Adrian Șonka: Anul 2020 nu există. Niciun an nu există cu adevărat, pentru că este o împărțire arbitrară a timpului, folositoare în societate doar

Adrian Șonka: Anul 2020 nu există. Niciun an nu există cu adevărat, pentru că este o împărțire arbitrară a timpului, folositoare în societate doar

Se știe că distanța determină perspectiva. Așa că la începutul acestei săptămâni, la ora 13.00, ne îndepărtăm de Terra și facem o călătorie în spațiu. Îl luăm ghid pe Adrian Șonka, cel care încearcă, de 20 de ani și mai bine, să aducă stelele mai aproape de oameni. Ei, oricât ne-am depărta de planetă și chiar dacă timpul este o convenție, unele lucruri rămân neschimbate, din orice perspectivă le-ai privi.

Din păcate, în societatea actuală, de fapt în toate tipurile de societăți inventate de oameni, costă să rămâi în viață. Chiar dacă nu sună bine, viața = bani și ca să poți fi viu trebuie să mergi undeva de unde poți obține bani, spune Adrian

Adrian Șonka prezintă astronomie la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din 1999, iar din 2005 este coordonatorul Observatorului. A terminat Facultatea de Fizică, a urmat cursurile facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA și este membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers). De două ori pe săptămână, Adrian Șonka prezintă o călătorie virtuală prin Univers la Observator. Iar aventurile lui cosmice continuă și în cadrul atelierelor Fundației Calea Victoriei.

În interviul de față, vorbim cu Adrian despre stele, bani, timp, pandemie, cer senin, comete și locul nostru în Univers. 

 

Cum a fost 2020

Anul 2020 nu există. Niciun an nu există cu adevărat pentru că este o împărțire arbitrară a timpului, folositoare în societate doar. Dacă ai 11 luni proaste și una bună, cum este anul? Bun sau rău? Statistic vorbind este rău, dar pentru că oamenii țin minte doar ce le place, o să pară bun.

Eu mă feresc să împart timpul în ani atunci când este vorba de trăiri. Nu îmi place revelionul pentru că de fapt nu schimbă nimic. Oamenii sunt aceeași și după ora 23:59.

Și, ca să răspund la întrebare, cel mai greu a fost că nu am putut împărtăși astronomia în mod direct cu mai mulți oameni. Urât a fost că mulți oameni au avut de suferit, ajungând probabil să trăiască mai rău decât înainte.

Ușor nu este niciodată, indiferent de an/lună/zi. Din păcate, în societatea actuală, de fapt în toate tipurile de societăți inventate de oameni, costă să rămâi în viață. Chiar dacă nu sună bine, viața = bani și ca să poți fi viu trebuie să mergi undeva de unde poți obține bani. Ori, dacă mergi la serviciu nu poți să faci ce îți place cu adevărat și viața devine grea. Nu contează anul, viața e la fel. Chiar și după pandemie vor exista greutăți, necazuri, depresii și anxietăți, nu se face totul bine doar pentru că în loc de 0, la sfârșitul anului o să fie 1.

 

Ce a ajutat cel mai mult

Probabil că firile introvertite se descurcă mai bine atunci când trebuie să stai mult de acasă. Dar chiar și așa ai nevoie să ieși afară ca să vezi că e mai bine în casă. De asemenea, a ajutat mult să ai casă cu o curte, piscină în curte și sală personală de sport, dar când nu ajută așa ceva?

 

Cum au fost afectate proiectele de la job

Eu observ cerul noaptea și nu pot spune că a trebuit să mă adaptez în vreun fel. Am putut să urmăresc asteroizii, cometele și sateliții artificiali ca și înainte. Munca de observator al cerului este una solitară, nu s-a schimbat nici „anul” acesta.

Totuși pasionații de astronomie au avut de suferit în primăvara, toamnă și iarnă pentru că nu au mai putut ieși să vadă cerul. Este greu să nu îți poți desfășura activitatea care te face să te simți util și bine din punct de vedere psihic, lucru valabil pentru orice pasiune.

