[Spațiul necesar] Irina Meliță: Pandemia a evidentiat necesitatea spatiilor publice exterioare frumoase, bogate, care sa fie accesibile oricui, gratuit

[Spațiul necesar] Irina Meliță: Pandemia a evidentiat necesitatea spatiilor publice exterioare frumoase, bogate, care sa fie accesibile oricui, gratuit

Anul trecut, filiala din Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania a lansat Agenda Urbana, un loc virtual de intalnire a locuitorilor si arhitectilor din capitala, unde sunt dezbatute subiecte care tin de calitatea vietii in oras, in relatie cu spatiul construit.

Arhitecta Irina Meliță coordoneaza acest proiect important si spune, printre altele, ca oamenii au devenit tot mai atenti la ceea ce ii inconjoara. De la natura si schimbarile climatice, pana la calitatea spatiilor publice in care traiesc profesional si social.

”Vom putea face din ce in ce mai multe activitati in comun, daca vom dori, de la lucru (poate ca ideea de cladire de birouri va ajunge sa se transforme radical) pana la a imparti o cina. Si spatiile publice / comune vor acomoda aceste posibilitati. In Romania e nevoie de o mai buna si mai eficienta tractiune civica, dorinte si asteptari mai clare si mai severe de la cetateni catre autoritati.”

 

Despre tine

Probabil ca faptul ca tatal meu a fost tot arhitect a contat mult pentru drumul pe care l-am ales, fiind de mica parte din aceasta lume. In prezent sunt partener si fondator al biroului POSTER, impreuna cu Stefan Simion, si vicepresedinte la Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti.

 

Stil si viziune

Nu cred ca avem un stil (si nici nu cred ca vrem sa avem un stil :) ). O viziune, da, insa variaza si e foarte particulara in functie de proiect, sunt niste teme majore, recurente, care ne intereseaza. In afara de perioada de facultate cand, fie printr-un profesor special sau chiar prin propria curiozitate descoperi multe, am fost cu siguranta influentati de experientele avute cat am studiat sau lucrat in alte tari, impreuna sau separat.

 

Cele mai importante invataturi

Sunt multe invataturi si pe planuri diferite. Am invatat sa ascult si sa am rabdare, sa percep un proiect in ansamblu si in acelasi timp sa fiu atenta la detalii. Si cred ca am devenit un mai bun „judge of characters”

:) E foarte important in ce facem. Inveti mereu de la oamenii pe care ii intalnesti...Parinti, profesori, parteneri, prieteni, clienti, colaboratori, chiar si de la pasari poti sa inveti ceva!!

 

Din pandemie

Cel mai important aspect pe care pandemia l-a evidentiat a fost al necesitatii spatiilor publice exterioare frumoase, bogate, care sa poata sa acomodeze diverse activitati si care sa fie accesibile oricui, gratuit.

 

Impactul asupra proiectelor tale

Sincera sa fiu nu am resimtit deloc perioada aceasta ca pe o criza, am avut destul de mult de lucru, singura diferenta a fost ca ne-am adaptat pentru a colabora cu toata lumea de la distanta.

 

Ce au cautat oamenii?

Nu cred ca va fi o surpriza, a fost un fenomen destul de vizibil, o fuga din orase. Oamenii au cautat natura.

 

Cel mai important proiect in 2020

As vorbi despre proiectul cel mai special, pentru ca proiecte importante au fost mai multe, insa pentru mine faptul ca am initiat si coordonat lansarea platformei Agenda Urbana a fost intens si interesant, m-a fortat sa analizez si sa sintetizez niste subiecte dense, pentru a putea fi transmise cat mai usor.

Agenda Urbana este un proiect al OAR Bucuresti care isi propune sa aduca 10 teme importante pentru bucuresteni in atentia acestora, ideea fiind ca lansarea site-ului sa se intample inainte de alegerile locale, astfel incat impactul discutiilor provocate sa se reflece intr-un vot informat.

 

Schimbari in piata

Nu prea stiu... au fost? In fara de faptul despre care vorbeam mai devreme ca se pare ca cererea pentru casute la munte a crescut, nu stiu.

Cum spuneam, nu stiu sa vorbesc despre trenduri si stiluri pentru ca nu ne-au interesat niciodata. Cat despre ce facem noi, cred ca devine din ce in ce mai mult un lux, e posibil ca piata sa fie din ce ce in ce mai acaparata de birouri foarte mari care lucreaza proiecte foarte mari pentru investitori foarte mari. Noi nu facem parte din aceasta categorie si nici nu ne dorim sa devenim un birou foarte mare. Doar unul foarte bun! :)

 

Cu ce a fost inlocuit griul comunist in ultimii 30 de ani?

Nu vreau sa dau raspunsul previzibil (cu roz) si sunt si o optimista, asa ca o sa spun ca a fost inlocuit cu deschiderile mari, cu sticla.

 

Relatia oamenilor cu mediul

In bine. Cred ca oamenii sunt si vor deveni din ce in ce mai atenti la ce ii inconjoara, pentru ca incep sa realizeze ca asta determina foarte mult calitatea vietii. Si asta e foarte bine. Si pentru protectia naturii si atentia la schimbarile climatice si pentru cresterea calitatii spatiului construit din orase.

 

Viitorul spatiului public

In afara de ce spuneam mai sus, cred ca intr-un viitor mai indepartat vom ajunge sa impartim din ce in ce mai multe lucruri in aceste locuri de intalnire, spatiile publice. Vom putea face din ce in ce mai multe activitati in comun, daca vom dori, de la lucru (poate ca ideea de cladire de birouri va ajunge sa se transforme radical) pana la a imparti o cina. Si spatiile publice / comune vor acomoda aceste posibilitati. In Romania e nevoie de o mai buna si mai eficienta tractiune civica, dorinte si asteptari mai clare si mai severe de la cetateni catre autoritati. O data ce va exista o forta exigenta suficient de puternica lucrurile vor incepe sa se schimbe vizibil.

 

La inceput de an

Sunt foarte nerabdatoare apropos de 2021 pentru ca POSTER a castigat anul trecut concursul pentru a reprezenta Romania la Bienala de arhitectura de la Venetia, cu proiectul Fading Borders, care va vorbi despre migratie, raspunzand la tema bienalei: ”Cum vom trai impreuna?” care a capatat cu totul alte conotatii dupa 2020. Asa ca suntem nerabdatori pentru Bienala, care se va deschide pe 22 mai. Sper sa povestim mai multe in curand pe site-ul Fading Borders.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related