Ania Ionescu: Regie și montaj am învățat pe cont propriu, uneori din greșeli, sau din tot felul de filmulețe de pe YouTube

Ania Ionescu: Regie și montaj am învățat pe cont propriu, uneori din greșeli, sau din tot felul de filmulețe de pe YouTube

De când era mică, Ania Ionescu își folosea telefonul mobil pentru a spune povești în imagini. În primul an de liceu, și-a redescoperit pasiunea de a face filme scurte, iar de atunci nu s-a mai oprit din creație. A strâns în jurul său o gașcă de prieteni apropiați și colegi de școală, pe care îi distribuie în rolurile scurtmetrajelor și book-trailerelor cu care participă la festivaluri din țară și de peste hotare.

Distracția de pe platourile de filmare este mereu urmată de emoții bune pentru întreaga echipă, dintr-acelea pe care le simte orice artist într-o competiție, până află cât de apreciat a fost produsul său, de juriu și de public. Pentru ultimul proiect, alături de ei a venit și bunicul Aniei, mereu dornic să îi sprijine pe tinerii artiști când este nevoie de actori de generația sa.

"Ne unește faptul că vrem, cu toții, să demonstrăm de ce lucruri suntem capabili și să arătăm cât de frumos este întregul proces de creare a unui film. Fiecare scenă pe care o filmăm necesită mult efort, dar amintirile pe care le facem la filmări sunt într-adevar de neuitat, iar satisfacția pe care o avem când ne vedem scurtmetrajele la final este foarte mare."

Visul Aniei este să regizeze producții de Oscar, și ar prefera acest lucru într-o țară unde industria cinematografică este una dezvoltată, așa încât nu exclude ideea de a face film pe meleaguri străine.

Pășim astăzi în lumea acestor tineri artiști liceeni pe care i-am descoperit la Urlați și aflăm cum își împart timpul între școală, ieșitul cu prietenii și producția de trailere sau alte scurtmetraje. Anul trecut, Ania Ionescu și echipa sa de actori au obținut Locul I la Festivalul de Book-trailere Boovie, iar anul acesta au participat deja la un festival de profil din Italia de unde așteaptă rezultatele. Povestim mai multe cu ea și cu actorii Ștefan Constantin și Ana Salcie în cele ce urmează.

 

Viața de licean creativ

Ania: Sunt elevă în Urlați, la Liceul Teoretic “Brâncoveanu-Vodă”, în clasa a 11-a, la profilul științe. Viața de licean în anul 2021 este destul de complicată, mai ales din cauza pandemiei, dar și din cauza faptului că se apropie bacul și deja începe să fie pusă presiune asupra noastră. Timpul liber mi-l petrec ieșind afară cu prietenii, ascultând muzică și făcând tot felul de filmulețe pentru diverse concursuri.

În general, unii tineri de azi nu mai încearcă să descopere activități noi care, poate, le-ar plăcea ulterior, sau nu-și mai valorifică talentul. Eu cred că ar trebui să aibă inițiativa de a încerca ceva nou, pentru că nu se știe niciodată ce fel de abilități ar putea fi descoperite.

Ana: Am 17 ani, învăț la Liceul Teoretic “Brâncoveanu-Vodă” din Urlați la profilul Științe ale naturii. Sunt pasionată de actorie și îmi place să îmi ajut prietena, Ania, în tot ceea ce face.

Ștefan: Am vârsta de 18 ani, studiez biologie si chimie, deoarece doresc să aplic la Facultatea de Medicină. Printre pasiunile mele se numără sportul, muzica și actoria. În timpul liber, îmi place să ascult muzică și să merg la sala de fitness. Viața de licean este destul de grea, dar și frumoasă în opinia mea. Aceștia sunt anii de care o să-mi aduc aminte cu drag.

 

Primele filmulețe cu telefonul

Ania: Țin minte că, de când eram mică, îmi plăcea să creez povestioare cărora să le dau viață prin intermediul unui filmuleț scurt, pe care îl realizam cu ajutorul telefonului meu mobil de pe vremea aceea. Faptul că părinții mei se uitau mereu la filme și mă uitam și eu cu ei, m-a făcut și pe mine să vreau să creez ceva frumos, care să bucure și pe alții.

Mai recent, am redescoperit această pasiune la ora de română de la școala, în clasa a 9-a, unde doamna profesoară ne-a dat o temă care consta în realizarea unui film scurt, bazat pe o carte sau o tematică prezentată de ea. După ce am făcut filmulețul, mi-am dat seama cât de mult mi-a plăcut acea experiență, iar în clasa a 10-a am participat pentru prima dată la un concurs de specialitate. Primul scurtmetraj serios a fost cel cu care am participat la Boovie, la care a luat parte o echipă alcătuită din câțiva colegi de clasă, cărora li s-a părut interesantă propunerea.

