Proiectarea clădirilor și designul interior al spațiilor publice și personale cunosc în această perioadă schimbări consistente. Și nu mai vorbim doar despre ceea ce acum câțiva ani părea un trend timid: înlocuirea plasticului și diverselor imitații obositoare cu materiale naturale, ci și despre nevoile noastre, care s-au modificat radical în ultimul an. Așa spune arhitectul Eliza Yokina.
”Dintr-odată nu mai este nevoie să călătorim pentru o întâlnire în altă țară sau oraș, biroul poate fi și acasă, iar relaxarea și cumpărăturile trebuie să fie accesibile în max 15 minute mers pe jos. Asta înseamnă o nouă viziune urbană și arhitecturală a orașului, asta înseamnă că putem crea modele noi de spații și programe, având în minte o flexibilitate care până de curând ar fi putut părea extremă”
Continuăm discuțiile despre spațiu, dar și despre evoluția prin care trece piața de arhitectură și design interior începând de anul trecut cu Eliza Yokina, fondatoare CUMULUS și De-a Arhitectura.
Parcurs profesional
Vin cu o formare mai degraba artistică, de la vârsta de 14-15 ani am început pregatire organizată pentru pictură, ceea ce m-a dus într-o zonă de formare a simțului estetic și dezvoltarea capacității de observare cu toate aspectele ce se includ aici și ceea ce m-a ajutat mult în formarea profesională care a urmat. Apoi specializarea în Arhitectură a însemnat un volum enorm de informații noi și de dezvoltare a unor modele de gândire si sfere noi de cunoastere .
Mai tarziu dupa facultate a inceput cunoasterea reală cea de a face fizic lucrurile să se întâmple perioada în care încă mă aflu. E adevărat când se spune că niciodată nu încetezi sa înveti si asta ne tine interesul si curiozitatea vie sau invers. Sunt lumi diferite, din ce în ce mai ancorate în realitate și dependente de ea, dar care se completează și la un moment dat se pot scurtcircuita una pe alta. Aștept cu nerăbdare să descopar noi modalități de a gândi, cultiva, practica și realiza Arhitectura sau orice altceva ce poate contribui la felul în care construim lumea în care trăim.
Viziune, stil și influențe
Gestul de a construi este, paradoxal, un gest în primul rând distructiv și de aceea nevoia de a contribui pozitiv la toate aspectele cu care putem intra în relație este esențial pentru mine.
Dintotdeauna m-a preocupat inspirația și cum se poate transmite ea prin arta si Arhitectura. La fel de important amprenta pe care o lăsam noi ca oameni pe planetă - casa noastră. Aici includ cum gestionăm relația noastră cu Natura, dar și cum ne educăm ca să evoluăm într-un mod conectat cu ea.
Cele mai importante învățături
Am avut profesori foarte buni la școală, practic am început Arhitectura de la zero atunci cand am venit in Romania și am învățat mult de la ei, așa consider eu probabil că ar fi și mai mult de învățat, dar fiecare asimilează după capacitatea lui de a asimila și eu la timpul respectiv la fel am făcut. La începutul anului intai a fost Dl Prof. Lucacel, Silvia Costescu, Anda Manu apoi Ștefan Ghenciulescu, Florian Stanciu, Mac Popescu, apoi Lepădat, Petre Ciuta, Biciușcă, Ana-Maria Zahariade, Sanda Voiculescu, s.a. Toți m-au format, atât cât am putut recepționa atunci.
Evident pe vremea aceea apăruse SMLXL de OMA și arhitecți precum Jan Nouvel, Herzog and de Meuron, Mvrdv etc la a căror Arhitectură ne uitam și o studiam. Mai tarziu am invatat colaborand cu arhitecti sau facand practica la ei. Am invatat destul de mult de la Adrian Soare cu care am facut SYAA si apoi si de la toti colegii cu care am facut echipe. Astazi imi place sa invat de la persoane care activeaza in alte domenii precum branding, arta, scriitori, actori etc. Cred din ce in ce mai putin in separatia lucrurilor.
Cele mai importante proiecte în 2020
A fost important să închid câteva proiecte mai vechi, dar importante pentru noi din 2015 si 2017 un ansamblu rezidențial cu 19 apartamente pe strada Badea Cârțan, numarul 13 și un hotel de Brand Marriott - Moxy cu 119 camere, pe strada Doamnei 17-19, ambele în București.
