Este nevoie de arii naturale urbane protejate în orașele dense și poluate în care trăim. Este nevoie de locuri unde adulții și copiii să se plimbe în natură, să respire aer curat, să vadă păsări și plante în mediul lor de viață. În București, pentru toate astea există Delta Văcărești, un parc natural amenajat de comunitatea locală, care a fost la un pas de a rămâne în paragină.
În urmă cu doi ani, Ministerul Mediului decidea să pună pe liber activitatea și proiectele Asociației Parcul Natural Văcărești care se ocupa de întreținerea zonei. Fără nicio consultare a echipei organizației, fără justificare. La acel moment, Parcul Văcărești a rămas fără măsuri de protecție și conservare, teoretic cel puțin. Practic, activiștii de mediu nu au renunțat să aibă grijă de el, fie și ”clandestin”. Anul trecut, lucrurile au revenit la un normal bun pentru oameni, iar ONG-ul a devenit partenerul Ministerului Mediului în administrarea parcului.
”Parcul a fost construit de natură și protejat de comunitatea locală. La randul lui, a construit o comunitate în jurul lui. Este un spațiu în care natura și oamenii se influențează reciproc și cresc împreună. Suntem iubitori de natură, mulți copii, sportivi, profesori, cercetători. Suntem cei care caută liniște și se "hrănesc" din acestă oră de plimbare pe poteci, prin stuf sau pe malul bălților”, spune Dan Bărbulescu.
În următorii 2 ani, Asociația Parcul Natural Văcărești și partenerii săi mobilizează comunitățile urbane pentru identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în orașe mari din țară și alte 5 în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului.
Vorbim în continuare cu Dan Bărbulescu, director executiv și membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești și Cosmin Pojoranu, director de comunicare Funky Citizens, mai multe despre proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane”.
Echipa Asociației Parcul Natural Văcărești
Dan Bărbulescu: Asoc PNV este un ONG înființat în 2014. A condus operațiunea de înființare a parcului, a fost administratorul acestuia, actualmente este partener al Min. Mediului în administrarea parcului cu atribuții în domeniul educației, al monitorizării speciilor, al comunicării și informării. În cadrul Asoc. Parcul Natural Văcărești suntem 12 oameni. Cei mai multi (7) suntem angajați cu contract de muncă, 3 sunt contractați pe activități punctuale și doi sunt consultați, parte a boardului director. Bugetul asociației provine exclusiv din surse private. Experiența colegilor este variată: biolog, geolog, peisagist, specialist in comunicare, inginer, gafician. Ne țin împreună parcul și puterea pe care o emană viața acestuia în fiecare zi din fiecare anotimp. Datorită lui găsim forta să gândim proiecte, activități noi, campanii.
Cum v-ați adunat
Dan: Echipa s-a construit treptat si definitiv inspirată de un grup de patru oameni care au demarat proiectul de înfijnțare al Parcului Natural Văcărești în 2012: Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican și Dan Bărbulescu. Ei au primit sprijinul organizațiilor lor de-atunci, tot ei au înființat în 2014 Asoc. PNV. O dată cu înființarea oficială a parcului, în 2016, echipa s-a mărit anual. Misiunea asociației este de a avea grijă de parc transformându-l într-un model de management al naturii, cu implicarea comunității, punând accent pe servicii ecosistemice, pe beneficii din sfera educației, a recreerii sănătoase, a apropierii orașului de natură. Este un concept nou pentru România doar. În țările europene occidentale administrarea spațiilor verzi ale orașelor se face pornind de la contribuția lor la bunăstarea comunităților și prin acest concept. Cu alte cuvinte, haide să vedem ce ne oferă nouă natura și care sunt nevoile noastre, după care facem planurile de management și investițiile necesare.
Evoluția organizației
Dan: Există și la noi aceleași incertitudini și provocări care există în tot mediul non-profit/non guvernamental. Fluctuații mari ale bugetelor, dependență mare de bugete private, donații, sponsorizări. Toate acestea influențează evoluția organizației noastre. Însă principala schimbare n-a venit din această direcție ci dinspre guvern. În 2017 Asoc PNV a devenit administratorul parcului (prin competiție organizată de Ministerul Mediului și câștigată trasparent și merituos de noi). Intrasem într-o logică care preconiza o oarecare siguranță în abordarea proiectelor anuale, a sponsorilor.
