De câteva săptămâni, expoziția de artă feminină și feministă Her Squat are loc în salonul de frumusețe Studio 55, din București. Inițiativa aparține Anastasiei Lipcanu și Andrei Bria, două tinere artiste al căror scop este explorarea tuturor mijloacelor posibile pentru a sparge stereotipurile care circulă în jurul conceptelor de feminism și feminitate.
"Vrem să incităm persoanele care vizitează expoziția la conversații mai profunde în jurul temelor abordate de artiștii expuși: viziuni ale umanității, dihotomii feminine / masculine, hipersexualizare (hipermasculinare, hiperfeminizare), body image, sănătate mintală, vulnerabilitate, erotism, artă alternativă/punk și multe altele'", spune Andra Bria.
Pentru câțiva ani, Anastasia s-a implicat în scena culturală emergentă din Moscova, ca artistă în cadrul Outline Festival - festival de muzică electronică și artă - curator pentru art hub-ul Krugozor, dar și co-fondatoare a proiectul de contra-cultură Dvor, împreună cu artistele Sverkunova Ksenya and Alyosha Kovalyova, al cărui principal scop a fost creșterea awareness-ului asupra mișcării feministe și crearea unei comunități de artiste femei. De când e în România, Anastasia a început să colaboreze cu Andra Bria, digital product designer, activistă pentru drepturile femeilor și a grupurilor marginalizate, al cărei proiect, Craft Product School, militează, educă și co-creează tehnologii având la bază principii etice și de incluziune.
Anastasia și Andra au venit cu idea deja în 2017, iar anul acesta, au găsit un loc pentru ea în Studio 55, un atelier de beauty minimalist, care expune artă supercontemporană din anul 2016. Printre artiștii și grupările de artiști expuși se numără: Anca Boeriu, Alma Redlinger, Giles Eldridge, Mircea Ciutu, Benny Jackson, Pandele Pandele, Răzvan Năstase, Andrei Tudoran, Daniel Roșca, Drăguș Florina, Rolland Niculușcă, Pastila Roz, Her Squat. Expoziția “Her Squat” poate fi vizionată la Studio 55 Beauty Salon până pe 1 iulie 2021.
Cine e Her Squat
Anastasia: Cu o altă denumire și cu o idee mai putin conturată, Her Squat a apărut pentru prima dată în 2017, și inițial a fost un proiect hobby care a vrut sa fie un zine despre femei în artă și muzică, în architectură.
Andra & Anastasia: Her Squat, așa cum o definim acum, este o grupare feminină și feministă fluidă care își propune să realizeze expoziții radicale și experimentale, în spații alternative, oferind artiștilor posibilitatea de a-și expune lucrările, de a găzdui discuții și de a-și dezvolta practica.
Viziunea Her Squat este de a descoperi existența unor idei unice și alternative, de a fi un nou tip de instituție de artă promovând imaginația și independența. Am fost inspirate de mișcarea art squat-ului, în care artiștii ocupă o clădire abandonată pentru a crea. În cazul acestui proiect, am vrut să ocupăm un spațiu alternativ cu artă, fără a “irosi” spațiul unui muzeu pretențios.
Scopurile proiectului
Anastasia & Andra: Prin Her Squat ne propunem ca expozițiile și experiențele pe care le oferim prin spațiile de artă să îmbogățească viața comunității, să joace un rol în lărgirea orizonturilor oamenilor și inspirarea imaginației. Scopul este să continuăm să facem acest proiect cu pasiune și să putem transmite aceasta cât mai multor femei care doresc să creeze sensuri și să găsescă susținere în comunitate.
Artistele expuse
Anastasia: Artistele au fost alese intuitiv și spontan, și ne-am dorit să alegem doar pe acele artiste care își doresc la fel de mult ca și noi să se exprime și să fie entuziasmate de proiect.
Expoziția găzduiește artiste precum Ioana Raluca Milescu (ccrocodiletearss) cu o serie de colaje, La lune aime le soleil (LUNĂ) cu artă murală, Maria Motyleva (Rusia, Portugalia) cu o serie de printuri, Diana Matilda Crișan, Ana Letzner, Sinem Görücü, Mattioli Marta.
Definițiile art squat-ului, feminismului și feminității
Andra: Art squat-ing pentru mine reprezintă o modalitate de a da un nou sens lucrurilor, a crea ceva nou dintr-un lucru menit pentru altceva, înseamnă transformare și o formă de exprimare dincolo de limite. Definiția mea a feminismului începe cu credința în și susținerea egalității politice, sociale și economice a tuturor oamenilor, indiferent de gen, identitate sexuală, etnică sau rasială. Feminitatea este un set de atribute, comportamente și roluri asociate în general cu femeile și fetele, dar ele sunt create social și cultural. În orice cultură, anumite comportamente sau practici pot fi recunoscute pe scară largă ca „feminine” sau „masculine”, indiferent dacă sunt adoptate de femei sau de bărbați. Feminitățile și masculinitățile sunt plurale - există mai multe forme de feminitate și mai multe forme de masculinitate. Ceea ce este definit ca feminin sau masculin diferă în funcție de regiune, religie, clasă, cultură națională și alți factori sociali. Oricare persoană - femeie sau bărbat - se angrenează în mai multe forme de feminitate și masculinitate, pe care ea sau el le adoptă (conștient sau inconștient) în funcție de context, de așteptările celorlalți, de stadiul vieții și așa mai departe. Un bărbat se poate angrena în ceea ce este adesea stereotipat ca activitate „feminină”, cum ar fi îngrijirea unui părinte bolnav, de exemplu.
