râd de fiecare dată cu clienții mei, când îmi spun că vor doar unul, și le spun să nu se mai mintă, că sigur mai au cel putin 3 idei în cap. S-au schimbat preferințele, da. Clientii cauta calitate, caută dedicare, implicare și o chimie buna cu artistul. Stiu ca suna ciudat răspunsul meu la întrebarea aceasta, dar este adevărat. Oamenii au început sa se documenteze, sa fie mai implicați, sa dea importanta tatuajelor. Sunt din ce în ce mai putini cei care merg la “un prieten care face mai ieftin” pentru ca au început sa conștientizeze ca ii va costa mai mult repararea sau chiar scoaterea unei greșeli. Un tatuaj mai ieftin la sfârșit te va costa mai mult din punct de vedere financiar, timp și durere.

 

Cum te promovezi ca artist tatuator

Recunosc ca din acest punct de vedere am mult de recuperat. Postez pe Instagram, am pagina de artist pe Facebook, dar în 2021 nu mai este destul. Încerc sa prind tinerii din urma și sa învăț cum ar trebui sa creez content pentru mai multe platforme, dar e dificil sa mă împart între asta, munca, viață personala și alte pasiuni. Sper sa recuperez și sa mă dezvolt mai mult în ceea ce privește promovarea.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related