Iar un proiect recent finalizat in 2019 CATTIA- Brasov a fost premiat la editia 2020 a anualei de Arhitectura din Bucuresti precum si nominalizat la premiile europene EU MIES Awards cea ce ne e a adus bucrii la sfarsit de an. Proiectele noi cel putin pentru mine vor avea o noua directie pe acre vreau sa-o dau lucrurilor pe care le fac si despre asta pot povesti cu alta ocazie.
CATTIA Brasov – Cumulus Architecture, Exhibit Arhitectura
Schimbări pe piața de profil
Am avut multe proiecte deja implementate, însă la proiectele noi am observat nevoia de o viziune care să reușească să se ridice peste efectele pandemiei, pe de-o parte și pe de altă parte, un plus de siguranță nevoia de a diminua sau măcar de a controla riscul. Acest lucru a însemnat pentru noi procese mai lente de proiectare.
Clienții, din ce am observat, se împart în două categorii. Unii care consideră că pandemia se va termina și ne vom relua viața într-o formă sau ulta - ei sunt cei care sunt în expectativă, așteptând să vadă sfârșitul pandemiei ca să evalueze efectele și să se reapuce de investiții cu lecțiile on board. Ceilalți, mai agili aș putea spune, au conștientizat că lumea nu va mai fi la fel, și prin acțiunile lor se adaptează la noua situație, devenind mai flexibili, pluridisciplinari sau pur și simplu mergand mai departe, găsind noi căi de creștere.
Efectele pandemiei
A fost Wow, neașteptat cât de multe certitudini s-au dărâmat și cât de repede ne-am adaptat într-o nouă realitate. Evident că acum redefinim ce înseamnă spațiul locuibil și spațiul de lucru, cum se transformă ele ce cerințe noi apar, dar mai mult decât adaptarea spațiilor, așa cum le cunoaștem noi, este redefinirea funcționalității spațiilor. Dintr-odată nu mai este nevoie să călătorim pentru o întâlnire în altă țară sau oraș, biroul poate fi și acasă, iar relaxarea și cumpărăturile trebuie să fie accesibile în max 15 minute mers pe jos. Asta înseamnă o nouă viziune urbană și arhitecturală a orașului, asta înseamnă că putem crea modele noi de spații și programe, având în minte o flexibilitate care până de curând ar fi putut părea extremă.
Este foarte clar că de acum încolo începem să facem lucrurile altfel decât suntem obișnuiți, vor fi mai multe întrebări de pus, mai multe variante de încercat și mai mult research, în orice caz se pare că orice criză are și partea ei bună - evoluția. Am lucrat in aceasta toamnă la o propunere pentru un ansamblu rezidential destul de mare in care am incercat sa implemnetam toate ideile si nevoiele noi de locuit provocate de pandemie si ultimile confruntari inainte de criza pe care le aevam de rezolvat din punct de vedere architectural subiecte precum sustenabiliate, egalitate de sanse, schimbarile climatice, cresterea calitatii spatiului public si locuibil, flexibilizarea spatiilor rezidentiale, mixul intre functiuni, sanatatea unui spatiu locuit si nu in ultimul rand dezvoltarea economica.
Silk District residential-propunere ansamblu rezidential -Cumuls Architecture
Silk District residential-propunere ansamblu rezidential -Cumuls Architecture
Impactul asupra business-ului tău
Impactul a fost unul negativ, în sensul că business-ul s-a micșorat cu cel puțin 25%. Evident am încercat să balansăm acest aspect cu o mică micșorare de salarii pe timp limitat, însă în același timp încercăm să și revenim la normal, păstrând echipa și fiind proactivi pe piață. Am reușit să lucrăm cea mai mare parte a timpului de acasă – aprox 3/4 din echipă lucrează de acasă, iar aici ne-a ajutat foarte mult faptul că deja experimentam acest lucru de ceva vreme și adaptarea s-a produs realmente într-o singură zi, fără să întrerupem practic lucrul. Pentru noi criza nu s-a terminat pentru că efectele ei sunt resimțite cu întârziere în domeniul nostru de proiectare.
Evoluția pieței de proiectare și design interior
Proiectarea este în creștere în România, cel puțin la nivel calitativ. Pentru asta vorbesc din ce în ce mai multe proiecte de o calitate arhitecturală remarcabilă, publicate și internațional. Fenomenul se poate urmări de-a lungul anilor pe site-urile anualelor și bienalelor de Arhitectură. De ex. Anuala.ro pentru anuala din București, organizată de Ordinul Arhitecților, filiala București.
