La inceputul pandemiei, Diana Iosu, Corporate Communication & Business Senior Advisor DiFine PR, a fost reticenta fata de mutarea cu viata si job in online. Dar proiectele mergeau mai departe, asa ca s-a adaptat, a experimentat si a transferat evenimente importante in digital. A urmat organizarea unor evenimente cu cerinte din ce in ce mai complexe, asa ca s-a obisnuit treptat cu noul normal si a inceput sa se relaxeze online. Temporar. Viata adevarata e tot offline, crede Diana, si de abia asteapta sa se intoarca la ea.
Perspectiva este una optimista, am traversat o perioada dificila, inca nu am trecut de ea insa va trece si ne vom adapta noului normal, cu bune si mai putin bune, dar mai atenti si mai prezenti.
Diana povesteste in randurile urmatoare despre testul lui 2020: cum iei partea buna dintr-un an greu si antrenezi optimismul in situatii de criza.
Ce a fost greu, ce a fost usor, ce a fost bun, ce a fost urat
Cel mai greu: sa stau departe de cei dragi, de prieteni, de colegi. Iar atunci cand ne intalneam, sa nu ne putem apropia unii de altii. A fost usor sa lucrez chiar mai mult decat o faceam inainte, in conditiile in care traim cu sentimentul ca nu se poate mai mult. In acelasi timp, mi-a venit mai la indemana sa ma ocup mai mult de mine, sa ma evaluez si sa ma preocup de ce am gasit in aceasta introspectie.
Ce a fost bun: ca am constientizat multe aspecte pe care nu mai apucam sa le percep. Am constientizat viteza in care se desfasura viata mea, din toate perspectivele, din valorile pe care nu mai apucam sa le pretuiesc. Ca am reusit sa-mi reprioritizez actiunile intr-o maniera mai eficienta si poate mai sanatoasa.
Ce a fost urat: sa traiesc cu teama si cu grija pentru dragi si pentru mine, sa nu stiu exact cum si in ce fel trebuie sa ma feresc, sa vad suferinta in jur, sa nu stiu cat dureaza aceasta perioada.
Ce a ajutat cel mai mult
Optimismul care se tine scai de mine, munca si sportul.
Filme & seriale. Carti
Am urmat facultatea de drept cu intentia de a face dreptate in lume ;). Am imbratisat apoi arta comunicarii, si am considerat ca imi pot urma planul in aceasta directie. Serialul Suits ( Netflix) mi-a retrezit pofta de avocatura. Un documentar pe care il dau mai departe: What the Health – Netflix.
Am adunat un teanc de carti langa capul patului. Ma ajuta sa stiu ca le am la indemana si le pot citi oricand :). Am reusit insa sa citesc prea putin din cat mi-am propus. Dintre cele citite: Brene Brown – Curajul de a fi vulnerabil, Timothy Ferriss - Tribul Mentorilor, ultimele volume scoase de Jojo Moyes :P.
Cat de mult ai imbratisat online-ul
O bucata de timp am fost reticenta sa adopt online-ul. Aveam insa evenimente prestabilite fizic pe care le organizam prin DiFine PR (agentia de PR pe care am fondat-o), si pe care am tinut sa le continuam, adaptandu-ne. Ne-am miscat rapid si la f scurt timp dupa lock-down am transferat in online evenimentul Fuckup Nights Bucharest la care am avut sute de participanti. Am avut mari emotii fiind un teren relativ nou si neexplorat suficient, dar a iesit minunat.
Apoi au urmat alte evenimente pe care le-am organizat online, din ce in ce mai complexe ca si cerinte tehnice – precum NASA Space Apps Challenge Hackaton, a caror reusita ne-a ajutat sa ne mai relaxam in spatiul virtual.
Cu timpul am inceput sa ma obisnuiesc si cu intalnirile virtuale, Zoom-ul si Google Meetul devenind parte din agenda de lucru. Mai mult, de ziua mea colegii si prietenii mi-au facut o super surpriza, s-au organizat si coordonat si s-au strans multi si m-au surprins pe Zoom, a fost chiar un moment foarte emotionant. Si in acelasi timp urma sa primesc si flori si cadoul la poarta :P. Si usor comic pentru ca eu imi programasem sa fac o clasa de Zumba online cand prietenii mei erau toti live pe Zoom sa ma sarbatoreasca si ma tot sunau si imi tot scriau, voalat cat sa nu ma prind de surpriza, iar eu ma incapatanam sa nu sa raspund, crezand ca vor sa-mi ureze la multi ani si considerand ca ii pot suna eu mai tarziu, astfel inca sa nu ratez clasa.
E clar ca ne obisnuim cu orice in timp, as putea sa traiesc si online insa primesc aceasta perioada cu titlu de “temporar” si abia astept sa treaca si sa ne putem bucura de viata si unii de altii si explora in tihna, fara restrictii.