Regie și montaj am învățat pe cont propriu, uneori din greșeli, sau din tot felul de filmulețe de pe YouTube și încă sunt într-un proces de învățare.

 

Actori și regizori de la care înveți

Ania: Îmi place felul în care Christopher Nolan și Quentin Tarantino își regizează filmele, deoarece au idei ingenioase, iar coloanele sonore pe care le folosesc sunt foarte frumoase și bine alese. Îmi place mult cum joacă Jake Gyllenhaal și Tom Hiddleston, sunt doi dintre actorii mei preferați.

 

Visuri

Ania: Cel mai mare vis al meu este să ajung să fac filme foarte bune și apreciate de public, poate chiar demne de premiul Oscar. Mereu am fost fascinată de minunata lume a cinematografiei din SUA, de la Hollywood. Poate într-o bună zi voi reuși să ajung și acolo.

 

Industria cinematografică prin ochii unui tânăr artist

Ania: Din păcate, nu cred că se va schimba nimic în legătură cu industria cinematografică până aș termina eu facultatea, chiar dacă tehnologia va mai evolua, din cauză că oamenii nu înțeleg acest lucru: cum ar arăta viața fără filme, muzică sau alte surse de entertainment? Imaginați-vă să trăiți fără acestea... cel puțin, eu nu m-aș simți absolut deloc bine. Oriunde te-ai duce, de undeva se aude muzică, sau undeva este un televizor pornit, la care se uita o mulțime de oameni, fiind absorbiți de poveste și dorind să afle ce se întâmplă mai departe cu personajul a cărui viață a fost pusă în pericol.

Încă nu sunt sigură dacă după facultate voi rămâne sau nu în România. Totuși, mi-aș dori sa ajung undeva unde această industrie este valorificată, așa cum merită.

 

Actori din pasiune

Ana: Am început să fac mai multe feluri de filmulețe cu Ania pentru diverse proiecte școlare, iar cu timpul, ne-am dat seama că ne place foarte mult și ne-am înscris la concursuri de făcut book-trailere și scurtmetraje. Sunt înscrisă și în trupa de teatru a liceului nostru în care am învățat foarte multe, înainte de începerea pandemiei.

Ștefan: Prima dată când am auzit de scurtmetrajele Aniei a fost în anul 2019, atunci când m-a întrebat dacă mi-ar plăcea sa joc și eu într-unul. Primul meu rol a fost unul de polițist in scurtmetrajul numit ‘Dread’. Nu am luat niciodată lecții de actorie. Tot ce știu astăzi, se datorează filmelor și serialelor pe care le-am vizionat!

 

Premiul I la Boovie

Ania: Anul trecut am participat la Festivalul de book-trailere “Boovie” cu un trailer realizat pe baza cărții “Pelinul negru” de Ioana Nicolaie. Imediat după ce am ales această carte, am citit-o și am început să mă gandesc la scene reprezentative din care să formez trailerul. Am ales personajele, am căutat coloana sonoră cea mai potrivită pentru trailer, am ales locații, recuzită.

 

Am filmat în mare parte în Urlați și a durat câteva luni să terminăm în totalitate. Echipa cu care am filmat a fost formată din: Ana Salcie, Jessyca Popa, Octavian Ghica, Violeta Mateiu, Iulia Sîrbu, Mircea Popescu, Andreea Catrinescu, Marina Drăjneanu, Adela Mihai.

Acest premiu a fost foarte important, demonstrându-ne că munca noastră a fost apreciată. Această experiență m-a făcut să îmi doresc mai mult, să particip în continuare la concursuri și să fac filme din ce în ce mai bune.

 

Echipa cu care lucrezi acum

Ania: În prezent, lucrez cu prietenii mei apropiați și cu colegii de clasă, care sunt dornici să mă ajute. Ana Salcie, care este actrița mea principală, în majoritatea proiectelor, este mereu acolo pentru mine și mă susține în tot ceea ce fac, încurajându-mă să participăm la cât mai multe concursuri, pentru că este sigură de abilitatea noastră de a impresiona publicul și jurații. Ne unește faptul că vrem, cu toții, să demonstrăm de ce lucruri suntem capabili și să arătăm cât de frumos este întregul proces de creare a unui film.