Am demarat proiecte solide și inițiative foarte utile, am dezvoltat un corp de rangeri voluntari, am demarat programe de educație în și pentru natură.
În 2019, la inițiativa Ministerului Mediului, administrația organizată de noi și dezvoltată cu atâta efort și entuziasm a fost desființată. Fără nicio justificare sau consultare. După doi ani de muncă, finanțati exclusiv din surse private, Guvernul ne-a trimis acasă. O treabă românească, iresponsabilă, care la acea dată ne-a dezamăgit și dezumflat. Și care a avut și impact negativ asupra parcului ca sistem natural, căci a rămas fără măsuri de protecție și conservare, fără regulament și plan de management. N-am plecat acasă desigur. Am continuat să avem grijă de parc, ceea ce facem și acum dealtfel.
Schimbări în activitatea voastră
Dan: Anul trecut eforturile noastre au fost recunoscute și am devenit parteneri oficiali ai Ministerului Mediului în administrarea parcului. Practic, suntem organizația care are grijă de parc, curățenie, monitorizare, proiecte de mobilizare și comunicare. Decizia de acum 2 ani ne-a înrăit, ne-a scăzut și mai mult încrederea în autorități. Cred că a fost una dintre cele mai proaste decizii luate de statul român în ultimii 15 ani. Înlăturarea celor care cunosc cel mai bine cum se administrează natura (prin competențele obținute în ultimii 15 de ani) a avut un impact direct negativ asupra naturii in România.
Foto: Helmut Ignat
Ce este frumos acum
Dan: Este frumos când voluntarii ne scriu ca doresc să se implice, după care ne mulțumesc pentru ce facem, este frumos când oameni care locuiesc în preajmă ne spun că în ultimii ani atitudinea lor față de natură s-a schimbat și asta datorită parcului, este frumos când vedem copii cu profesori sau părinți privind după păsări sau scormonind micile bălți. Este frumos când convingem câte un sponsor să se alăture. Este frumos când ne întâlnim, noi, colegii, și sărbătorim cu o bere un proiect sau o activitate.
Ce este greu
Dan: Este greu câteodată când simțim că în România conservarea patrimoniului natural (un patrimoniu imens, cu beneficii enorme pentru comunități, dar ignorat sau exploatat de rețele clientelare) este a cincea roată la cărută și depinde doar de entuziasmul unor nebuni care aleg să se lupte cu morile de vânt ale birocrației și administrației.
Comunitatea din jurul proiectului
Dan: Parcul a fost construit de natură și protejat de comunitatea locală. La randul lui, a construit o comunitate în jurul lui. Este un spațiu in care natura și oamenii se influențează reciproc și cresc împreună. Suntem iubitori de natură, mulți copii, sportivi, profesori, cercetători. Suntem cei care caută liniște și se "hrănesc" din acestă oră de plimbare pe poteci, prin stuf sau pe malul bălților. Suntem cei care au grijă de parc, cei care semnalăm incidente, facem donații sau organizăm activități de curățenie. Desigur, parcul este și el un membru al comunității.
Sursele de finanțare ale proiectului
Dan: Sursele de finanțare ale parcului sunt surse private 100%. Asociația noastră și parcul n-ar fi arătat astfel în ultimii ani fără sprijinul sponsorilor, companii private, care aleg să se implice în programele noastre și cărora le sunt recunoascător și le mulțumesc. OMV Petrom, Lidl, Orange, Konica Minolta, Glovo, Banca Transilvania, Alpha Bank, Kaufland si LaFantana. Din martie, am demarat un proiect finanțat din Mecanismul Social și Economic European (SEE) prin programul Activ Citizen s Fund. Este un fond internațional care sprijină organizațiile neguvernamentale să dezvolte proiecte de educație, comunicare, mobilizare a comunității. Deși este cel mai mare spațiu verde al capitalei și arie naturală protejată, parcul n-a beneficiat până acum de investiții publice. Un mic procent din bugetul nostru vine și din donații individuale sau 2%. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne sprijină.
Foto: Helmut Ignat
Mesajele din strategia de comunicare
Dan: S-au tot schimbat, pentru că situația parcului s-a schimbat. În ultimii ani ne-am transformat din administrator în organizație de watchdog, dar in același timp râmânând să avem grijă de parc. Astfel că am mers pe o sârmă subțire căutând să facem autoritățile publice responsabile, să ne continuăm proiectele, să ne păstrăm sponsorii și donatorii, să povestim parcul oamenilor din comunitate. O misiune (sau misiuni) dificil de comunicat, o provocare pentru orice comunicator. Reusim în general să ne difuzăm mesajele și să menținem interesul viu față de ceea ce facem.
