Deși nu a ajuns încă la nivelul la care să trăiască din vlogging, Alina Delia Palincaș de la Mica mea bucătărie pune multă pasiune și muncă în fiecare rețetă, explicând pas cu pas ce trebuie făcut pentru toate buzunarele și gusturile. Nu vrea să-și dezvăluie identitatea vizuală, deoarece spune ea, focusul trebuie să rămână pe ceea ce face și nu pe ce cine este.
"În funcție de rețetă, durata de filmare poate varia de la câteva ore până la o zi întreagă sau două. Îmi petrec mult timp și la editare deoarece aceasta este făcută de mine. Dacă se întâmplă să nu filmez într-o zi, îmi petrec timpul editând și de multe ori mă prinde dimineața în fața calculatorului, dar îmi place ceea ce fac."
De la ea am aflat că un trend actual, inspirat și de TikTok e o rețetă cu un nume cel puțin dubaș, “să fac spume dacă știu”, mai exact, o cremă (budincă) din vremea copilăriei.
Poftiți la masă
Am început canalul de YouTube Mica mea bucătărie într-o micuță bucătărie, într-un spațiu limitat de unde a și pornit această denumire în 23.03.2015. Când am început canalul, nu aveam tehnologia necesară dar asta nu m-a împiedicat să postez în continuare. Pe vremea aceea nu erau atât de multe canale culinare ca și azi.
Când au devenit lucrurile serioase
La început nu m-am axat doar pe canalul Mica mea bucătărie deoarece aveam și servicii. Am început să fac asta din pasiune, fără să mă gândesc că voi fi atât de apreciată și voi ajunge atât de departe. Am hotărât încă de la început să nu mă arăt deoarece doream ca oamenii să iubească ceea ce fac mai întâi și nu cine sunt.
Amprenta personală
Eu consider că am rețete pentru orice buzunar și fiind din zona Ardealului am adus rețetele specifice zonei mele. Din comentariile celor care mă urmăresc, rețetele mele sunt: rapide, ieftine, simple și modul meu de explicare este unul pe înțelesul tuturor, pas cu pas.
Cât timp aloci pe zi vlogului
În spatele a tot ceea ce se vede este multă muncă și foarte multă implicare, uneori chiar foarte obositoare. În funcție de rețetă, durata de filmare poate varia de la câteva ore până la o zi întreagă sau două. Îmi petrec mult timp și la editare deoarece aceasta este făcută de mine. Dacă se întâmplă să nu filmez într-o zi, îmi petrec timpul editând și de multe ori mă prinde dimineața în fața calculatorului, dar îmi place ceea ce fac.
Etapele de realizare a unei rețete încep întotdeauna cu:
-organizarea
-cumpărarea celor necesare dacă nu le am
-repetiția
-partea cea mai importantă a unei rețete: filmarea, imaginea, sunet și lumina
-ultima parte fiind editarea (montajul), este o parte artistică care necesită multă implicare, constă în selectarea și ordonarea secvențelor, a componentelor sonore în conformitate cu rețeta specifică.
Rețete pe alese
Rețetele pe care urmează să le filmez, editez și postez sunt în funcție de ce nu am pe canalul de YouTube Mică mea bucătărie, dar uneori țin cont și de opiniile celor care mă urmăresc.
Cea mai importantă parte la filmări
Nu pot să spun că există doar o parte importantă în filmarea unei rețete deoarece sunt mai multe: lumina, sunetul, organizarea în cadru, produsul final și explicarea cât mai concretă pe înțelesul tuturor.
Investiții de vlog
Ca și investiție, pentru a oferi videoclipuri de calitate este nevoie de camere profesionale, pentru un sunet de calitate este nevoie de echipament separat. Pentru ca un preparat să arate cât mai natural este foarte importantă lumina, așa că din nou este nevoie de investiție. Pot să spun că am investit destul de mult pe această parte, pe lângă toate acestea să mai luăm în considerare și când se strică ceva. Pentru fiecare filmare în parte este nevoie de investiție financiară pentru produsele necesare unei rețete.
Monetizarea
Eu aș putea spune că nu trăim doar din asta și deocamdată nu am ajuns la acest nivel pentru a reuși să trăiesc doar din aceste surse. Colaborări cu brandurile accept, dar pentru asta toate la timpul lor, încă nu colaborez cu nici un brand deoarece încă nu am primit oferte.
Poftele românilor
Cele mai vizionate rețete de pe canalul meu Mica mea bucătărie sunt:
Aperitive festive de sărbători
Ouă vopsite de Paște
Cartofi gratinați cu piept de pui
Zarzavat pentru ciorbe la borcan pentru iarnă
La ce nu reacționează fanii
Am observat că abonații reacționează la toate rețetele, dar când vin cu o idee nouă, în special rețete inventate de mine de care cei care mă urmăresc nu au auzit, acea rețetă la început nu are impact, dar apoi devine foarte apreciată.
Rețeta preferată
Rețeta mea preferată de pe canalul meu este rețeta de cartofi gratinați cu piept de pui. Rețete mea preferată de prăjitură tot de pe canalul meu este:
Promovarea
Eu folosesc doar rețelele de socializare, iar cea mai mare parte din abonați vin organic.
Care e legătura între crize și gătit?
Probabil în această perioadă pandemică lumea a avut mai mult timp și a început să gătească.
Food trends
Trendul recent care a luat amploare atât pe Tik Tok cât și pe YouTube este o rețetă cu un nume haios “să fac spume dacă știu” care de fapt este o cremă (budincă) din vremea copilăriei.
Învățături din pandemie
Este foarte important să apreciezi ceea ce ai, deoarece nu știi niciodată când nu îl vei mai avea.
Un sfat pentru leneși
Sfatul meu este de a încerca și a nu abandona atunci când nu reușești și nu uita această sintagmă: “oricine poate găti”. Pe lângă asta, ar trebui să aibă în vedere sănătatea, iar de aceea este important gătitul sănătos.