 

Provocările unui actor amator

Ștefan: Una dintre marile provocări pe care le întâmpinăm la filmări este să nu izbucnim în râs. Atunci când trebuie să interpretăm o scenă serioasă, parcă orice lucru devine mai amuzant! Pentru a mă transpune într-un personaj, este nevoie să îmi imaginez că sunt în pielea acestuia, să simt ce simte el, să mă aflu unde se află el etc. Dacă am avut ocazia vreodată să trec prin ce trece acesta, este chiar și mai simplu.

Ana: Pentru concursurile de book-trailere îmi este mai ușor să intru in pielea personajelor, deoarece, citind cartea, înțeleg ceea ce simte personajul. Aproape de fiecare dată pot găsi lucruri în comun sau o situație asemănătoare cu una prin care am trecut și eu. Cred că cea mai mare provocare este să mă abțin din a nu râde și de a încerca să interpretez cât mai real personajele. La început îmi era mai greu și mă simțeam cumva intimidată de camera de filmat, dar cu timpul m-am obișnuit.

 

Ce spun părinții, profesorii și colegii despre pasiunea voastră

Ania: Toată lumea mă susține în ceea ce fac, și profesorii, și părinții. Mereu sunt acolo când am nevoie și fac tot posibilul să mă ajute, din mai multe puncte de vedere.

Ana: Pentru noi, mai ales pentru că suntem la început, recunoașterea celor din jur este foarte importantă, ajutându-ne, treptat, sa ne facem munca cunoscută in fața unei audiențe mai mari.Părinții și profesoara noastră de limba română ne-au încurajat sa continuăm acest hobby, pentru a fi din ce in ce mai buni. Prietenii au fost susținători și dornici să ne ajute la proiectele noastre.

Ștefan: Colegii mei care știu despre scurtmetraje m-au încurajat mereu, însă niciun profesor de-al meu nu a aflat vreodată despre ele. Părinții, de asemenea, mă susțin și au fost foarte mândri să afle că am trecut de prima etapă la ultimul nostru concurs, cel din Italia.

 

Experiența internațională

Ania: Experiența de la Festivalul din Italia, la care am participat recent, a fost asemănătore cu cea de la Boovie, doar că aici am avut libertatea de a ne alege ce carte ne-am dorit. Am făcut un trailer de un minut și jumătate pe baza cărții “O lume fără tine” de Beth Revis. Am avut aproximativ aceiași actori ca la Boovie, în plus fiind bunicul meu, care este mereu dornic să mă ajute când am nevoie de actori și Ștefan Constantin, unul din prietenii mei care învață la altă școală.

 

De la filmările pentru “O lume fără tine”

Ștefan: Un lucru dificil pe care a trebuit să îl fac a fost venitul la filmări, deoarece nu locuiesc în Urlați, deci a trebuit să fac naveta ocazional. În plus, a trebuit să îmi organizez timpul, pentru că, fiind clasa a 12-a, am avut și încă am mult de învățat. Ania este un regizor destul de exigent. Îi place punctualitatea și seriozitatea, chiar dacă ne mai amuzăm când este cazul.

 

Ana: Fiecare scenă pe care o filmăm necesită mult efort, dar amintirile pe care le facem la filmări sunt într-adevar de neuitat, iar satisfacția pe care o avem când ne vedem scurtmetrajele la final este foarte mare. Ania este o persoana foarte calmă și se descurca foarte bine la coordonat un număr mare de persoane. Nu aș catalaga-o ca o persoana exigentă, dar mereu își doreste ca totul să fie perfect și este întotdeauna atentă la detaliile pe care majoritatea persoanelor nu le-ar observa. Uneori nu ne ies toate scenele din prima, dar tragem cât mai multe duble pentru ca produsul final să fie cât mai bun posibil.

 

Din prezent

Ania: În prezent, lucrăm la mai multe proiecte, cel mai important fiind Boovie. Până acum am filmat prin apropiere, în Urlați, la Constanța și urmează să mergem și la Brașov. Participăm din nou și sperăm să câștigăm.

 

Gânduri pentru viitor

Ania: După liceu, mi-aș dori să intru la UNATC, secția Regie Film.

Ana: Înca nu sunt foarte sigură de ceea ce urmează să fac, însă Facultatea de Actorie este cu siguranță una dintre variantele mele.

Ștefan: După liceu, vreau să mă orientez către medicină, deoarece mi se pare un domeniu frumos, interesant și, în plus, mereu mi-a plăcut să ajut oamenii, indiferent de probleme.

Cât despre actorie, nu mă gândesc la anumite studii pe care aș vrea să le urmez, dar nu aș refuza niciodată un rol dacă am ocazia! Actoria este unul dintre visurile mele, la fel ca medicina. Deocamdată mă axez doar pe unul dintre ele, dar nu se știe niciodată ce ți se poate ivi in cale!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related