Dan si Bogdan isi completeaza unul altuia frazele. E si normal, am facut interviul cu amandoi. Dar au si inside joke-uri, deci se poate spune lejer ca sunt intr-un bromance creativ. Se cunosc de la teatrul de comedie si au creat recent Meniul Zilei, un sketch show pe YouTube. Insa oricat de cotidian ar suna titlul, show-ul e tocmai despre umorul creat si consumat in afara zonei de confort. Poate ca vorbim noi de "meniul zilei", dar nu vorbim de o zi oarecare. Si nu, nu pentru ca ideea numelui show-ului i-a venit lui Dan la o plimbare cu motocicleta intr-o zi insorita de Craciun. Vorbim de o zi si un mindset nou in felul in care oamenii sunt invitati sa rada.
"Cred si sper ca umorul romanilor se cizeleaza de la an la an si, deci, va fi loc pentru un umor poate mai putin ”rural” cu timpul, si poate unul mai complex, mai sec, mai americanesc (englezesc inca nu indraznesc sa spun)", aminteste Dan.
Povestim in continuare cu Bogdan Cotlet si Dan Radulescu despre ce inseamna perioada pandemica pentru ei, cum au decurs filmarile si nivelul contentului de entertainment de la noi.
Cum v-ati cunoscut
Bogdan: Cred că ne-am cunoscut când am repetat la spectacolul Biloxi Blues, în regia Iarinei Demian, la Teatrul de Comedie, parcă prin 2006, și de atunci ne tot lovim unul de celălalt.
Dan: In 2006 ne-am cunoscut, la Biloxi Blues, si sunt SOCAT ca Bogdan ”crede” doar, rezervandu-mi un loc in sertarul cu amintiri vagi. Tin minte f clar, prima data l-am intalnit in foaierul de la ARCUB, unde s-a tinut prima lectura. Am lucrat impreuna de atunci inevitabil la Comedie, unde suntem amandoi angajati, dar si in afara teatrului (The Play that goes Wrong, de ex).
Viata departe de scena
Bogdan: "Departe de scenă" a însemnat aproape de fiica mea, deci nu se poate spune că nu am avut de muncă. Dar profesional, o senzație de nesiguranță și, în același timp, o oportunitate de a reordona prioritățile.
Dan: Pentru mine, ”departe de scenă” nu a insemnat aproape de fiica mea, pentru ca n-am, si nici aproape de fiica lui Bogdan, pentru ca e minora. Asa ca m-am refugiat in online unde am testat cateva zone (facebook-ul teatrului de comedie cu o serie de interviuri trucate, Familia Falci impreuna cu Ilona Brezoianu pe instastories, si nu in ultimul rand Meniul Zilei cu Bogdan pe YouTube). A fost o provocare schimbarea de registru, dar mi-e dor si de scena, de ce sa mint.
Ce v-a surprins in pandemie
Bogdan: M-am ținut destul de departe de vâlva generată de subiect, pentru că știam că reacțiile, taberele, polemicile, glumele etc vor fi extrem de obositoare și previzibile. Evident că m-am lovit de ele, dar nu am interacționat.
Dan: Pe langa cele doua extreme binecunoscute (cospirationistii necredinciosi vs. ipohondrii care si-au scris si testamentul), m-a amuzat categoria inventiva care a imprumutat din ambele comportamente: conspirationstii care totusi s-au baricadat in case si care strigau ”jos botnita” prin trei randuri de masti. Mi se pare, cumva, un tipar comportamental tipic romanesc.
Teorii amuzante ale conspiratiilor
Dan: De la un punct am pierdut sirul si nici nu au mai fost asa amuzante, tin minte ceva cu antenele 5G si recurenta expresiei ”niste baieti destepti” care vor sa ne controleze.
Cea mai buna mema de pandemie
Bogdan: Una singură îmi vine în minte - Novak Djokovid.
Dan: Pffff... sunt asa multe... nu mai stiu... la o prima strigare… Lacrima lui Covidiu. Mi s-a mai parut simpatica o serie de clipuri cu ce gaseau diversi oameni in masti, apropo de teorii ale conspiratiilor. Scoteau din masca aia tot felul, pornind de la o sarma, apoi un transmitator, apoi un reportofon, un calculator, samd pana la un bot de caine.
