De puțină vreme, Iuliana Șoșu a dat frâu liber talentului său și a început să deseneze mai mult. Dragoni, pisici, unicorni, fete cu flori în păr sunt apoi imprimate pe tapet, perdele sau fețe de perne. Când are timp, ilustrează cărți pentru copii și pictează pereții spațiilor pe care le decorează. A observat în ultima vreme că oamenii sunt tot mai dornici de obiecte handmade, personalizate și au început să apeleze mai des la creatorii de produse de artă: ilustratori, stiliști, decoratori, sculptori, meșteșugari.
Despre piața de ilustrație, Iuliana crede că este într-un moment exploziv.
"Am început să văd foarte mulți creatori din toate ariile creative, ceea ce este extraordinar! Este minunat că s-a început o promovare intensă a creativilor pe toate mediile iar pentru cei care au ceva de arătat acum este cel mai bun moment! Minunat ar fi să se facă mai multe asocieri între artiști din mai multe arii creative, așa pot ieși proiecte valoroase și consistente din toate punctele de vedere".
Mai departe, cu Iuliana Șoșu, despre ilustrație și proiectele pe care îi place să le lucreze.
Despre tine
Ca la ora de mate din liceu, iată, dragii mei, că încep, din prima, cu o problemă: cu ce descriere să mă prezint eu în fața domniilor voastre? Pam Pam! Mi se mai spune Meșterul de perne, pentru că, de vreo 12 anișori, asta fac. Perne. Adică am o afacere unde fac perne pentru gravide, bebeluși, cozy corners pentru citit, iubit, dormit și spus povești. Scriu și povești. Desenez perne, dragoni, unicorni, pisici și fete cu flori în păr. Asta de puțin timp. Adică de mai puțin de-un an. Mi-am ținut talentul în mânecă până acum, ocupată fiind să fac o școală serioasă, să muncesc pe brânci - cum se face, să mă mărit, să fac doi copii, să trag într-o corporație, să fac oale de mâncare și să construiesc o afacere.
Ce proiecte îți place să lucrezi
Îmi place să lucrez la ce am eu chef și când am eu chef. Și, surpriză, creațiile mele îmi aduc și bani! Sau mi-i economisesc. Hai să-ți spun ce pot yo să fac, ca să te conving:
- pictez perne - asta îmi place cel mai mult! Am trecut și pe adidași, bluze și tricouri. Cu carioci.
- desenez nebunii - le scanez și am doi colaboratori care fac simulări de cum pot arăta ele ca tapet sau perdele.
- am ilustrat de curând o carte cu povești. Proiectul următor este a treia mea carte de povești.
- materiale de promovare - adică desenez / pictez un cadru sau un backgroud peste care pun text și ies bannere, flyere, manuale și ce mai trebuie într-o firmă.
- pictez pereți pentru că, iată, am absolvit și cursuri de decorator. Dormitoare, spații de joacă, cafenele și acum lucrez la o terasă.
Blocajele și inspirația
Acum sunt într-un blocaj. Trebuie să ies, că am treabă. Cred ca pinterestul e principala sursă, dar cam orice poate constitui o sursă de inspirație.
Stilul tău artistic
Da, știu că este definitoriu să ai un stil. Unii fac o facultate, învață teorie, exersează 8 ore pe zi de tineri și, pe la 30-40 de ani au un stil. Eu mi-am explorat talentul de mai puțin de un an (și am aproape 40 de ani!), așa că trebuie să recunosc, încă sunt în căutarea stilului personal. Ador impresioniștii și grafica și desenele care ies ușor, care se fac repede.
Învățăturile desenului
Ei, asta-i o întrebare capcană al cărei răspuns are așa un har de a plictisi cititorul, încât, cu voia domniilor voastre, voi păși peste și nu prin. Nu m-a învățat mare lucru în plus, dacă tot e să dau un răspuns sincer.
