[Stand-up pe bune] Raul Gheba: Am mai multe glume despre sexism, rasism și niște unghiuri un pic mai rafinate despre viață. Dar încă am glume despre pârțuri

[Stand-up pe bune] Raul Gheba: Am mai multe glume despre sexism, rasism și niște unghiuri un pic mai rafinate despre viață. Dar încă am glume despre pârțuri

Noi si felul nostru de a ne vedea. Am petrecut multe Revelioane in care ne-am promis ca vom fi altfel in noul an, fara sa stim de fapt cum suntem. Noi si felul nostru de a ne vedea nu coincid mereu. Dar, dupa un numar de ani, universul ia in serios promisiunile noastre dintre ani si nu numai, iar la un moment dat ne trimite ceva cat de mic, din exterior, care sa ne schimbe perspectiva. De exemplu, lui Raul Gheba i l-a trimis pe Micutzu:

”La un open mic, a făcut Micutzu mișto de mine imitându-mă și m-am văzut din exterior și atunci s-a produs declick-ul și mi-am dat seama că, înainte să fii smart, trebuie să fii funny”.

Avem nevoie cu totii de declick-uri. Ele nu se petrec pe 31 decembrie, fix la miezul noptii, dar ce bine ar fi ca tot acest 2021 sa fie un mare declick. Contribuim si noi cum putem si incepem anul relaxati, vorbind despre comedie. Poate ca n-a fost Raul pe scena in ultimul timp, dar macar a incercat show-uri pe Zoom. Ne spune el in randurile de mai jos cum au iesit, ce tipuri de oameni a descoperit in pandemie si cu ce ganduri intra in noul an. 

 

Background

Am crescut în Tulcea, după care la 18 ani am evadat practic de acolo și am venit la București la facultate, unde am studiat publicitate și jurnalism. Mai mult publicitate, dar în realitate niciuna.

Apoi m-am apucat să car bere și să scriu din când în când la Academia Cațavencu. În paralel m-am apucat și de stand up. Am început să fac #nimicnou pe youtube la Sector7, apoi am început să fac și niște publicitate, iar acum sunt writer la o emisiune și prin multe alte locuri.

 

Drumul tău în stand-up comedy

În stand up am început, ca majoritatea oamenilor, fiind foarte prost. Glume slabe, lipsă de încredere, filme de Carlin. Dar după câteva luni, la un open mic, a făcut Micutzu mișto de mine imitându-mă și m-am văzut din exterior și atunci s-a produs declick-ul și mi-am dat seama că, înainte să fii smart, trebuie să fii funny.

 

Perioada de debut

La început făceam open mic-uri o dată săptămână, că atâtea erau. Acum (bine, înainte de pandemie) erau vreo 3 sau 4 open mic-uri pe săptămână. Ceea ce e super tare și se vede în ritmul noilor veniți care cresc mult mai repede. Norocul meu a fost ca Radu Isac să mă ia după el și să-i deschid mai des. Primii bani au fost făcuți după 2 ani, 50 de lei pentru un show la Constanța.

 

Evoluția ta

Aș zice că am mult mai puține glume despre pârțuri și organe genitale decât la început și clar mai multe glume despre teme gen sexism, rasism și niște unghiuri un pic mai rafinate despre viață. Dar încă am glume despre pârțuri.

 

Cum iti creezi materialul

O glumă nu e o glumă decât dacă râd niște oameni la ea. Altfel, e doar un gând hazliu. Eu construiesc un număr de stand up la fel cum construiesc românii autostrăzi. Greu și prost. Dar când îl fac, merg cu el ani de zile.

 

O amintire funny din timpul unui show

Am avut la un show o glumă despre cum cel mai prost la fotbal stă în poartă și fix în fața mea era Bogdan Stelea.

 

Show-uri în care nu a râs nimeni? 

Ohooo, o grămadă. Ce să faci? Înghiți și treci peste, după care plângi singur în camera de hotel.

 

Specificul umorului românesc

Nu cred în specificul umorului pe nație, cred că mai degrabă e un specific al umorului individual.

 

Subiectele tabu 

Nu aș zice că am tabu-uri, dar sunt niște limite ale bunului simț. Încerc, pe cât posibil, să nu fiu un jegos.

 

Daca n-ai mai putea să faci stand-up

Ce fac și-acum. Comedie, dar în alte forme.

 

Ce te-a surprins cel mai mult în pandemie

M-a surprins cât de repede uiți să vorbești pe scenă. Și evident, mi-a lipsit și publicul.

 

Viața departe de scenă 

A fost greu. Am încercat și cu show-uri digitale, dar nu e același feeling. Să faci un show pe zoom e ca și cum ai face sex pe pornhub. Ești singur, dar te prefaci că mai e cineva lângă tine.

 

Ce glume ți-au venit în izolare

Îți dai seama că mi-au venit 1000 de glume despre veverițele din parc și cum își alege câinele meu copacii la care să facă pipi. Că-n rest nu știu despre ce să vorbesc.

 

Cea mai amuzantă teorie a conspirațiilor 

Că virusul covid nu afectează oamenii cu sânge de dac.

 

Ce tipuri de oameni ai descoperit în pandemie 

Preferatul meu e Idiotul cu metodă științifică. Sunt oamenii ăia care se uită pe cifre, fac niște calcule complet idioate, care n-au nicio treabă cu realitatea și apoi trag o concluzie despre cum suntem mințiți. Îmi place de el că nu e clasicul idiot la care credința e mai importantă decât faptele, ci încearcă să-și justifice prostia mimând rigoarea științifică.

 

Cea mai bună memă de pandemie 

Asta-i cea mai bună memă:

Altfel, nu există meme proaste. Poate cringe, dar proaste nu.

 

Anul 2020 pentru tine

A fost un an care a trecut ca ziua cârtiței. Mi-am dat seama că mi-e dor să se schimbe lucrurile, în bine sau în rău, să schimb mediul, oamenii, tabieturile. Și am mai descoperit că numărul de proști din jurul nostru e surprinzător de mare și, că de multe ori, sunt și eu unul dintre ei. Pentru 2021 iau doar atitudinea durincuristă din 2020.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related