Shopping
Am comandat des de pe eMag si Abercrombie & Fitch :P
Pantofi, bijuterii, uleiuri naturale de ingrijire corp si par, multa inghetata si diverse comenzi de mancare buna de care aveam pofta.
Masti, dezinfectante de mai multe tipuri in incercarea de a gasi unele eficiente si care sa nu imi distruga total pielea, vitamine, cafea de specialitate, o lampa cu lumina strategica pentru evenimentele online.
Am cheltuit relativ la fel ca valoare, dar diferit ca produse.
Trai obisnuit
Am invatat sa gatesc diverse variante pentru micul dejun: budinca cu chia, cu hrisca, cu lapte de migdale, unt de caju si cateva tipuri de granola :P.
Am reamenajat si reorganizat interiorul.
Am descoperit clasele de sport online si purtatul pantofilor cu toc la evenimentele online - ajuta psihologic si la tinuta ;).
De la job. Proiecte interesante
Complicat sa aleg doar unul. Povestesc despre doua – cu greu si asta – si taiati voi la montaj :). Pe langa serviciile de comunicare pe care le asiguram cu entuazism clientilor nostri, DiFine PR organizeaza si o suita de evenimente proprii, cu licenta internationala, precum Fuckup Nights Bucharest si NASA Space Apps Challenge.
NASA Space Apps Challenge este un hackthon anual prin care NASA implica persoane din toata lumea pentru a gasi solutii pentru o serie de provocari cu impact major in ceea ce priveste viitorul omenirii. Este un eveniment pe care il organizam pentru al treilea an consecutiv, de data aceasta online. A fost o provocare pentru noi atat ca desfasurare si efort cat si din punct de vedere tehnologic pentru ca s-a desfasurat pe 3 platforme consecutiv (Concord, Zoom si o platforma dedicata pusa la dispozitie de NASA), timp de aproape 36 de ore consecutiv, care a adunat peste 150 de participanti din intreaga tara, cu precadere din Bucuresti si Cluj si a generat super solutii menite sa salveze planeta. Una dintre cele patru echipe castigatoare ale hackathonului NASA Space Apps Challenge Romania 2020 are sansa sa asiste la lansarea unei navete spatiale in 2021. (NASA Space Apps Challenge post event movie Bucharest 2019 - aici).
Tot pe parcursul acestui an, am organizat 5 editii ale Fuckup Nights Bucharest, prima in luna ianuarie, fizic, urmatoarele doua online, a patra fizic din nou, in luna octombrie, iar cea de-a cincea online din nou, la finalul lunii noiembrie. Fuckup Nights Bucharest este un eveniment recurent, informal, de business, organizat in peste 320 de orase din intreaga lume, o miscare globala care prezinta lectiile invatate in urma nereusitelor profesionale si se adreseaza, in egala masura, micilor si marilor antreprenori, celor care lucreaza in corporatii si liber profesionistilor. La fiecare eveniment invitam persoane deschise, curajoase, celebre si mai putin cunoscute care isi dezvaluie momentele dificile din cariera si lectiile invatate in urma respectivelor situatii. Este un eveniment cu o incarcatura emotionala si educativa notabila, care atrage un public fidel, de calitate, numeros si entuziast. (Vibe-ul editiilor fizice poate fi surprins aici: Vol I, Vol II, Vol III & Vol VI).
Scurt istoric DiFine PR in imagini: aici.
Inspirational de final
La final de 2020 imi place sa cred ca am devenit mai inteleapta si mai ingaduitoare. Nu cred ca inteleg mai bine oamenii, m-am intalnit cu destul de multe situatii in care am simtit taman contrariul, insa accept mai usor ca suntem diferiti si ca avem nevoi diferite. Perspectiva este una optimista, am traversat o perioada dificila, inca nu am trecut de ea insa va trece si ne vom adapta noului normal, cu bune si mai putin bune, dar mai atenti si mai prezenti.
Ce ti-a lipsit cel mai mult
Cum spuneam si la inceput, mi-a lipsit contactul fizic, mi-au lipsit interactiunile cu cei apropiati si calatoriile.
Intr-un scenariu ideal, in 2021, mi-as dori sa fim perfect sanatosi, toti cei dragi si cu mine dar si intreaga planeta - sa scapam de orice fel de amenintari si atacuri la un parcurs armonios al vietii, sa fie pace si liniste, sa ne putem bucura in tihna de cei dragi, de viata si de natura, sa pot calatori oricand, sa explorez continuu, sa imi consolidez echipa, sa cresc semnificativ businessul, sa schimb masina :), sa fac sport si sa dansez mai mult.
Un citat pentru 2020
Whether you think you can or think you can’t, you’re right – Henry Ford.
Gif-ul anului