Definiția standard a unui cerc vicios este “o situație complicată continuă, creată atunci când o problemă provoacă o altă problemă care agravează, apoi, problema inițială”. Ionesco spunea mai frumos: Când mângâi un cerc, devine vicios.
Dar ce înseamnă pentru oamenii din interiorul lui? Cum ar fi cei suficient de nefericiți de a-și fi pierdut adăpostul? Este “un nor la orizont”? Atunci când viața cuiva este distrusă de lipsa de adăpost? Sau “o cruce (greu) de purtat”? Să fii sărac, ignorat, neglijat, condamnat la precaritate? Oamenii fără adăpost “intră adânc în gaura iepurelui”, atunci când pierd controlul asupra vieții lor? Este “soarta lor mai rea decât moartea”? Numai când noi, ceilalți, “am tras ultimul pai” al indiferenței.
Toate acestea sunt descrieri aproximative despre ce ne-ar putea face un cerc vicios. Dar, oricât de multă empatie am putea avea, este mai greu decât am putea crede să simțim. Asta mi s-a părut uimitor la campania Vicious Circle, realizată de Wunderman Thompson pentru HSBC în parteneriat cu Shelter (caritate pentru persoanele fără adăpost). Uneori, unele lucruri te ating atât de mult încât te fac să simți realitatea altcuiva. Te plasează în interiorul cercului. Pentru mine, ideile simple pentru scopuri mari sunt cele mai impresionante.
Videoclipul urmărește o persoană fără adăpost, căreia i se refuză dreptul de a avea un cont bancar din cauza “lipsei de adresă”. Drept urmare, nu poate să obțină un loc de muncă, ceea ce înseamnă că nu își poate permite o casă și că nu va putea obține o adresă pentru a obține un cont bancar. Ciclul se repetă, iar cercul se învârte din ce în ce mai repede…
În timp ce priveam, mi-am amintit cum, la intrarea în clădirea mea, există un anunț care spune: “Persoanele fără adăpost nu au voie să intre aici”. L-am smuls de mai multe ori, dar acolo s-a oprit implicarea mea. Acesta este modul în care majoritatea oamenilor acționează și reacționează atunci când nu sunt afectați direct de o situație complicată. Chiar dacă fiecare a avut cercul său vicios, la un moment dat.