Cand credeam ca presa nu mai conteaza

Cand credeam ca presa nu mai conteaza

Publicatia belgiana De Standaard l-a refuzat pe Viktor Orban. E nevoie de un pic de curaj sa faci asta. Sunt rare momentele, in ultima perioada, in care o publicatie e atat de vizibila pentru ca s-a opus unui lider autoritar. Ma face sa ma gandesc la “vremurile bune” ale presei, cand principiile liberale, mitice si utopice cum erau ele, existau ca repere si insemnau mai mult decat “oamenii lui Soros” sau “propaganda rusa”.

Contextul e mai larg: sunt ani buni de cand Ungaria, si alte tari din grupul de la Visegrad, dezvolta si consolideaza iliberalismul din regiune. S-a actionat, pe rand, impotriva societatii civile, a minoritatilor sexuale, a presei independente. Pana la punctul in care in Polonia avortul este interzis, singura exceptie fiind atunci cand viata gravidei este pusa in pericol; presa independenta din Ungaria nu mai exista; CEU s-a mutat la Viena; si multe alte subiecte serioase care nu si-ar avea nicicand locul intr-o pagina.

 

Ultima actiune este legea care limiteaza drepturile LGBTQ+ in Ungaria. Initial, legea se concentra pe cresterea pedepsei pedofililor condamnati, dar, pe 15 iunie, a fost adaugat un amendament care interzice portretizarea sau promovarea homosexualitatii in randul persoanelor sub 18 ani. Un alt articol controversat este limitarea educatiei sexuale in scoli. Ca reactie, in urma cu o saptamana, premierul Olandei invita Ungaria sa paraseasca Uniunea Europeana. Replica lui Viktor Orban a fost sa cumpere pagini in presa europeana de dreapta, in care sa expuna viziunea Ungariei despre Europa. Eu am citit advertorialul in Le Figaro.

In De Standaard, in locul advertorialului, a aparut un editorial care critica actiunile lui Orban si care incepe asa: “Nu este obiceiul publicatiei De Standaard sa le faca reclama guvernelor. Ii dedicam insa o pagina completa lui Viktor Orban”. Jurnalistii de la De Standaard considera ca e “prea cinic” sa vanda spatiu media unui lider care a restrictionat drastic libertatea presei in propria-i tara.

E clar ca liderii politici, oricat de controversati sau autocrati ar fi, isi vor gasi mereu spatiu in presa. Dar, ca presa sa conteze in continuare, si sa nu fie inghitita in vortexul fake news, e bine cand opozitia pe care o face devine subiectul principal.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Sectiune

Dictionar



Branded


Related