[2020. Ghid de supravietuire] Ana-Maria Diceanu: A trebuit sa invat sa fiu mai putin critica cu mine, sa accept ca nu pot fi perfecta in toate rolurile

[2020. Ghid de supravietuire] Ana-Maria Diceanu: A trebuit sa invat sa fiu mai putin critica cu mine, sa accept ca nu pot fi perfecta in toate rolurile

În spiritul acestei învățături a lui 2020 și după negocieri intense, Ana-Maria Diceanu, Managing Director Brain 4 Strategy, ne-a trimis și poza de mai sus. Ea spune cel mai bine cum a trecut anul acesta. Ana-Maria si-a antrenat optimismul, chiar si cand scoala online a venit peste work from home, casa s-a aglomerat, iar intimitatea a capatat straturi noi de intelesuri. 

La noi in casa sunt 2 antreprenori si doi scolari. Toti „lucram” de acasa in ziua de azi, spatiul personal a fost redefinit, decibelii au crescut, programele s-au dat peste cap.

 La job, clienti vechi si intelegatori, clienti noi din domenii noi, strategii de criza pe pandemie, adaptare. Lucrurile au continuat sa se roteasca cu viteza, chiar daca nu in directiile programate initial. Despre toate aceste schimbari ale noului normal, personale si profesionale, povesteste Ana in randurile urmatoare:

 

Ce a fost greu, ce a fost usor, ce a fost bun, ce a fost urat

2020 a fost un an al adaptarii. Am invatat sa traim intr-o noua normalitate. Din punct de vedere business, a fost mai usor, pentru ca inca suntem la inceput si lucurile nu au intrat inca intr-o rutina, crestem, ne adaptam, ne pliam pe ce e in jurul nostru si asta a ajutat. Am descoperit tool-uri noi online, am invatat sa facem training-uri pe zoom, am invatat chiar sa organizam evenimente cu toata echipa de project management in colturi diferite ale orasului.

Din punct de vedere personal, lucrurile nu au fost la fel de simple. A trebuit sa invat sa fiu mai putin critica cu mine, sa accept ca nu pot fi perfecta in toate rolurile. S-au adaugat multe task-uri, s-au ingreunat unele, scoala online a adaugat la stres. Work from home si scoala online s-au impacat destul de greu. La noi in casa sunt 2 antreprenori si doi scolari. Toti „lucram” de acasa in ziua de azi, spatiul personal a fost redefinit, decibelii au crescut, programele s-au dat peste cap.

 

Ce a ajutat cel mai mult 

In familie a ajutat intelegerea reciproca, empatia si compromisurile. In business am avut noroc de clienti extrem de intelegatori si empatici. Au fost zile in care am simtit ca unii dintre ei ne sunt prieteni nu clienti, ei incercand sa ne ajute pe noi.

In familie uneori este haos, dar asta ne ajuta sa ne concentram mai bine si sa comunicam mai bine pentru a detensiona uneori atmosfera.

 

Filme & seriale. Carti 

Wow, filme si seriale la greu. Am ajuns sa avem aproape fiecare televizorul nostru, pentru ca la noi in casa nu prea se suprapun gusturile. Am inceput sa ma uit la „The social dilemma”, dar nu am avut puterea sa il termin... mi s-a parit mai scary decat un fim de groaza. „Kiss the ground” este un documentar la care m-am uitat atat cu ochii de profesionist cat si cu ochii unui om curios. Sunt convinsa ca incalzirea globala o sa afecteze multe business-uri in viitor. In rest multe seriale.

La citit e mai greu, mai mult povesti de noapte buna pentru copii. Unul dintre abonamentele la care nu am renuntat anul acesta este cel de Audible. Am descarcat multe carti in perioada asta. Printre acestea as mentiona „Everything is F*cked”, „The infinite game” si o carte putin mai altfel „Mythos” the Stephen Fry.

 

Cat de mult ai imbratisat online-ul

Totul acum e pe ZOOM, teams sau alte platforme de conferinta online. Intalnirile se intampla pe facetime, brainstorming-urile la fel, ne-am obisnuit. Pana si cei mici inteleg acum cand ma inchid intr-o camera ca am „call”. Eu as putea trai online fara probleme, dar sa stau undeva intr-un catun izolat, in natura, in liniste, cu spatiu mult in jurul meu.

In afara de job nu prea am facut multe lucruri online. Am incercat sa invat chineza, un vis al meu de mult, dar dupa 3 lectii am renuntat pentru ca mi-am dat seama ca nu imi permit sa stau chiar atat de mult in fata calculatorului. Familia este mai importanta decat orice as invatat in fata calculatorului.

 

Shopping

Las shopping-ul online altor persoane din familie. Am facut shopping, dar nu online. Am cumparat foarte multe lucruri anul acesta pentru gradina si casa.

In rest am comandat mult prin Bringo, Lola Market. Multe lucruri care nu erau necesare si utile ieri, sunt azi importante. Am schimbat frigiderul cu unul mai mare, am cumparat un congelator mai mic separat. Sotul a cumparat multe gadgeturi de gaming pentru copii.

 

Ce ai invatat sa gatesti

Ei, la gatit pot sa spun ca am invatat sa gatesc, si punct. Pentru ca pana acum nu prea am gatit, ocazional o salata, un gratar. Anul asta am facut la ciorbe, supe, mancaruri sa imi ajunga pentru toata viata. Nu sunt genul de persoana pentru care gatitul sa fie un prilej de relaxare, mai degraba este prilej de stres. Dar ma uit cu placere la toate show-urile de cooking.

 

Gradinarit, renovat?

Da! Clar! Am petrecut foarte mult timp in gradina si am cumparat multe lucruri, am construit mult prin gradina, am reusit dupa multi ani sa dam cu lac foisorul, sa plantam copaci si multe altele.

 

De la job

Am avut foarte multe proiecte de crisis management, mai ales in primele 3 luni de pandemie. Despre ele nu prea avem voie sa vorbim.

Atunci cand iti place ceea ce faci si faci cu placere lucrurile, orice proiect este frumos. Am adaugat la portofoliu si clienti noi, din domenii noi si asta ne arata ca lucrurile se misca, chiar daca nu in directiile estimate initial.

 

Cea mai tare campanie din 2020

Mi-a placut campania Twitter cu Robert Kelly. Au luat un personaj vestit pentru criza intreruperii unei transmisiuni live (cand zoom-ul sau skype-ul nu era inca asa la moda) si l-au transformat in „trainer”. Mi se pare cool, mai ales acum cand intreruperile fac parte din normal.

 

Inspirational de final 

Am avut multe surprize, placute, ceea ce mi-a ridicat moralul. Pentru 2021 imi doresc sa pot sta mult pe la spa. Anul acesta am evitat beauty salons, piscine si spa... sper ca in 2021 sa pot sa work from spa.

 

Meme 2020

In loc de meme, trimit coperta The New Yorker, care mi se pare cea mai reprezentativa pentru mine in ceea ce priveste 2020.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related