Ideea pentru “Meniul zilei”
Bogdan: Păi... Ani de zile de "hai, mă, să facem ceva împreună" (către Dan) + ani de zile de "eu tot nu înțeleg de ce nu faceți voi un sketch show" (de la partenera mea) + mai puțină alergătură datorată pandemiei + încercarea de a adapta activitatea teatrului la incertitudinea legată de redeschiderea sălilor = prilej.
Numele l-am ales după o procedură bine pusă la punct, după secole de studii de specialitate: eu am venit cu o idee, Dan a ignorat-o și a venit cu una mai bună.
Dan: Ideea cu Meniul zilei mi-a venit chiar in ziua de Craciun, pe 25, o zi neasteptat de insorita si calda in care am iesit cu motorul. Pe lacul Snagov am vazut o terasa care parea demult abandonata (era, de fapt, un mare ponton) si care avea la intrare o tabla parca desprinsa din alta lume pe care scria Meniul Zilei. Si atat. N-as putea sa explic exact de ce, dar mi s-a parut un nume potrivit care cuprinde intr-o buna masura spiritul nostru.
Cum v-ati convins prietenii-actori sa participe
Bogdan: Avem materiale compromițătoare cu absolut fiecare persoană care a participat la proiect.
Dan: N-au avut incotro, sunt pe salariu. A, si ce-a zis Bogdan.
Filmarile
Bogdan: Filmările au durat 3 zile care s-au terminat fără să ne dăm seama. Problema limitărilor impuse de covid e un pic mai complexă și nu îmi dau seama dacă e o lectură interesantă. Dar ușor nu e - de parcă artele în România ar mai fi avut nevoie de încă un obstacol.
Dan: Ne-am testat cu teste rapide. Desi e un show de comedie, prea multe povesti amuzante de pe platou nu sunt, pentru ca a fost un tur de forta sa reusim sa filmam mare parte a materialului in doua zile si niste detalii in cea de-a treia.
Sunt cateva duble destul de simpatice cu sketch-ul Animale de companie, la care am dat stop fiindca radea George (DOP). In ceea ce priveste limitarile, ne-am fi dorit sa filmam intr-un parc, dar nu am putut, asa ca ne-am reorganizat.
Cine sustine proiectul
Bogdan: Pentru primul episod, toți oamenii implicați, prin timpul și know-how-ul lor. Pentru viitor, încă suntem în discuții.
Dan: La primul episod efortul a fost mai mult sau mai putin voluntar din partea tuturor, sperand sa gasim resurse financiare pentru continuarea lui, ceea ce s-a si intamplat. Acum suntem inca in punctul in care cautam varianta cea mai fericita pentru ca proiectul sa poata trai mai departe.
Nivelul contentului de la noi
Bogdan: Nu știu, ce îmi place foarte mult la proiectul ăsta e că nu încercăm să ne raportăm decât la ce ne place nouă să facem, nu la ce nu ne place în jur. Și, în general, nu prea urmăresc canale românești. Dar oricum, după experiența primului episod mi s-a confirmat din nou cât de ușor e să fii hater, în comparație cu a ridica ceva de la zero.
Dan: Cred si sper ca umorul romanilor se cizeleaza de la an la an si, deci, va fi loc pentru un umor poate mai putin ”rural” cu timpul, si poate unul mai complex, mai sec, mai americanesc, (englezesc inca nu indraznesc sa spun).
Cum ati vrea sa fie 2021
Bogdan: Mai bun decât 2020, dar mai prost decât 2022.
Dan: As vrea sa fie cu un sezon intreg terminat de Meniul Zilei pana la sfarsitul lui, si cu sali pline macar din toamna. De viata sentimentala nu mai zic, ca ma ia… uite… Bogdan are deja si copii… si eu… (plange)... OPRITI, OPRITI TOT, GATA!
Despre ce va fi urmatorul episod
Bogdan: Ăăă... Sigur, sigurism va avea ceva numai bun de pus pe onlyfans.
Dan: Tocmai ma pregateam sa scriu ca se dezbraca Bogdan in episodul doi si dupa am citit raspunsul lui… Nu as vrea sa divulgam prea multe ca sa nu stricam surpriza, am sa spun totusi ca unul dintre sketch-uri, cel despre motociclisti, a dezbinat pentru totdeauna echipa de scriitori de la Meniul Zilei.