Acum câțiva ani răspundeam la întrebări despre trenduri și susțineam că trendul este în materiale naturale, astăzi deja acest lucru este confirmat, vedem din ce în ce mai multe materiale naturale înlocuind plasticul, imitațiile, materialele decorative, suprafețele compozite etc. O să vedem din ce în ce mai multă piatră, în loc de compozit sau compact, tencuieli pe bază de var, în loc de decorative și sintetice, lemn sau metal, în loc de PVC și alte compozite, lucru care nu va exclude și folosirea unor materiale de înaltă tehnologie și performanță.
Cu ce a fost inlocuit griul comunist în ultimii 30 de ani
Cu foarte mult plastic și PVC, prefer griul comunist măcar era făcut din materiale adevărate. A, și apropo de trenduri, și cel comunist se remarcă nu numai în filme, dar și în interior design, iar stilul arhitectural totalitarist, asociat implicit și cu comunismul, este foarte ‘on spot’.
Relația cu mediul
Trăim într-o perioadă de awareness, implicare și informare, iar acest aspect influențează, atât modul nostru de viață, valorile, înțelegerea, dar și cerințele noastre despre mediul construit și spațiul locuit. Am abordat acest subiect pe larg, în conceptul NEW NATURE propus pentru expoziția mondială EXPO 2020 Dubai la Pavilionul României. Încercăm să găsim în fiecare dintre proiectele noastre această balanță între responsabilitate și dezvoltare economică între natură și tehnlogie, între știință și tradiție, creând o viziune nouă care să permită o dezvoltare armonioasă, ca răspuns al momentului de criză în care se află nu doar societatea, dar și planeta.
Pavilionul Romaniei la Expo 2020 Dubai - NEW NATURE - Cumulus architecture
Viitorul spațiului public
Spațiul public este un subiect care ne preocupă de mult, prin 2010 cu proiectul TUB, iar apoi în 2012 prin PIDU încercam împreună cu alte 10 birouri de Arhitectură din București să reactivăm niște zone publice centrale, legându-le într-un traseu pietonal care să se definească printr-o identitate urbană. Indiferent de soarta acestui proiect, care nu a intrat în stadiul de realizare, problematica spațiului public în București este una des tratată de atenția arhitecților, fie că sunt studii, concursuri de soluții sau proiecte de sertar.
De la ideea de maidan la ideea de spațiu public, de design nordic sau caracter Barcelonez, se pot face multe discuții și pot reieși abordări și idei interesante. Există încercări de a caracteriza și de a înțelege spațiul public urban bucureștean și este un subiect despre care putem discuta, potențialul spațiilor urbane și naturale în București și motivele lipsei unor spații publice de calitate ar fi iar un subiect de reflectat.
În programa școlară “De-a Arhitectura în Orașul Meu”, elaborată de Asociația De-a Arhitectura, care funcționează cu un curs opțional pentru școlile din România înscrise în program, am abordat subiectul spațiilor publice pentru că este și un subiect ce ține de educație și tradiție, ce trebuie cultivat.
Trenduri în 2021
Aș miza pe capsule de vise și realități virtuale, în care fiecare creator își creează propria poveste, mai multă bucurie, mai multă creație, care vine să compenseze o viață cu mai puțină interacțiune fizică. În același timp menținem o abordare echilibrată în care căutăm valori netrecătoare, materiale naturale, tehnici de producție tradiționale și manuale.
Gânduri de început de an
Începutul fiecarui an este pentru mine un prilej să resetez energia cu care gestionez cotidianul meu, fie el profesional sau personal. Încerc să mă scufund cu zâmbet în programul de centrifugare care mi-a oferit universul în ultimul timp și să descopăr bucuria unui montagne russe. Îmi propun să fac proiecte care nu sunt neapărat clădiri, ci altfel de construcții – dar despre asta voi vorbi la momentul potrivit.
Continui să lucrez în cadrul biroului de arhitectură CUMULUS și asociația De-a Arhitectura și încerc să lărgesc mai mult domeniile în care activez, ștergând astfel limitele profesionale în care suntem confortabili să ne gestionăm propria expertiză. Situația pandemică mi-a dat curaj să abordez lucruri la care înainte mă gândeam doar cu speranța că într-o zi vor fi posibile. Îmi setez această intenție la început de an, așa cum obișnuiam la orele de practică yoga.