Science fiction e tot mai puțin fiction. Un punct bun din care poți să analizezi relația dintre tehnologie și oameni, felul în care umanitatea răspunde progresului și se schimbă datorită și din cauza lui. Carmen Zmaranda, Curator & Președinte Amural, membră a juriului Human Technology Street Art Challenge by George, spune că brieful concursului nu e o temă exterioară, ci o preocupare comună, actuală.
Ce facem când inteligența artificială o va egala pe a noastră? Cum ne raportăm la roboți? Ce drepturi vor avea ei? Cât din viață o vom delega mașinilor?
Acestea sunt doar câteva din întrebările care ar putea declanșa răspunsuri generoase pentru brieful propus de George. Citiți-l cu atenție, gândiți, creați și înscrieți-vă în competiție. Iată mai jos câteva sfaturi de la Carmen Zmaranda înainte de a vă apuca de treabă:
Competiția Human Technology Street Art Challenge by George
E importantă pentru că e dovada că orașul e al tuturor. Niște artiști, o companie, un ONG, un site și publicul larg colaborează pentru a se ocupa de o bucățică din marele oraș - un perete. E un exemplu de civism.
Relația dintre tehnologie, artă, realitate
Tehnologia e unealta. E ceea ce folosim pentru a descoperi ce nu știm, pentru a ne extinde viața și calitatea ei. Arta ne arată unde să mergem. Arta e reflexie proactivă, artiștii sunt filosofii epocii și rolul lor este să vadă dincolo de mașinăria socială în care trăim. Iar orașul e pânza.
Sfaturi pentru participanți
Să se gândească la tema concursului, la brief și să vină cu un răspuns la el. Pentru că nu e o temă exterioară. Felul în care tehnologia și umanitatea vor evolua în viitorul apropiat este o preocupare generală. Ce facem când inteligența artificială o va egala pe a noastră? Cum ne raportăm la roboți? Ce drepturi vor avea ei? Cât din viață o vom delega mașinilor? Se vor reuni Daft Punk vreodată? Sunt întrebări generoase, iar science fiction e tot mai puțin fiction.
Integrarea lui George în lucrări
Știm cu toții că George susține artiștii și a devenit firească prezența sa discretă în lucrări. Integrează G-ul smart, fără să-ți faci prea multe griji, George se adaptează ușor.
Așteptări
Ne așteptăm să avem o paletă largă de stiluri și de abordări. Sper să se înscrie și artiști consacrați, care sunt apropiați de tema competiției, dar și artiști la început de portofoliu, care au de demonstrat.
Relația cu tehnologia
Noi la Amural ne înconjurăm de tehnologie. Am fost ani buni dedicați proiecțiilor video, apoi am adăugat led-uri și alte lumini. Acum în pandemie am stat destul de mult timp în VR. Dar ne place și o muzică live în grădină și un perete pictat de mână.
Când eram foarte tineri, ritmul inovației tehnologice era extraordinar de mare. Trăiam anul și saltul tehnologic. Asta într-un moment în care România oricum trecea prin mutațiile tranziției. Iar noi absorbeam totul. Așa se face că toată familia noastră îmbrățișăm tehnologia, schimbarea și încercăm să creștem pe toate planurile. Unii sunt mai buni cu inteligența artificială, alții cu inteligența emoțională și ne tragem în sus.
Normele sociale n-au reușit să țină pasul cu evoluția telecomunicațiilor. Chiar aseară încerca șoferul de uber să mă convingă să renunț la păcat și la carne și îmi arăta mândru telefonul său cu butoane. Mi-am dat seama atunci că sunt moderată, nu cred că ar trebui să ne interzicem accesul la tehnologie și să trăim într-un întuneric inocent.
Important e să fii un om (cât mai) bun și offline și digital. Profit deci de ocazie să atrag atenția că discursul online din spațiul românesc s-a degradat teribil și peste tot unde te uiți e scandal.
Cum te-a schimbat tehnologia
Nu simt că m-a schimbat - tehnologia e parte din noi toți. Cum ar fi o singură zi fără GPS, net, mesaje, fără google search, fără toate softurile și aplicațiile? Nu știu. Cum ar fi viața fără roată, fără agricultură, fără scris, fără calendar? Suntem animale care inventează, homo faber, tehnologia e ce ne definește.
Fără tehnologie & fără artă
Fără tehnologie avansată da. Mi-e dor de camping și de festivalurile din pădure unde totul e obligatoriu low tech și asta reașează comunitatea și interacțiunile dintre indivizi. Fără artă în schimb nu cred că se poate trăi. Arta în sens larg, de creație nepragmatică, creația de dragul ideii, al mesajului. Arta educă, arată, testează, forțează, unește, câștigă. Arta e ce lasă o generație în urma sa.
[Citeste brieful si inscrie-te aici la Human Technology Street Art Challenge by George]