[Art & Magic] Laura Măhăleanu: Tot mai multe businessuri aleg să își comunice mesajele sau să-și construiască identitatea cu ajutorul ilustrațiilor

[Art & Magic] Laura Măhăleanu: Tot mai multe businessuri aleg să își comunice mesajele sau să-și construiască identitatea cu ajutorul ilustrațiilor

Desenul a fost prima pasiune a Laurei Măhăleanu, îi umplea armonios timpul liber încă din copilărie, și în același timp, era cel mai bun mijloc de exprimare personală. Ani mai târziu și-a dat seama că ceea ce iubea să facă nu putea fi o meserie care să o împlinească, așa că s-a orientat profesional în altă direcție. Lucrurile s-au schimbat, însă, iar odată cu amploarea pe care a căpătat-o mediul digital a apărut în România și piața de ilustrație.

”Ce este bun la piața de ilustrație din România? Că în sfârșit putem spune că există una! Cu siguranță e nevoie de îmbunătățiri pe multe planuri, dar cel mai important mi se pare ca încet-încet putem vorbi despre un public care se educă în acest sens, care apreciază și întelege valoarea acestei ramuri a artelor vizuale”

Cu Laura Măhăleanu continuăm seria noastră magică și vorbim despre inspirație, blocaje și aflăm care sunt dorințele sale pentru 2021. Un an de la care spune că are așteptări realiste, o strategie la care ar trebui să apelăm toți, pentru a ne scuti de bilanțuri dramatice la final de an și, mai ales, pentru a rămâne sănătoși mintal.

 

Pe scurt despre tine

Salut, sunt Laura Măhăleanu: ilustrator/game artist/graphic designer. Nu știu dacă există un termen potrivit care să mă definească în totalitate ca artist. Desenez dintotdeauna și am cochetat cu multe fațete ale acestui domeniu. Dacă mi-am început activitatea profesională ca graphic designer, ulterior am descoperit ilustrația, care în cele din urmă m-a dus în zona artei digitale pentru jocuri. Astăzi fac câte puțin din toate trei, astfel că toate apelativele de mai sus sunt denumiri pe care le-am îmbrățișat pe parcursul timpului.

 

Ce fel de proiecte îți plac cel mai mult?

Cred ca cel mai ușor îmi este să mă pierd în proiectele de ilustrație, unde trebuie să creez personaje și lumi noi, la care aș putea lucra ore întregi fără să simt trecerea timpului. Mă fascinează abilitatea oamenilor de a crea ceva din neant, de a transpune în plan fizic un gând și o imagine care a existat la început doar undeva într-un colț al minții lor.

Procesul meu creativ începe cu research-ul necesar, unde e nevoie, pentru a mă putea familiariza cu subiectul. Urmează apoi schițele și multiplele iterații, care mă ajută să ajung la o varianta care mă mulțumește pe mine și pe care să o pot prezenta într-un final clientului.

 

Inspirația

Îmi plac mult ilustratiile din cărțile pentru copii, iar de când am devenit mamă am avut o scuză și mai bună să îmi completez biblioteca cu ele. Sunt mulți ilustratori pe care îi urmăresc pe social media și a căror muncă mă inspiră, dar sunt multe momente când pur și simplu ideile răsar singure și se cer materializate.

 

Blocajele

Cea mai bună metodă de a scăpa de un blocaj este sa iau o pauză totală de la ceea ce fac – când e posibil chiar și pentru o zi-două, pentru a putea privi lucrurile apoi dintr-o nouă perspectivă. Somnul, rezervat doar celor aleși se pare, este de asemenea un remediu bun.

 

Stilul tău artistic

Cred că unul dintre cuvintele care poate descrie stilul meu de ilustrator este “jucăuș”. Îmi place să folosesc culori vibrante, vesele, iar subiectele alese se potrivesc de obicei perfect în universul ilustrațiilor pentru copii sau al jocurilor. Îmi place să desenez lucruri vesele, care sper să bucure privitorul.

