Dincolo de optimismul fortat, a fost si este in continuare greu sa traim, spune Irina Roncea, Managing Director, Golin. Dar zidurile intre care am fost obligati sa traim anul acesta au dat la o parte alti pereti, interiori. Ne-am dat voie sa fim vulnerabili, mai autentici in relatiile dintre noi, creand astfel un sentiment mai mare de intimitate, crede Irina.
Am ajuns sa ne cunoastem mai bine asa, distantati. Am vazut cum arata casele noastre, copiii, partenerii de viata, pijamalele, canile de cafea sau paharele de gin si ne-am vazut in multe dimineti adevarata fata de „i woke up like this”.
In 2021, Irina isi vrea viata inapoi. Mai e putin pana atunci si nu stie nimeni care e deadline-ul pentru normalitate. Vorbim insa despre anul care a trecut si schimbarile lui:
2020. Ce a fost cel mai greu, ce a fost usor, ce a fost bun, ce a fost urat
O sa incep intr-o nota „roz”, cu lucrurile bune. A fost mai usor decat ne-am fi imaginat sa trecem in cateva ore de la munca la birou la work from home. Presiunea contextului ne-a facut sa ne adaptam imediat si sa functionam bine rapid. La lucruri bune as puncta si faptul ca, in mod paradoxal, am ajuns sa ne cunoastem mai bine asa, distantati. Am vazut cum arata casele noastre, copiii, partenerii de viata, pijamalele, canile de cafea sau paharele de gin si ne-am vazut in multe dimineti adevarata fata de „i woke up like this”.
Cel mai greu a fost sa renuntam la modul de viata „normal”, de pana in martie 2020, la obiceiurile si ritualurile personale si profesionale, sa devenim din niste „animale sociale” pentru care prezenta in persona si interactiunea directa erau la fel de normale ca respiratia, niste fiinte claustrate, distantate, insingurate si pentru care de multe ori interactiunea a fost posibila doar online. A fost, si este in continare, greu sa traim, sa functionam preponderent „doar de acasa” cand asta nu este o alegere, ci o conditie impusa de context.
Ce a ajutat cel mai mult
Puterea de adaptare, rezilienta, forta echipei, increderea pe care o avem unii in altii – atat intre colegi cat si cu clientii si partenerii de lucru, mentalitatea de a nu ne da batuti.
Seriale & filme. Carti
Am vazut multe seriale si filme nordice si mi-am recapatat rabdarea de a citi subtitrari Am vazut multe filme din platforma TIFF Unlimited (felicitari TIFF pentru acest proiect).
La documentare n-am doar unul, so bare with me: „30 de ani de democrație” al Recorder – desi e din 2019 dar suntem in decembrie si e bun de (re)vazut, „Free Solo” (chiar daca e din 2018), „Home Game” si „The Playbook” (banuiesc ca „The Last Dance” s-a mai zis ).
„My Octopus Teacher” - un documentar frumos ca o poezie.
Am revazut mult SF si fantasy: Matrix, Harry Potter etc.
Cand (aproape) toata lumea (din bula mea) pare ca a citit, sau macar a vorbit despre, „Zuleiha deschide ochii” eu m-am indragostit de „Straveacul si alte vremi” al Olgai Tokarczuk si „Laur” al lui Evgheni Vodolazkin.
Din pacate n-am terminat o carte inceputa de anul trecut: biografia lui Da Vinci de Isaac Walterson. Dar mai e un pic pana la Revelion, deci poate, poate
Am citit multa beletristica anul asta, dupa o lunga perioada in care am citit preponderent memorialistica sau carti de specialitate (filosofie, pshihologie, leadership, istorie etc.).
Si cred ca anul asta am „suferit” (si) mai mult decat in alti ani de „tsundoku”, acest concept janponez care descrie atat de frumos dorinta noastra de a cumpara cat mai multe carti pe care le vom aduna in turnulete din ce in ce mai inalte pe noptiera...
Cât de mult ai îmbrățișat online-ul
Eu sunt fan online de mica Din punctul asta de vedere nu am avut o bariera in a comunica preponderent online, dar unele lucruri mi-au lipsit foarte mult: concerte live, filme la cinema, spectacole de teatru, meciuri de handbal vazute in sala, toate lucrurile si locurile in care mergeam cu prietenii sau colegii, in gasca. Si calatoriile. Am pierdut doua vacante book-uite anul asta si speram ca macar in decembrie sa putem merge la Europeanul de Handbal, dar nu a fost posibil, s-a jucat fara specatatori. Asa ca am vazut meciurile acasa cu prietenii in grupuri mici (4-5 persoane) sau le-am comentat intens pe WhatsApp, fiecare de pe canapeaua proprie.
As putea trai (doar) online, dar nu mi-ar placea prea mult.
Shopping
Emag, elefant.ro, Nespresso, finestore, Uber Eats, Bolt Food.
Va amintiti de turnurile alea de carti de care ziceam mai sus. Ei bine, unele nu au fost tocmai ieftine ... sper sa nu fie si inutile.
