Departe de aglomerația urbană, de zgomotul de fond al orașului și al gândurilor, de alergătura continuă, la capătul pădurii, printre case pictate în culori vii, ce poartă în spirit secole de tradiții germane, române și maghiare, te întâmpină ospitalitatea adevărată a unui sat transilvănean. Aici e Valea Verde: un retreat care te scoate din lumea agitatată a prezentului și îți oferă un spațiu în care să te regăsești și să îți auzi iar gândurile.
Ultima perioadă ne-a arătat că pentru a ne redescoperi și a ne rearanja prioritățile, avem nevoie de liniște, natură, simplitate. Valea Verde e cea mai bună destinație pentru o pauză de relaxare: aproape, în siguranță, o oază cu timp de respirat și peisaje spectaculoase de încântat ochii și sufletul.
O excursie de neuitat
Povestea Valea Verde nu începe însă în România, ci în Hamburg, Germania, acolo unde se întâlnesc și se îndrăgostesc Ulrike și Jonas Schäfer. Se întâmpla în 2003. El este un antreprenor de succes, fost producător muzical, care ce conduce o casă de discuri și o editură, fiind managerul mai multor artiști și compozitori. Ea are un master în asistenţă socială și este implicată politic, încercând să aducă schimbarea în comunitate. Împreună pleacă într-o excursie în Cund, un sat din Transilvania, unde tatăl lui Jonas, Klaus, lucrează ca asistent social. Așa începe povestea Valea Verde: Ulrike și Jonas descoperă că viața poate fi simplă și frumoasă, fără presiuni inutile, așa că se mută amândoi în Cund, pentru a continua munca lui Klaus.
Jonas Schäfer & Ulrike Schäfer
Satul este o îmbinare fascinantă de culturi, care poate fi observată în arhitectura caselor tradiţionale, fermele vechi, restaurate cu atenție față de trecut, atmosfera saxonă a Bisericii Sf. Nicolae, dar și în poveștile locului. Așa că, de 16 ani, cei doi s-au dedicat, prin Valea Verde Retreat, dezvoltării turismului rural făcut cu responsabilitate.
O fuziune surprinzătoare și necesară
Jonas și Ulrike au găsit în Cund echilibrul perfect între natură, cultura diversă, spiritul unui trecut bogat și un puternic sentiment al comunităţii. Și această armonie încearcă să o dea mai departe oaspeților lor.
Case vechi, bijuterii discrete ale trecutului, au primit cu ajutorul lor o nouă viață. Familia a petrecut mulţi ani renovând cele mai frumoase case pe care Transilvania le ascundea și au reușit să le redea confortul prezentului, în timp ce au păstrat farmecul tipic al locului.
Există mai multe posibilități diverse de cazare: vile, apartamente, case de vacanță, dormitoare generoase pentru familie sau o singură persoană. Turiștii se pot bucura de patru apartamente confortabile în clădirea principală, lângă Restaurant, fiecare cu intrare separată și câte o terasă spaţioasă. Cei care doresc să descopere viaţa rurală, pot încerca casele renovate din sat (situate la aproximativ 300-400 m distanţă de Restaurantul Valea Verde).
În procesul de infuzie a tradiţiei cu spiritul conteporan, ceea ce ne-a ghidat au fost păstrarea accentelor locale (aragaz, mobilier din lemn realizat manual), reintegrarea valorilor vechi în viaţa modernă și manifestarea pasiunii noastre pentru detalii, povestesc cei de la Valea Verde
Toate casele sunt concepute pentru a găzdui grupuri mici de patru până la opt persoane. Toate au fost dotate cu bucătărie, șemineu, grădină și terasă. Spaţiile de cazare din sat sunt autorizate de către Autoritatea Română de Turism și clasificate cu 2 sau 3 „margarete” (sistemul de clasificare a spaţiilor de cazare de turism rural).
Delicatese slow-food
În Valea Verde, o atenție specială este acordată mâncării: de la proveniența ingredientelor și prepararea lor, până la oferirea lor într-un decor special. Amplasat într-un vechi hambar restaurat, restaurantul propune o experiență culinară inedită, chiar în mijlocul naturii.
Oaspeții care vor mai multă intimitate pot lua masa în pavilionul adiacent, în care încap maxim 12 persoane sau în lounge-ul, cu vedere la dealurile dimprejur. Când vremea e frumoasă, masa poate fi servită în aer liber, în curte sau în jurul lacului.
Restaurantul se mândrește cu presigiosul "Blazon pentru excelență în servicii și ospitalitate" al Chaîne des Rôtisseurs, o asociație culinară cu tradiție din Franța ce adună entuziaști ai artei culinare din întreaga lume și ai cărei membri sunt și Ulrike și Jonas Schäfer.