 

Atelierul de la Fundația Calea Victoriei

Atelierul își propune să îi învețe pe oameni cum să descopere cerul cu ochiul liber și să le însuflețească pasiunea (pe care încă nu o știu că au) pentru astronomie. Toată informația astronomică accesibilă în prezent ne arată locul nostru în Univers, ne face una cu spațiul cosmic și se poate să nu îți placă să afli de unde vii și unde te duci.

Am pregătit atelierul după ce Fundația mi-a propus a doua oară să îl susțin. M-am gândit la noțiunile necesare unui om ca să învețe cerul, le-am pus în câteva prezentări stufoase și m-am gândit cum să le prezint mai frumos.

Mi-am dat seama că cei care participă la cursurile Fundației vin de la serviciu, sunt obosiți și poate le e greu să se concentreze, drept pentru care am încercat să prezint doar imagini, hărți și scheme, însoțite de glume și de povestiri ale unor situații din viața mea. Eu unul rețin mai bine dacă informația este însoțită de o glumă, drept pentru care am încercat să fac la fel în cadrul cursului.

 

Ce ar trebui să știe oamenii 

Oamenii trebuie să știe mai multe lucruri, începând cu faptul că astronomia se face mai bine de unul singur. În plus, are o importantă componentă practică, pe care dacă o urmezi vei învăța mai ușor și noțiunile teoretice. Cerul este predictibil și dacă știi când și cum să privești nu te vei rătăci niciodată.

Chiar dacă ce facem noi la Fundație durează doar două ore, cursul se poate continua de unul singur învățând cerul. De asta le și dau participanților teme pentru acasă...

 

Cum ai pregătit atelierul

Totul a mers ca uns. În astronomie, care este o știință, noțiunile vin natural una din alta și totul se construiește ca un castel de cărți foarte rezistent.

 

Ce ai descoperit despre România în 2020

Eu cred că fiecare națiune și-a dat seama că nu se mai poate trăi independent una de alta. Mi s-a părut că spațiul fizic al unei țări străine a fost la un moment dat la fel de greu de vizitat ca și spațiul cosmic.

Eu nu am descoperit nimic nou despre România. Țara a rămas la fel pentru că este o bucată din scoarța terestră, modificată artificial de noi, iar oamenii și-au urmat chemările. Cei buni au fost buni, iar cei răi tot răi.

 

Viața online

Eu am avut câteva cursuri și prezentări online, în rest am evitat să mut online ce făceam în mod direct. Recunosc faptul că la început am refuzat să țin pe Zoom cursul de la Fundație, dar am cedat în cele din urmă.

În continuare cred că nu poți învăța prea multe din prezentările online pentru că lectorul te convinge și prin simpla lui prezență și stare de spirit. Prezentările online sunt ca mâncarea fără gust: ceva se întâmplă, dar nu reții mare lucru.

Aș putea trăi online, dar nu mi-ar plăcea. Oare nu asta e esența vieții? O trăiești chiar dacă nu îți place mereu.

 

Mai mizantrop sau nu după 2020

Nu m-am schimbat cu nimic și nici pandemia nu cred ca i-a schimbat cu nimic pe oameni, ci doar le-a dat o pauză de gândire din care nu vor înțelege nimic.

Știm cum e: te simți bine, faci tot ce îți trece prin cap și când ai de suferit juri că vei avea grijă. La câteva săptămâni după ce te faci bine reîncepi să faci tot ce îți trece prin cap. Așa și cu pandemia.

 

Ce îți dorești pentru 2021

După cum spuneam la început, anii nu există. Astronomilor mereu le lipsește cerul senin. Indiferent de an și pandemie, mereu îmi doresc cer senin. Chiar dacă nu este bine pentru agricultură și pentru viețile noastre, mi-aș dori câteva sute de nopți de cer senin pentru a putea termina câteva proiecte observaționale.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related