Colaborarea cu Studio 55
Anastasia: Studio 55 Beauty Salon a venit în întâmpinarea noastră în momentul în care aproape renunțasem, după mai multe tentative eșuate de pitching în gallerii cum at fi Strata sau muzeul MARe. Fapt care ne-a provocat o mare bucurie și am realizat că atunci când îți propui să faci ceva și o faci din pasiune sigur lucrurile se vor întâmpla în cel mai favorabil mod posibil.
Andra: Colaborarea a venit ca o oportunitate neașteptată, în jurul căreia am reușit să creăm un sens și care într-un final s-a potrivit perfect cu conceptul nostru. Ne-am dat seama că experința într-un salon nu se referă pur și simplu la modelarea modului în care cineva arată în exterior, ci și la intrarea într-un spațiu care implică ceva mai profund: chestionarea propriei noastre identități, un schimb de conversații intime, conectarea cu ceilalți și formarea de solidarități feminine. Vrem să incităm persoanele care vizitează expoziția la conversații mai profunde în jurul temelor abordate de artiștii expuși: viziuni ale umanității, dihotomii feminine / masculine, hipersexualizare (hipermasculinare, hiperfeminizare), body image, sănătate mintală, vulnerabilitate, erotism, artă alternativă/punk și multe altele.
Intervenții spontane
Anastasia: În primul rând ne dorim să debalansăm un pic structura patriarhală în care activează din inerție galeriile din București și rigiditatea cu care privesc un proiect cu și doar pentru femei.
Andra: Intervenția “Her Squat- A month long female art exhibition in a beauty salon” și-a propus să provoace conservatorismul structural al lumii artistice, în care estetica este transformată într-un fel de elitism social - spațiul galeriei este exclusivist. Lucrările expuse seamănă cu niște bunuri rare și valoroase - spațiul galeriei este scump.
Ce mai înseamnă această “sfințenie” într-o eră în care spațiul cere să fie folosit într-un mod mai sustenabil? Am vrut să provocăm instituția conservatoare și patriarhală a muzeului și să democratizăm arta contemporană, punând-o la dispoziția oamenilor, într-un spațiu neconvențional.„Muzeul” nostru este o intervenție spontană, în loc de o singură instituție. Intenția este să gândim diferit modul în care percepem accesul la artă și la modul în care arta poate fi îmbunătățită în raport cu alte spații și medii.
Rolurile sociale ale “salonului de înfrumusețare”
Anastasia și Andra: Se spune că „Terapia este scumpă, mergi la salon în schimb.” Femeile folosesc adesea saloanele de înfrumusețare ca locuri de (re)descoperire, dezvăluiri emoționale și împărtășirea dificultăților, a problemelor, a tehnicilor de wellness, astfel salonul devine un loc terapeutic.Am identificat atâtea conexiuni între salonul de beauty și artă: componenta terapeutică a ambelor, presiunea de a arăta bine, de a aduce plăcere privitorului. Cu atât mai mult, arta, fie creând-o, fie vizualizând arta altora, este folosită pentru a ajuta oamenii să-și exploreze emoțiile, să dezvolte conștiința de sine și să facă față stresului, astfel că o uniune între aceste două medii a devenit evidentă. Salonul, la fel ca arta, oferă un fel de refugiu emoțional pentru o lume în criză.
Definițiile frumuseții
Anastasia: Când mă gândesc la frumusețea mea, sunt primitivă și egoistă, mă gândesc în primul rând la lucrurile care vreau să mă definească, și anume vitalitate, fericire și o stare de armonie și pace cu mine. Tot ce mă face să ies din acest echilibru construit migălos, nu-mi inspiră încredere, și intuitiv mă voi alege pe mine în ciuda oricăror trenduri sau curente din beauty.
Dacă ne uitam prin lupă la societatea care ne impune rigori și dicteaza trenduri, are fix atâta putere asupra noastră, a femeilor, câtă putere suntem pregatite să-i oferim acestui “sistem de standardizare”. Cred că e cazul sa ne luăm puterea înapoi și să începem noi să dictăm industriilor ce ne dorim de fapt. Și cred că ne dorim să fim lăsate în pace, să ne administrăm corpurile fără să mai ținem cont de male gaze. Mi-aș dori în sfârșit să avem mai multă încredere în noi înșine și să ne acceptăm mai mult.
Andra: Aș vrea să ne gândim mai mult la corpul nostru ca la o fabrică, ca la un mecanism, în loc de un instrument pentru sexualizare, pentru "male gaze”. Desigur că înfățișarea este un mod prin care putem să ne exprimăm identitatea, și de obicei facem asta prin make-up sau haine, dar supra-sexualizarea si transformarea femeilor în obiecte sexuale este o mare problemă a societății în care trăim. De ce? Pentru că fetele ajung să-și defineasca stima de sine prin modul în care arată, ceea ce este dăunator, și în special social media are o mare influență aici. Cred că ar trebui să avem reprezentări ale frumuseții mult mai diverse, și mai fluide, în special diversitate de vârstă, de abilitate, de gen, de etnie, afecțiuni ale pielii (de exemplu vitiligo), să avem mai puțină conformitate și uniformitate, și mai multă expresie liberă, experimentală. Există acum o subcultură de artiști experimentali și exhibiționiști care propun estetici îndrăznețe, redefinind noțiunea de perfecțiune/imperfecțiune prin modificări ale corpului: picturi pe corp, tatuaje, bijuterii faciale, aparate dentare etc. Cu cât lumea noastră de consum devine mai omogenă, cu atât “frumusețea” va deveni un mod de escapism, o cale directă către self-empowerment și către spargere a convențiilor, sau cel puțin așa mi-aș dori să devină. Mi-aș dori o lume în care definiția frumuseții să se întindă atât de mult încât să devină meaningless.