 

Ce te-a învățat desenul?

Desenul a fost prima mea pasiune, cu care îmi și umpleam orice minut de timp liber aveam, încă de mică. Era felul în care puteam să îmi exprim și să îmi înțeleg emoțiile. Din păcate, în contextul acelor ani, nu părea să fie o ocupație tocmai viabilă ca adult, din care să-ți poți câștiga ușor existența, deci nu am luat în considerare o profesie în domeniu. Mai târziu am avut șansa să fac tranziția la mediul digital și așa și-a deschis porțile pentru mine o complet altă lume, plină de noi posibilități.

Momentul în care am realizat că trăiesc făcând ceea ce imi place m-a redefinit ca persoană, iar gândul ca această abilitate de a desena o port cu mine peste tot și va fi a mea pentru restul vieții îmi dă constant un sentiment de recunoștință. Sunt foarte puțini oameni care au șansa să-și petreacă viața facând ceea ce iubesc, iar eu sunt unul dintre norocoși. Mark Twain a spus-o cel mai bine: “The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why”.

 

Freelancer sau angajat?

Am trăit în ambele lumi: cea de freelancer și cea de angajat și amândouă au în mod clar avantaje și dezavantaje, depinde desigur de felul în care ești construit. Pentru cineva ca mine, a fi freelancer înseamnă libertatea de a-ți alege proiectele, libertatea de a-ți gestiona timpul, dar în acelasi timp și contactul cu acea parte administrativă și de comunicare cu clienții, pe care am considerat-o anevoioasă. Am o preferință clară pentru a mă exprima în mod vizual, și îmi este mult mai ușor să fac asta decât să comunic în scris sau la telefon. Timpul acela aș fi preferat să îl rezerv muncii în sine, dar știu că totul vine la pachet.

 

Ajutorul online-ului

Din păcate în ultima perioadă nu mi-am mai dedicat timp promovării pe social media, deși este ceva ce îmi doresc să reiau. Am început să lucrez la proiecte care mi-au solicitat mai mult din atenție, iar promovarea a rămas pe locul doi. Ce pot să spun este că pe parcursul timpului prezența online m-a ajutat, fiind de multe ori calea prin care am fost găsită de către clienți.

Am rămas totuși activă pe contul meu de Instagram și am o pagină de Facebook și un portofoliu pe Behance care se cer tot timpul updatate. Nu cred că știu vreun artist care să fie pe deplin mulțumit de starea portofoliului său, sau să fie “la zi” cu toate proiectele de pus pe social media.

 

2020 pentru tine

Anul 2020, hulit de mulți, a fost un an destul de bun pentru mine ca artist. În mod curios, perioada de lockdown mi-a oferit o liniște pe care nu o aveam înainte și nu aș fi putut-o trăi în niciun alt context. Starea aceasta mi-a dat libertatea să mă concentrez mai mult pe procesul de creație, pe proiectele la care lucram în momentul respectiv și m-a eliberat de presiunea resimțită anterior, când ritmul la care se întâmplau lucrurile în jurul meu și în munca mea era cu mult mai accelerat.

2020 a fost și un an al re-evaluării priorităților mele ca artist și om, când am stat și am discutat cu mine despre direcția în care vreau să mă dezvolt în continuare și în ce fel pot face asta fără să sacrific prea mult din timpul acordat familiei. A fost per ansamblu o perioadă a surprizelor, cu un început nepromițător pentru toata lumea, dar care mi-a adus lucruri bune atât pe plan profesional cât și pe plan personal.

 

Cele mai importante proiecte

Am avut șansa să lucrez la un proiect foarte drag mie, la dezvoltarea unui joc de educație financiară pentru copii. De mult timp îmi doream să merg în direcția cărților pentru copii sau a aplicațiilor educative, să simt că aduc și eu un plus de valoare în lumea asta, nu doar prin a desena frumos, ci și prin a avea un impact asupra unor generații viitoare.