Artist freelancer
Pfaiiii! Frelancingul sucks fără un sprijin financiar de backup sau un mentor care să-ți deschidă calea. Eu nu trăiesc din asta, deși, în ultimele două mi-am susținut cheltuielile personale din desenat. Poate și pentru că nu am făcut din asta o activitate principală - eu desenez doar în timpul liber și în weekenduri. Însă ceea ce este încurajator este deschiderea oamenilor către frumos, către unicat, handmade, personalizat. Oamenii au început să aibă curaj în a apela la un decorator de interior, la un stilist pentru haine, pentru machiaj. Arta a devenit mai accesibilă iar artiștii sunt mai căutați acum decât acum, să zicem, 5 ani.
Ajutorul online-ului
Foarte mult ajută online-ul! Enorm! Cele mai mari șanse de a rămâne în anonimat și lefter sunt să nu ai profil pe rețelele de socializare și să nu expui continuu tot ce lucrezi.
Din 2020
2020 a fost un an greu din toate direcțiile - frică, încasări slabe care mi-au dat emoții legate de plata salariilor (am 5 angajați), copiii cu școala online și câte și mai câte. Eu nu am stat izolată. Am umblat peste tot cu colecția mea de 8-9 măști textile și am rămas sănătoasă. Familia mea la fel. Desenul însă mi-a oferit liniștea și conectarea cu mine care mi-au adus zâmbetul, satisfacția și bucuria atât de importante acum.
Cum îți menții vie creativitatea
Ritualurile mele sunt așa: dimineața e fugăreala cu dusul copiilor la școală, apoi mersul la atelier, la pernele mele (poți vedea ce perne fac pe joli-bebe.ro), luatul copiilor, venitul acasă, făcut și pus masa și, în 20, maxim 40 de minute, eu cu desenele mele. Cel mai adesea sunt comenzi. Azi am pictat o bluză și urmează pereții unei terase pentru care am făcut documentarea.
Cele mai importante proiecte din ultima vreme
Mi-a plăcut enorm cafeneaua. Dado Cafe. Lucram printre picături, furam 2 ore azi, 2 ore a doua zi, 4 ore sâmbăta și gata! Repede și simpatic. Acolo am proiectat și realizat lustre din căni găurite în fund. Foarte tare efectul! Iar colecția de perne a fost salvatoare pentru mulți dintre clienții mei care căutau un cadou personalizat.
Piața de ilustrație românească
Piața este explozivă! Am început să văd foarte mulți creatori din toate ariile creative, ceea ce este extraordinar! Este minunat că s-a început o promovare intensă a creativilor pe toate mediile iar pentru cei care au ceva de arătat acum este cel mai bun moment! Minunat ar fi să se facă mai multe asocieri între artiști din mai multe arii creative, așa pot ieși proiecte valoroase și consistente din toate punctele de vedere!
Trenduri în 2021
Îți răspund la această întrebare din colțul meu din care privesc ce se petrece. Iar imaginea de ansamblu, sunt convinsă, este mult mai vastă! Clar, trendul este spre digitalizare. Un ilustrator, pe lângă talentul lui nativ, este vital să știe sau să învețe să mânuiască un mouse și o tabletă grafică.
Clișeele
Oportunitățile sunt atât de variate iar ritmul este atât de alert încât clișeele pot fi cel mult niște curente pe care ideal ar fi să le simți și să le încaleci în secunda 1. Și, dacă te ții bine și nu faci rabat de la calitate, originalitate și stil, poți fi un mare influencer în branșă. Dar permanent cu un ochi peste ce se întâmplă în cercurile de sus!
Noile cerințe și briefurile
Încerc să smulg de la client libertatea de a aborda tema într-o manieră cât mai personală, lejeră, adaptată ocaziei. Evident, nu-i ok tot timpul, pentru că, cu cât e o persoană care deține controlul, cu atât e mai greu să o mulțumești. Iar perfecțiunea, pentru acest gen de persoane, nu are aceeași definiție cu a mea.
Mai departe în 2021
Visez la mai mult timp liber pentru mine și pasiunile mele. La mai multă libertate de mișcare, de comunicare, de socializare veselă, jucăușă, dezlănțuită. Am încetat să mai proiectez așteptări. Am doar multă, multă încredere. :)