Comunicăm în special pe conturile de Facebook si Instagram. Am dezvoltat și un volg - Natura la ușa ta. Am dezvoltat o relație directă, în parc, cu oamenii, ne întâlnim, vorbim, povestim lucruri. Un proiect inedit atrage atenția întotdeauna. În plus, între noi și comunitate s-a dezvoltat o relație de încredere astfel că mesajele noastre sunt preluate ușor și difuzate.
Foto: Helmut Ignat
Rețeaua națională a ariilor naturale urbane
Dan: Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane este un proiect pentru oameni și natură, construit în jurul nevoii de implicare și mobilizare civică pentru a îmbunătăți calitatea vieții în orașe prin protejarea și conservarea biodiversității urbane. Concret, Asociația Parcul Natural Văcărești, împreună cu organizațiile partenere, și-a propus să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte 5 în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului. Ideea s-a născut treptat în urma discuțiilor cu alți parteneri din țară, în urma interesului tot mai mare al oamenilor față de natură. Alături de obiectivul central, vom sprijini procesul de aprobare al Legii ariilor protejate urbane aflat în Parlament, vom iniția o campanie de informare dedicată naturii urbane, traininguri pentru jurnaliștii specializați în problemele mediului, evenimente educative, tururi ghidate în zone nautrale urbane. Este un proiect complex, întins pe doi ani, care mobilizează resurse și oameni în slujba naturii.
Partenerii
Dan: Lucrăm cu 3 parteneri din țară, organizații cu expriență în protecția și conservarea naturii: SOS Cluj – inițiatoarea campaniilor SOS Parcul Est, Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare – fost custode al sitului Natura 2000 Rîul Tur (aprox. 20 500 ha), unde a implementat proiecte de conservare, informare și educație, Centrul de Ecologie Montană (CEM) – fundație cu experiență de peste 20 de ani în conservarea speciilor și habitatelor din zona Bran-Moieciu-Brașov, Funky Citizens – promotori ai responsabilității și răspunderii în spațiul public, cu multă experiență în campanii de advocacy și mobilizare a comunităților pentru o democrație participativă și transparentă. Suntem un consorțiu interdisciplinar care acoperă excelent competențe de protecție a mediului, advocacy, comunicare, educație. Ne unește grija față de natură.
Foto: Helmut Ignat
Cosmin: Noi contribuim cu experiență în zona de advocay și oleacă de comunicare, pe ici, pe colo. Adică facem ce știm mai bine, descâlcim căile hățișul legal și adminsitrativ, dar, mai ales, punem presiune pe decidenți, fie ei locali la naționali.
Nu știu dacă ceilalți parteneri o simt, dar pentru noi proiectul e unul foarte emoționant și entuziasmant. De ce? Pentru că, deși o facem în plan personal de ceva timp, de mult voiam să contribuim și noi la zona de mediu, dar formal, în plan organizațional. Este, așadar, primul nostru proiect care are un outcome concret în zona de ecologie, motiv pentru care „suferim” de entuziasmul începătorului și tare mult ne-am bucurat când ne-am regăsit cu cei de la Parcul Natural Văcărești: suntem dornici să facem treabă bună, să creștem spațiul verde pe cap de locuitor, că e mare jale, dacă ne uităm un pic în jur, la locurile în care trăim:
- stăm și lucrăm în București, un oraș sufocat de poluare și nepăsare (a se vedea abandonul Deltei Văcărești și faptul că cei de la asociație au îngrijit-o clandestin din 2019),
- suntem cetățenii unei țări în care orașe mari sunt cauzează infringement pe mediu
- țara e într-o regiune cu o precară educație ecologică și un pic în urmă, suferim de car culture, abia ce facem autostrăzi și ne dăm cu mașina de parcă suntem în SUA anilor 60 ,
- în fine, într-o lume în prag de catastrofă climatică.
