Diferenta dintre un comediant si un ”civil” nu este aceea ca primul face oamenii sa rada, iar celalalt, nu. Diferenta e carnetelul. E legitmatia neoficiala a oricarui comediant de la Jerry Seinfeld incoace. Pur si simplu, cand observi ceva neobisnuit pe strada sau te trezesti in mijlocul noptii cu o idee funny, iti notezi in carnetel. Apoi testezi materialul, urci pe scena si abia atunci faci intr-adevar oamenii sa rada. Pentru Teodora Nedelcu, exercitiul este cat se poate de important:
”Te dezvolti intr-un singur mod: sa scrii si sa urci pe scena cat de des poti. E dificil sa faci asta cand ai si un job full-time, pentru ca daca vrei sa reusesti in meseria asta trebuie sa faci din ea un job full-time – asta e un sfat intelept pe care l-am primit de la Bordea cu ceva ani in urma.”
Continuam seria dedicata performerilor din stand-up comedy si povestim cu Teodora despre primele ei show-uri, despre categoriile de oameni descoperiti in pandemie si despre nevoia de a fi recunoscatori pentru tot ce avem. Chiar si pentru potentialul unui 2021 acceptabil, nu perfect.
Background
Am absolvit Liceul Teoretic “Carol I” , Fetesti, specializarea Biologie – Fizica- Chimie, unde excelem la toate trei – NOT, dar, in schimb, am descoperit pasiunea pentru literatura si asa am ajuns la Facultatea de Teatru, specializarea Artele Spectacolului. In timpul facultatii, si putin dupa, am lucrat ca ursitoare si animator la petreceri de copii - ceva clasic pentru un student.
Dupa facultate, avand prea putine proiecte in domeniul meu, am decis sa imi iau un job full-time la un site de jucarii pe postul de copywriter. Acolo aveam responsabilitatea de a crea descrieri pentru jucariile comercializate. Poate de aici a inceput si toata treaba asta cu scrisul pe care o fac si astazi.
Începutul tău în stand-up
Nu imi propusem sa ma apuc, neaparat, de treaba asta, insa, aveam un carnetel unde imi notam gandurile amuzante care imi veneau, inspirate din activitatile de zi cu zi si de situatiile in care ma aflam. Asa a luat nastere prima “bucata” de material de 5 minute pe care am dat-o prima data intr-un open mic la Deko.
De-abia incepuse la noi genul asta de spectacol in care erau incurajati amatorii sa urce pe scena. Am zis ca incerc o data si nu mai revin, dar faptul ca nu a iesit deloc rau prima data m-a facut sa ma intorc.
Primele show-uri
Nici macar nu erau show-uri, erau incercari de-ale noastre, erau serile de amatori. Urcam in fiecare saptamana cu alt material, sau cu acelasi doar ca imbunatatit, si ne “luptam” sa castigam pentru ca asa ni se oferea sansa de a deschide un show din weekend. Show in care urcau comedianti profesionisti, iar asta crea pentru noi, cei care veneam de la un concurs de amatori, o mare presiune.
Urcai primul la show, oamenii inca mai veneau, vorbeau cu ospatarii si tu erai acolo pe scena, alb la fata, incercand sa captezi atentia oamenilor din club si mai putin a comediatilor care urcau dupa tine.
Evoluția ta
Te dezvolti intr-un singur mod: sa scrii si sa urci pe scena cat de des poti. E dificil sa faci asta cand ai si un job full-time, pentru ca daca vrei sa reusesti in meseria asta trebuie sa faci din ea un job full-time – asta e un sfat intelept pe care l-am primit de la Bordea cu ceva ani in urma.
Am invatat ca daca vrei sa reusesti, trebuie sa muncesti mult si sa iesi din zona de confort.
Materialul tău
Pana acum doi ani scriam ce imi venea pe moment, iar cele mai multe idei imi veneau in timpul noptii pentru ca aveam insomnii. De doi ani incoace am dezvoltat o oarecare rutina/ disciplina. Nu mai scriu doar cand am inspiratie, scriu aproape zilnic, doar ca nu tot ce scriu ajunge la public.
Fac asta doar pentru antrenament. De testat, prima data ajunge la iubitul meu, ca doar el e cu mine zilnic in casa, apoi urc in serile de open mic sau serile in care faceam spectacole speciale pentru testarea materialului, la The Fool. Nu pot spune un timp anume, depinde de mai multi factori. De scris il poti scrie intr-o saptamana, conteaza cat lucrezi la el dupa ce incepi sa il dai in fata unui public.
Amintiri funny de la show-uri
Am fost ceruta in casatorie in timpul unui show din Costinesti; asta in timp ce spuneam o gluma despre faptul ca nu o sa ma casatoresc niciodata.
Atunci când nu râde nimeni
Am avut mai multe astfel de show-uri decat imi doream. La nivel teoretic stiu ce e de facut, dar e putin mai greu de pus in aplicare. Toata treaba sta in a te remonta in secunda doi si a aduce ceva in plus fata de ce ai facut pana atunci ca sa poti capta atentia.
Specificul umorului tău
Stiu doar ca eu merg pe un umor aparte si e surprinzator cat de bine a fost primit.
Subiecte tabu
Am avut glume si despre frumoasa convietuire dintre o femeie si un barbat, cu toate “frumusetile” ei, si despre mine ca fiind un sofer super priceput, oricum, aleg sa vorbesc doar despre experiente personale, nu vorbesc in general.
Dacă n-ai mai face stand-up
As plange. Nu stiu, as scrie in continuare si poate m-as angaja in domeniul fashion-ului.
Ce ți-a lipsit în pandemie
Eu sunt un om izolat, din fire. Stau, in general, destul de mult timp in casa, dar am simtit ca a fost diferit. Mi-au lipsit serile de spectacol si compania oamenilor cu care stateam dupa spectacole. Si cel mai mult, familia.
Viața departe de scenă
Nu am facut spectacole in casa, dar au fost niste live-uri pe care le faceam din The Fool, care au fost foarte diferite de spectacolele normale. Nu a fost placut sa stau atat de mult departe de scena si de-abia astept sa reincepem treaba.
Glume în izolare
Nu mi-au venit, neaparat, niste glume, dar am avut mai mult timp sa ma ocup de niste premise pe care le aveam notate de ceva timp. Ma inspir doar din ce mi se intampla si din ce ganduri am.
Teoriile conspirațiilor
Nu m-a amuzat vreuna intr-un mod aparte, amuzant e cat de multi au ajuns sa creada in ele.
Categorii de oameni în pandemie
”Cercetarorii”, care au aparut cu tot felul de rapoarte si procente legate de numarul victimelor ale altor boli despre care nu s-a mai facut atata tam-tam, cum s-a facut cu acest Covid.
Meme de sezon
Nu mai stiu daca am vazut vreuna care sa ma amuze asa tare, dar astept parodiile de Craciun cu “scoala gazda din patut si ne da un covidut”.
2020 pentru tine
A fost la fel ca pentru multi dintre noi, iar nesiguranta, panica si ipohondria au fost mai mult decat prezente. Eu, fiind o persoana izolata, am invatat ca timpul petrecut cu cei apropiati este extrem de pretios. Poate nici anul 2021 nu o sa fie “anul nostru”, dar zic sa intram in el cu ceva mai multa bunatate si empatie. Si, cel mai important, sa pretuim mai mult lucrurile pe care le avem sau pe care le realizam.