La început de an mulți lideri și profesioniști își pun pe hârtie lista cărților pe care vor să le citească în noul an. Astfel, pentru că știm câțiva oameni de PR care deja și-au făcut listele cu lectura lor pe 2021, lăsăm mai jos o listă cu câteva titluri, spunem noi cărți relevante pentru ceea ce o să ne aștepte în 2021.
Ana-Maria Diceanu, Președinte și membru Fondator GWPR România, ne trimite 5 titluri de pe lista ei de cărți pe care intenționează să le citească sau să le recitească anul acesta.
Am citit pe Facebook în ultimele zile atâtea mesaje de bucurie, care spun ca 2020 s-a terminat ...și lumea așteaptă cu nerăbdare 2021. Dar e greșit să spunem ca totul s-a terminat și să ignorăm astfel impactul lucrurilor întâmplate în 2020. Și asta mă duce cu gândul la prima carte de pe listă: The Infinite Game, Simon Sinek. Nu ar trebuie să ne uităm la acești ani în termen de buni sau răi ci mai degrabă în termen de trecut și viitor, ce a trecut si ce urmează să se întâmple.
O carte lecturată acum câțiva ani, dar care merită recitită în 2021 este “Why Zebras Don't Get Ulcers” de Robert M. Sapolsky. Stresul a început de anul trecut să „mănânce” cu noi la masă. Trebuie să învățam astfel să trăim cu el fără să ne afecteze. Am avut din păcate multe persoane în jurul meu care au trecut prin experiența COVID 19 (acum sunt toți bine) și toți mi-au spus același lucru, faptul ca cel mai greu a fost pentru ei să nu se lase pradă fricii, stresul ca ar putea ca mâine să le fie mai rău din punct de vedere sănătate nu îi lăsa să doarmă. A controla ceea ce putem controla și a accepta ca unele lucruri nu le putem controla este esențial in perioada asta. Așa mi-am adus aminte de această carte, pe care am descoperit ca o am în bibliotecă de doua ori. Asta spune multe despre ce înseamnă să lucrezi în PR .:)
Pentru oamenii de PR care preferă cârti profesionale, recomand „Barriers Hindering Effective Internal Communication” de Milena A. Orlinska. Comunicarea internă o sa fie pe buzele tuturor în 2021, așa că orice ajutor e binevenit
2020 a fost din păcate și anul de glorie al fake news. Odată cu introducerea vaccinului fenomenul a căpătat aripi. „Factfulness” de Hans Rosling e o carte foarte interesantă care ne ajută să interiorizăm doar opiniile pentru care avem dovezi foarte clare și astfel reducem și stresul la care suntem expuși. Din păcate, în anii ce urmează o sa fie nevoie să petrecem mai mult timp în a ne documenta, să nu mai facem surfing de informații ci să începem să înotăm cu rechinii în apele adânci ale internetului.
Ultima carte de pe lista mea este una care are la bază un argument mai mult emoțional decât rațional. Moartea lui Tony Hsieh, fondatorul Zappos, în noiembrie 2020 m-a impresionat foarte tare, așa că pe lista mea este și cartea lui „Delivering Happiness”.
Pentru că, așa cum spune Michio Kaku SF-ul are rolul de a capta imaginația, Cristina Hanganu, Membru Fondator GWPR România crede ca SF-ul are și rolul de a ne arăta variante de viitor pe care noi le facem posibile prin alegerile pe care le facem astăzi.
Acestea sunt recomandările Cristinei pentru voi:
In other worlds: SF and the Human Imagination de Margaret Atwood este o culegere de articole și scurte povestiri despre relația ei cu forma literară pe care am ajuns să o cunoaștem sub numele de science fiction. Pentru toți cei care au fost fascinați de Povestea Slujitoarei sau au citit cu sufletul strans Oryx si Crake sau Anul potopului, In other worlds este o carte fascinantă despre personalitatea literară a lui Atwood, despre devenirea ei ca scriitoare. Este fascinant modul în care utopia, distopia precum și alte subgenuri SF trec rând pe rând pe sub lupa lui Atwood pentru o examinare atentă, dar niciodată rece sau lipsită de simpatie.
The Night's Dawn Trilogy si The Commonwealth Saga de Peter F. Hamilton. Chiar dacă nu ești un împătimit al SF-ului, aceste două trilogii te vor fascina în primul rând prin măiestria și acuratețea cu care autorul construiește întregi lumi, până la cele mai mici amănunte și cu o acuratețe vizuală ce nu face decât să iți stârnească imaginația, iar în jurul acestora construiește o întreagă mitologie care nu are cum să nu te fascineze. În plus, povestea este de fapt împărțită în foarte multe fire narative care se despart și se întâlnesc sub bagheta măiastra a lui Hamilton.
Un clasic al literaturii SF, Brave New World de Aldous Leonard Huxley. Neil Postman, în prefața cărții sale din 1985 Amusing ourselves to Death a comparat cele dou lumi descrise îin 1984 a lui Orwell și în Brave new world: „Orwell se temea de cei care ar interzice cărțile. Ceea ce se temea Huxley era că nu ar exista niciun motiv pentru a interzice o carte, pentru că nu ar fi nimeni care să vrea să citească una. Orwell se temea de cei care ne vor lipsi de informații. Huxley se temea de cei care ne vor da atât de mult încât vom fi reduși la pasivitate și egoism. Orwell se temea că adevărul ne va fi ascuns. Huxley se temea că adevărul va fi înecat într-o mare de irelevanță. Orwell se temea că vom deveni o cultură captivă. Huxley s-a temut că vom deveni o cultură banală. Pe scurt, Orwell se temea că ceea ce urâm ne va strica. Huxley se temea că ceea ce iubim ne va strica.”
The Man in the High Castle (nu serialul, ci cartea!) de Philip K. Dick este un roman de istorie alternativă publicat în 1962 a cărui acțiune are loc la 15 ani după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Dar pentru că suntem în mijlocul unui roman de istorie alternativă, războiul s-a terminat altfel decât știm noi. Cu toate astea, lupta pentru putere și viată sub un regim totalitar continuă să fie actorii principali în acest roman care ne prezintă o istorie alternativă cel puțin la fel de dureroasă ca cea pe care au trăit-o generațiile de după război.
Vom continua lista cărților de citit în 2021 cu alte recomandări din partea membrilor GWPR.
Nu intenționăm să ajungem la lista celor 100 de cărți :) dar cu siguranță o să reușim să avem o listă suficient de variată pentru toate gusturile profesioniștilor de PR din România.
Un an inspirat să aveți!
_______________________
#GWPR Voices
Ana-Maria Diceanu este Managing Director Brain 4 Strategy si Presedintele Global Women in PR Romania.
Cristina Hanganu este Director de Comunicare și CSR Lidl România si Membru Fondator Global Women in PR Romania.