Importanța ariilor naturale urbane
Dan: Ariile protejate urbane sunt spații verzi care un profil natural mare sau cu potențial mare și care oferă servicii comunității. Pentru aceste argumente aceste zone necesită un statut de protecție special ce le diferențiază de alte spații verzi (parcuri, grădini, locuri de joacă). Statutul de protecție este o garanție că acel loc va fi gestionat în interesul naturii de care oamenii beneficiază prin servicii ecosistemice: aer curat, microclimat bland, liniște, recreere, educație, conștientizare, obeservarea animalelor sălbatice în habitatul lor. Toate acestea sunt servicii pe care natura le oferă și de care avem nevoie tot mai mult în orașele dense și poluate și tot mai extinse în care trăim. Regimul de protecție este o promisiune pe care o facem naturii, este un "green deal" la care ne angajăm cu încredere pentru următorii (mulți) ani.
Foto: Helmut Ignat
Educația românilor în conservarea biodiversității
Dan: Tot ce face România acum în domeniu protecției naturii face datorită Comisiei Europene, adică împinsă de la spate. Nu-i rău nici asta, desigur. Avem două planuri aici, comunitate și administrație. În comunitate, nivelul de înteres față de natură este tot mai mare, dar informațiile lipsesc din păcate. Și capacitatea noastră de a conștientiza importanța naturii.
Scoala noastră are carențe în a ne forma pentru respectarea naturii. Lucrul acesta se vede atunci când ieșim în pădure sau la apă. E murdar, oamenii se poartă urât, dau foc, aruncă ambalaje. Asta, la nivelul comunității. La nivelul legilor și al administrației, este și mai grav. Aici natura este încă privită ca o sursă de îmbogățire prin exploatarea nesustenabilă și nu ca un patrimoniu de care trebuie sa avem grijă și care trebuie gestionat sustenabil. Am speranța că noua agendă a Uniunii Europene (Green Deal, Strategia pentru Biodiversitate) și fondurile destinate acestor domenii ne vor da mai multă disciplină, oportunități și încredere ca să avem grijă și să ne cultivăm patrimoniul natural al țării, cel mai valoros din UE la momentul actual.
Cum se pot implica locuitorii Bucureștiului
Dan: Avem deja legături strânse cu locuitorii în zonele pe care le dorim arii naturale urbane. Oamenii se coalizează, ies la activități sunt prezenți, ne scriu. Unde cred eu că este nevoie de mai multă participare este la presiunea și presarea autorităților. Avem un potențial foate mare și o nevoie fantastică de natură și spații verzi autentice în orașele noastre poluate, murdare și dense, care s-au umplut de blocuri. Trebuie să convingem primăriile că un spațiu verde nu se negociază. Aici este nevoie de implicare mai mare. Și vom reveni pe subiect în cadul acestui proiect și în altele.
Cosmin: Urbanizarea nu va înceta, ba din contră, se va accelera. Betonul va câștiga lupta cu spațiul verde. Trebuie să ne implicăm pentru că, dacă nu există cerere, nu va veni nici oferta, la fel cum nu vine nici prințul pe cal alb. Până la urmă, există și soluții pentru probleme care par imposibile, că tot pomeneam de catastrofa climatică. Cu voința politică stăm mai greu, că suntem o societate divizată, captivi în propriile camere de rezonanță - pare că greu mai putem ajunge la consens. Dar aerul n-ar trebui să fie negociabil. Dreptul la un mediu sănătos e, teoretic, garantat de Constituție. Cu practica stăm mai prost, și aici intervenim noi, cetățenii. Căci știm că politicienii sunt mereu cu ochii pe butelie, adică votul nostru.
Deci, dacă ieșim la vot și îi „amenințăm” că, dacă vor votul nostru, trebuie să implementeze politici sustenabile și responsabile, poate-poate reușim să fim un model pentru restul regiunii, când vine vorba de arii naturale urbane. Concret, cetățenii se pot transforma în susținători activi ai cauzei: să le scrie aleșilor locali, să meargă la dezbateri, să trimită mailuri, să vorbească cu apropiații. Power in numbers, sincer.
Mai departe
Dan: Anul acesta trebuie să avem o administrație nouă pentru Parcul Natural Văcărești. Parcul are nevoie de pază, regulament, plan de management. La asta lucrăm acum alături de parteneri din administrație. Sprijinim cu competențele și resursele noastre o nouă administrație a parcului. Alături de aceasta, accesibilizăm parcul, dezvoltăm noi programe de educație. De ex. sper să lansăm cât de curând un proiect prin care să putem capta și menține apa de ploaie ca resursă pentru biodiversitate și peisaj. Este un proiect la care țin foarte mult și care bine promovat are capacitatea să transforme și alte zone ale orașului în soluții verzi inspirate de natură.