Una din preocupările noastre la Valea Verde este să folosim cât mai multe ingrediente produse de noi. De aceea, avem câteva parcele răsfirate prin sat unde cultivăm legume din seminţe locale organice, dar și soiuri internaţionale. Am fost uimiţi să descoperim cât de variate sunt produsele pe care le putem cultiva aici – începând cu legume locale: roșii, vinete, morcovi, dovlecei, dovleci, varză, și continuând cu anghinare, coriandru, fenicul, kale, varză de bruxelles și multe alte soiuri incredibil de gustoase, spun ei
De asemenea, mâncarea de la Valea Verde face parte din mișcarea Slow Food, punând accent pe produse locale și sustenabile. Preparatele păstrează spiritul bucătăriei tradiționale și sunt făcute din plante, semințe și animale din ecosistemul local.
O altă prioritate - în ceea ce privește mâncarea de la Valea Verde - este susținerea producătorilor locali. Furnizorii restaurantului sunt producătorii de brânză artizanală din Cund, măcelarii Petry din Târgul Mureș sau familia Schuster din Moșna, promotorii abordării tradiţionale.
Copaci bătrâni de sute de ani, fortificații medievale
Ai gustat delicatese, ai privit peisajul, ai ascultat liniștea, te-ai bucurat de decoruri elegante. Mai sunt multe lucruri de făcut în Valea Verde, locul este generos în tot felul de activități pentru suflet. Primăvara, în această perioadă, poți vedea narcise și orhidee sălbatice în plimbările prin natură. Poți călări, poți merge la vânătoare de trufe, poți face yoga, în timp ce te bucuri de natură sau poți pleca mai departe în aventură.
Valea Verde e un loc bun din care poți porni să explorezi Transilvania. În jurul satului Cund, pe aproximativ 100 km de sat, ai unde să te pierzi și să descoperi: păduri, dar și orașe fortificate sau muzee populare.
Ghizii Valea Verde pot crea trasee speciale pentru excursii de o zi sau mai scurte, în părţile maghiare mai puţin cunoscute ale Transilvaniei, cum ar fi minele de sare uimitoare din Turda și Praid, rezervație cu copaci bătrâni de sute de ani sau cel mai interesant peisaj din judeţul Harghita.
Poți face o călătorie în Biertan, un vechi sat saxon, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care găzduiește și cea mai puternică biserică fortificată și probabil cea mai interesantă din Transilvania. Poți să te bucuri de o excursie de o zi explorând alte două sate din Transilvania, ambele situri din Patrimoniul Mondial UNESCO: Viscri și Saschiz.
Zona rurală unică care înconjoară aceste sate este unul dintre ultimele peisaje medievale din Europa și găzduiește unele dintre cele mai valoroase pajiști din Europa.
Conacul Apafi din apropiere, restaurat de Trustul Mihai Eminescu cu ajutorul prinţului Charles este o altă destinație specială. Sau „Podișul Breite”, cea mai mare pășune lemnoasă din Europa și poate ultimul exemplu de pădure nemodificată cultural de pe continent. „Breite” găzduiește peste 600 de stejari străvechi, mulţi dintre ei cu vârsta de peste 700 de ani – și cel mai vechi copac din Transilvania (peste 800 de ani).
Măsuri de protecție Covid 19
Dincolo de peisaje unice, călătorii sau confort, prioritatea este siguranța oaspeților. Conceptul de Valea Verde Retreat este de hotel împrăștiat, cu camere și case situate în tot satul, asigurând astfel un mediu sigur.
Am urmărit îndeaproape recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și ale autorităţilor naţionale. Am lucrat împreună cu toţi partenerii noștri pentru a dezvolta și implementa măsuri speciale pentru combaterea epidemiei mondiale, spun reprezentanții Valea Verde
Echipa Valea Verde a implementat standarde de curăţare și dezinfectare înalte, a achiziționat soluții curăţare și dezinfectare de la partenerii DIVERSY România, inclusiv sisteme de nebulizare aprobate pentru industria ospitalităţii. De asemenea, există zone de dezinfecţie în toate băile publice, toate zonele comune și intrările în casele Valea Verde, iar personalul dezinfectează continuu toate suprafeţele din zonele publice și saloane.
Distanțarea socială este un alt aspect prioritar. Spaţiile comune au fost regândite pentru a lăsa un spaţiu minim de 2 metri între mese și există, de asemenea, o varietate de opţiuni de luat masa în privat, în curte, pe terasă, în pavilion, camera roșie, grădină, lounge, atrium și în Observator.
De asemenea, efectuarea check-in-ului se poate face online, inclusiv semnarea la înregistrare, comandarea serviciilor în cameră sau check-out-ul cu plata online.
În cazul în care apar din nou restricţii neașteptate de călătorie sau probleme individuale de sănătate, clienții pot anula rezervarea chiar și cu 24 de ore înainte de sosire.