Pe final de an cred ca am scapat un pic fraiele la ghivece de flori si lucruri de gradinarit pentru ca atunci cand ai timp (pentru ca e frig si nu prea mai iesi din casa) te gandesti ca e o idee buna sa faci un solar la tara ... o sa vad la primavara daca e si (in)util ...
Cum s-au schimbat cheltuielile & prioritatile
Partea buna e ca am dat mult mai putini bani pe haine, cosmetice, mancare luata la birou pe care o aruncam pe jumatate. Partea proasta e ca am descoperit ca pot face shopping de articole sportive cu aceeasi voluptate. Si la capitolul cheltuieli de vacanta am avut „savinguri” involuntare pentru ca nu am mai putut calatori la fel ca inainte, iar partea asta de buget a mers catre reparatii si amenajari in casa si alte chelutieli in familie.
Ce ai invatat sa gatesti? :)
Pandemia m-a prins pregatita aici, gatesc de cand eram mica si ma invata bunica-mea sa fac paine si turte de malai la tara, in Oltenia, in vacante. Pentru mine Craciunul copilariei nu are miros de scortisoara si portocale ci de sorici, caltabosi, trandafiri (carnati oltenesti), carne topita pentru garnita, cozonac, zapada si tuica fiarta la foc de lemne.
Dar n-am facut paine in casa sau banana bread ca tot mapamondul, am avut insa perioada „crema de zahar ars” si am gatit pentru si cu prietenii de cand am mutat iesirile in oras in vizite acasa. Mi-am perfectionat skillurile de mixologist, asa ca acum fac ginuri tonice si cocktailuri cu cafea mult mai bune decat in februarie 2020.
Gradinarit, renovat & alte pasiuni
Da, aici am luat-o un pic pe ... aratura.
La final de an contabilizez un exces de orhidee in casa si multe seminte, rasaduri, o motocoasa, foarfece pentru crengi si alte unelte pentru gradina de la tara.
Mai mult decat a-mi descoperi noi pasiuni m-am reconectat si am acordat mai mult timp unora pe care le am de multi ani – de la citit sau cooking la coaching, lucruri pe care le cam neglijasem in ultimii ani.
De la job
M-am bucurat si am lucrat cu mare drag alaturi de colegi la toate proiectele de sustinere a celor din linia intai facute de clientii nostri. Am apreciat enorm cat de repede s-au mobilizat Lidl, Mastercard, KFC, BRD, just to name a few, sa vina cu solutii, ajutor, donatii.
M-am bucurat ca am putut sa facem campaniile Lipton si Mirinda online, chiar daca ele fusesera gandite cu multecomponente offline, dar am reusit, impreuna cu echipa de la client, sa ne repliem rapid. Ma bucur ca Farmec a scos foarte repede o linie de produse dezinfectante, care au intrat rapid pe piata si au ajuns la consumatori, si am avut ocazia sa comunicam asta.
Ma bucur ca seria #ConversatiiDespreViitor pe care o facem pe pagina de Facebook BRD a adus anul acesta in discutie teme fierbinti. Ma bucur ca am reusit sa comunicam deschiderea fabricii Wetterbest printr-o conferinta de presa online (in martie, la inceputul pandemiei, cand inca evenimentele online nu erau „noul normal”), ca am reusit sa facem lansari alaturi de Mercedes-Benz tot online, ca am sustinut prin comunicare deschiderea serviciului de delivery al KFC. Ma bucur ca am lansat FIFA21, am aniversat 15 ani de Electronic Arts Romania (EARO) si am facut un Xmas Party cu tot stuff-ul EARO, toate online.
Dar cel mai important lucru pentru mine anul acesta a fost echipa. Sa reusim sa ne sustinem unii pe altii, sa ne ajutam in momentele grele, sa avem empatie si puterea de a trece peste situatiile dificile chiar daca am fost la distanta si de multe ori a fost nevoie sa ne repliem rapid, iar planul pe care il faceam dimineata nu mai era valabil seara.
Cea mai tare campanie din 2020
Nike - „You Can't Stop Us”, cu spotul narat de fenomenala Megan Rapinoe.
Barilla - „The Rooftop Match” cu Roger Federer
Lansarea „Girls Girls Girls Magazine” cu „Be a Lady They Said” interpretat de Cynthia Nixon.
Inspirational de final
Ii inteleg mai bine pe cei din jur, mizantrop eram (si) inainte :) Un fenomen interesant pe care l-am observat esta ca am devenit mai intelegatori cu vulnerabilitatile noastre si in mod paradoxal s-a creat un sentiment mai mare de intimitate intre noi. Desi am stat intre ziduri, am darmat multe ziduri interioare, emotionale si ne-am dat voie sa fim mai autentici in relatiile dintre noi.
Ce ti-a lipsit cel mai mult anul acesta
Mi-au lipsit interactiunile directe, energia creativa generata cand lucram impreuna fata in fata, mi-au lipsit multimile de la evenimente, concerte sau din aeroporturi, sa port camasi albe si sa ma incalt cu altceva decat adidasi sau tenesi, si, mai ales, libertatea de miscare.
In 2021 imi vreau viata inapoi.
2020 in meme