Simțim cu totii că în momentul de față sunt multe aspecte ale educației oferite de programa școlară care lasă de dorit. Unele domenii sunt complet ignorate, iar altele sunt prezentate într-un mod care nu este nici bine gândit, nici atractiv pentru copii. Cred că mulți dintre noi au trait la un moment dat pe propria piele consecințele lipsei unei educații financiare primită timpuriu. Asta m-a îndemnat să mă avânt cu și mai mult entuziasm în acest proiect numit INVESTORY.

Am avut oportunitatea să creez povestea vizuală a universului din joc, unde copiii rezolvă mistere, interacționează cu personajele de acolo, în același timp învățând concepte financiare, despre bani și cum să-i folosească.

 

Cum îți menții vie creativitatea?

În ultimul an am intrat într-o rutină plăcută, în care m-am străduit să dau câte o părticică din mine fiecărui subiect important din viața mea. Nu reușesc tot timpul și e frustrant, dar mă ajută mult faptul că sunt înconjurată de oameni care mă susțin și care mă ajută să îmi umplu rezervorul emoțional și creativ. Mica mea familie mă face foarte fericită, am un grup de prietene ilustratoare cu care vorbesc zilnic și schimb păreri despre orice și lucrez cu oameni cu care totul decurge firesc și cu care comunic liber si ușor.

 

Piața de ilustrație din România

Ce este bun la piața de ilustrație din România? Că în sfârșit putem spune că există una! Cu siguranță e nevoie de îmbunătățiri pe multe planuri, dar cel mai important mi se pare ca încet-încet putem vorbi despre un public care se educă în acest sens, care apreciază și întelege valoarea acestei ramuri a artelor vizuale. Tot mai multe businessuri aleg să își comunice mesajele sau să-și construiască identitatea cu ajutorul ilustrațiilor, fapt care desigur, ne face pe noi ilustratorii, fericiți.

 

Trenduri în 2021

Nu pot să spun că urmăresc foarte îndeaproape care sunt trendurile în ilustrație la noi în țară sau afară. Cred că sunt mai mult expusă involuntar la ele prin social media. Desigur, mai citesc la început de an articolele care anunță cu surle și trâmbițe “trendurile lui 2021 în…”, dar cred că întotdeauna este loc de interpretare și că până la urmă o creație originală este mai valoroasă decât ceva ce e reprodus în același fel de multipli artiști. Cel mai bine se poate lua pulsul lucrurilor uitându-ne pe site-urile de stock images. Acolo se marșeaza mai mult pe ceea ce e considerat a fi “în trend”, din rațiuni economice.

 

Noile cerințe

În ultimul timp am observat că multă lume a devenit foarte interesată de zona cărților ilustrate pentru copii. Cred că a fost un domeniu mai puțin explorat la noi în țară și acum se vine în întâmpinarea acestei cerințe, care pare să fie tot mai mare de la an la an. Mulți autori vor să își spună povestea sau își descoperă acest talent odată cu aducerea pe lume a propriilor copii.

 

Dorințe pentru acest an

2021 îmi doresc să fie un an cel putin la fel de echilibrat ca cel care a trecut. Încerc să îmi setez așteptările în mod realist, astfel încât să fiu placut surprinsă când ceva bun îmi va bate la ușă – fie că va fi vorba de un proiect nou sau de posibilitatea de a pleca într-un concediu adevărat, fără grija pe care o purtăm cu toții cu noi de un an încoace. Visez să simt iar agitația și suflul viu al orașului, cu oameni mulți înghesuiti pe terase și în cafenele, să pot călători, să îmi revăd prietenii în persoană si să ne reluam vechile obiceiuri.

Pe partea de creație am aceeași dorință, an de an: să-mi fac timp să desenez ceva pentru mine, doar de dragul de a desena, să experimentez cu mai multe tehnici și să mă joc mai mult, cum obișnuiam să fac înainte, în vremuri mai simple.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related