La un an de zile de la răspândirea virusului Covid-19, într-o lume acaparată de pandemie, asistăm la o creștere alarmantă a cazurilor de violență domestică, cu consecințe grave asupra siguranței și, de multe ori, vieții femeilor și a celorlalți membri ai familiei. Izolarea la domiciliu, limitarea contactului cu familia și prietenii, munca de acasă și închiderea școlilor au „încarcerat” victimele alături de agresori.
Eliberarea acestora din relațiile toxice este cu atât mai dificilă cu cât abuzatorii sunt de cele mai multe ori persoane apropiate, cu care victima are o relație de durată, și care se folosesc de promisiuni deșarte și cadouri de împăcare pentru a le manipula încrederea rezultând un cerc vicios de neraportare a agresiunii urmată de recidiva agresorului.
Dupa trei ani de colaborare, Cheil | Centrade și ANAIS și-au propus în această nouă campanie să determine femeile să conștientizeze atunci când sunt într-o relație nocivă, să ceară ajutor până nu este prea târziu, fără să se mai lase amăgite de gesturi false de regret ce nu fac decât să perpetueze agresiunea fizică și mentală.
Astfel s-a născut Teatrul Cadourilor Dăruite din Vină – un proiect prin care arta devine un instrument în conștientizarea abuzului. Folosind chiar jucăriile ce au aparținut unor victime reale, am creat un teatru de păpuși experimental cu 8 mini-spectacole, fiecare piesă înfățișând cazuri din viața unor femei afectate de violența domestică. Poveștile prezentate dezvăluie efectele dăunătoare ale „cadourilor din vină” și felul în care, folosindu-se de ele, agresorii adâncesc drama victimelor. Spectacolele sunt disponibile pe daruitdinvina.ro, publicul fiind invitat să contribuie cu o donație la vizionarea acestora. Sumele sunt destinate finanțării proiectelor ANAIS ce vin în sprijinul victimelor.
Carmen Nemeș, președinta ANAIS, punctează:
„Luna martie este luna cadourilor, si am dori ca orice cadou să aibă aceeași semnificație pozitivă pentru toate femeile. Am dori ca femeile care trec pragul asociației noastre să înțeleagă faptul că ele merită doar cadouri dăruite din iubire și respect. Să știe că nu sunt singure, că pot fi protejate și că cel mai prețios cadou pe care și-l pot face este să se elibereze dintr-o relație toxică. Violența nu poate fi niciodată justificată, iar tăcerea lor nu ar trebui să poată fi cumpărată cu un cadou.”
Pe parcursul colaborării noastre, echipele Cheil | Centrade și ANAIS au lucrat îndeaproape pentru a educa publicul cu privire la pericolele generate de violența în familie și nevoia unor soluții care să contribuie la diminuarea acestui fenomen îngrijorător.
„Este un proiect de suflet în care s-au implicat parteneri extraordinari, scenariști, regizori, păpușari, actori de renume, coregrafi, dansatori, scenografi, cărora le mulțumim și cu această ocazie. În aceste vremuri complicate în care oamenii din teatru suferă, în care publicul iubitor de teatru este privat de arta pe care o adoră, sperăm că acest proiect de content experimental va aduce o rază de lumină. Mai ales că totul este pentru cea mai nobilă dintre cauze – ajutorarea victimelor tăcute ale violenței.” mărturisește Roxana Niță, Group Creative Director Cheil | Centrade.
„La Cheil | Centrade credem cu tărie în principiul Doing Good With Data. De aceea, suntem alături pro bono de organizații ambițioase și inimoase precum Asociația ANAIS și căutăm soluții inovative de storytelling pentru a le ajuta. Teatrul Cadourilor Dăruite din Vină, este primul proiect de teatru experimental ce vizează lupta împotriva violenței domestice, într-un context aparte în care teatrul însăși este o victimă a pandemiei. Avem încredere că efortul echipei și partenerilor noștri nu va trece neobservat și că va inspira cât mai mulți oameni să contribuie cu o donație în schimbul vizionării acestei serii plină de emoție.” completează Mihai Gongu, Executive Creative Director Cheil | Centrade.
Parteneriatul nostru a început acum trei ani prin proiectul „Voci Netăcute”, filmul realizat în această campanie fiind nominalizat pe lista scurtă în cadrul Festivalului de Film de la Cannes (2019), câștigând multiple premii la festivaluri de comunicare locale și internaționale printre care prestigioasele D&AD și London International Awards. #IzoleazaViolența a fost cea de-a doua campanie dezvoltată împreună, lansată în contextul distanțării sociale, unde, prin intermediul platformei izoleazaviolenta.ro am oferit informații utile și consultanță de la colaboratorii de specialitate ai asociației.
Întreaga campanie a fost realizată prin efortul pro bono al echipei formate din:
Cheil | Centrade
Executive Creative Director: Mihai Gongu
Group Creative Director: Roxana Niță
Copywriter: Alexandru Iliescu, Ionuț Iordache
Art Director: Ana-Ramona Tanasă
Client Service Director: Carmen Miruță
Account Director: Maria Trepcea
Senior Account Manager: Ana Maria Rădulescu
AV Director: Monica Garbur
Social Media Manager: Veronica Bratu
PR Specialists: Melania Răduțoiu, Ana Maria Gavrilă
Head of Development: Cosmin Slăbescu
Digital Project Manager: Mihai Tatu
Lightwave Theatre Company
Petru Stratulat - Actor mânuitor păpuși & editare audio
Cristina-Andreea Ion - Coordonator mânuitor păpuși
Oana Mihaela Cercel - Actor mânuitor păpuși
Les Ateliers Nomad (scenografie, animație, postproducție, co-regie artistică)
Alex Petroșanu - Creative Director
Cezar Șomîtcă - 3d Animator / Compositing
Horia Teodor - 2d Animator/ Editor / Compositing
Radu Nechit - Editor - Shooting Coordinator
Ana Cohut - 2d Animator / Illustrator
Robert Erdös - 2d Animator
Matei Derșidan - Team Coordinator
DOP & fotograf
Adi Bulboacă
Mike’s School of Dance
Dansatori: Răzvan Rotaru, Corina Platon
Actori
Victor Rebengiuc - voce Ursulet
Mihai Gruia Sandu - voce Elefant
Dana Tapalaga - voce Girafa
Medeea Marinescu - voce Caracatita
Gabriela Bobeș - voce Albinuta
Isabela Neamțu - voce Pisica
Radu Bânzaru - voce Maimuta
Marius Săvescu - voce Zebra
Chainsaw Europe
Hasan Nasser/ Andrei Vasilache - Editare sunet si masterizare
Mircea Lacatus/ Smaranda Dacian – Editori video
Oana Manea/Raluca Iutes – Coordonatori postproducție
Muzica: Sonic Arts Music
Asociația ANAIS
Președinte: Carmen Nemeș
Director Executiv: Mihaela Mangu
Psihoterapeut: Adela Szenteș